In de zomer skiën: hier kan het!

5x skigebieden waar je het hele jaar kunt wintersporten

Het wintersport seizoen loopt in de meeste gebieden van ongeveer november tot april. De meeste mensen gaan dan ook één keer per jaar op wintersport, met als populairste maanden januari en februari. Toch zijn er wintersportgebieden (ook in Europa!) waar je het hele jaar door kunt wintersporten! Ik zet ze in dit blog op een rijtje. In de zomermaanden is het lastiger om een accommodatie te vinden, maar ook deze heb ik opgenomen in het rijtje! Je zult merken dat er niet heel veel kilometers aan piste overblijft in de zomer. Daarom zijn de skigebieden ook heel geschikt voor een dagtripje, bijvoorbeeld tijdens je roadtrip door de bergen! Check overigens wel voor vertrek nog even of de skigebieden inderdaad openen in de betreffende zomer. Het weer en klimaat blijft nu eenmaal onvoorspelbaar! Dit zijn gebieden waar je het hele jaar kunt skiën

1. Zwitserland: Matterhorn Glacier Paradise

matterhorn ski zomer
De Matterhorn

In Europa moet je op zoek naar de gebieden met een gletsjer (glacier). Dit is een grote ijsmassa op de top van een berg, dat ervoor zorgt dat de sneeuw die er valt, heel lang blijft liggen. Een goed en bekend voorbeeld is het skigebied Matterhorn. Hier vindt je de hoogste berg van Europa waar je met een skilift kunt komen – 3883 meter boven zeeniveau. Boven op de berg is er een 360 graden uitkijkpunt waar je van het uitzicht kunt genieten. En er is nog veel meer: een bioscoop, restaurant en fiets en wandelroutes. In de zomer blijft er ongeveer 21 km aan pistes over waar je kunt skiën en snowboarden!

De gletsjer is goed bereikbaar vanuit het (autovrije) plaatsje Zermatt.

2. Oostenrijk: Kitzsteinhorn

bezoek kaprun

Wederom een gletsjerskigebied dat het hele jaar toegankelijk is. Ook hier vindt je op de top van de berg – Top of Salzburg op 3029 meter hoogte – een uitkijkpunt met panorama-platform. Je bereikt deze berg vanuit het bekende plaatsje Kaprun, met een gondel. Ik ben hier zelf geweest (wel in de winter) en vond dit een zeer mooi gebied. Leuk ook: in de zomer is het gebied verder heel groen en kun je na het skiën een duik nemen in het meer bij Zell am See!

Ga naar Kitzsteinhorn vanuit Kaprun!

3. Oostenrijk: Hintertuxer Gletscher

wintersport tips

We blijven even in Oostenrijk, want ook hier kun je het hele jaar door skiën en snowboarden! Sterker nog: dit gebied is het meest sneeuwzeker in Oostenrijk. Normaal biedt het gebied 60 km aan pistes, in de zomer is dat 20 km. Een bekende wintersportplaats die in dit gebied zit, is Mayrhofen.

Overigens zijn de gletsjers in Europa natuurlijk ook in de zomer te bezoeken voor het mooie uitzicht of prachtige wandelingen door het gebied!

De Hintertuxer Gletsjer is onderdeel van de ‘5 Tyrolean Glaciers’ in Oostenrijk, vijf gletsjers die vlak bij elkaar liggen en het mogelijk maken om te kunnen skiën in de zomer in Oostenrijk.

4. Italie: Ortler Ski Arena

wintersport in april
sneeuwzeker skigebied
skigebied sneeuwzeker

Nog een voordeel aan wintersporten in de zomer: skipassen zijn vaak goedkoper!

Hier vindt je de Stilfser Joch Gletscher, waar je in de winter niet eens kunt komen door de enorme hoeveelheid sneeuwval waardoor gebied dus gesloten is. Het gebied gaat pas open in de zomer en dan vindt je er 9 km aan pistes. Niet een heel groot gebied dus, maar leuk voor een dagje sneeuwplezier! Je bezoekt dit gebied vanuit het dorpje Stilfserjoch.

5. Frankrijk: Grande Motte Glacier

wintersport in mei

Voorheen was het ook in skigebied Les Deux Alps in Frankrijk mogelijk om te skiën in de zomer. In 2022 werd het gebied echter vervroegd gesloten in juli, omdat – mede door klimaatverandering – er onvoldoende sneeuw lag.

De gletsjer van Grande Motte is te vinden in het enorm uitgestrekte Franse skigebied Tignes- Val d’Isère op 3656 meter hoogte. Hier kun je het hele jaar door skiën, al is dat in juli en augustus wel enkel op de hogere gedeelten van de berg. Zelfs als bijna alles gesloten is in de zomer, blijft er nog 20 km aan pistes over om te kunnen doen aan summer skiing! Tot slot heeft ook deze gletsjer weer een panoramisch uitkijkpunt. Vanuit het plaatsje Val Claret vertrekt de gondel naar dit punt!

6. Buiten Europa

skigebied Les Sybelles Frankrijk tips

Zoals je hebt kunnen lezen gaat het binnen Europa wel maar om een aantal tientallen kilometers piste in de zomer. Wil je nou echt naar de grotere skigebieden in de zomer, dan zul je het buiten Europa moeten zoeken! Als het bij ons zomer is, is het winter in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Ook in Zuid-Amerika, zoals in Chili en Argentinië, zijn mooie skigebieden te vinden. Hier las je daar al meer over. Dit kost natuurlijk wel wat meer dan dat je een weekendje in Europa gaat skiën, maar zijn ook wel weer hele bijzondere gebieden om eens te bezoeken!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *