Huurauto op Milos: Tips en ervaring auto rijden

Auto huren Milos: Tips en Ervaringen

Milos is een upcoming vakantiebestemming in Griekenland. Het eiland bereik je het best per boot vanuit Athene of een ander eiland uit de Cycladen eilandengroep. Milos is best een groot eiland en zonder eigen vervoer kom je niet op de mooiste plekjes. Wij huurden een auto en vonden dit erg comfortabel. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Milos.

Heb je een huurauto nodig op Milos?

fyriplaka beach Milos
Plaka milos

Milos is een klein eiland en de meeste plekjes liggen op zo’n 10 tot 20 minuten rijden van elkaar. Het westen van Milos is slecht bereikbaar zonder 4×4. Je hebt wel een motorrijtuig nodig om het eiland te verkennen. Jongeren huren hier graag een scooter of quad! Erg handig en zo kom je ook op alle plekjes. De wegen zijn niet zo best op Milos, dus ik zou aanraden om een ‘stabiel’ voertuig te nemen met 4 wielen, dus een quad of een auto. Een quad heb je voor ongeveer €40 tot €60 per dag.

Je kunt gebruik maken van de bus, maar die rijdt niet heel frequent. In het laagseizoen een paar keer per dag en in het hoogseizoen om het uur / anderhalf uur. De wegen zijn soms erg smal op Milos, dus met de bus kom je lang niet overal. Verder kun je gebruik maken van taxi’s om bijvoorbeeld van de (lucht)haven naar je accommodatie te komen.

Het is sowieso leuk om 1 of 2 dagen een auto te huren op Milos! Wij huren 4 dagen (ons gehele verblijf).

Hoe is het om te rijden op Milos?

Dat is prima te doen, maar houd rekening met meerdere weggebruikers (scooters en vooral veel quads) en haarspeldbochten! Verder is het qua verkeer erg rustig. Er zijn een paar hoofdwegen en veel smalle wegen. Je moet niet bang zijn om door smalle straatjes te rijden. Op Milos zijn de afstanden kort. Meestal ben je maar 10-20 minuten onderweg naar je volgende bezienswaardigheid. Al met al vonden wij het aangenaam om op dit eiland te touren!

Hoe zijn de wegen?

Wegen op Milos
smalle wegen milos
Grindwegen en hele smalle straatjes

Dit is wel een dingetje op Milos! De wegen zijn hier echt slecht. De meeste wegen zijn wel geasfalteerd, maar hebben alsnog ‘potholes’ en veel losliggend grind. Gecombineerd met haarspeldbochten en eventueel een regendruppel, maakt de wegen zeker niet zo veilig. Een scooter raad ik daarom zeker af! Ook met onze huurauto geleden wij soms stukjes door over het wegdek. Toen het regende hadden wij totaal geen grip.

Sommige straten zijn echt heel smal! Fingers crossed dat je geen tegenligger tegenkomt.

De meeste parkeerplaatsen bij de stranden zijn onverhard. De wegen naar de stranden toe zijn vaak onverhard. Het westen van het eiland is zonder fourwheeldrive niet bereikbaar.

Milos auto rijden weg
Aan de oostkust van Milos zijn de wegen niet zo best. Zeker niet na regenval.

Welke auto huren op Milos?

Kies voor een kleine auto! Klein of groot, elke auto is geschikt om de klus te klaren. Houd wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Volkswagen Up met twee kinderen en 2 grote koffers gaat niet passen. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Booking.com / Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld mini, economy, compact, intermediate (soms ook klein, comfort of groot) etc. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (mini of economy) gaan waarbij je de reistas eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, kies dan een iets grotere auto.

Onze keuze

Huurauto Milos
kofferbak nissan micra

Wij huurden na grondige vergelijking het goedkoopst via Booking.com / Rentalcars.com, een kleine auto voor €147 voor 4 dagen incl. volledige verzekering. Omgerekend zo’n €36,75 per dag en we waren nog €25 aan benzine kwijt in totaal. Wij kregen een Nissan Micra, en tot mijn grote verbazing paste al onze bagage in dit kleine autootje. In de kofferbak paste een groot koffer en een goed gevulde backpack. Onze handbagage vervoerden we tussen onze benen mee. Onze buggy hebben wij op de vloer tussen de achterbank en onze stoelen in gelegd. Paste precies!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

adamantas milos
Aankomst in de haven

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? Op Milos is het belangrijk dat je goed kijkt wáár je de auto ophaalt. Sommige autoverhuurders liggen direct in de haven in Adamas, andere op bijvoorbeeld 10 minuten lopen van de haven. Maar Milos heeft ook een luchthaven en daar kun je ook de auto ophalen. Als je met de ferry aankomt, is dat natuurlijk niet handig! Onze autoverhuurder RAC lag op 5 minuten lopen van de haven. Het was gelukkig niet druk dus wij kregen de auto direct mee.

Het terugbrengen van de auto werkt hetzelfde. Je levert hem in waar je hem hebt opgehaald. In ons geval was dat dus dichtbij de haven in Adamas. Neem hier wel wat meer tijd voor in beslag, want als er een ferry vertrekt, dan leveren opeens heel veel mensen hun huurauto in op hetzelfde moment. In verband met het terugkrijgen van je borg is het prettig als je de auto direct laat controleren door de verhuurder.

Als je de auto in een andere plaats wilt ophalen zoals Pollonia, dan kun je de auto niet vooraf reserveren. Kijk dan bij een lokale verhuurder.

Tip! Bij het zoeken naar een huurauto moet je bij de ophaallocatie “Adamas” ingeven (of Milos Port).

Neem je de huurauto mee de ferry op?

Ferry griekenland

Dit is afhankelijk van de autoverhuurder. Grotere partijen zoals Budget of Europcar, hebben ook vestigingen op andere eilanden. Dan is het wel mogelijk om te gaan eilandhoppen en de huurauto mee te nemen. Let dan goed op dat je de juiste ferry boekt. Niet alle boten die varen tussen Milos en de andere eilanden kunnen ook voertuigen vervoeren. Zeker de kleinere en snellere boten vervoeren geen auto’s. Je moet dus steeds voor een ferry kiezen en die zijn echt mega langzaam. Het scheelt dus veel reistijd wanneer je voor een snellere bootverbinding gaat. Bovendien betaal je bij sommige autoverhuurders een enorme one-way fee…

Huurauto voor 1 dag?

Wil je ‘spontaan’ een auto huren om in 1 dag Milos te verkennen? Dan kun je ter plaatse op zoek gaan naar een aanbieder. Eén groot nadeel hiervan is, dat je niet weet of er een auto beschikbaar is en welke. Zijn de kleinere auto’s uitverkocht, dan krijg je automatisch een grotere auto met een hogere borg, verzekering en dagprijs.

Over het algemeen geldt dat hoe langer je de auto huurt, hoe voordeliger de prijs per dag wordt! Bijvoorbeeld: De Nissan Micra kost maar €18,25 per dag bij 7 dagen verhuur, t.o.v. €32 voor 1 dag.

Als je de auto vooraf online reserveert, dan weet je zeker welke auto je krijgt én hoe je verzekert bent. De prijs voor 1 dag ligt in het laagseizoen zo rond de €32 voor een kleine auto (zonder verzekering). In het hoogseizoen (juli en augustus) betaal je direct €60 per dag voor dezelfde auto!

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Voordat ik mijn huurauto gereserveerd had, heb ik heel veel vergeleken om de beste deal te vinden! 5 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Wanneer je de auto zo’n 4 tot 6 maanden voor de reis boekt, zal je een gunstigere prijs hebben dan wanneer je last-minute een auto nodig hebt. Zeker wanneer je in het hoogseizoen reist, zal dit aanzienlijk in de prijs schelen.

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst pas een auto kan reserveren. Het komt voor dat alle auto’s verhuurd zijn.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

De autohuur prijzen op Milos zijn sterk afhankelijk van de reisperiodes. In juli en augustus schieten de prijzen echt erorm omhoog. Waar je in april en mei nog een auto huurt voor 7 dagen voor zo’n €18 per dag, klim je in juni al richting de €30 en stijg je in juli en augustus naar zo’n €50 to €60 per dag (ook als je dus heel vroeg boekt). In september dalen de prijzen weer iets.

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn.

3. Vergelijken loont

In Milos heb ik heel veel aanbieders vergeleken. Ook heb ik prijzen opgevraagd bij lokale aanbieders. Hun prijzen liggen toch ongeveer gelijk aan het aanbod via de grotere vergelijkingssites. Vergelijk de ‘vergelijkers’ Booking.com / Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurder zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle verhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken. In Milos had Booking.com / Rentalcars.com voor ons het beste aanbod, inclusief volledige verzekering. Voorheen heb ik ook geboekt via EasyTerra.nl maar wij bieden hier geen auto’s aan. Sunnycars.nl was echt een stuk duurder voor deze bestemming.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je geen verzekering afsluit via de vergelijker dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering bij de verhuurder.

Super tip! Je hebt sowieso een creditcard nodig om een auto te huren. Schaf deze creditcard van de ANWB aan en je hoeft géén aparte verzekering af te sluiten bij het boeken en betalen van de huurauto met deze creditcard! De huurauto is dan sowieso verzekerd tot een bedrag van €1500 en dat komt vaak overeen met de borg die je moet voorschieten.
verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto op een ander eiland wilt inleveren, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om.

Prijsverschillen

Je ziet vaak dat de geadverteerde prijzen veel lager liggen dan de uiteindelijke huurprijzen. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld de reisperiode waarin je gaat. Reis je in het echte hoogseizoen (juli t/m augustus) dan betaal je de hoofdprijs per dag. Verder denk ik dat de coronacrisis de verhuurprijzen erg omhoog heeft gedreven. De autohuurders hebben natuurlijk flink verlies gedraaid in deze periode en kunnen nu de schade een beetje inhalen. Dit is inmiddels wel weer wat aan het zakken.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

Booking.com / Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s vanaf €18. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Wil je een auto voor 1 dag huren, dan heeft Rentalcars een relatief dure verzekering. Dan is zo’n creditcard van de ANWB super voordelig. Wil je net als ons voor een langere periode huren? Dan is de all-in prijs soms het goedkoopst van alle aanbieders!

Ook met Sunnycars.nl hebben wij hele goede ervaringen. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Vaak heb je ook geen risico, of kun je dit afkopen.

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €200 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Tolwegen en Benzine

Er zijn geen tolwegen. De benzineprijs in Griekenland ligt op het moment van schrijven hoger dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €2,25 per liter! In totaal €25 voor gereden.

De auto verhuurder rekent extra kosten als je de auto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt.

Parkeerkosten

Op alle plekken kun je gratis parkeren. Bij alle stranden kun je gratis parkeren. Ook bij ons hotel en in de dorpjes hebben wij gratis geparkeerd.

Navigatiesysteem

Wij huurden geen navigatiesysteem. Wij gebruikten gewoon onze internetbundel en Google Maps. Echter is het goed om te weten dat je niet overal een goed bereik hebt! Het kwam een paar keer voor dat wij geen netwerk hadden en Google Maps het niet meer deed. Je moet dan navigeren op basis van de borden en dat is prima te doen. Een andere optie is de gratis app Maps.me, of een navigatiesysteem huren!

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Griekenland? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. In Milos kost het zo’n €10 geloof ik voor één autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen. Daarnaast vallen deze autostoelen meestal van elende uit elkaar. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen).

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s of video te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *