Huurauto Panama | Auto rijden en huren, tips en ervaring

Tips auto huren Panama

Huurauto in Panama: Auto rijden en huren, tips en ervaring

Een huurauto in Panama is echt een aanrader. Het geeft je veel meer vrijheid dan reizen met het openbaar vervoer en je kunt net wat meer onontdekte plekjes opzoeken.

Hoe is het om in Panama te rijden? Waar kun je veilig een auto huren en hoe duur is een huurauto? Mijn ervaring over een auto huren in Panama deel ik hieronder met je.

panama casco viejo
hangmat san blas
hiken cerro silla

Waar en hoe regel je een huurauto?

Regel je huurauto vooraf online. Hoe langer je wacht met boeken, hoe duurder de auto wordt en des te groter de kans is dat de auto die je wil niet meer beschikbaar is. We huurden een auto via Easyterra, en zijn ontzettend tevreden. Niet alleen was Easyterra echt veel goedkoper dan andere websites, ook de klantenservice was top.

Wat wel belangrijk is om op te letten, is dat je een vinkje zet bij ‘Worry Free’ als je zoekt naar een auto op de website. Dan pas verschijnen er auto’s die zonder eigen risico zijn of waar een dekking van het eigen risico bij zit, de klanttevredenheid hoger is dan een 7 en je onbeperkte kilometers kunt rijden. Doe je dat niet, dan kan het dat je niet volledig verzekerd bent. Houd hier dus rekening mee! Een andere autoverhuurder waar wij altijd graag via huren is Sunnycars.nl. Sunnycars.nl is iets duurder maar je kan wel rekenen op de beste service én verzekeringen die er in huurautoland te vinden is!

Wij kozen uiteindelijk voor een Kia Soluto via het bedrijf Alamo (goede reviews), die haalden we op in Panama-stad en leverden we twee weken later in in David. Dat paste bij mijn reisroute, die je hier kunt lezen.

auto panama huur

‘Normale’ auto of SUV?

Ik zou je echt aanraden om een SUV of 4×4 te huren. Wij hadden een ‘normale’ auto maar zijn vaker op onverharde wegen met gaten terechtgekomen waar je dan niet echt fijn overheen rijdt. Ook de weg naar Santa Catalina is het laatste half uur onverhard. Het is echt wel te doen met een normale auto, maar ik denk dat het veel fijner rijdt als je weet dat je auto wat klappen kan hebben. Via EasyTerra.nl kun je ook een 4×4 huren en het prijsverschil valt ook wel mee, zo’n €12 per dag duurder dan een normale huurauto.

Zeker in het regenseizoen zullen de gaten in de weg vollopen met water en kunnen rivieren overstromen. Neem het zekere voor het onzekere.

auto huren panana

Huurauto ophalen en terugbrengen

We haalden de auto op op de luchthaven van Panama-stad. We verbleven in het centrum, dus we namen een Uber naar Tocumen Airport (17 dollar). De autoverhuurbedrijven zijn te vinden in de ‘kelder’ van de luchthaven. Wij leverden de auto niet terug in bij de luchthaven, maar kozen voor de locatie in David (nabij Boquete). Hier betaalden wij een extra one-way fee voor.

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto.

Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig in Panama!

Hoe duur is een huurauto in Panama?

Wij betaalden €340 voor 14 dagen inclusief de verzekering via EasyTerra.nl. Omdat wij de auto ophaalden in Panama-stad en inleverden in David (nabij Boquete), betaalden we €150 extra aan de one-way-fee.

Wij betekent dat we in april, het hoogseizoen, 35 euro betaalden voor een volledig verzekerde huurauto. Als je de auto niet op een andere plek inlevert, betaal je ongeveer 24 euro per dag. Dit is voor een ‘normale auto’. Niet een SUV.

Bij Easyterra betaal je met het Worry Free-pakket 65 euro per dag voor een Kia Seltos, een SUV. Dan ben je dus volledig verzekerd en zit je bij goede bedrijven. Denk je: ik ben de beste chauffeur ooit en ik wil best een hogere borg betalen? Dan kun je een Suzuki Jimny huren voor 46 euro per dag. Je hebt dan wel de uitgebreide dekking van de verzekering, maar betaalt een borg van 1289 euro.

Benzine

In Panama betaal je ongeveer 1,10 dollar per liter benzine op het moment van schrijven mei 2024. Je tankt hier ook Euro95.

snelweg panama auto

Dit moet je weten over autorijden in Panama

Als je je auto huurt via Easyterra hoef je niks te regelen voor de tolwegen. Je krijgt een zogenaamde ‘Panapass’ waardoor je bij de tolpoortjes gewoon door kunt rijden. Dat is al geregeld door het bedrijf.

Gebruik Waze, niet Google Maps. Google Maps stuurt je namelijk over veel onlogische onverharde wegen, Waze niet. Zorg voor een simkaart met onbeperkt internet. Wil je geen internetbundel aanschaffen? Download dan vooraf de kaarten via Google Maps op je telefoon. Ook de App Maps.me is goed, die kun je offline gebruiken zodra je de kaarten hebt gedownload. Houd er wel rekening mee dat Google Maps erom bekend staat je vaak naar wegen te sturen die niet goed onderhouden zijn.

Tanken wordt voor je gedaan door een medewerker van het tankstation. Je spreekt een bedrag af, kunt dat ook gewoon pinnen en vervolgens reken je af.

autohuur panama david

Hoe zijn de wegen in Panama?

Het overgrote deel van de wegen in Panama is goed. Je rijdt veel over de Panamerican (snelweg), en die is gewoon top en ook nog eens rustig. Je hoeft hier geen tol te betalen. Alleen de onverharde wegen kunnen van slechte kwaliteit zijn. Dat is soms het geval als je een hike gaat doen, en je auto ergens in de buurt wil parkeren. Op deze wegen zijn veel gaten te vinden, en moet je echt langzaam rijden. Ook de weg naar Santa Catalina (waar we ook veel dieren zagen, kijk maar hieronder) is niet goed. Daarom nogmaals: huur een SUV.

wegen in panama ervaring

Verkeersregels

In Panama rijd je aan de rechterkant van de weg. De verkeersregels zijn vergelijkbaar met Nederland. Houd er alleen rekening mee dat in Panama net wat meer auto’s je van rechts inhalen. Ook al mag dat niet.

De maximumsnelheid op de Panamerican highway is 80 kilometer per uur. Op de betaalde tolweg mag je 110 kilometer per uur.

BELANGRIJK: in Panama is er voor bestuurders een absoluut alcoholverbod. Dat betekent dat je niet zoals in Nederland een biertje mag drinken en dan nog mag rijden. Wij kwamen best vaak politie tegen op de wegen, dus neem absoluut niet het risico. Houd je ook echt aan de snelheid.

Parkeren

In de reisroute die ik hierboven al noemde, heb ik alleen maar hotels geboekt met gratis parkeren erbij. Zo kun je de auto altijd veilig parkeren. Als je hikes gaat doen, kun je vaak ook de auto gewoon langs de weg parkeren. Je hoeft daar niet te betalen.

strand bocas colon
boca chica zwembad hotel

Wel zijn er een paar regels:

Zo is het binnen de bebouwde kom verboden om te parkeren aan de linkerkant van de weg, en mag de afstand tussen de auto en stoeprand niet groter zijn dan 15 centimeter.

Ook mag je niet parkeren langs een gele streep aan de kant van de weg, op onlogische plekken zoals bruggen en tunnels, binnen 5 meter van een brandkraan, binnen 10 meter van een stopbord, binnen 5 meter van een bocht, en binnen 9 meter van een voertuig dat aan de overkant is geparkeerd. Natuurlijk zijn er genoeg inwoners van Panama die zich hier niet aan houden, maar laten wij als toeristen dat wel gewoon doen.

auto rijden panama

Is het veilig om in Panama auto te rijden?

Wij hebben een erg positieve ervaring met rijden in Panama. In een grote stad als Panama-stad is het natuurlijk even wennen aan de drukte, en zijn bestuurders nog wel eens geneigd om je van rechts in te halen. Maar als je alert bent, komt dat echt wel goed.

Wel zou ik je aanraden te vermijden om te rijden in het donker. Op de meeste wegen zijn geen lantaarnpalen. Gelukkig ben je op de meeste plekken niet afhankelijk van een auto. En als je dat wel bent, kun je voor 2 dollar een Uber bestellen.

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

4 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Als ik nu zoek naar een huurauto voor over 3 maanden, is de goedkoopste auto maar €26,45 per dag incl. volledige verzekering via EasyTerra.nl!

Kijk in Panama niet alleen naar de prijs, maar ook naar de beoordeling van de verhuurder! Bij de goedkoopste aanbieder MEX cars geen auto huren!

2. Vergelijken loont

Als je je reis nog niet volledig hebt vastgelegd, dan loont het zeker om alles te vergelijken! Vergelijk bijvoorbeeld de huurautoprijzen per luchthaven of centrum. Zo kan het zijn dat een auto ophalen in Panama city duurder is dan op de luchthaven. Nog een vergelijkingstip: Vergelijk de ‘vergelijkers’ EasyTerra.nl, Booking.com / Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurder zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle verhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

3. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Zeker in Panama! Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een verzekering afsluit via de vergelijker dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering bij de verhuurder zelf (zoals Alamo). In Panama moet je echt een goede all-risk verzekering afsluiten.

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in…

4. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om. In Panama hebben wij overigens wel gebruik gemaakt van de eenrichtingstoeslag. Hierdoor betaalden wij €150 meer.

Ik zou je echt aanraden een auto te huren in Panama. Het heeft mijn reis een extra dimensie gegeven, en ervoor gezorgd dat ik plekken kon zien dat ik anders niet had kunnen bezoeken. Hopelijk heb ik al je vragen beantwoord, en zo niet: laat het dan vooral hieronder weten.

Veel reisplezier!

Have fun en reis je vrij ,
Carmen

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Carmen Dorlo

Carmen Dorlo

Heb ik een gedetailleerde spreadsheet voor elke (verre) reis die ik ooit heb gemaakt? Misschien... Het reizen begint bij mij namelijk echt al maanden van tevoren met de voorpret rondom het uitzoeken. Ik vind het heerlijk om zo veel mogelijk bijzondere plekken te vinden en reis daarvoor ook graag buiten de gebaande paden. Denk aan overnachten in een drijvend hotel, naast een vulkaan of lekker dicht bij huis in de Euromast. Het plezier is voor mij na de reis ook nog niet voorbij, want dan mag ik alle mooie tips eindelijk gaan uitdelen. En nu ook aan jullie!

Meer over Carmen Dorlo

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *