Hoe werkt Revolut? Ervaring met deze betaalpas op reis

Hoe werkt Revolut? Ervaring met deze betaalpas op reis

Het eerste dat je op reis nodig hebt wanneer je voet aan grond zet is geld. Of je nu een flesje water wil scoren op de luchthaven of de bus of taxi moet betalen. Contant geld op zak hebben, of veilig kunnen betalen is essentieel voor een fijne start van je reis. Mijn eigen ING betaalpas werd vaak genoeg geweigerd in het buitenland en is zelfs in Turkije een keer ingeslikt door een ATM. Daarnaast kunnen traditionele bankpassen zoals die van de Rabobank, ING, SNS of ABN AMRO qua kosten flink hoog uitvallen door het doorberekenen van hoge wisselkoersen, of bankkosten. Dit is waar de Revolut-betaalpas in beeld komt, écht ideaal voor reizigers! Lees hier hoe Revolut werkt én mijn ervaring met deze pinpas op reis. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en betreft geen samenwerking!

Wat is Revolut?

Revolut is een app-gebaseerd bankalternatief en wil geldzaken wil vereenvoudigen. Het is een online bank met de juiste licenties en staat ook onder toezicht van De Nederlandse Bank en de Europese Centrale Bank. Je kunt hier een bankrekening openen, gratis geld wisselen, versturen, betalen etc. Met de betaalpas (pinpas) kun je overal ter wereld betalen. Een creditcard, beleggen, crypto is ook mogelijk, maar voor mij als reiziger minder relevant. Bovendien, Revolut is super goedkoop!

Revolut is interessant voor reizigers omdat het mogelijk is om de lokale valuta van het land op de betaalrekening te zetten, waardoor je goedkoop kan betalen en geld kan pinnen.

goedkoop pinnen buitenland
hoe werkt revolut

Revolut als tweede rekening

Persoonlijk gebruik ik Revolut enkel als tweede rekening, naast mijn eigen ING Bankrekening. Zeker omdat Revolut een vrij jong bedrijf is en vooral online service verleent, vind ik het prettiger om mijn geld bij een traditionele Nederlandse Bank te stallen. Op reis is het juist erg veilig om met je Revolut pinpas te betalen of geld te pinnen bij een ATM. Want:

 • Vanuit je vaste betaalrekening (ING, Rabo etc.) maak je geld over naar je Revolut rekening.
 • Bij skimming of misbruik, kunnen ze nooit bij je spaargeld of bankrekening waar ‘al’ je geld staat.
 • Via de App krijg je steeds een melding van élke transactie.

Bovendien is de Revolut pinpas (debetcard, geen creditcard) een VISA kaart, terwijl Rabo, ING, SNS etc. Maestro kaarten zijn. In sommige landen wordt VISA meer geaccepteerd. In sommige landen meer Maestro. Wanneer je beide op zak hebt, dan kun je altijd wel betalen met een van de twee!

Welk plan heb je als reiziger nodig en wat kost het?

Dit artikel is gericht op reizigers die dus een Revolut betaalpas of creditcard (als tweede rekening) willen aanschaffen voor op vakantie of reis. Revolut heeft verschillende soorten kaarten en plannen. Welke heb je nodig en wat kost het?

 • Je moet je eerst registreren, een plan kiezen
 • Ik koos het Standard Plan, dat is GRATIS!
 • Download de App.
 • Vervolgens moet je nog een pinpas bestellen. Die kost eenmalig $8 en wordt binnen 2 weken thuisbezorgd met een zelf gekozen pincode!

Gratis?

Ja, de App en de bankrekening zijn gratis. Bij dit Standard Plan kun je bijvoorbeeld maar tot €200 cash per maand afhalen bij een ATM (bank) zonder bankkosten, daarna betaal je Revolut 2% (of max. +€1 per keer) over elk bedrag dat je die maand extra pint via een ATM. Echter rekent een traditionele bank hier ook kosten voor. Daar later meer over. Ook kun je met het gratis plan ‘maar’ €1000 per maand omwisselen naar een andere valuta zonder extra kosten. Wil je meer geld omwisselen, dan betaal je hier een klein bedrag voor.

Je kan ook kiezen voor een betaald plan, bijvoorbeeld Plus (€3,99 per maand) en dan heb je net iets meer voordelen. Met dit Plus plan kun je tot €3000 per maand gratis omwisselen naar een andere valuta. Bekijk hier de verschillende plannen.

Hoe werkt Revolut?

Revolut rekening app
Ervaring Revolut
Hier heb ik dus een rekening met € en een rekening met Mexicaanse Pesos

Zodra je de App hebt gedownload en een geverifieerde bankrekening hebt geopend, kun je de rekening gaan gebruiken.

Geld omwisselen naar een andere valuta

Wat heel interessant is aan Revolut is dat je dus geld kan wisselen naar de benodigde valuta. Dat werkt zo. Open de App.

 • Je moet geld toevoegen, dat kan op verschillende manieren (iDeal, bankoverschrijving).
 • Het geld van bijv. je ING rekening wordt direct gestort, gewoon in Euro’s natuurlijk.
 • Klik op “Wisselen” om je Euro’s om te zetten naar de gewenste valuta.
 • Vul het bedrag in en klik op Order controleren. Je ziet de wisselkoers.
 • Zodra je je Euro’s omzet naar de andere Valuta, opent een nieuwe rekening met daarop die valuta.

Tip! Heb je het Gratis Standard Plan, begin dan enkele maanden voor je reis al met het omwisselen van valuta. Je mag namelijk maar €1000 kosteloos omwisselen elke maand. Afhankelijk van het land, maak je soms wel €100 per dag op.
geld wisselen revolut
goedkoop betalen buitenland
Online geld omwisselen in de app.

Kostenvergelijking: Via Revolut krijg ik dus vandaag $358,27 Mexicaanse Pesos voor €20. Ofwel €1 = M$17,91. Via GWK Travelex, een geldwisselkantoor krijg ik maar €1 = M$15. Op de luchthaven kun je via een geldwisselkantoor ongeveer €1 = M$17 krijgen. De online wisselkoers is vandaag €1 = M$18,10, dus die van Revolut is iets slechter, maar nog altijd goedkoper van betalen met ING of ABN…

Betalen in het buitenland

In Mexico hebben wij overal met onze Revolut kaart kunnen betalen. Je hoeft geen betaalinstellingen te wijzigen zoals bij de Rabo of ING. Met onze ING betaalpas konden wij vaker niet betalen in winkels of restaurants. Met Revolut lukte dit wel.

 • Heb je voldoende geld in de lokale valuta op de rekening staan, dan betaal je met de pinpas automatisch in die valuta!
 • Wanneer je betaalt in een winkel, restaurants etc. dan kun je dus gewoon pinnen, zonder extra wisselkoersopslag! Dit is altijd het goedkoopste om te doen!
 • Heb je cash nodig, dan kun je met Revolut ook bij de bank geld afhalen. Heb je voldoende lokale valuta op de rekening, dan betaal je géén wisselkoersopslag (wel wat bankkosten en mogelijk 2% extra aan Revolut).
 • Heb je niet voldoende lokale valuta op de rekening staan, dan betaal je gewoon vanaf de andere rekening (die in Euro’s).

Kosten vergeleken per bank

Deze vergelijking van kosten is gemaakt in mei 2024 en kunnen inmiddels alweer gewijzigd zijn.

RevolutINGRaboABN
Betalen betaalpas vreemde valuta (wisselkoersopslag)0%*+1,4%1,4%€ 0,15 en 1,2%
Geld opnemen via ATM in vreemde valuta per keer1%* + €1 max. bij meer dan €200€3,50 + 1,4%€3,50 + 1,4%€ 2,25 + 1,2%
*Indien je betaalt in de lokale munteenheid!

Je zou denken dat je op vakantie al snel meer dan €200 aan cash nodig hebt, maar met Revolut kun je echt op heel veel plekken gewoon pinnen. Zorg er dus voor dat je vooraf voldoende geld omgewisseld hebt naar de lokale munteenheid (begin bijv. 3 maanden vooraf) en dat je zo veel mogelijk pint. Zodoende houd je de kosten laag.

Ook overtuigd? De Revolut betaalpas neem ik vanaf nu altijd mee op reis! Heb je nog vragen, laat het mij hieronder weten.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *