Hiken op Sint Maarten | 10 wandelroutes met startpunten!

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

10x Hiken op Sint Maarten en Saint Martin

Het eiland Sint Maarten in de Caribbean mag dan klein zijn, je kunt er wel ontzettend goed wandelen. Het eiland is heuvelachtig, dus er zijn veel wandelroutes te vinden met als eindbestemming een prachtig uitzicht. Maar ook routes langs de kust of door typische Caribische straatjes zijn er te vinden. In dit blog zet ik de leukste hikes uiteen + een handige linkjes naar Google Maps, zodat je weet waar te starten! Tot slot een tip: ga vooral vroeg in de ochtend of in de namiddag hiken en niet in de volle zon. Vooral de wandelingen waarbij je een berg beklimt kunnen erg zwaar zijn. Een strandwandeling is een betere optie wanneer je toch in de zon wilt wandelen. En neem voldoende water mee!

1. Pointe Blanche naar Guana Bay – natural pool

Niveau: Makkelijk
Afstand: 2,4 km

Deze route heeft heel veel voordelen. Het is een gemakkelijke route, niet stijl omhoog of lastig te bewandelen en het loopt langs een prachtige wilde kust. De route loopt van de wijk Guana Bay naar Pointe Blanche, of andersom. Je kunt de route van 2,4 km helemaal lopen (en dan dus vanaf beide beginpunten) of je stopt op de helft en keert dan weer om. Het allerleukste aan deze hike is dat je onderweg een natural pool tegenkomt! Het is even gevaarlijk afdalen via een stijle rotswand, maar eenmaal beneden kun je een verfrissende duik nemen in het helderblauwe water.

Start: via deze link kun je navigeren naar het strartpunt van de hike, gezien vanaf Pointe Blanche. Je kunt je auto gewoon op de weg parkeren naast het basketbalveldje. Ergens naast het basketbalveldje zie je een klein openingetje in de bosjes waar je een stukje omhoog richting het pad kunt lopen. Daarna is het een kwestie van het pad volgen! Je kunt er voor kiezen om na de natural pool om te keren en terug naar de auto te lopen. In dat geval is de totale afstand zo’n 1,3 km.

Via deze link kom je bij het startpunt van de hike vanaf Guana Bay – tevens eindpunt dus als je de hele route vanaf Pointe Blanche loopt. Ook hier kun je je auto neerzetten en volg je het pad. Ongeveer op het midden van de hike komt er een lastig stukje waarbij je wel wat moet klimmen over stenen. Als je dit niet aankunt, raad ik je aan om terug te keren en de route voor de helft te lopen.

hiken sxm

2. Pic Paradis

wandelen op sint maarten

Niveau: Moeilijk
Afstand: totaal 4,6 km

Beklim de hoogste berg van het eiland: Pic Paradis. Deze populaire hikeroute begint bij de Loterie Farm, een openlucht zwemparadijs aan de Franse kant. Hier betaal je €5 en krijg je een kaartje van de route die je kunt lopen. De hike duurt in totaal ongeveer 3 uur. Vooral heen, wanneer je de berg omhoog loopt, kan de tocht best zwaar zijn, maar je loopt wel grotendeels beschut door de jungle en je kunt altijd even stoppen. Tijdens de wandeling en boven op de berg word je getrakteerd op een prachtig uitzicht! Je loopt dezelfde weg terug, maar tegen het einde van de route kun je wel net even een andere weg nemen. Dit zie je op het kaartje dat je krijgt. Na de wandeling kun je genieten van een lekkere lunch of een dagje zwemmen bij Loterie Farm!

activiteiten sint maarten
Het zwembad van Loterie Farm

Tip: download de app Avenza, waar de verschillende wandelroutes op Sint Maarten zijn opgenomen.

3. Simpson Bay – Beacon Hill

sint maarten caribbean strand

Niveau: Makkelijk
Afstand: Totaal zo’n 3 km

Als je zin hebt in een strandwandeling, dus echt lekker lopen op het strand met je voeten in het zand, dan is het uitgestrekte strand van Simpson Bay een perfecte optie! Je kunt hier helemaal vanaf Simpson Bay naar Beacon Hill lopen. Ben je niet bekend met deze plekken? Het is heel simpel. Je parkeert de auto in deze buurt (je kan zoals bijna overal op Sint Maarten gaan staan waar je wil) en loopt het strand op. Vanaf daar volg je de kustlijn (als je naar de zee kijkt naar rechts) tot je niet meer verder kunt! Met deze route loop je langs twee populaire strandtenten: Mary’s Boon en Karakter, waar je even pauze zou kunnen houden voor een lekker drankje. Ook loop je vlak langs de landingsbaan en je kunt natuurlijk een verfrissende duik nemen!

Let wel: je moet ook weer teruglopen naar de auto! Dan is de route ongeveer 6 km.

4. Pelican key

vragen sint maarten wifi

Niveau: Gemiddeld
Afstand: Zelf te bepalen

Deze route loopt voornamelijk door woonwijken. In Pelican zijn veel mooie, echte Caribische huizen te vinden en met deze wandeling loop je door deze leuke wijk heen. Ik begin meestal hier met lopen, daarna kun je verdwalen in de straatjes! De route is licht stijgend en ook hier kom je uiteindelijk op de top van de berg en heb je een prachtig uitzicht over Simpson Bay!

5. Anse Marcel

hike routes sxm

Niveau: Makkelijk
Afstand: 4 km enkele reis

Weer een wandeling langs de kust! Dit is ook één van de langere wandelingen op het eiland. Het leukste is om hier, vlak bij de Franse afvalverbranding, te beginnen. Volg de route langs het water – onderweg kom je trouwens ook leuke, afgelegen strandjes tegen waar je kunt pauzeren – en je eindigt bij het strand van Anse Marcel. Dit is een mooie baai met een hotel/restaurant. Deze route is zo’n 4 km. Je moet dan dus wel weer teruglopen naar de auto, of je zorgt ervoor dat er een andere auto aan deze kant klaar staat. Loop je de route ook weer terug, dan heb je totaal zo’n 8 km gelopen!

Je kunt er ook voor kiezen om nog verder te lopen langs de kust!

6. Happy Beach

hikeroutes sint maarten

Niveau: Makkelijk
Afstand: 800 meter enkele reis

Deze hike is vrij kort, maar wel leuk! Vanaf het strand van Friar’s Bay kun je een kort stukje wandelen en bij een ‘geheim’ strand uitkomen: Happy Bay. Dit strand is niet (of zeer slecht) te bereiken met de auto en maar weinig mensen (vooral toeristen) kennen dit strand. Het is er dus vaak heel rustig! Er zijn geen faciliteiten maar dit zorgt er juist voor dat het strand heel paradijselijk is. Als je bij Friars Bay met je gezicht richting de zee staat, begint de route helemaal aan de rechterkant van het strand – de bebossing in en het bergje op. Je doet er zo’n 15-20 minuten over.

Een ander geheim strandje met een korte hike is Lover’s Beach

7. Sentry hill in St. Peters

berg wandelen sxm
Het uitzicht vanaf de top van Sentry Hill!

Niveau: Moeilijk
Afstand: totaal 2 km

Deze hoge berg vind je aan de Nederlandse kant in de wijk St. Peters. Dit is een drukke woonwijk waar veel basisscholen zitten. Ook vind je er Rainforest Adventures, waarbij je met een skilift naar boven gaat en al ziplinend weer naar beneden kunt. Deze berg is ook te bewandelen! Begin bij Rainforest Adventures en volg het pad (onder de skilift door) omhoog. Heen en terug is ongeveer 2 kilometer. Er zitten veel steile stukken tussen, dus de wandeling is redelijk zwaar. Boven heb je wel een 360 graden uitzicht over het eiland!

8. Naked Boy Hill

hiking sxm
Het uitzicht onderweg

Niveau: Moeilijk
Afstand: totaal 2,6 km

Dit is echt een work-out wandeling. De afstand is niet heel ver, maar omdat de berg zo steil is, ben je ongeveer 20-30 minuten lang continu aan het klimmen. Goed voor de benen en billen dus! Ik zet mijn auto altijd hier neer en begin dus helemaal onderaan. Er zijn ook mensen die de verharde weg nog een stukje omhoog rijden en pas beginnen met wandelen waar de weg onverhard wordt. Het is best heftig! Op het einde van de wandeling moet je ook nog een aardig lange trap op, maar het uitzicht over Guana Bay en Philipsburg als je eenmaal boven bent is wel super mooi.

Op de top, op het dak van een gebouw, is tegenwoordig de Naked Boy Hill Gym te vinden met de nodige apparatuur! Zo kun je na de hike de workout nog uitbreiden met wat krachttraining, en dat met een prachtig uitzicht.

hiken st maarten
Het uitzicht vanaf de top

9. Bellevue

hikeroutes sint maarten
Uitzicht op de airport!

Niveau: Gemiddeld
Afstand: totaal ongeveer 3,5 km

Een flinke wandeling op de grens tussen de Franse en Nederlandse kant. Zet je auto hier en volg het pad omhoog. De berg is niet al te steil en heeft ook wat vlakkere stukjes. Wat ook scheelt is dat je veelal beschut loopt tussen de bebossing. Eenmaal boven is -uiteraard- weer een mooi uitkijkpunt. De route is best lang, maar de berg is ook aardig hoog! Dit zorgt voor een weids uitzicht over meerdere delen van Sint Maarten.

10. Cole Bay- Indigo Bay

hiking route start sxm

Niveau: Makkelijk
Afstand: rond de 2 km

Een laatste mooie route langs de kust. Je begint bij het Seaside Nature Park in Cole Bay. Deze route is ook te lopen op één van de paarden van het park! Je volgt het pad langs de kust en vervolgens zijn er verschillende routes te nemen. Je kunt eindigen op het strand van Indigo Bay, of een rondje lopen.

Dit zijn slechts een aantal van de vele mooie routes die je kunt lopen op het eiland. Je kunt eigenlijk iedere bergtop wel bereiken en ook langs de kust kun je vaak wandelen. Dit zijn mijn favorieten! Heb jij nog andere favorieten? Als je nog vragen hebt, stel ze dan hieronder.

Meer over Sint Maarten

Wellicht vind je dit ook interessant om te lezen:

 

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hallo Sofie, net de hike naar naked boy Hill gedaan. Weet je dat bovenop een gebouw bij de top een gym is met allerlei apparaten. Kunt ze vinden op Instagram #nakedboyhillgym

  Ruud

  Beantwoorden
  • Hi Ruud,

   Dat klopt inderdaad! Ik zal het toevoegen aan het blog, dank voor de tip.

   Groetjes,
   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *