Hoe krijg je beweging in je foto? – iPhone fotografie tips

Beweging fotograferen: speciaal effect bij stromend water, mensen of verkeer

Je kent ze vast wel, van die prachtige foto’s met een speciaal effect. Er zijn van die foto’s waarbij het lijkt alsof het water stroomt, mensen bewegen of het verkeer voorbijraast. Tijdens mijn vakantie in Slovenië sprak ik per toeval een fotograaf en ik vroeg hem hoe ik meer beweging in mijn foto’s kon krijgen. Het antwoord was héél verrassend, maar echt een goede tip en het is écht heel gemakkelijk!

Sluitertijd effect met iPhone 8
Links een normale foto en rechts met een lange sluitertijd (beweging)

Heb je een iPhone?

Ik bereidde me voor op een uitgebreide uitleg over het instellen van de juiste sluitertijd. Ik heb een spiegelreflex camera en ik wist dat ik met de sluitertijd moest spelen om beweging in mijn foto’s te krijgen. Helaas lukt het mij niet om een mooie foto te krijgen met een goede belichting en beweging. Maar toen vroeg de fotograaf: heb je een iPhone? Want de iPhone heeft een heel cool trucje.

Toevallig had ik vlak voor mijn vakantie een nieuwe iPhone 8 besteld. De fotograaf zei dat alle iPhones deze fotografie functie hebben.

Gebruik in het donker een statief
Beweging in je foto krijgen met iPhone fotografie!

iPhone fotografie, zo werkt het trucje:

Met een iPhone kun je heel gemakkelijk beweging in je foto’s krijgen. Het trucje werkt zo:

  1. Open de camera op je iPhone
  2. Zorg dat de functie ‘live‘ aanstaat
  3. Maak de foto en houd de iPhone / camera zo stil mogelijk
  4. Open de foto in de gallerij en swipe omhoog
  5. Je krijgt nu verschillende effecten te zien, swipe naar rechts en selecteer ‘Lange belichting
  6. Tadaaaa! Een foto met bewegingseffect!

Hieronder zie je nogmaals hoe het moet.

bewegende foto's maken met iPhone
Bewegende foto’s maken met de iPhone

Het is wel heel belangrijk dat je de iPhone heel erg stil houdt tijdens het maken van de foto. De kleinste beweging zal al zorgen voor een onscherpe foto. Zeker in het donker is het beter om te werken met een tripod, statief of stabilizer. Het statief kun je dan op een vast object zetten en je zet een timer op de camera van bijvoorbeeld 3 of 10 seconden.

Gebruik in het donker een statief
Gebruik in het donker een statief. Links onbewerkt, rechts met lange belichting.

iPhone fotokwaliteit

Al met al ben ik heel erg tevreden met de fotokwaliteit van de iPhone 8. De foto’s zijn zeker goed genoeg voor mijn Instagram profiel en meestal ook voor mijn blog. Eerst beoordeelde ik de kwaliteit van een mobiele telefoon-camera op basis van het aantal Megapixel, echter is de beeldsensor belangrijker. Je moet wel er op letten dat je niet te veel inzoomt met het fotograferen, want dan gaat de kwaliteit van de foto verloren. Dit verlies heb je niet bij een spiegelreflex camera.

Dus is het tijd om een nieuwe telefoon uit te zoeken? Kies dan zeker voor een iPhone 8! Kijk eens bij T-Mobile, zij hebben vaak mooie aanbiedingen en sinds vorig jaar kunnen we ook onze bundel gebruiken in het buitenland zonder bij te betalen. Je kunt dus – afhankelijk van je bundel – overal in Europa onbeperkt internetten, bellen en smsen!

Hopelijk ben je net zo blij als ik met deze fotografie tip!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *