Iguazu Falls bezoeken | Complete gids met tips voor naar de watervallen

Tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan de Iguaçu watervallen

Op de grens van Argentinië en Brazilië vind je een van de grootste en meest indrukwekkende watervallen ter wereld: de Iguazu Falls. Met 82 meter hoogte en 2,7 kilometer aan watervallen is dit een van de imposantste natuurspektakels! Maak je een rondreis door Argentinië of Brazilië? Dan mag je de Iguazu watervallen absoluut niet overslaan. In deze complete gids vertel ik hoe je hier komt, wat je kunt doen, hoelang je er moet zijn en wat het kost!

Iguazu Falls tips en bezienswaardigheden
Uitzicht van Braziliaanse kant op de Devil’s Throat

Alles over de Iguazu watervallen

De Iguazu watervallen zijn één van ’s werelds grootste watervallen ter wereld en liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen liggen in een nationaal park dat UNESCO Werelderfgoed is. In dit park vind je meer dan 300 watervallen, waarvan 80% aan de Argentijnse kant en 20% aan de Braziliaanse kant. Verder vind je vele uitkijkpunten, een bijzondere biodiversiteit met vele planten en dieren en je kunt veel activiteiten ondernemen. Zo kun je een spectaculaire boottocht doen of met de helikopter over de watervallen heen vliegen, zoals wij deden!

Het meest spectaculaire gedeelte is de “Garganta del Diablo”, oftewel Devil’s Throat. Vanaf hier storten liters water per seconde met gigantische kracht 82 meter naar beneden.

Hoe kom je bij de Iguazu watervallen?

Je kunt de Iguazu Falls vanuit twee steden bereiken. In je rondreis door Brazilië zul je hoogstwaarschijnlijk verblijven in Foz do Iguaçu, terwijl je tijdens je vakantie in Argentinië zult kiezen voor Puerto Iguazú.

Foz do Iguaçu (Brazilië)

Braziliaanse kant iguazu

Foz do Iguaçu is de uitvalsbasis voor de watervallen vanuit Brazilië. Vanuit de grote steden in Brazilië, zoals Rio de Janeiro en Sao Paulo, vlieg je in ongeveer twee uur rechtstreeks naar Foz. Wij boekten de tickets via Skyscanner voor €54 per persoon.

Vanuit Foz do Iguaçu kun je het beste met de bus naar de ingang van de Braziliaanse kant. Hiervoor pak je bus 120 bij de bus terminal, genaamd Terminal Transporte Urbano. Deze bus doet er ongeveer 30 minuten over. Om vanuit Foz do Iguacu naar de Argentijnse kant te gaan wordt het wat ingewikkelder. Vanaf de bus terminal pak je de bus naar de Argentijnse grens. Hier stap je uit, passeer je lopend de douane en pak je de bus naar Iguazu Falls. Dit was niet zo goed aangegeven, waardoor ik zou aanraden om een georganiseerde dagtour te boeken waarbij je wordt opgehaald vanuit je hotel.

Puerto Iguazú

Iguazu falls

Puerto Iguazú is een gezellig stadje en fungeert als uitvalsbasis voor de Argentijnse kant van de Iguazu Falls. Vanuit Buenos Aires vlieg je in een kleine twee uur hier naar toe. Via Aerolineas kun je al voor €46 per persoon tickets boeken.

Vanuit Puerto Iguazú kun je het beste een bus pakken vanaf de algemene bus terminal naar de Iguazu Falls. Deze bus vertrekt iedere 20 minuten en doet er ongeveer 25 minuten over. Als je vanuit Puerto Iguazú naar de Braziliaanse kant wilt, geldt hetzelfde als andersom. Je kunt er komen vanaf de bus terminal door naar de grens te gaan, de grens te passeren en een andere bus te pakken. Makkelijker is om vooraf een dagtour met gids te boeken die deze reis voor je regelt!

Waar overnachten voor de Iguazu watervallen?

Zoals verteld kun je overnachten in Foz do Iguaçu als je in Brazilië rondreist of Puerto Iguazú als je in Argentinië vakantie viert. Beide steden zijn ingericht op het toerisme en hebben vele leuke restaurantjes, winkeltjes en voorzieningen. Om beide kanten te kunnen zien, zou ik drie nachten verblijven.

Overnachten in Foz do Iguaçu

Wij sliepen drie nachten in dit heerlijke hotel. Dit is echt een aanrader:

Onze hoteltip: Hotel Rafain Centro

Hotel Rafain Centro is een luxe viersterrenhotel in het centrum van Foz do Iguaçu. Naast de moderne inrichting heeft het ook een heerlijk zwembad waar je kunt relaxen. Echt wel aan te raden na een dag lopen bij de watervallen. Ook de kamer is voorzien van airco, goede bedden en een lekkere douche. Het ontbijt is echt super en ook inbegrepen. Wij betaalden zo’n €54 per nacht voor een luxe tweepersoonskamer.

Overnachten in Puerto Iguazú

Voor een hotel in Puerto Iguazú raden we onderstaand hotel aan vanwege de fijne ligging:

Onze aanrader: Hotel Saint Gorge

De perfecte uitvalsbasis in Puerto Iguazú is Hotel Saint Gorge. Dit moderne viersterrenresort ligt vlak bij de busterminal. Ook zitten leuke barretjes en restaurants om de hoek. Daarnaast is het zwembad ook ideaal, waarbij je na een mooie dag vol indrukken heel lekker kan relaxen. Tot slot zijn de kamers ruim, schoon en modern ingericht. Voor €69 per nacht inclusief heerlijk ontbijt slaap je in dit fijne hotel.

Bijzonder overnachten: Slaap in Iguazú National Park

Ale je op zoek bent naar een bijzondere overnachting, is het leuk om in het nationale park te slapen. Aan beide kanten vind je luxe vijfsterrenresorts waarin je ultiem kunt genieten. Aan deze luxe en unieke ervaring hangt wel een fors prijskaartje, helaas!

Bekijk hier de twee bijzondere resorts:

hotel in iguazu brazilië
Hotel in iguazu argentinië
Hotel das Cataratas (links) en Gran Meliá Iguazú (rechts)

Braziliaanse kant van de Iguazu Falls

iguazu falls brazilie
Iguazu falls braziliaanse kant

Aan de Braziliaanse kant vind je maar 20% van alle watervallen, maar deze kant biedt wel een adembenemend panoramisch uitzicht over de rest van de watervallen! In het Iguaçu Nationaal Park vind je een 2 kilometerlang wandelpad waarbij je de mooiste uitzichten hebt. Aan het einde kom je uit bij de Devil’s Throat, waar je praktisch onder de watervallen staat. Zo bijzonder om van dichtbij de gigantische kracht van het water te zien! Ook heel mooi is dat het opstuivende water en de zon ontelbare regenbogen creëert. Het lijkt daardoor echt een sprookje!

Iguazu falls helikopter vlucht
Iguacu falls heliktoper
Uitzicht vanaf de helikopter vlucht

Ook kun je aan de Braziliaanse kant leuke activiteiten doen. Na ons bezoek aan de watervallen besloten wij om dit natuurspektakel van bovenaf te bekijken in een helikopter. Voor €100 per persoon was het echt een prachtige en onvergetelijke ervaring! Daarnaast kun je ook een boottour boeken die je rechtstreeks naar de watervallen vaart. Zo ervaar je de kracht van het water en zie je de watervallen op nog een andere manier! Tot slot is er ook nog een interessante rondleiding krijgen in het vogelpark, genaamd Parque das Aves. Deze tickets en tours kun je allemaal daar boeken.

Let er wel op dat de Iguazu watervallen erg toeristisch en druk kunnen zijn. Mijn tip is om zo vroeg mogelijk de bus te pakken en gelijk het wandelpad te belopen. Hoe je er het beste komt, beschrijf ik later in deze gids!

De Iguazu watervallen zijn onmisbaar als je door Brazilië reist. Lees onze ‘Ultieme reisroute voor 3 weken Brazilië om hier alles over te lezen!

Argentijnse kant van Iguazu Falls

iguazu falls argentijnse kant
iguazu falls argentinie

Waar je in Brazilië uitkijkt op de watervallen, zie je aan de Argentijnse kant voornamelijk de watervallen van bovenaf. Dit geeft een heel andere kijk en belevenis en mag je echt niet missen. Aan de Argentijnse kant kun je meer trails bewandelen, zie je de watervallen van dichterbij en heb je meer flora en fauna!

De twee leukste trails zijn de Lower Circuit en de Upper Circuit. De Lower Circuit is naar mijn mening het mooiste en meest indrukwekkende. In een wandelroute van 2,5 kilometer loop je langs en soms zelfs onder de watervallen door. Heel gaaf om te zien! In het Upper Circuit loop je boven de watervallen langs, wat ook heel mooi is! Deze route is 1,8 kilometer lang. Beide routes zijn verhard en gemakkelijk te belopen.

Argentijnse-kant-Iguazu
iguazu welke kant mooier

Het hoogtepunt van de Argentijnse kant is de Devil’s Throat die je bekijkt vanaf bovenaf. Vanaf dit uitkijkpunt kijk je recht naar beneden waar het water ter aarde stort! Je komt hier met een treintje omhoog. Let er op dat het druk kan worden en een lange wachtrij kan ontstaan voor de trein. Daarom zou ik gelijk bij openingstijd de trein pakken en later op de dag de twee trails gaan lopen.

Devils throat iguazu falls
Uitzicht van bovenaf op de Devil’s Throat

Welke kant is mooier?

De vraag die wij veel krijgen: Welke kant van de Iguazu Falls is mooier? Waar velen de Argentijnse kant mooier vonden, vind ik dat je het niet kan vergelijken. Vanuit de Braziliaanse kant heb je prachtige vergezichten en een panoramisch uitzicht. Bij de Argentijnse kant heb je juist minder uitzicht, maar zie je het natuurspektakel van dichtbij. Los hiervan is het Nationale Park in Argentinië wel veel mooier met dieren (o.a. vogels en apen) en natuur. Daarnaast heb je verschillende wandelpaden en meer afwisseling in uitzichten, waardoor het iets veelzijdiger is dan de Braziliaanse kant.

Mijn mening: Bezoek allebei de kanten! En mocht je de tijd niet hebben? Dan raad ik aan om deze dagtour te boeken waarin je de Argentijnse en Braziliaanse kant in één dag bezoekt! Moet je er echt 1 kiezen? Dan zou ik voor de Argentijnse kant kiezen.

Hoe lang heb je nodig per kant?

De Braziliaanse kant van de Iguazu watervallen hadden wij in een halve dag gezien. Als je vroeg gaat om rijen bij de entree te vermijden, kun je zeker voor de middag weer klaar zijn. Daarentegen kun je in de Argentijnse kant zeker een hele dag zoet zijn. Hier heb je meer wandelpaden en de afstanden zijn groter. Het is mogelijk om ze allebei op één dag te doen, maar dan kun je niet alles aan de Argentijnse kant zien.

Wat meenemen naar de Iguazu Falls?

Voor je bezoek aan de Iguazu watervallen zou ik zeker het volgende meenemen:

  • Een poncho of regenjack: Het waterspektakel zorgt ervoor dat je er niet droog vanaf komt, zeker niet bij de Devil’s Throat. Wij hadden ons regenjack van Decathlon aan en dat was ideaal.
  • Paspoort: Heel belangrijk! Als je vanuit Brazilië naar de Argentijnse kant gaat, of andersom, heb je je paspoort nodig als je de grens passeert.
  • Waterdichte tas: Om je paspoort, telefoon of camera droog te houden is een waterdichte tas wel echt een uitkomst.
  • Wandelschoenen: Vooral aan de Argentijnse kant loop je langere wandelingen, waardoor goede wandelschoenen belangrijk zijn.

Wat kost een bezoek aan de Iguazu Falls?

Entree tickets voor de Braziliaanse kant kosten 88 BRL, wat omgerekend €16 per persoon is. De Argentijnse kant kost met ongeveer 20.000 ARS wat meer, namelijk omgerekend €23 per persoon. Als je cash betaald via de Blue Dollar Rate kost dit nog maar €13. De actuele ticketprijzen voor de Argentijnse kant vind je via de officiële website.

Openingstijden van de Iguazu Falls

Om 9:00 kun je bij de Braziliaanse kant het park in. Aan de Argentijnse kant kun je zelfs om 8:00 het park in. Beide nationale parken sluiten om 18:00. Zoals eerder gezegd kan het erg druk worden in de parken. Zorg er voor dat je iets voor openingstijd bij de entree van het park aankomt, zodat je als één van de eersten in de rij staat. Zo heb je vrij zicht op de watervallen en hoef je niet lang te wachten voor de trein naar Devil’s Throat.

Complete gids om de Iguazu Falls te bezoeken

De Iguazu Falls zijn één van de hoogtepunten van je rondreis door Brazilië of Argentinië! Ik hoop dat ik je met deze blog alle informatie heb gegeven zodat je van dit moois kunt genieten. Heb je nog vragen, opmerkingen of mis je informatie? Laat het mij dan vooral weten. Veel plezier!

Foz do iguacu

Have fun en reis je vrij ,
Esmee

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Fotocredits: Esmee, Unsplash en Booking.com
Esmee noordermeer blog

Esmee Noordermeer

Buiten in de natuur, nieuwe plekken ontdekken en mooie herinneringen maken: dat is wat reizen voor mij het allerleukste maakt! Sinds 2017 reis ik samen met mijn vriend de hele wereld over. Van landen als Zuid-Afrika, Australië en Mexico tot Brazilië en de Emiraten; ieder land heeft iets unieks en onverwachts. Er staat nog zoveel op mijn lijstje! Ik neem je in mijn blogs graag mee in mijn liefde voor reizen!

Meer over Esmee Noordermeer

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *