Alles over Machu Picchu bezoeken ** TIPS! **
machu picchu tips

Tips Machu Picchu bezoeken

Machu Picchu mag ik eindelijk van mijn bucket list afstrepen! Dit Wereld Wonder is één van de meest gefotografeerde plekken op aarde. En het is ook heel bijzonder! Inmiddels heb ik Machu Picchu bezocht (eind augustus 2017) en heb ik heel veel praktische informatie voor je. Ga jij binnenkort ook naar Peru en ga je Machu Picchu bezoeken? Dan heb jij je vast de volgende dingen afgevraagd:

Daarom dit blog met Machu Picchu tips en praktische info om het goede ticket voor Machu Picchu te boeken. Dit artikel is onlangs geupdate met recente informatie voor een bezoek in 2020!

Nieuwe regels voor Machu Picchu voor 2020

WTF, nieuwe regels voor Machu Picchu (MP)?! Daar gaan onze plannen! Voor ons vertrek in 2017 veranderden ze de regels opeens. Je moest bijv. met gids naar binnen en moest kiezen voor de ochtend of middag shift. Inmiddels (2020) zijn de regels weer gewijzigd. In het kort zijn dit de nieuwe regels:

 • Je kunt nu elk uur naar binnen tussen 06.00u en 14.00u. Op je ticket staat de tijd waarop jij naar binnen mag. Je mag maximaal 1 uur te laat zijn!
 • Je mag officiëel 4 uur blijven, dus als je om 06.00u er in gaat, moet je om 10.00u weer buiten staan. Het is onduidelijk of dit gecontroleerd wordt!

Hoe Machu Picchu bezoeken?

Er zijn drie manieren om bij Machu Picchu te komen:

 1. De Inca trail lopen (minimaal 4 dagen) of een alternatieve trail (2 dagen)
 2. Met de trein en vervolgens met de pendelbus of lopend naar MP
 3. Met de minibus van Cusco naar Hydroelectrica en dan nog 2 uur lopen naar Aguas Calientes.

Hoe Machu Picchu bezoeken

Hopelijk geeft bovenstaand kaartje je een duidelijker beeld. Aguas Calientes, ook wel bekend als Machu Picchu Pueblo, is het dorp onderaan de ruïnes van Machu Picchu. Vanuit Aguas Calientes is Machu Picchu zelf alleen per bus of te voet te bereiken! Aguas Calientes ligt op 2100 meter hoogte en Machu Picchu op 2400 meter. Te voet is het zeker 2,5 uur lopen (berg op). Met de pendelbus ben je er binnen 20 minuten en je betaalt $12 voor een enkeltje ($24 retour). De kaartjes voor de pendelbus kun je kopen bij het kantoortje in Aguas Calientes. Deze staan langs de weg, in dezelfde straat als de bussen. Zodra je het station uitloopt zul je de bussen al zien staan! Het kantoortje is open vanaf 05.00u tot 21.50u. Met de tickets ben je niet gebonden aan een bepaalde tijd. In Cusco kun je de bustickets kopen op Av. Infancia 433 – Wanchaq.

1. Hiken naar Machu Picchu: Incatrail en alternatieve trails

hiken naar machu picchu

Zoals gezegd zijn er verschillende trekkingen naar MP. De Incatrail is de bekendste wandeling naar de ruïnes. Je bent 4 tot 5 dagen onderweg, maar zult beloond worden met prachtige uitzichten en de zonsopkomst bij Machu Picchu! Als je gaat hiken naar MP, dan moet tijd hebben. Je moet namelijk acclimatiseren en wennen aan de hoogte! De meeste toeristen doen dat in Cusco (op 3400 meter hoogte). Tijdens de Incatrail klim je tot 4200 meter hoogte en dat is voor onze Nederlandse longen écht zwaar. Blijf voordat je aan de trail begint minimaal twee nachten in Cusco om aan de hoogte te wennen!

Omdat wij niet zoveel tijd hebben, gaan wij met de trein naar Machu Picchu. Ik heb me daarom niet verder verdiept in de verschillende treks naar Machu Picchu.

Dit zijn enkele tips van andere reizigers:

Bij de meeste treks zit de toegangskaart voor Machu Picchu al in de prijs inbegrepen! Alleen bij de Inca Trail kom je ‘s ochtends Machu Picchu binnen via de “Sun Gate” en niet via de normale entree. Bij andere trekkings kom je via de normale entree binnen.

2. Met de trein naar Machu Picchu

trein naar machu picchu
Trein van PeruRail naar MP

Je gaat niet letterlijk met de trein naar Machu Picchu, maar naar het dichtstbijzijnde dorp Aguas Calientes. Je kunt de trein vanaf verschillende stations nemen. De populairste stations zijn Poroy = Cusco en Ollantaytambo. Het treinstation Poroy ligt op 20 minuten rijden van Cusco! Vanaf Poroy is het 3 uur rijden naar Aguas Calientes. Het leuke dorpje Ollantaytambo ligt in de Heilige Vallei en heeft een eigen treinstation. Vanaf Ollantaytambo is het 1,5 uur rijden met de trein.

Perurail of Inca Rail?

Er zijn twee aanbieders:

 1. Perurail
 2. Inca Rail

Wij hebben geboekt via Inca Rail, de minder bekende optie. Inca Rail was goedkoper, kleinschaliger en de vertrektijden kwamen ons beter uit. Inca Rail biedt echter maar één vertrektijd aan vanuit Cusco/Poroy. Perurail, de bekende blauwe trein zoals op de bovenstaande foto te zien is, biedt meer mogelijkheden vanaf Poroy. Wij betaalden €115,- per persoon voor een retourtje Ollantaytambo – Aguas Calientes. Het is ons zeer goed bevallen!

Inca rail trein
Inca rail

Met de trein vanuit Poroy of Ollantaytambo?

Ollantaytambo is een heel leuk dorpje in de Heilige vallei (Sacred Valley). Het was een hele belangrijke stad voor de Inca’s. In de omgeving vind je veel ruïnes en ik vond het echt de moeite waard om er te verblijven. In Ollantaytambo (Ollanta) ligt tevens het dichtstbijzijnde treinstation voor de trein naar Machu Picchu! Een rit van 1 uur en 40 minuten. Als je geen trekking gaat doen, dan is het een idee om de Heilige vallei zelf te ontdekken vanuit Ollanta en je vervolgens in Cusco af te laten zetten. Dat hebben wij ook zo gedaan voor 150 sol (privé taxi voor 4 tot 5 uur). Er liggen heel veel leuke accommodaties in Ollanta. We hebben drie nachten geboekt bij Hostel Los Andenes en het treinstation ligt 600 meter verder op. We gaan op één dag op en neer naar Machu Picchu.

Je kunt ook vanuit Cusco een dagtrip maken door de Heilige Vallei. Als je in Cusco verblijft dan neem je de trein vanuit treinstation Poroy. Vanuit Poroy is het 3 uur en 20 minuten met de trein naar Aguas Calientes.

Vervoer van Cusco naar Ollantaytambo

Het makkelijkste is om een taxi te nemen vanuit Cusco. Je betaalt natuurlijk iets meer, zo’n €25, en de rit duurt 1,5 tot 2 uur. Ga je direct vanuit Cusco airport, dan kost een taxi €30. Het is goedkoper om een gedeelde minibus = colectivo te nemen. Deze staan bij Avenida Grau (dichtbij Plaza de Armas) en Calle Pavitos en vertrekken ongeveer elk half uur (of wanneer ze vol zijn). Je zult de colectivos makkelijk kunnen vinden aangezien 5 mannen continu schreeuwen: Cusco, Cusco, Cusco (of Ollantaytamboooo). De rit duurt 1 uur en 45 minuten en kost €4 per persoon. De colectivos stoppen bij Plaza de Armas en bij het treinstation van Ollantaytambo.

Vervoer van Cusco naar Poroy

Poroy ligt op 25 minuten rijden van Cusco. Een taxi kost zo’n 35 Soles (€9). Er gaan ook zogenaamde colectivos. Deze gedeelde minibussen zouden moeten vertrekken vanaf Avenida del Ejército tussen Belen en Santiago Bridges. De service kost slechts 5 Soles (€1).

3. Met de minibus + benenwagen naar Aguas Calientes

De goedkoopste optie is om met de auto/ minibus te gaan. Je gaat dan met de minibus van Cusco naar Hydroelectrica. Het kost €18,50 voor een retourtje. Vervolgens moet je nog 2 uur langs het treinspoor lopen naar het dorp Aguas Calientes. Vanuit Aguas Calientes kun je de pendelbus of benenwagen nemen naar Machu Picchu.

Okidoki Travels biedt deze trip aan voor $100 incl. het entreetickets voor MP, vervoer van Cusco naar Aguas Calientes, één overnachting in Aguas Calientes en de gids bij MP!

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd om Machu Picchu te bezoeken is van juni t/m september. Dit zijn de drogere maanden, meestal met zon en een blauwe lucht. Het is dan hoogseizoen en ook het drukst. Het regenseizoen loopt van november t/m maart en het droge seizoen van april t/m oktober.

‘s Ochtends of ‘s middags Machu Picchu bezoeken?

Je kunt nu tickets kopen tussen 06.00u en 14.00u kopen voor Machu Picchu. De volgende vraag die je jezelf gesteld zal hebben is:

Hoe laat kun je Machu Picchu het beste bezoeken? Wat is het beste tijdstip?

Mijn plan was eerste om zo vroeg mogelijk te gaan en de zonsopkomst te bekijken. Toen introduceerde de Peruaanse overheid de nieuwe regels en moest ik kiezen tussen de ochtendshift (06.00u tot 12.00u) en de middagshift (12.00u tot 17.30u). Ik koos voor de middagshift en ben achteraf blij met deze keuze. Inmiddels zijn deze shifts alweer passé, maar mag je dus 4 uur blijven zodra jouw entry-time ingaat.

machu picchu in de ochtend
Ochtendmist bij MP

Zowel de ochtend als de middag hebben allebei hun charmes. De zonsopkomst bekijken bij Machu Picchu klinkt alleen al fantastisch. Als je geluk hebt, dan is dit een magisch moment. Maar vaak is het ‘s ochtends mistig en zie je de eerste uren maar weinig. Daarnaast gaan de meeste toeristen in de ochtend! Sowieso arriveren alle mensen die een trekking doen al vroeg in de ochtend. Ook als je een ‘bijzonder’ ticket hebt incl. Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain dan kun je alleen in de ochtend gaan.

Tip! Check hoe laat de meeste mensen gaan!

Er is een manier om te ontdekken hoe laat de meeste mensen gaan! Op de officiële website van Machu Picchu, kun je zien hoeveel kaartjes er nog beschikbaar zijn!

Beschikbaar aanta tickets:

 • Van 06u tot 08u zijn er 800 tickets beschikbaar (per uur).
 • Om 09u zijn er 560 tickets beschikbaar.
 • Van 10u tot 11u zijn er 600 tickets beschikbaar (per uur).
 • Om 12u zijn er 360 tickets beschikbaar.
 • Van 13u tot 14u zijn er 540 tickets beschikbaar (per uur).

Als je bijvoorbeeld ziet dat er nog maar weinig tickets beschikbaar zijn, dan weet je dus dat het erg druk is. Wij nemen in de ochtend de trein vanuit Ollantaytambo en zijn dan om 09.00u in Aguas Calientes. We nemen de trein om 19.00u terug naar Ollanta.

Machu picchu in de middag

Als je dan toch de eerste zonnestralen op Machu Picchu wil zien, dan kun je het beste één dag van te voren naar Aguas Calientes gaan. Ook als je bij Machu Picchu nog een berg wil beklimmen zoals Huayna Picchu, dan moet je wel in de ochtend gaan.

Overnachten in Aguas Calientes?

Boek één nachtje in een hotel of hostel in Aguas Calientes. Sta héél vroeg op om de eerste bus van 05.30u naar MP te nemen.

Een goed hostal: Cusi Qoyllor

hostal aguas calientes

Een hostel met een goede beoordeling (8,3). Je kunt er vroeg en goed ontbijten. Een overnachting kost €30 met z’n tweeën en een eigen badkamer.

Verschillende soorten tickets voor MP

Het volgende dilemma! Er zijn verschillende soorten tickets voor Machu Picchu en welke moet je hebben? Hieronder een kaartje van MP en de bergen die je kan beklimmen. Voor de bergen Machu Picchu Mountain en Huayna Picchu Mountain moet je namelijk een ander kaartje kopen.

Machu picchu beklimmen
Opties om Machu Picchu te beklimmen

Via de officiële site kun je verschillende tickets voor MP kopen. Ze bieden verschillende tickets aan:

Standaard entree Machu Picchu

Een normaal entreeticket geeft 4 uur lang toegang tot Machu Picchu zelf. Met dit ticket kun je vrij rondlopen binnen de aangegeven paden. Je kunt ook gratis naar de Sun Gate (Inti Punku). De Sun Gate was de vroegere hoofdingang en biedt een prachtig uitzicht over MP en Huayna Picchu op de achtergrond. Hiken naar de Sun Gate is nog steeds mogelijk ook na de ingang van de nieuwe regels. Je hebt ongeveer 40 tot 60 minuten nodig om er te komen. Het pad is makkelijk te vinden, eigenlijk direct na de ingang van MP vind je het eerste aanwijzingsbord. Hiken naar de Sungate is gratis.

 • Reguliere tickets kosten 152 Soles (€40).
uitkijkpunt Machu picchu
Bekend uitkijkpunt bij Machu Picchu

Met de standaard entree kom je ook langs bovenstaand punt zoals op de foto te zien is :-).

Machu Picchu + Huayna Picchu ticket

Met dit bijzondere ticket heb je entree voor Machu Picchu en het beklimmen van Huayna Picchu (Wuaynapicchu). Dit is de hoge berg die je altijd achter Machu Picchu ziet op elke foto. Ze zullen bewakers zijn aan wie je je ticket moet laten zien. Er zijn drie groepen in de ochtend. De eerste groep kan om 06.00u Machu Picchu binnen begint aan de klim (300 meter) tussen 07.00u en 08.00u. De tweede groep mag om 07.00u Machu Picchu binnen en gaat ook tussen 07.00u en 08.00u de berg beklimmen. De derde groep kan om 08.00u Machu Picchu binnen en zal tussen 10.00u en 11.00u Wuaynapicchu beklimmen. Je hebt 2 uur nodig om de berg te beklimmen. Daarna is het nog ongeveer 50 minuten om weer beneden te komen. Dit ticket is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Denk er ook aan dat het vroeg in de ochtend nog erg mistig kan zijn, dus dat je misschien beter voor de derde groep kan kiezen.

 • Dit ticket kost 200 Soles (€53).
 • Max. 100 mensen in de 1e en 2e groep (totaal 200 dus)
 • Max. 200 mensen in de 3e groep

Machu Picchu + Machu Picchu Mountain ticket

Met dit ticket mag je de Machu Picchu Mountain beklimmen. Dit is de berg tegenover Huayna Picchu en is nog ongeveer 300 meter hoger. Het uitzicht schijnt spectaculair te zijn! Ook hier werken ze met drie shifts. De eerste groep kan om 06.00u naar binnen en begint aan de klim (650 meter stijl omhoog) tussen 07.00u en 08.00u. De tweede groep mag om 07.00u Machu Picchu binnen en gaat ook tussen 07.00u en 08.00u de berg beklimmen. De derde groep kan om 08.00u Machu Picchu binnen en zal tussen 09.00u en 10.00u Machu Pichhu mountain beklimmen. Het duurt 2,5 tot 3 uur voordat je boven bent! Dat zal ook de reden zijn waarom dit ticket veel minder populair is en meestal niet uitverkocht is.

 • Dit ticket kost 200 Soles (€53).
 • Max. 100 mensen in de 1e en 2e groep (totaal 200 dus)
 • Max. 200 mensen in de 3e groep

Treintickets, entreetickets of trails van te voren boeken?

Hoe strak is je planning? Heb je de tijd of heb je een heel reisschema uitgewerkt? Bij een strakke planning adviseer ik om alles van te voren te regelen. Je verliest dan geen tijd met het zoeken van een goede aanbieder en de kans dat tickets uitverkocht zijn is klein. Heb je ruim de tijd? Dan kun je alles in Peru boeken, m.u.v. de klassieke Incatrail!

Trein tickets 

In het hoogseizoen zijn de zitplaatsen in de treinen met chille reistijden sneller uitverkocht. Ga je in juni, juli of augustus en wil je chille reistijden, boek dan van te voren.

Tickets Machu Picchu

De tickets voor morgen en overmorgen nog niet uitverkocht (nu is het januari 2020). Ook in de middag zijn er nog voldoende tickets beschikbaar. Wil je MP bezichtigen vanaf de berg Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain? Dan kun je beter de tickets een aantal weken van te voren boeken!

Trails van te voren boeken?

De klassieke Incatrail laat maar 500 mensen per dag toe en dat is inclusief gidsen en bagagedragers. Het aantal tickets is zeer beperkt. De Incatrail moet je gegarandeerd ruim, 6 maanden, van te voren boeken. Alternatieve trails kun je online reserveren of ter plekke in Cusco boeken. Als je zo’n trekking gaat doen dan heb je toch minimaal 2 nachten nodig in Cusco om te acclimatiseren.

Hoe tickets boeken via de officiële website

Tickets boek je via machupicchu.gob.pe. Het boekingsproces is niet meer zo ingewikkeld en je kan met diverse creditcards betalen! Je hebt kans dat je je creditcard bij de ingang moet laten zien (wij niet), dus helaas kun je niet eentje lenen!

TIP! Heb je geen VISA of Master card of kun je er geen aanschaffen? Geen probleem!

Met de zogenaamde pre-paid credit card kan iedereen een VISA card aanschaffen! Super handig voor studenten of voor mensen die liever geen BKR registratie willen. Deze credit card werkt als een gewone creditcard, met het grote verschil dat je geen krediet krijgt. Je stort namelijk zelf voordat je de kaart gebruikt geld op de credit card via iDEAL, bankoverschrijving of een oplaadpunt.

Zo geef je geen geld uit dat je niet hebt, betaal je geen rente én kun je dus vooraf tickets voor Machu Picchu kopen via de officiële website. Handig!

Lees hier mijn blog uitgebreide blog over Machu Picchu tickets kopen en welke stappen je moet doorlopen via de officiële website.

Waar de fack laat je je backpack?

Als je de trail gaat lopen dan kun je je zware backpack van 60/70 liter maar beter ergens achterlaten! De wandeling is al zwaar genoeg. Ga je met de trein? Ook dan mag je je grote backpack niet meenemen. Je mag namelijk maar 8 KG meenemen in de trein van Inca Rail en 5 KG bij Perurail. Je neemt dus een daypack mee en laat je backpack ergens achter. Op de treinstation in Ollantaytambo is een gratis opbergplaats voor je backpack. Zowel Incarail als Perurail hebben een beveiligde opslagplaats op het treinstation in Ollantaytambo. Een andere optie is om je backpack in je hotel of hostel achter te laten. De meeste hostels in Cusco krijgen deze vraag dagelijks van backpackers. No problemo!

Wat neem je mee naar Machu Picchu?

In een kleine rugzak neem je mee:

 • Je paspoort, tickets en eventueel je VISA card
 • Fotocamera, telefoon
 • DEET! Er zijn superveel zandvliegen die je helemaal lekprikken. Die bultjes jeuken!
 • Zonnebrandcrème, zonnebril en een hoed/pet
 • Voldoende water
 • Iets te eten (energy bar), verstop hem in je tas!
 • Een regenjas

Zo! Nu weet je écht alles van Machu Picchu. Of ja, hoe je er komt enzo. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

evy-reisjevrij-reisblog

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er hier meer over.

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Corinne
6 januari 2018
Goed en duidelijk geschreven. Ik ga even verder lezen. Dankje en veel reisplezier?
16 januari 2018
Bedankt voor de duidelijke uitleg! klaart een hele hoop voor me!
10 mei 2018
Wij zijn vorig jaar in Machu Picchu geweest en wil even zeggen dat ik dit artikel eerder had willen hebben! Super overzichtelijk en ik denk dat toekomstige MP bezoekers hier zeker veel aan gaan hebben.
cathelijne
27 december 2019
Hi Evy, nog een detail vraag naast alle info die je al hebt gegeven.. als je de korte incatrail loopt van 2 dagen , vanaf kmpaal 104, dan loop je de eerste dag 6 uur, via de Sungate, naar Aqua Calientes om vervolgens de volgende dag naar de MP te gaan. Hebben we dan voor de eerste dag ook al een entreeticket nodig voor de MP? En heb je ook een toegangspas nodig voor die korte incatrail? En nu we toch aan t mailen zijn: om van Cusco naar Aqua Calientes (AC) te komen nemen veel mensen de bus van Cusco naar Ollantaytambo en vanaf daar de trein naar Aqua Calientes. Is dit veel goedkoper dan helemaal met de trein van Cusco naar AC? Of waarom doen mensen dit? Treinkaartjes lijken net zo duur voor beide routes. We horen het graag! Dank je wel, Cathelijne
Evy van Kan
28 december 2019
Hey Cathelijne, Zelf heb ik de Incatrail niet gelopen. Ik weet ook niet precies wat je bedoelt met 'via de Sungate naar Aguqs Calientes', omdat de Sungate al bij MP is. Wil je de trail dan gaan lopen zonder organisatie? Ollantaytambo is een heel mooi dorp en ook daar liggen mooie ruines. Zeker een bezoekje waard! Voor ons was de voornaamste reden om vanuit Ollantaytambo te gaan omdat wij dan qua tijd eerder in Aguas Calientes waren dan de mensen uit de trein vanuit Cusco. Daarnaast was het ook een beetje goedkoper inderdaad. Groetjes, Evy
de Jong
15 januari 2020
Hoi! Handig artikel! Eén vraagje; als ik op de officële website van https://www.machupicchu.gob.pe/inicio kijk zie ik geen verschil in ochtend/middag shifts. Is dit in tussentijd veranderd?
Evy van Kan
16 januari 2020
Hey Sjoerd, Ja klopt, ik zie dat dit weer veranderd is. Je kunt nu een vaste tijd kiezen. Ze hebben zo te zien hun website aangepast en ook de regeltjes. Groetjes, Evy

Stel hier je vraag of geef een reactie.