Alles over Machu Picchu bezoeken in Peru: TIPS!

Machu Picchu bezoeken: tips hoe je dat doet

Machu Picchu mag ik eindelijk van mijn bucket list afstrepen! Dit Wereld Wonder is één van de meest gefotografeerde plekken op aarde. En het is ook heel bijzonder! Inmiddels heb ik Machu Picchu bezocht en heb ik heel veel praktische informatie voor je. Ga jij binnenkort ook naar Peru en ga je Machu Picchu bezoeken? Dan heb jij je vast de volgende dingen afgevraagd:

Daarom dit blog met Machu Picchu tips en praktische info om het goede ticket voor Machu Picchu te boeken. Dit artikel is onlangs geupdate met recente informatie voor een bezoek in 2024!

Nieuwe regels voor Machu Picchu voor 2024

WTF, nieuwe regels voor Machu Picchu (MP)?! Daar gaan onze plannen! Voor ons vertrek veranderden ze de regels opeens. Je moest bijv. met gids naar binnen en moest kiezen voor de ochtend of middag shift. Ook na de corona pandemie is er het een en ander veranderd. Sinds 2023 zijn de regels weer een beetje gewijzigd. In het kort zijn dit de nieuwe regels:

 • Je kunt nu elk uur naar binnen tussen 06.00u en 15.00u. Op je ticket staat de tijd waarop jij naar binnen mag. Je mag maximaal 1 uur te laat zijn!
 • Er worden maar een aantal tickets per uur verkocht (tussen de 150 en 400 per tijdslot)
 • Bij het kopen van je ticket online moet je aangeven welk circuit je gaat lopen (vaste looproutes 1 t/m 4).
 • Je mag officiëel 4 uur blijven, dus als je om 06.00u er in gaat, moet je om 10.00u weer buiten staan. Het is onduidelijk of dit gecontroleerd wordt, waarschijnlijk niet!

De genoemde prijzen in dit artikel kunnen inmiddels iets gewijzigd zijn, maar geven een goede indicatie.

Hoe Machu Picchu bezoeken?

Machu Picchu ligt helaas niet om de hoek en je moet er iets voor over hebben om er te komen. Gelukkig is het 100% de moeite waard om dit wereldwonder te bezoeken. Aguas Calientes is het dichtsbijzijnde dorp.

Er zijn drie manieren om bij Machu Picchu te komen:

 1. De Inca trail lopen (minimaal 4 dagen) of een alternatieve trail (2 dagen)
 2. Met de trein en vervolgens met de pendelbus of lopend naar MP
 3. Met de minibus van Cusco naar Hydroelectrica en dan nog 2 uur lopen naar Aguas Calientes.
Hoe Machu Picchu bezoeken

Hopelijk geeft bovenstaand kaartje je een duidelijker beeld. Aguas Calientes, ook wel bekend als Machu Picchu Pueblo, is het dorp onderaan de ruïnes van Machu Picchu. Vanuit Aguas Calientes is Machu Picchu zelf alleen per bus of te voet te bereiken! Aguas Calientes ligt op 2100 meter hoogte en Machu Picchu op 2400 meter. Te voet is het zeker 2,5 uur lopen (berg op). Met de pendelbus ben je er binnen 20 minuten en je betaalt $12 voor een enkeltje ($24 retour). De kaartjes voor de pendelbus kun je kopen bij het kantoortje in Aguas Calientes of online via deze website. Deze staan langs de weg, in dezelfde straat als de bussen. Zodra je het station uitloopt zul je de bussen al zien staan! Het kantoortje is open vanaf 05.00u tot 21.50u. Met de bustickets ben je niet gebonden aan een bepaalde tijd, maar wil je vroeg bij Machu Picchu zijn, dan moet je vroeg in de rij gaan staan. De pendelbus vertrekt elke 10 minuten. In Cusco kun je de bustickets kopen op Av. Infancia 433 – Wanchaq.

1. Hiken naar Machu Picchu: Incatrail en alternatieve trails

hiken naar machu picchu

Zoals gezegd zijn er verschillende trekkingen naar MP. De Incatrail is de bekendste wandeling naar de ruïnes. Je bent 4 tot 5 dagen onderweg, maar zult beloond worden met prachtige uitzichten en de zonsopkomst bij Machu Picchu! Als je gaat hiken naar MP, dan moet tijd hebben. Je moet namelijk acclimatiseren en wennen aan de hoogte! De meeste toeristen doen dat in Cusco (op 3400 meter hoogte). Tijdens de Incatrail klim je tot 4200 meter hoogte en dat is voor onze Nederlandse longen écht zwaar. Blijf voordat je aan de trail begint minimaal twee nachten in Cusco om aan de hoogte te wennen!

Omdat wij niet zoveel tijd hebben, gaan wij met de trein naar Machu Picchu. Ik heb me daarom niet verder verdiept in de verschillende treks naar Machu Picchu.

Dit zijn enkele tips van andere reizigers:

 • De officiële en klassieke Incatrail moet je ruim van te voren boeken (minimaal 6 maanden). Bekijk hier de beschikbaarheid.
 • De Salkantay trek van 5 dagen schijnt super mooi te zijn (zo’n €200 p.p. als je in Cusco boekt)
 • Alternatieve en goedkopere trails kun je ter plaatse in Cusco boeken
 • Enkele goede aanbieders:

Bij de meeste treks zit de toegangskaart voor Machu Picchu al in de prijs inbegrepen! Alleen bij de Inca Trail kom je ’s ochtends Machu Picchu binnen via de “Sun Gate” en niet via de normale entree. Bij andere trekkings kom je via de normale entree binnen.

2. Met de trein naar Machu Picchu

trein naar machu picchu
Trein van PeruRail naar MP

Je gaat niet letterlijk met de trein naar Machu Picchu, maar naar het dichtstbijzijnde dorp Aguas Calientes (dit dorp is alleen per trein bereikbaar). Je kunt de trein vanaf verschillende stations nemen. De populairste stations zijn Poroy = Cusco en Ollantaytambo. Het treinstation Poroy ligt op 20 minuten rijden van Cusco! Vanaf Poroy is het 3 uur rijden naar Aguas Calientes. Het leuke dorpje Ollantaytambo ligt in de Heilige Vallei en heeft een eigen treinstation. Vanaf Ollantaytambo is het 1,5 uur rijden met de trein.

Perurail of Inca Rail?

Er zijn twee aanbieders:

 1. Perurail
 2. Inca Rail

Wij hebben geboekt via Inca Rail, de minder bekende optie. Inca Rail was goedkoper, kleinschaliger en de vertrektijden kwamen ons beter uit. Inca Rail biedt echter maar één vertrektijd aan vanuit Cusco/Poroy. Perurail, de bekende blauwe trein zoals op de bovenstaande foto te zien is, biedt meer mogelijkheden vanaf Poroy. Wij betaalden €115,- per persoon voor een retourtje Ollantaytambo – Aguas Calientes. Het is ons zeer goed bevallen!

Inca rail trein
Inca rail

Met de trein vanuit Poroy of Ollantaytambo?

Ollantaytambo is een heel leuk dorpje in de Heilige vallei (Sacred Valley). Het was een hele belangrijke stad voor de Inca’s. In de omgeving vind je veel ruïnes en ik vond het echt de moeite waard om er te verblijven. In Ollantaytambo (Ollanta) ligt tevens het dichtstbijzijnde treinstation voor de trein naar Machu Picchu! Een rit van 1 uur en 40 minuten. Als je geen trekking gaat doen, dan is het een idee om de Heilige vallei zelf te ontdekken vanuit Ollanta en je vervolgens in Cusco af te laten zetten. Dat hebben wij ook zo gedaan voor 150 sol (privé taxi voor 4 tot 5 uur). Er liggen heel veel leuke accommodaties in Ollanta. We hebben drie nachten geboekt bij Hostel Los Andenes en het treinstation ligt 600 meter verder op. We gaan op één dag op en neer naar Machu Picchu.

Je kunt ook vanuit Cusco een dagtrip maken door de Heilige Vallei. Als je in Cusco verblijft dan neem je de trein vanuit treinstation Poroy. Vanuit Poroy is het 3 uur en 20 minuten met de trein naar Aguas Calientes.

Vervoer van Cusco naar Ollantaytambo

Het makkelijkste is om een taxi te nemen vanuit Cusco. Je betaalt natuurlijk iets meer, zo’n €25, en de rit duurt 1,5 tot 2 uur. Ga je direct vanuit Cusco airport, dan kost een taxi €30. Het is goedkoper om een gedeelde minibus = colectivo te nemen. Deze staan bij Avenida Grau (dichtbij Plaza de Armas) en Calle Pavitos en vertrekken ongeveer elk half uur (of wanneer ze vol zijn). Je zult de colectivos makkelijk kunnen vinden aangezien 5 mannen continu schreeuwen: Cusco, Cusco, Cusco (of Ollantaytamboooo). De rit duurt 1 uur en 45 minuten en kost €4 per persoon. De colectivos stoppen bij Plaza de Armas en bij het treinstation van Ollantaytambo.

Vervoer van Cusco naar Poroy

Poroy ligt op 25 minuten rijden van Cusco. Een taxi kost zo’n 35 Soles (€9). Er gaan ook zogenaamde colectivos. Deze gedeelde minibussen zouden moeten vertrekken vanaf Avenida del Ejército tussen Belen en Santiago Bridges. De service kost slechts 5 Soles (€1).

3. Met de minibus + benenwagen naar Aguas Calientes

De goedkoopste optie is om met de auto/ minibus te gaan. Je gaat dan met de minibus van Cusco naar Hydroelectrica. Het kost €18,50 voor een retourtje. Vervolgens moet je nog 2 uur langs het treinspoor lopen naar het dorp Aguas Calientes. Vanuit Aguas Calientes kun je de pendelbus of benenwagen nemen naar Machu Picchu.

Okidoki Travels biedt deze trip aan voor $110 incl. het entreetickets voor MP, vervoer van Cusco naar Aguas Calientes, één overnachting in Aguas Calientes en de gids bij MP!

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd om Machu Picchu te bezoeken is van juni t/m september. Dit zijn de drogere maanden, meestal met zon en een blauwe lucht. Het is dan hoogseizoen en ook het drukst. Het regenseizoen loopt van november t/m maart en het droge seizoen van april t/m oktober.

’s Ochtends of ’s middags Machu Picchu bezoeken?

Je kunt nu tickets kopen tussen 06.00u en 15.00u kopen voor Machu Picchu. De volgende vraag die je jezelf gesteld zal hebben is:

Hoe laat kun je Machu Picchu het beste bezoeken? Wat is het beste tijdstip?

Mijn plan was eerste om zo vroeg mogelijk te gaan en de zonsopkomst te bekijken. Toen introduceerde de Peruaanse overheid de nieuwe regels en moest ik een tijdstip kiezen. Ik koos voor de middagshift en ben achteraf blij met deze keuze. Inmiddels zijn deze shifts alweer passé, maar mag je dus 4 uur blijven zodra jouw entry-time ingaat.

machu picchu in de ochtend
Ochtendmist bij MP

Zowel de ochtend als de middag hebben allebei hun charmes. De zonsopkomst bekijken bij Machu Picchu klinkt alleen al fantastisch. Als je geluk hebt, dan is dit een magisch moment. Maar vaak is het ’s ochtends mistig en zie je de eerste uren maar weinig. Daarnaast gaan de meeste toeristen in de ochtend! Sowieso arriveren alle mensen die een trekking doen al vroeg in de ochtend. Ook als je een ‘bijzonder’ ticket hebt incl. Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain dan kun je alleen in de ochtend gaan.

Tip! Check hoe laat de meeste mensen gaan!

Er is een manier om te ontdekken hoe laat de meeste mensen gaan! Op de officiële website van Machu Picchu, kun je zien hoeveel kaartjes er nog beschikbaar zijn!

Beschikbaar aantal tickets:

 • Er zijn zo’n 300 tickets per uur beschikbaar. Dan kun je dus zien wat de populaire entree tijden zijn.

Als je bijvoorbeeld ziet dat er nog maar weinig tickets beschikbaar zijn, dan weet je dus dat het erg druk is. Wij nemen in de ochtend de trein vanuit Ollantaytambo en zijn dan om 09.00u in Aguas Calientes. We nemen de trein om 19.00u terug naar Ollanta.

Machu picchu in de middag

Als je dan toch de eerste zonnestralen op Machu Picchu wil zien, dan kun je het beste één dag van te voren naar Aguas Calientes gaan. Ook als je bij Machu Picchu nog een berg wil beklimmen zoals Huayna Picchu, dan moet je wel in de ochtend gaan.

Overnachten in Aguas Calientes?

Boek één nachtje in een hotel of hostel in Aguas Calientes. Sta héél vroeg op om de eerste bus van 05.30u naar MP te nemen.

Een goed hostal: Cusi Qoyllor

hostal aguas calientes

Een hostel met een goede beoordeling (8,3). Je kunt er vroeg en goed ontbijten. Een overnachting kost €30 met z’n tweeën en een eigen badkamer.

Verschillende soorten tickets voor Machu Picchu

Het volgende dilemma! Er zijn verschillende soorten tickets voor Machu Picchu en welke moet je hebben? Hieronder een kaartje van MP en de bergen die je kan beklimmen. Voor de bergen Machu Picchu Mountain en Huayna Picchu Mountain moet je namelijk een ander kaartje kopen.

Machu picchu beklimmen
Opties om Machu Picchu te beklimmen

Via de officiële site kun je verschillende tickets voor MP kopen. Ze bieden verschillende tickets aan:

 • Standaard entree + keuze circuit 1 of 2
 • Standaard entree + Circuit 4 + Huayna Picchu (Wuaynapicchu)
 • Standaard entree + Circuit 3 + Machu Pichhu mountain
 • Standaard entree + Circuit 4 + Huchuy Picchu
 • Standaard entree + Circuit 1 of 2 + Puente Inka (Inca Bridge)

Standaard entree Machu Picchu

Een normaal entreeticket geeft 4 uur lang toegang tot Machu Picchu zelf. Met dit ticket bezoek je altijd Machu Picchu, maar je moet nu wel een circuit kiezen. Er zijn 4 verschillende circuits en deze kies je wanneer je je ticket boekt. De juiste looproutes worden met bordjes aangegeven. Bij het standaard ticket heb je dus toegang voor circuit 1 of 2 en moet je bij aankomst kiezen tussen looproute 1 of 2.

Er was ook een speciaal ticket waarmee je naar de Sun Gate (Inti Punku) kon hiken. De Sun Gate was de vroegere hoofdingang en biedt een prachtig uitzicht over MP en Huayna Picchu op de achtergrond. Hiken naar de Sun Gate is sinds de corona pandemie niet meer mogelijk, al zijn er wel weer reviews achtergelaten in 2023 dat het zo’n mooie plek is. Wellicht is het in de tussentijd veranderd, dan kun je dat hier vinden. Indien het wel weer mogelijk is om de Sun Gate te bereiken, dan heb je ongeveer 40 tot 60 minuten nodig om er te komen. Het pad is makkelijk te vinden, eigenlijk direct na de ingang van MP vind je het eerste aanwijzingsbord. Hiken naar de Sungate was gratis. Ook de Temple of the Moon is tijdelijk gesloten!

 • Reguliere tickets kosten 152 Soles (€40).
uitkijkpunt Machu picchu
Bekend uitkijkpunt bij Machu Picchu

Met de standaard entree kom je ook langs bovenstaand punt zoals op de foto te zien is :-).

Machu Picchu + Huayna Picchu ticket

Met dit bijzondere ticket heb je entree voor Machu Picchu en het beklimmen van Huayna Picchu (Wuaynapicchu). Dit is de hoge berg die je altijd achter Machu Picchu ziet op elke foto. Er zullen bewakers zijn aan wie je je ticket moet laten zien. Er zijn vier groepen in de ochtend. De eerste groep kan om 06.00u Machu Picchu binnen begint aan de klim (300 meter) tussen 07.00u en 08.00u. De tweede groep mag om 07.00u Machu Picchu binnen en gaat tussen 08.00u en 09.00u de berg beklimmen. De derde groep kan om 08.00u Machu Picchu binnen en zal tussen 9.00u en 10.00u Wuaynapicchu beklimmen. Nu is er ook een vierde tijdstip om de berg te beklimmen, je komt dan om 9u binnen en start om 10u aan de klim. Je hebt ongeveer 2 uur nodig om de berg te beklimmen. Daarna is het nog ongeveer 50 minuten om weer beneden te komen. Dit ticket is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Denk er ook aan dat het vroeg in de ochtend nog erg mistig kan zijn, dus dat je misschien beter voor de derde groep kan kiezen.

 • Dit ticket kost 200 Soles (€53).
 • Max. 50 mensen per tijdslot
 • Je moet circuit 4 lopen

Machu Picchu + Machu Picchu Mountain ticket

Met dit ticket mag je de Machu Picchu Mountain beklimmen. Dit is de berg tegenover Huayna Picchu en is nog ongeveer 300 meter hoger. Het uitzicht schijnt spectaculair te zijn! Hier werken ze met 2 shifts. De eerste groep kan om 06.00u naar binnen en begint aan de klim (650 meter stijl omhoog) tussen 07.00u en 08.00u. De tweede groep mag om 07.00u Machu Picchu binnen en gaat tussen 08.00u en 09.00u de berg beklimmen. Het duurt 2,5 tot 3 uur voordat je boven bent! Dat zal ook de reden zijn waarom dit ticket veel minder populair is en meestal niet uitverkocht is.

 • Dit ticket kost 200 Soles (€53).
 • Max. 200 mensen in de 1e en 2e groep (totaal 400 dus)
 • Je moet circuit 3 lopen

Machu Picchu + Huchuy Piccu ticket

Met dit ticket heb je toegang tot Machu Picchu, moet je Circuit 4 lopen en krijg je de mogelijkheid om Huchuy Picchu te beklimmen. Dit is gratis, maar je moet wel een ticket laten zien i.v.m. het maximale aantal personen. Huchuy Picchu ligt naast Huayna Picchu (Wuaynapicchu) en was voorheen ook onderdeel van de beklimming van Huayna Picchu. Het is een korte hike van ongeveer 1 KM en duurt 1 uurtje. Vanaf hier heb je ook mooi uitzicht over MP. Je hebt keuze uit 8 verschillende tijdsloten, van 07.00u tot 14.00u en er worden ongeveer 50 personen toegelaten per keer.

 • Dit ticket kost 152 Soles (€40).
 • Max. 50 mensen per tijdslot
 • Je moet circuit 4 lopen

Lees hier mijn blog uitgebreide blog over Machu Picchu tickets kopen en welke stappen je moet doorlopen via de officiële website.

Treintickets, entreetickets of trails van te voren boeken?

Hoe strak is je planning? Heb je de tijd of heb je een heel reisschema uitgewerkt? Bij een strakke planning adviseer ik om alles van te voren te regelen. Je verliest dan geen tijd met het zoeken van een goede aanbieder en de kans dat tickets uitverkocht zijn is klein. Heb je ruim de tijd? Dan kun je alles in Peru boeken, m.u.v. de klassieke Incatrail!

Trein tickets

In het hoogseizoen zijn de zitplaatsen in de treinen met chille reistijden sneller uitverkocht. Ga je in juni, juli of augustus en wil je chille reistijden, boek dan van te voren.

Tickets Machu Picchu

De tickets voor morgen en overmorgen zijn niet uitverkocht (nu is het feburari 2024). In het hoogseizoen kun je beter wél vroeg van te voren je tickets boeken weet ik uit ervaring. Wil je MP bezichtigen vanaf de berg Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain? Dan kun je beter de tickets een aantal weken (of zelfs maanden) van te voren boeken! Reis je in het laagseizoen, dan heb je wel kans dat er nog tickets beschikbaar zijn een dag van te voren.

Trails van te voren boeken?

De klassieke Incatrail laat maar 500 mensen per dag toe en dat is inclusief gidsen en bagagedragers. Het aantal tickets is zeer beperkt. De Incatrail moet je gegarandeerd ruim, 6 maanden, van te voren boeken. Alternatieve trails kun je online reserveren of ter plekke in Cusco boeken. Als je zo’n trekking gaat doen dan heb je toch minimaal 2 nachten nodig in Cusco om te acclimatiseren.

Hoe tickets boeken via de officiële website

Tickets boek je via machupicchu.gob.pe. Het boekingsproces is niet meer zo ingewikkeld en je kan met diverse creditcards betalen! Je hebt kans dat je je creditcard bij de ingang moet laten zien (wij niet), dus helaas kun je niet eentje lenen!

TIP! Heb je geen VISA of Master card of kun je er geen aanschaffen? Geen probleem!

Met de zogenaamde pre-paid credit card kan iedereen een VISA card aanschaffen! Super handig voor studenten of voor mensen die liever geen BKR registratie willen. Deze credit card werkt als een gewone creditcard, met het grote verschil dat je geen krediet krijgt. Je stort namelijk zelf voordat je de kaart gebruikt geld op de credit card via iDEAL, bankoverschrijving of een oplaadpunt.

Zo geef je geen geld uit dat je niet hebt, betaal je geen rente én kun je dus vooraf tickets voor Machu Picchu kopen via de officiële website. Handig!

Waar laat je je backpack?

Als je de trail gaat lopen dan kun je je zware backpack van 60/70 liter maar beter ergens achterlaten! De wandeling is al zwaar genoeg. Ga je met de trein? Ook dan mag je je grote backpack niet meenemen. Je mag namelijk maar 8 KG meenemen in de trein van Inca Rail en 5 KG bij Perurail. Je neemt dus een daypack mee en laat je backpack ergens achter. Op de treinstation in Ollantaytambo is een gratis opbergplaats voor je backpack. Zowel Incarail als Perurail hebben een beveiligde opslagplaats op het treinstation in Ollantaytambo. Een andere optie is om je backpack in je hotel of hostel achter te laten. De meeste hostels in Cusco krijgen deze vraag dagelijks van backpackers. No problemo!

Wat neem je mee naar Machu Picchu?

In een kleine rugzak neem je mee:

 • Je paspoort, tickets en eventueel je VISA card
 • Fotocamera, telefoon
 • DEET! Er zijn superveel zandvliegen die je helemaal lekprikken. Die bultjes jeuken!
 • Zonnebrandcrème, zonnebril en een hoed/pet
 • Voldoende water
 • Iets te eten (energy bar), verstop hem in je tas!
 • Een regenjas

Zo! Nu weet je écht alles van Machu Picchu. Of ja, hoe je er komt enzo. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder! Ben jij recent bij Machu Picchu

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Voor het laatst geupdate in februari 2024.
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Goed en duidelijk geschreven. Ik ga even verder lezen. Dankje en veel reisplezier?

  Corinne

  Beantwoorden
 • Bedankt voor de duidelijke uitleg! klaart een hele hoop voor me!

  Bab

  Beantwoorden
 • Wij zijn vorig jaar in Machu Picchu geweest en wil even zeggen dat ik dit artikel eerder had willen hebben! Super overzichtelijk en ik denk dat toekomstige MP bezoekers hier zeker veel aan gaan hebben.

  Laura

  Beantwoorden
 • Hi Evy, nog een detail vraag naast alle info die je al hebt gegeven..
  als je de korte incatrail loopt van 2 dagen , vanaf kmpaal 104, dan loop je de eerste dag 6 uur, via de Sungate, naar Aqua Calientes om vervolgens de volgende dag naar de MP te gaan. Hebben we dan voor de eerste dag ook al een entreeticket nodig voor de MP?
  En heb je ook een toegangspas nodig voor die korte incatrail?

  En nu we toch aan t mailen zijn:
  om van Cusco naar Aqua Calientes (AC) te komen nemen veel mensen de bus van Cusco naar Ollantaytambo en vanaf daar de trein naar Aqua Calientes. Is dit veel goedkoper dan helemaal met de trein van Cusco naar AC? Of waarom doen mensen dit?
  Treinkaartjes lijken net zo duur voor beide routes.
  We horen het graag! Dank je wel, Cathelijne

  cathelijne

  Beantwoorden
  • Hey Cathelijne,
   Zelf heb ik de Incatrail niet gelopen. Ik weet ook niet precies wat je bedoelt met ‘via de Sungate naar Aguqs Calientes’, omdat de Sungate al bij MP is. Wil je de trail dan gaan lopen zonder organisatie?

   Ollantaytambo is een heel mooi dorp en ook daar liggen mooie ruines. Zeker een bezoekje waard! Voor ons was de voornaamste reden om vanuit Ollantaytambo te gaan omdat wij dan qua tijd eerder in Aguas Calientes waren dan de mensen uit de trein vanuit Cusco. Daarnaast was het ook een beetje goedkoper inderdaad.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi! Handig artikel!

  Eén vraagje; als ik op de officële website van https://www.machupicchu.gob.pe/inicio kijk zie ik geen verschil in ochtend/middag shifts. Is dit in tussentijd veranderd?

  de Jong

  Beantwoorden
  • Hey Sjoerd,

   Ja klopt, ik zie dat dit weer veranderd is. Je kunt nu een vaste tijd kiezen. Ze hebben zo te zien hun website aangepast en ook de regeltjes.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Wat een nuttige reisblog! Dank u voor alle tips!

  We zouden graag een ticket voor Machu Picchu + Huayna Picchu kopen (oktober). Is er tijd om beide op 1 dag te bezoeken? Of doe je 1 dag Huayna Picchu en de volgende dag een bezoek aan Machu Picchu?

  Chloë

  Beantwoorden
  • Hi Chloe,
   Dankjewel! Je bezoekt beide op dezelfde dag. Het ticket voor Machu Picchu + Huayna Picchu kost 200 soles en geeft dus toegang tot Machu Picchu en de berg.
   Je moet in de ochtend gaan en je moet ook circuit 4 lopen! Zoals je kan zien loop je dus een heel stuk door Machu Picchu voordat je bij de ‘ingang’ van de berg komt.
   Heb ik het een beetje duidelijk uitgelegd?
   Groetjes!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy en Kan door hoogte ziekte bleek de incatrail voor mij niet haalbaar. Dat betekende ook geen jaartje voor MP want dat zit normaal in de permit van de trail. (Overigens waren voor de incatrail nu begin november nog meerdere dagen met 100 of zelfs 200 permits).
  Nu hoorde ik bij het officiële kantoor in Cusco voor entreekaartjes voor MP ( calle garcillasso aan de linker kant op +/- 1/3 als je van het plaza recogijo komt) dat er dagelijks bij het kantoor in aquas caliente vanaf 15.00 uur 1000 kaartjes beschikbaar zijn voor de volgende dag. Alle dagen. Dus mocht je mis hebben gegrepen dan is dat je kans. (Ik lig morgen voor dat kantoortje om 14.00 uur). Ik weet niet of het waar is maar ik las op verschillende sites dat je wel alleen contant kan betalen daar. Niet alle routes zijn altijd nog beschikbaar begreep ik van de mevrouw bij het bureau.

  Karin Hutter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *