10 Hoogtepunten van New York City | Bezienswaardigheden en doen!

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

10x Bezienswaardigheden en doen in New York City

In deze grote stad is zoveel te zien, doen en beleven dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom heb ik op een rijtje gezet wat mijn absolute hoogtepunten zijn en wat je niet wil missen. Uiteraard is er nog veel meer te zien, te doen en te beleven, maar met deze tips kom je al een heel eind. Er staan bekende dingen tussen, zoals een bezoekje aan het Vrijheidsbeeld, maar ook minder bekende activiteiten. Lees snel verder om deze te gekke stad te ontdekken!

1. Beklim het Vrijheidsbeeld

dingen doen in new york

Het boegbeeld van New York City. Je ziet Lady Liberty op veel afbeeldingen en foto’s van de stad. De meeste mensen weten ook wel dat je tickets kunt kopen om het eiland (Ellis Island) te bezoeken zodat je het beeld van dichtbij kunt bekijken en het museum kunt bezoeken. Ook heb je vanaf het voetstuk van het beeld een uitzicht over de stad.

kroon tickets vrijheidsbeeld new york

Wat veel mensen niet weten is dat je het beeld nog verder kunt beklimmen. Via een smal trappetje midden in het beeld loop je naar boven en kom je in de kroon van het beeld uit. Het is hier heel klein, maar het is echt heel bijzonder! Vanuit de ramen (in de kroon) heb je een prachtig uitzicht en het is een heel raar idee dat je nu in het hoofd van het beeld staat.

Er is maar een beperkt aantal tickets beschikbaar en deze zijn dan ook vrij snel uitverkocht. Ik raad je aan de tickets minimaal 3-6 maanden van tevoren aan te schaffen via deze website.

2. Geniet van het uitzicht

top of the rock observatiedek tips new york
Uitzicht op Central Park vanaf Top of the Rock Observation Deck

Er zijn enorm veel mogelijkheden om van een mooi uitzicht over de stad te genieten in New York City. Zo heb je vanaf eerdergenoemde Ellis Island en vanuit het Vrijheidsbeeld al een prachtig uitzicht van veraf over de skyline van de stad. Een andere optie is om naar DUMBO te gaan aan de Brooklyn-kant, vanaf hier heb je uitzicht over de stad inclusief de Brooklyn- en Manhattan bridge.

Ook heb je een aantal hoge gebouwen waar je vanaf het dak of een hoge verdieping van het uitzicht kan genieten. Om een keuze te maken tussen de vele verschillende gebouwen heb ik op een rijtje gezet wat je kunt verwachten.

Freedom Tower

freedom tower bezoeken

Sla de rijen over met dit ticket!

Dit is een vrij nieuw gebouw dat is gebouwd na de aanslagen van 11 september 2001. Het is op dit moment (nog) het hoogste gebouw van de stad en op de bovenste verdieping zit een viewpoint. Je merkt aan alles dat het gebouw net af is, de liften zijn bijvoorbeeld heel modern en als je boven bent begint het avontuur met een animatie. Verder kun je tegen betaling een iPad meekrijgen die je precies aanwijst waar je naar kijkt, bijvoorbeeld hoe gebouwen heten. Je vindt hier ook een restaurant met uitzicht over de stad. Alles is binnen, dus je kijkt enkel uit ramen.

Empire State Building

uitzicht new york city
Het Empire State Building en de Freedom Tower in de verte

Sla de rijen over met dit ticket!

Vooral de bouwstijl van dit gebouw vind ik erg mooi. Het gebouw komt uit 1932 en dit merk je aan alles en geeft een prachtige sfeer. Wel zijn er recentelijk nog dingen gerestaureerd en is er een leuke tentoonstelling toegevoegd. Bij dit uitkijkpunt kun je zowel binnen als buiten van het uitzicht genieten. Het leuke aan dit gebouw is dat hij midden in de stad staat: tussen de Freedom Tower en het Vrijheidsbeeld en Rockefeller Center en Central Park.

Top of the Rock Observation Deck

Voor velen het mooiste uitkijkpunt, omdat dit het enige gebouw is waar je echt een goed uitzicht over Central Park hebt. Aan de andere kant zie je het kenmerkende Empire State Building. Ook dit uitkijkpunt is buiten. Je staat echt op het dak van het gebouw!

Edge New York

Dit platform is pas in maart 2020 geopend en dus het nieuwste uitkijkpunt van New York City. Ik ben er dan ook zelf nog niet geweest! Edge is gelegen in Hudson Yards, tussen de Freedom Tower en het Empire State Building in. Het leuke aan dit gebouw is dat je niet in of op het gebouw zelf staat, maar op een soort uitsteeksel van het gebouw. Dit geeft vast een hele nieuwe dimensie!! Het is buiten, maar wel omringd met een glazen wand. Voor de echte durfallen kun je op een glazen vloer lopen of liggen op de 100e verdieping!

Een bezoek aan Edge op een vooraf bevestigde datum en tijd kost $36 per persoon, met een flex ticket kun je voor $56 per persoon bezoeken wanneer het jou uitkomt. Haal je tickets hier!

Een laatste tip voor het bezoeken van uitkijkpunten: ga (indien mogelijk) op een tijdstip waar je zowel tijdens licht als tijdens zonsondergang en in het donker uitzicht hebt. Ook kun je bijvoorbeeld overdag het ene gebouw en ’s avonds het andere gebouw bezoeken.

3. Bezoek een rooftopbar

rooftopbarren in new york city

Een andere manier om van uitzicht te genieten is door een rooftopbar te bezoeken. Op deze manier geniet je van het uitzicht én een lekker hapje of drankje in één klap. In de zomer zijn er veel outdoorbarren geopend en ook in de winter zijn er leuke restaurants en barren binnen.

Een tip waar ik zelf heb genoten van lekker eten en drinken met een prachtig uitzicht, is Bar SixtyFive in het Rockefeller Center, dit zit in hetzelfde gebouw als Top of the Rock Observation Deck. Reserveren is handig! Er is natuurlijk veel meer keuze.

4. Fietsen door Central Park

leuke dingen om te doen in new york central park

Dit park is zo ontzettend groot dat het eigenlijk lopend niet te doen is. Een goed alternatief om toch het hele, of een groot gedeelte van het park te zien is door middel van een fiets! Je hebt de keuze uit guided fiets tours met een gids, maar bij iedere ingang van het park staan ook zogeheten Citi Bikes die je gemakkelijk met een creditcard kunt huren. Dit is ook nog eens redelijk goedkoop: $3 voor een half uur fietsen. Als je klaar bent kun je de fiets op ieder punt weer inleveren, dus je kunt zo weer verder met het ontdekken van de stad!

Er zijn nog heel veel andere leuke dingen in Central Park te doen!

5. Bezoek een museum

musea in new york city

Er zijn ontzettend veel musea te bezoeken in de stad, en het hangt er maar net van af waar je interesses liggen. Ik zelf heb het 9/11 museum bezocht en het National Museum of Natural History. Het 9/11 museum vond ik erg indrukwekkend en het andere museum vooral leuk. Hierbij kort een aantal musea op een rijtje.

Museum of Modern Art – MOMA

Een modern museum met een collectie van schilder- en beeldhouwkunst uit de 20e eeuw. Je vindt hier bijvoorbeeld het beroemde schilderij ‘De Sterrennacht’ van Vincent van Gogh.

Metropolitan Museum of Art – The Met

Een van de grootste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Naast de grote collectie van schilder- en beeldhouwkunst is het gebouw ook prachtig.

Guggenheim Museum

Wederom een bekend (moderne) kunstmuseum. Dit museum is goed te herkennen aan het bijzondere ronde gebouw.

American Museum of Natural History

Het museum dat bekend is geworden door de ‘Night at the Museum’ films. In plaats van kunst vind je hier meer objecten uit de geschiedenis, zoals archeologische opgravingen.

National Museum of the American Indian

Dit gratis museum richt zich op de inheemse volkeren van het Westen. Wederom gevestigd in een prachtig gebouw.

9/11 Museum

wat te doen in new york city
Het 9/11 memorial

Dit museum bevindt zich ónder het 9/11 memorial en dus onder de grond waar de twee gebouwen van het World Trade Center instortten. Foto’s, gevonden voorwerpen, filmpjes en een herdenkingsplaats maken dit museum zeer indrukwekkend.

Het 9/11 museum is dinsdag tussen 17:00 en 19:00 gratis te bezoeken.

Naast deze musea zijn er ook op Times Square en Broadway nog musea te vinden zoals Madame Tussauds en Ripley’s Believe it or Not!

6. Bezoek de High Line & The Vessel

high line new york city bezoeken

The High Line is een stadspark dat is aangelegd op een oude treinrails. Dit park loopt daardoor dus dwars door de stad en ligt hoger waardoor je mooie uitzichten hebt. In de zomer is het park prachtig groen, in de winter hoop je op sneeuw. Op de route is bovendien veel kunst te vinden. Totale lengte van het park is ongeveer 3 km. Het park is gratis te bezoeken en heeft verschillende ingangen, hij begint bij 34th street tussen 11th en 12th avenue. Je kunt er onder andere komen door uit te stappen bij metrohalte 34 St – 11 Av.

hoe the vessel new york bezoeken
De binnenkant van de bijzondere Vessel

De Vessel is een redelijk nieuw gebouw in New York City. Het is een heel bijzonder gebouw dat uit vele trappen bestaat. Voorheen was het mogelijk om de trappen binnen te beklimmen en van het uitzicht te genieten, maar door een aantal dodelijke ongelukken is dit niet meer mogelijk. Het is wel leuk om dit bijzondere gebouw te bekijken. De Vessel bevindt zich vlakbij de ingang van The High Line in de Hudson Yards. Ook hier stap je uit bij metrostation 34 St – 11 Av om het gebouw te bereiken.

Beide attracties zijn redelijk nieuw en bevinden zich in het al populairder wordende Hudson Yards. Een goede tip dus voor de mensen die de stad al vaker bezocht hebben!

7. Bezoek een sportwedstrijd

sport in new york city wedstrijd bezoeken tips
The New York Knicks in het Madison Square Garden

Qua sport is er ontzettend veel keuze in New York City. Vooral de grote, populaire sporten zijn bijzonder om bij te wonen vanwege de sfeer. Ik heb bijvoorbeeld een basketbalwedstrijd van the New York Knicks bezocht in het grote Madison Square Garden en vond het bijzonder om mee te maken. Ook celebrities bezoeken de wedstrijden. Het hangt natuurlijk van je interesse en van het seizoen af wat je kunt bezoeken. Het basketbal seizoen loopt van oktober tot april en is dus een goede optie voor in de winter. Je hebt de keuze uit The New York Knicks die thuis spelen in Madison Square Garden, of the Brooklyn Nets in het Barclays Center. Prijzen verschillen per wedstrijd en zitplek, ik betaalde $80 per kaartje voor een vrij hoge zitplek.

Een andere leuke sport om in de winter te bezoeken is ijshockey. De New York Rangers spelen eveneens in Madison Square Garden. Dit seizoen loopt ook van oktober tot april!

In de zomermaanden is honkbal een leuke optie, omdat je hier buiten zit. Je hebt de keuze uit de New York Yankees in het Yankee Stadium of de New York Mets in CitiField. Dit seizoen loopt van april tot oktober

Een andere populaire sport in Amerika is American Football. In New York kun je naar de New York Giants of de New York Jets. Omdat deze sport zo populair is, is het echter moeilijk om aan kaartjes te komen en zijn de kaartjes erg prijzig! Haal de kaarten dus ruim van tevoren. Het American Football seizoen loopt van september tot januari. 

Hiernaast heb je ook nog voetbalwedstrijden die je kunt bezoeken en natuurlijk tennis, worstelen of boksen... Genoeg keuze!

8. Bezoek een musical op Broadway

welke musical broadway bezoeken tips new york

Dé plek om een musical te bezoeken is natuurlijk Broadway, de plek waar de grootste musicals en sterren optreden. Wanneer je ‘op’ Broadway loopt kom je al langs de vele theaters en billboards. Het wisselt natuurlijk wat er draait, maar er zijn een aantal klassiekers die al enorm lang draaien. Denk bijvoorbeeld aan Wicked, Phantom of the Opera, Westside Story en The Lion King. Ik ben zelf naar Wicked geweest en vond het een hele ervaring, gewoon omdat je weet dat hier de beste acteurs spelen en het enorm grote theaters zijn. Kaartjes voor (de grote) musicals zijn niet goedkoop, houdt rekening met zo’n $80-$140.

Goedkoper naar de musical? In dit blog staat een handige tip!

9. Maak een helikoptervlucht

hoogtepunt van stedentrip naar new york

Deze tip is misschien een beetje prijzig, maar wel heel vet!! Prijzen liggen rond de €200 en hiervoor ga je een minuut of 15 boven de stad vliegen. Behalve een prachtig uitzicht, is de ervaring van het vliegen in een helikopter ook heel vet. De meeste vluchten vertrekken vanaf Downtown Heliport op Pier 6, vlakbij Wall Street. Boeken kan ter plekke, maar ook van tevoren!

10. Ga op een dagexcursie

Vanuit New York zijn er veel dagexcursies te doen, zoals bijvoorbeeld een dagje naar Washington of de Niagara Falls. Een andere leuke optie is een tripje naar een shopping outlet. Als je genoeg tijd hebt, kun je je stedentrip dus uitbreiden met deze leuke dagexcursies!

wat doen in new york

Een andere leuke activiteit die ik aan kan raden is schieten op een schietbaan nabij New York City. Lees daar hier meer over!

Overnachten in New York City

Vanzelfsprekend zijn er super veel hotels in New York City, die ook erg variëren qua prijs. Dit ligt meestal aan de ligging van het hotel. Sinds de pandemie zijn ook hier prijzen enorm gestegen en moet je zeker rekening houden met prijzen rond de 200 euro per nacht.

Hotel tip: The Blakely by LuxUrban

Dit typisch Amerikaanse hotel ligt heel fijn tussen Central Park en Times Square in en daardoor dichtbij veel bezienswaardigheden en metrostations. En dat voor een goede prijs: kamers variëren tussen 190 en 280 euro per nacht. De kamers zijn een tikkeltje ouderwets ingericht, maar zijn wel schoon, ruim en van alle gemakken voorzien. Het hotel wordt gewaardeerd met een 7,8.

Meer over New York City

Natuurlijk zijn er nog vele andere bezienswaardigheden en gebouwen die je kunt bezoeken en 100 andere dingen die je kunt doen. Een laatste tip is om één van de passen aan te schaffen waarmee je direct toegang hebt tot meerdere attracties en veel geld bespaart. 

Wellicht vind je dit ook interessant om te lezen:

Wat ontbreekt er volgens jou? Als je nog vragen hebt, stel ze dan hieronder!

 

Have fun en reis je vrij,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *