Alles over de Hruboskalsko rotsen bij Hrubá Skála in Tsjechië

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Alles over de Hruboskalsko rotsen bij Hrubá Skála in Tsjechië

Tsjechië kent veel gebieden met prachtige zandstenen rotsformaties! Hruboskalsko, wat behoort tot het Boheems Paradijs, hoort zeker in dit rijtje thuis. Hruboskalsko ligt dichtbij de stad Hrubá Skála en wordt gekenmerkt door de adembenemende zandstenen rotsen die tientallen meters boven jou en de bossen om je heen uitsteken, fantastische uitzichten vanaf de top van de rotsen én je vindt er de kastelen Hrubá Skála en Hrad Valdstejn.

Net als vele andere rotsformaties zijn de Hruboskalsko rotsformaties miljoenen jaren geleden ontstaan door zandsteenvorming op de bodem van de oceaan. De gigantische rotsformaties zijn vervolgens gevormd door de erosie van o.a. wind en regen. Het eindresultaat een fantastisch gebied van grillig gevormde rotsen, meters hoge rotspartijen, smalle doorgangen en adembenemende uitzichten.

Rotsstad Hrubá Skála bezoeken

Vanuit waar bezoek je de Hruboskalsko Rotsen?

Omdat Hruboskalsko centraal is gelegen in Tsjechië kun je dit gebied vanuit verschillende plekken bezoeken. De dichtsbijzijnde steden zijn Hrubá Skála zelf, Turnov (10 minuten) en Malá Skála (20 minuten). Vanuit Liberec is het een half uur rijden en vanuit Praag ruim een uur.

De entree is gratis en parkeren doe je voor een paar euro, dit kun je alleen contant betalen.

Hotel tip Hrubá Skála: EA Zamecky Hotel

Overnachten in een kasteel, wie wil dat nou niet! Dit hotel is gevestigd in een voormalig kasteel met klassiek ingerichte kamers. Andere gasten vinden de locatie met uitzicht op de rotsformaties fantastisch en beoordelen dit hotel met een 8,7! Een tweepersoonskamer boek je voor zo’n € 85,-.

Hotel tip Turnov: Bohemia Inn Hotel

Dit hotel ligt in het centrum van Turnov en is gevestigd in een mooi historisch pand. De kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Een tweepersoonskamer boek je voor € 75,- per nacht. Dit hotel krijgt een 8,7 op Booking.com.

De wandelingen

In Hruboskalsko zijn 4 verschillende wandelroutes waar je op verschillende plekken mee kunt starten. Alle routes zijn onderdeel van een groter gebied, dus je kunt verder lopen als je wilt. Alle routes zijn aangegeven met de kleur aanduiding die je ook op het kaartje ziet staan.

Wandelroutes in het Boheems Paradijs

De blauwe route

De blauwe route laat je van onderen genieten van de rotsformaties. Je loopt via smalle doorgangen langs de gigantische rotsmuren. Wij hebben maar een klein deel van deze route gelopen. Laat je de rest van de route verrassen ;).

De gele route

Wandelen in Boheems Paradijs
Hrubá Skála bezoeken

De gele route is een route van ongeveer 4 km die je via kronkelende bospaadjes en zo nu en dan een fantastisch uitzicht op de rotsformaties naar kasteel Hrad Valdstejn brengt. Het uitzicht van onder en bovenaf wordt gecombineerd. Je loopt relatief veel in de bossen en op sommige plekken kun je met trappen naar de uitzichtpunten toe.

De rode route

Hoogtepunten van Boheems Paradijs

De rode route brengt je via een breed bospad in zo’n 4 km naar kasteel Hrad Valdstejn. Vanaf deze route kun je veel vaker genieten van uitzichten op de fantastisch mooie rotsformaties. Een aantal uitzichtpunten op de rotsformaties liggen direct aan het wandelpad. Deze route zou je zelfs met een goede kinderwagen kunnen doen. De rode route is ook nog eens onderdeel van het Gouden Pad, een wandelroute van 119 km die door het Boheems Paradijs heen loopt.

De groene route

De groene route hebben wij zelf niet gelopen, maar ik heb me laten vertellen dat deze route ook aan de onderkant van de rotsformaties langs loopt. Deze route is zo’n 7 tot 8 km lang en loopt in een rondje dus je eindigt gewoon bij de auto.

Onze wandeling: route geel & rood

Wij kozen ervoor om de gele route naar kasteel Hrad Valdstejn te nemen en vanuit daar met de rode route terug te lopen, in totaal zo’n 8 km. Wij begonnen de route vanuit het Forest Car Park, net voorbij het Hrubá Skála kasteel wat op een van de rotsen is gebouwd.

Ik moet zeggen dat we op het begin wat moeite hadden met het vinden van de juiste route. Eenmaal op de juiste route volgen we het kronkelende pad door de bossen. Hier en daar komen we al enkele kleinere rotsen tegen. Op de gele route vind je een aantal kleine zij routes waar je naar een uitzichtpunt kunt lopen. Daarnaast kun je op sommige plekken kiezen of je boven of onderlangs de route volgt.

Boheems-paradijs-Tsjechie-bezoeken
Wandelen bij Hrubá Skála
Hoogtepunten Hrubá Skála

Na ongeveer 4 kilometer door dit fantastische bosrijke gebied kom je bij kasteel Hrad Valdstejn. Het kasteel en haar omgeving is sprookjesachtig. Je kunt het kasteel van binnen bezoeken voor 100 CZK (€ 4,-). Vanuit de binnenplaats van het kasteel heb je fantastisch mooi uitzicht op de omgeving en de rotspartijen in de verte.

Hrad Valdstejn Boheems Paradijs
Rotsstad Boheems paradijs
Kastelen in het Boheems Paradijs
Wandelen in Boheems Paradijs

Vanuit hier lopen we via de rode route van zo’n 4 km weer terug naar kasteel Hrubá Skála. We merken direct dat dit pad wat breder is en weinig hoogteverschil heeft. Langs dit pad vind je op verschillende plekken uitzichtpunten waar je gemakkelijk kunt komen. Sommige uitzichtpunten zijn direct langs het pad. Eigenlijk kijk je altijd uit op dezelfde rotspartijen, maar dan net vanuit een andere hoek.

Bezienswaardigheden Boheems paradijs

Eenmaal terug bij het startpunt kun je er nog voor kiezen om kasteel Hrubá Skála te bezoeken als je dit nog niet had gedaan. De entree is voor volwassenen 50 CZK (€ 2,-) en kinderen 25 CZK (€ 1,-).

Trek ruim een halve dag uit voor deze route zodat je op verschillende plekken kunt stoppen en een of beide kastelen kunt bezoeken.

De Hruboskalsko rotsen met kinderen

Bezienswaardigheden Hrubá Skála
Boheems paradijs met kinderen

De Hruboskalsko rotsen zijn prima te bezoeken met kinderen. Zelfs vlakbij de parkeerplaats van kasteel Hrubá Skála vind je al mooie rotsformaties waar je tussendoor kunt lopen (de blauwe route). Zeker de moeite waard wanneer je het gebied met kleine kinderen bezoekt die nog niet lang zelf kunnen lopen. Een andere optie is om een gedeelte van de rode route te lopen tot het eerste uitkijkpunt en daarna terug naar de auto te gaan. Met oudere kinderen is het leuker om een van de langere routes te kiezen. Je komt dan meer uitzichtpunten tegen.
Reis je met een baby of dreumes dan kun je met een stevige kinderwagen de rode route lopen. Dit pad is vergelijkbaar met een breed bospad. Je komt zeker wat hobbels tegen, maar het pad is vrij breed en is niet steil. Op de andere routes kun je het beste een draagzak gebruiken voor je baby of dreumes.

Praktische informatie over de Hruboskalsko Rotsen

  • Je kunt de Hruboskalsko Rotsen gratis bezoeken vanuit verschillende plekken. De meeste reizigers starten bij een van de kastelen: Hrubá Skála of Hrad Valdstejn.
  • Parkeren bij Hrubá Skála of Hrad Valdstejn voor een paar euro. Je kunt gratis parkeren bij het Forest Car Park.
  • Je kunt ALLEEN contant betalen. Zorg dus voor voldoende contant kleingeld.
  • Reken zo’n 3 tot 5 uur voor je bezoek.
Hrubá Skála Rotsstad

Doen in de omgeving

Ons bezoek aan de rotsstad Hruboskalsko was onderdeel van een rondreis door het Noorden van Tsjechië. Maar in de omgeving van de Hruboskalsko Rotsen vind je nog meer moois, zoals de stad Malá Skála en haar omgeving waar je veel watersportactiviteiten kunt doen. Heb je nog niet genoeg van de prachtige rotsformaties? Bezoek dan Prachovské skály, een andere rotsstad in het Boheems Paradijs. Kasteel Trosky en kasteel Kost zijn ook de moeite waard om te bezoeken.

Wil jij meer weten over je bezoek aan de Hruboskalsko Rotsen en deze omgeving, of ben je nieuwsgierig geworden naar wat Tsjechië je nog meer te bieden heeft? Laat gerust een reactie achter, want ik help je graag bij het plannen van jouw reis naar Tsjechië.

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Esther, Pexels & Booking.com.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *