Icefields Parkway in Canada: hoogtepunten en bezienswaardigheden

Icefields Parkway: bezienswaardigheden en hoogtepunten langs deze weg

Eén van de mooiste autoroutes ter wereld, is voor velen de Icefields Parkway in Canada. Het is een weg van ongeveer 230 km door de Rockies, waarbij je langs het overweldigende natuurschoon van Canada rijdt. Denk aan besneeuwde bergtoppen, prachtige meren, watervallen, adembenemende uitzichtpunten en gletsjers. Eigenlijk rijd je deze weg sowieso wanneer je Banff national park en Jasper national park bezoekt. De weg start namelijk ongeveer vanaf Lake Louise en loopt door tot aan Jasper Town. Onderweg kun je heel veel stops maken, er liggen zoveel bezienswaardigheden langs deze weg. Graag geef ik je wat tips en de bezienswaardigheden en hoogtepunten langs de Icefields Parkway.

Hoelang rijd je over de Icefields Parkway?

Bezienswaardigheden Icefields parkway kaart
Klik om te vergroten!

De Icefields Parkway is 230 km lang en begint bij Lake Louise en eindigt in Jasper town. Zonder stops te maken rijd je al 3 tot 4 uur over deze route! Onze eerste tip is dan ook om de tijd te nemen om deze weg te rijden. Je kunt makkelijk 10 mooie stops maken! Trek dus gerust 8 tot 12 uur uit om de Icefields Parkway te rijden.

Overnachting?

Als je jezelf meer tijd wilt gunnen bij de bezienswaardigheden, dan kun je deze weg beter verdelen over 2 dagen. Precies tussen Lake Louise en Jasper Town ligt het Columbia Icefield Discovery Centre. Hier kun je overnachten. Rondom het Columbia Icefield Discovery Centre liggen 3 campings waar je terecht kunt met je camper of tent. Overnacht je in een hotel? Dan is Sunwapta Falls Rocky Mountain Lodge een goede optie.

Eerst dit nog!

Helaas hebben wij deze trip niet kunnen maken vanwege het coronavirus. Omdat wij onze trip wel al gepland hadden en veel uitgezocht hadden, heb ik besloten deze info toch te delen. Dit artikel is gebaseerd op heel veel tips van onze blogger Femke die vorig jaar de Icefields Parkway hebben gereden. Vele foto’s zijn van Yoni Huurman die ik enorm dankbaar ben voor het delen van haar foto’s en ervaringen!

10 Mooie bezienswaardigheden langs de Icefield Parkway

Je kunt deze weg vanuit Jasper Town rijden of vanuit Lake Louise. Dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw reisroute. Hierbij de 10 hoogtepunten in de volgorde wanneer je vanuit Lake Louise vertrekt:

1. Hector Lake

hector lake banff
Hector lake

Hector Lake is een van de grote meren in Banff national park. Het ligt op zo’n 20 minuten rijden van Lake Louise af. Hector Lake is idyllisch en vredig. Je kunt dit meer bezoeken. De hike ernaar toe is ongeveer 2,5 km (en retour dus 5). De meeste toeristen slaan deze hike echter over en bekijken dit meer vanuit het uitkijkpunt: Hector Lake Viewpoint.

2. Bow Lake

bow lake canada
Bow lake

De volgende mooie stop is Bow Lake, ongeveer 10 minuten rijden van Hector Lake. Dit is een prachtig blauw gletsjermeer van de Bow Glacier. Een meer dat je zeker niet mag overslaan. Je kunt verschillende wandelingen maken bij het meer. Wanneer je over de Icefields Parkway rijdt, dan zie je vanzelf een parkeerplaats waar je kunt stoppen en mooi uitzicht hebt over het meer. Een optie is om koffie, thee, frisdrank en snacks kopen in de Num-ti-Jah Lodge. Vanuit hier kun je ook hiken naar de Bow Glacier falls. Een wandeling naar een waterval. Trek hier zeker 2,5 tot 3 uurtjes voor uit!

3. Peyto lake

Peyto Lake (viewpoint)
Peyto Lake (viewpoint)

Een stop (en hike) die je absoluut moet maken is die naar Peyto Lake viewpoint! Waarschijnlijk een van de mooiste meren die je ooit gezien hebt (bij goed weer). De felblauwe kleur komt doordat het meer continu gevoed wordt met gletsjerwater dat vol zit met mineralen. De wandeling / klim naar het viewpoint duurt 10 tot 25 minuten, afhankelijk van waar je kunt parkeren. Omdat er jaarlijks zoveel bezoekers komen wordt momenteel de parkeerplaats en het pad gerenoveerd. Echter, tegen de tijd dat we weer kunnen reizen (corona times op dit moment) zal het pad wel weer geopend zijn!

4. Waterfowl lakes

Waterfowl Lake
Waterfowl Lake

Een tip van Yoni is stoppen bij Waterfowl Lake. Eigenlijk zijn dit twee meren, vandaar Waterfowl Lakes. Een meer is niet direct zichtbaar vanaf de weg. Je kunt parkeren langs de weg (uitsparing) en na 5 minuten lopen bereik je het prachtige meer. De camping Waterfowl Lakes Campground ligt tussen de twee meren in. Het andere meer is wel goed zichtbaar vanaf de weg!

5. Mistaya canyon

Mistaya canyon

De Mistaya Canyon ligt op ongeveer 30 minuten rijden van het Peyto meer. Een prachtig stukje natuur middenin de Canadese Rockies. Een canyon die gevormd is door de woeste Mistaya rivier. Vanaf de parkeerplaats is de canyon makkelijk te bereiken na een korte wandeling van 10 minuutjes. Vanaf de brug die er is aangelegd kun je de canyon goed bekijken. Zeker een hoogtepunt langs de Icefields Parkway! De parkeerplaatsen zijn vrij beperkt, dus vertrek zo vroeg mogelijk.

6. Athabasca Glacier

Athabasca Glacier icefield parkway
Athabasca Glacier: lopen op een gletsjer!

Lopen op een gletsjer! Het kan bij de Athabasca Glacier, tenminste nu nog, want het is wel een smeltende gletsjer. De gletsjer is momenteel nog 6 km en zeer toegankelijk. Je kunt de gletsjer betreden met gids tijdens een tour. Wil je zelfstandig gaan, zonder kosten, dan kun je naar het viewpoint lopen. Je kunt de auto parkeren op de betreffende parkeerplaats en vervolgens naar de “Toe of the Athabasca Glacier Trailhead” lopen. Hier begint je hike. De wandeling leidt je naar het begin van de gletsjer, je mag dan niet op de gletsjer zelf lopen.

Athabasca Glacier canada

Een andere optie is om met een speciale bus vanuit het Columbia Icefield Centre te gaan. Dat is de tour Glacier Adventure. De tour neemt ongeveer 3 uur in beslag en kost zo’n $90 / €60 p.p. Indien je deze tour graag wilt doen, dan is onze tip om een nachtje in de buurt van het Columbia Icefield Centre te overnachten! Rondom het Columbia Icefield Discovery Centre liggen 3 campings waar je terecht kunt met je camper of tent. Overnacht je in een hotel? Dan is Sunwapta Falls Rocky Mountain Lodge een goede optie.

7. Columbia Icefield Skywalk

Columbia Icefield Skywalk
Columbia Icefield Skywalk

Lopen over een glazen brug én genieten van een geweldig uitzicht? Bezoek dan de Columbia Icefield Skywalk, bij het centrum. Een bijzondere ervaring waar ook wel een prijskaartje aan vasthangt. Prijzen vanaf $27 / €18.

8. Sunwapta falls

highlights icefields parkway canada

Een korte stop waard is de Sunwapta waterval van zo’n 18 meter. De watervallen worden gevoed door de Athabasca Glacier. De waterval ligt een 600 meter van de weg af en is makkelijk te voet te bereiken.

9. Athabasca Falls

natuur icefields parkway

Je kunt de Athabasca waterval ook even bekijken wanneer je in Jasper national park overnacht. De waterval ligt op zo’n 30 minuten rijden van Jasper town. Een mooie en krachtige waterval die vanaf de parkeerplaats makkelijk te voet te bereiken is.

10. Valley of the Five lakes

valley of the 5 lakes
Yoni en haar man
valley of the five lakes Jasper national park

De Valley of the Five Lakes zou ik eigenlijk pas bezoeken als je echt in Jasper verblijft. Plan dit dus niet op dezelfde dag als alle andere bezienswaardigheden. De Valley of the Five Lakes ligt op een paar minuten rijden van Wapiti campground of Jasper town! Parkeer je auto of camper en loop naar de vallei, waar je vijf prachtige meren vindt (vandaar de naam). De korte wandeling rondom de Valley of the Five Lakes is zo’n 4,5 km lang en je doet er zo’n 1,5 tot 2 uurtjes over. Je kunt ook kiezen voor de lange wandeling van 9 km, waar je ruim 3 uur over zal doen. Echter beide routes komen langs alle meren. Je loopt in een rondje, vandaar dat het ook wel de Valley of the Five Lakes loop wordt genoemd.

Overige tips:

1. Beste reistijd

De Icefields Parkway rijd je het beste tussen mei en september. Het absolute hoogseizoen loopt van juli t/m augustus, dus dan is het zeker druk op de weg en het kan moeilijker zijn om je auto of camper ergens te parkeren. Juni en september zijn ook populaire maanden, maar toch minder druk. In mei heb je wel nog kans op sneeuw en sommige meren kunnen bevroren zijn.

2. Koop een Parks Canada Discovery Pass

Je moet entreegeld betalen voor alle nationale parken in Canada. De kosten hiervoor zijn $10 CAD per persoon per dag! Ga je meerdere nationale parken bezoeken zoals Banff, Yoho en Jasper? Kies dan voor de Discovery Pass. Deze kost $140 CAD / €96 en is 12 maanden geldig voor een groep tot 7 personen incl. voertuig. De pas is geldig voor alle nationale parken zoals genoemd in deze route.

3. Neem een creditcard mee

Wij nemen altijd een creditcard mee op reis! Vergeet ook de pincode niet! Pinnen in supermarkten of restaurants kan vaak niet met onze gewone bankpas, dus neem een creditcard mee.

4. Neem iets te eten mee

Er liggen niet tot geen restaurants langs de weg. Neem dus zelf iets te lunchen mee, of iets om de trek te stillen. Bij het Columbia Icefield Discovery Centre is overigens wel een restaurant waar je kunt eten. Dit ligt halverwege de route indien je hem in 1 dag wilt rijden.

5. Tank bij Jasper town en/of Lake Louise

In Canada kan het best lang duren voordat je een tankstation tegenkomt. Bij Jasper Town en Lake Louise vind je sowieso wel tankstations. Tank je auto of camper hier dus even vol om te voorkomen dat het een spannende rit wordt.

Meer lezen over West-Canada?

Dat waren de absolute highlights van de Icefields Parkway. Hopelijk heb je iets aan onze tips en informatie en kun je je dag of dagen goed indelen met deze planning! Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *