Ijen vulkaan bezoeken – Hoe doe je dat?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Ijen vulkaan bezoeken info & tips

Naast de bekende Bromo vulkaan is ook de Ijen vulkaan één van de mooiste vulkanen van Indonesië. Eén van de twee, of allebei, bezoeken is toch echt een must tijdens je reis naar dit mooie land. Ik zie vaak de vraag voorbij komen welke van twee de voorkeur heeft om te bezoeken: Bromo of Ijen? Lees, als je met ditzelfde dilemma zit, mijn blog om een gewogen keuze te maken! Heb je er uiteindelijk voor gekozen om de Ijen te bezoeken, of allebei de vulkanen? Lees dan hier hoe je er komt, wat je te wachten staat en de beste tips voor je bezoek aan de Ijen vulkaan!

Je leest o.a. hier meer over:

Kawah Ijen vulkaan beklimmen

Voor een bezoek aan de Ijen is het aan te raden om daar vroeg in de nacht aan te beginnen. Wij werden zelf rond 00:00u opgehaald uit het hotel en begonnen niet lang daarna, aan de barre tocht naar boven. Dit was wel even slikken, het was veel zwaarder dan ik gedacht had! Een dag eerder hadden wij de Bromo vulkaan beklommen, in de zon, maar niets had ons voorbereid op dit. Nu snapte ik waarom je al om 00:00u werd opgehaald: om de Ijen te beklimmen moet je ongeveer een 3 kilometer steil pad omhoog lopen. In het donker heb je eigenlijk nog niet eens zo goed door hoe steil het eigenlijk is. Je voelt dit natuurlijk wel in je benen! Ik heb niet de beste conditie en moest ook echt een aantal keer even op adem komen. Na 2 kilometer is er een cafeetje waar je even op adem kunt komen en wat kunt drinken.

Wat ik heel bijzonder vond, was dat je al die tijd geen idee hebt in wat voor omgeving je loopt. Het is natuurlijk donker om je heen dus je ziet alleen het pad. Op de terugweg zul je pas zien hoe steil het pad eigenlijk is en hoe mooi de omgeving is.

tips ijen vulkaan beklimmen

Op een gegeven moment kom je op hoogte en wordt aangeraden een gasmasker te dragen tegen de vervuilde lucht. Het begint dan ook erg te stinken. Dit komt door de zwavelrook die uit de vulkaan komt. Zonder masker voel je het direct in je longen en begin je te hoesten. Het maakt het ademen er niet vrijer op maar gelukkig wordt hier het pad ook wat minder steil! Eenmaal boven is het nog steeds donker en heb je nog steeds geen idee waar je bent. Gelukkig wordt je verplicht begeleid door een gids.

Vervolgens moet je weer afdalen, de krater in. Nu is er geen sprake meer van een pad, maar is het echt klimmen en klauteren over het gesteente van de vulkaan. Goed kijken waar je je voeten neerzet en af en toe een grote stap naar beneden zetten dus. Het is echt wel even een tocht tot je eindelijk beneden in de krater bent. Je krijgt er echter ook veel voor terug!

De werkers tonen het gesteente dat ze uithakken

Beneden kun je mannen aan het werk zien die de hele nacht sulfiet uit het gesteente hakken. Door de zwaveldamp te condenseren ontstaat er een vloeistof, welke direct verhard zodra het op de grond valt. Dit is gele zwavel: een grondstof dat onder andere wordt gebruikt in medicijnen en cosmetica. De werkers hakken dit uit en verzamelen dit in manden. Het schrijnende is dat zij veelal geen masker dragen en de zware manden op hun rug de krater uit moeten tillen. En ik had al moeite met het beklimmen zonder 30 kilo op mijn rug!!

Denk eraan: het sulfiet dat de werkers je aanbieden mag je niet Nederland inbrengen! Geef de werkers liever een flinke fooi!

De mannen zijn enorm aardig en leggen je graag uit hoe het proces in zijn werk gaat. Ook proberen ze alles om een fooitje te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een foto nemen met manden op je rug.

Een andere bezienswaardigheid in de krater is het ‘blauwe vuur’, ook iets dat ontstaat door een chemische reactie van onder andere de zwaveldamp. Het is nog steeds donker in de krater en het vuur is dus goed te zien. Onze gids bood heel lief aan om een foto dicht bij het vuur te maken. Zelf mag je natuurlijk niet zo dichtbij komen!

ijen blauw vuur

Tot slot kun je nog een kijkje nemen bij het meer dat zich in de krater bevind. Het meer is een hele mooie kleur turquoise blauw en 40 graden Celsius. In het donker zie je maar een klein stukje. Wij klommen hierna een stukje terug omhoog en hebben gewacht tot de zon opkomt. Dan pas wordt duidelijk hoe groot de krater én het meer eigenlijk zijn!

Nu de zon op is liepen wij weer 3 kilometer terug. Eerst weer de krater uit klimmen, dan het steile pad naar beneden lopen. Dit is ook nog best zwaar want je bent constant bezig met je lichaam ’terug’ te houden en niet te vallen. Rond 07:00u zijn wij weer terug op de parkeerplaats bij de auto en worden we naar de ferry gebracht om de boot naar Bali te nemen.

Nu je weet wat je kunt verwachten en je hopelijk enthousiast bent geraakt, zal ik je vertellen hoe je er kunt komen!

Ijen bezoeken vanuit Surabaya of Malang

Surabaya en Malang hebben beiden een luchthaven en deze liggen redelijk dicht bij zowel de Bromo als de Ijen vulkaan. Hiervandaan worden de vulkanen dan ook vaak bezocht. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Mocht je de Ijen willen bezoeken, is het zeer waarschijnlijk dat je door openbaar vervoer (trein) of door te vliegen op één van deze luchthavens terecht komt. Vanuit hier kun je met het openbaar vervoer of met een tour verder reizen naar de Ijen. Gezien je praktisch langs de Bromo rijdt vanaf hier, raad ik je aan om als je de tijd hebt dan toch allebei te bezoeken. Maar dit hoeft natuurlijk niet!

Ijen vulkaan bezoeken beklimmen
Kawah Ijen Crater

Bromo Authentic tour vanuit Surabaya (airport)

Wij konden niet kiezen tussen de vulkanen en boekten een pakket waarbij je vanuit Surabaya zowel de Bromo als de Ijen bezoekt. Op Surabaya werden wij opgehaald door een privé chauffeur die ons in ongeveer 3 uur naar een hotel in Probolinggo, wat aan de voet van de Bromo vulkaan ligt, bracht. De volgende nacht/dag bezochten we de Bromo vulkaan en in de middag reden we verder naar het hotel nabij de Ijen vulkaan, in Banyuwangi. Dit pakket hebben wij bij Bromo Authentic Tours geboekt. Zij bieden verschillende pakketten aan, vanaf verschillende plaatsen en met verschillende vervoersopties. Wij kozen voor de Bromo Ijen Package Tour 3D2N, waarbij we opgehaald werden op de luchthaven in Surabaya, de Bromo en Ijen bezochten en daarna bij de ferry naar Bali weer werden afgezet (Ketapang port naar Gilimanuk). Vervolgens werden we zelfs op Bali nog naar de andere kant van het eiland gebracht. Dit hele pakket inclusief privé vervoer, hotelovernachtingen met ontbijt en een ticket voor de ferry kostte 4 410 000 IDR, ongeveer € 270 voor twee personen. De entree voor de vulkanen (Bromo 230 000 IDR p.p., Ijen 100 000 IDR p.p.) zat hier dus nog niet bij in.

Ook via Get Your Guide zijn er meerdere tours te boeken naar zowel de Bromo als de Ijen vulkaan vanuit verschillende plekken.

kawah ijen sulfiet zwavel werkers

Je kunt deze tour ook doen vanuit Malang. De rit van Malang naar Ijen duurt ongeveer 6 uur. Je wordt dan opgehaald in Malang en rijdt daarna ook weer terug naar Malang. Natuurlijk kun je vragen of het mogelijk is om je op te halen in Malang en na de Bromo vulkaan te rijden naar Surabaya of elders, zodat je je rondreis kunt voortzetten.

Neem vooral contact op met de aanbieders en vraag naar de mogelijkheden. Vaak zijn zij bereid je overal op te halen en af te zetten!

Met of zonder tour?

ijen vulkaan beklimmen hoe doe je dat

Er zijn vele verschillende manieren om de Ijen te bezoeken. Wij kozen voor een tour omdat dit de snelste en comfortabelste optie was. Wat vooral heel fijn was, was dat we werden afgezet bij de ferry en onze reis direct weer konden vervolgen. Dit scheelde een hoop tijd en geregel. Er zijn vele verschillende tour-aanbieders en er zijn enorm veel mogelijkheden. Bekijk eens rustig wat het handigste is voor jou route en budget! Zelf dingen regelen is al snel goedkoper en bied je iets meer vrijheid. Zoals eerder gezegd kun je de Bromo vulkaan op eigen houtje bezoeken. Lees hieronder hoe je dit naar Ijen het beste doet!

Ijen vulkaan zelfstandig bezoeken zonder tour

Ijen vulkaan zonder tour
Een kijkje in de krater

Ijen bezoek je het beste vanuit het dorpje Bayuwangi!

Je kunt Kawah Ijen ook zelfstandig bezoeken. Het handigst is als je uiteindelijk in het plaatsje Bayuwangi belandt. Dit dorpje ligt aan de voet van de Ijen vulkaan. Hier kun je dus een accommodatie zoeken. Er zijn verschillende manieren om hier te komen.

Vliegen naar Soerabaya – daarna openbaar vervoer

ijen bezoeken tips vulkaan

Je zou kunnen vliegen van Yogjakarta (of waar dan ook) naar Soerabaya. Deze vlucht duurt rechtstreeks ongeveer 1,5 uur. Vanuit Surabaya airport kun je de Damri bus nemen naar het busstation van Surabaya (Purabaya Bus terminal in Bungurasih). De Damri bus vertrekt alleen als hij vol zit. Heb je geen zin om te wachten, dan kun je ook een taxi nemen naar het busstation. Vanuit het busstation Purabuyaya, neem je de bus naar Probolinggo, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Bromo vulkaan. Deze vertrekt 14 keer per dag. Meer informatie op deze website. De busrit duurt ongeveer 2,5 uur. Nu je er toch bent, zou je ervoor kunnen kiezen om de Bromo vulkaan ook te bezoeken! Vanaf Probolinggo neem je de trein naar Banyuwangi. Dit plaatsje ligt aan de voet van de Kawah Ijen. Een treinkaartje kost ongeveer 225 000 IDR (€ 14) per persoon en de rit duurt ongeveer vier uur. Er gaat ook een rechtstreekse trein van Surabaya naar Banyuwangi. Deze duurt ongeveer 6 uur, dus bijna even lang als de vorige optie. Prijzen liggen tussen de € 5 en € 11. Ook deze trein maakt een stop op Probolinggo.

Trein vanaf Yogjakarta naar Banyuwangi

Er gaat ook een rechtstreekse trein van Yogjakarta naar Banyuwangi. Dit duurt natuurlijk wel iets langer dan de andere opties. De Sri Tanjung Karangasem trein vertrekt dan ook vroeg: 7:15 vanaf Lempuyangan Station en komt rond 21:00 aan in Banyuwangi. Een treinkaartje kost tussen de €8 en € 13.

Van Jakarta naar Ijen

Ijen bezoeken tips beklimmen

Het beste is om van Jakarta, of ergens anders in Indonesië, te vliegen op Surabaya of Malang. Er gaat wel een trein, maar deze duurt rond de 20 uur. Vervolgens volg je de stappen zoals hierboven beschreven en reis je verder naar Probolinggo en/of Banyuwangi!

Ijen bezoeken vanaf Bali

De Ijen vulkaan ligt vrij zuidelijk van Java en is heel goed te bezoeken vanaf Bali. Wij hebben dit natuurlijk zelf gemerkt omdat wij na het bezoek aan Ijen met een klein uurtje bij de ferry naar Bali stonden en ook de ferry van Ketapang haven naar de haven van Gilimanuk op Bali duurde maar een klein uurtje. Gezien Surabaya en Malang nog best ver liggen van Ijen zou ik dit alleen aanraden als je ook de Bromo bezoekt, zodat je de tocht een beetje opsplitst. Wil je alleen de Ijen zien raad ik dus aan dit vanaf Bali te doen.

Ijen vanaf Bali met openbaar vervoer

Ijen vulkaan vanuit bali

Om Ijen vanaf Bali te bezoeken dien je de ferry te nemen vanuit de haven van Gilimanuk. Dit ligt vanzelfsprekend in het westen van Bali. Gezien de hotspots van Bali grotendeels aan de oostkant liggen, heb ik gekeken hoe je van Denpasar (luchthaven van Bali) het beste naar Gilimanuk kan reizen. Vanaf de plek waar je verblijft zal er namelijk genoeg vervoer zijn naar de luchthaven. Ook kun je vanuit een geheel andere plek vliegen op Denpasar en dan vanaf daar de Ijen bezoeken. Vanaf het busstation van Denpasar gaan er bussen naar Gilimanuk. Deze rit duurt ongeveer 3 uur en kost ongeveer 40 000 IDR (€ 2,50) p.p.. De ferry van Bali naar Java kost ongeveer 6500 IDR (€ 0,40) p.p. en duurt een klein uurtje. De ferry komt direct aan in Banyuwangi.

Slapen in Banyuwangi

Wij verbleven (via de tour operator) in een super luxe hotel, of eigenlijk was het meer een resort. Dit luxe was echter maar van korte duur. Wij kwamen in de avond aan, hebben wat kunnen eten en zijn nog even in bed gaan liggen. Om 00:00u werden we alweer opgehaald om naar de Ijen te gaan. Wel heeft het Ketapang Indah Hotel heel lief een tasje meegegeven met ontbijt. Inclusief ontbijt kost een nacht € 26 voor twee personen. Het hotel wordt beoordeeld met een 8,1.

Van Banyuwangi naar Ijen met chauffeur

ijen krater hike tips
Als je afdaalt in de krater is het nog donker!

Er zijn verschillende manieren om van je hotel in Banyuwangi naar de Ijen te komen. Het meest comfortabele is waarschijnlijk om via je hotel of in de stad een privéchauffeur te regelen. Deze haalt je dan ’s nachts op bij je hotel, je kunt je spullen meenemen en in de auto leggen (indien je niet meer terugkeert naar het hotel) en de chauffeur brengt je na de Ijen ook weer naar je volgende bestemming.

Ijen bezoeken met de scooter vanuit Banyuwangi

Banyuwangi ligt echt super dichtbij de voet en entree van de Ijen vulkaan. Wij werden opgehaald door de chauffeur maar voor we goed en breed zaten waren we er alweer. Het is dus zeker ook een mogelijkheid om met de scooter van je hotel naar Ijen te gaan. Dit duurt natuurlijk wel wat langer, maar is wel een goedkopere optie. Ik schat dat dit ruim een uur rijden zal zijn. Bij ons begon het gaandeweg een beetje te regenen en het was vrij koud, omdat we al hoger kwamen. De weg is ook vrij steil en door de regen dus wellicht glad. Hou hier rekening mee!

Bij Ijen is een gids verplicht!

Bij de Ijen vulkaan wordt je verplicht begeleid door een gids. Deze begeleider wordt aan je toebedeeld wanneer je de entree betaalt van 100.000 IDR. Ook krijg je een gasmasker mee.

Ijen beklimmen: praktische tips

ijen mijnwerkers sulfiet zwavel

Ik raad je ten eerste aan om de Ijen echt ‘s nachts te beklimmen. De tocht is zwaar, en overdag is het natuurlijk een stuk warmer. Wat misschien ook psychologisch werkt is dat je het steile pad niet steeds voor je ziet, dus je hebt niet door hoe lang en ver je nog moet en hoe steil het pad is. Op de terugweg verbaasden wij ons daar nog over! Bovendien is het blauwe vuur het beste, zo niet alleen maar, te zien in het donker. De bijzondere ervaring dat je eerst niet weet waar je bent en hoe groot alles is en dat dit nadat de zon opkomt ineens duidelijk wordt zou ik ook niet willen missen.

Denk er dan wel aan dat het ’s nachts vrij koud kan zijn. Ook voelt de lucht een beetje vochtig aan of kan het zelfs een beetje regenen. Kleed je hier dus op aan! Laagjes zodat je altijd wat uit- of aan kunt trekken en een regenjas is handig. Het moge duidelijk zijn dat goede comfortabele loopschoenen ook geen overbodige luxe zijn.

Wij kregen van het hotel een ontbijtpakketje mee. Ik raad je ook aan om iets van voedsel en natuurlijk voldoende drinken mee te nemen. Zoals gezegd duurt een bezoek rond de 7 uur ( van 0:00 tot 7:00) en vraag je veel van je lichaam. Wel zo lekker als je dan even kunt bijtanken!

Ook interessant

Ben jij ook naar Kawah Ijen geweest? Laat hieronder een berichtje achter. Hoe ben jij er gekomen?

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hallo,

  Welke periode in het jaar kun je de Ijen het beste beklimmen en wanneer niet?

  Joyce

  Beantwoorden
  • Hi Joyce!
   De Ijen vulkaan is het gehele jaar geopend. De beste periode om hem te beklimmen valt samen met de beste reistijd voor Indonesië: tussen juni en oktober. In de andere maanden heb je meer kans op regen, maar is de vulkaan dus nog steeds te beklimmen!
   Groetjes,
   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden
 • Hoi! Is het bezoek aan Ijen ook te doen voor kinderen (11&13) denk je? En dan voornamelijk ivm de wandeling omhoog. Hoe lang achter elkaar wandel je?

  Sonja

  Beantwoorden
  • Hey Sonja!
   Ik vond de wandeling echt heel pittig. Je wordt ook nog eens om 0:00 ’s nachts opgehaald dus je hebt eigenlijk amper geslapen. Het is constant omhoog wandelen, ik ben eerlijk gezegd vergeten hoe lang dat precies duurde. Pauzes nemen kan eigenlijk niet echt, want het is pikkedonker en je kan nergens even zitten. Pas na 2 km omhoog lopen komt er een restaurantje waar je even kunt pauzeren. Het is dus afhankelijk van de conditie van de kinderen denk ik, maar hou er rekening mee dat het echt pittig is! De Bromo-vulkaan is makkelijker. Lees er hier nog meer over!
   Groetjes,
   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *