Jaisalmer, de gouden stad van India: hoogtepunten en hotel tips

Wat te doen in Jaisalmer en waar overnachten?

Ben jij op zoek naar een unieke ervaring in het prachtige India, eentje waar je omringd bent door een enorm fort, de huizen van ‘goud’ zijn en de gigantische Tharwoestijn niet ver weg is? Ga dan naar Jaisalmer! Met recht de Golden City van de regio Rajasthan genoemd en slechts op een ruime 5 uur treinen vanaf Jodhpur. Hoogtepunten zijn het fort en een trekking door de woestijn, maar neem ook zeker de tijd om te genieten van de mooie architectuur en omgeving.

Hoe kom je er?

Jaisalmer is goed te bereiken met de trein, auto en bus. Kijk op 12goasia.com om de reistijden van de treinen en bussen te bekijken of te boeken.

  • Vanaf Jodhpur: 4-5 uur – Kaartjes vanaf 400 Indische rupee, ongeveer 5 euro. Dit is de aanbevolen routeJodhpur is ook een prachtige plek om te bezoeken trouwens. 

Alternatieve verbindingen zijn bijvoorbeeld:

  • Vanaf Jaipur 10 uur – Kaartjes vanaf 600 Indische rupee, 7 euro 
  • Vanaf Bikaner: trein 4-5 uur – Kaartjes vanaf 400 Indische rupee, ongeveer 5 euro) 

Busverbinding: vanaf Jodhpur (Kaartjes vanaf 350 Indische rupee, ongeveer 4 euro), Er gaan ook nachtbussen.

Vlucht: er zijn beperkt vluchten van en naar Mumbai en dit zal ook vrij prijzig zijn.

Start je reis naar het prachtige Jaisalmer in India snel! Indiasche Rupees nodig? Bestel ze hier

De straten van Jaisalmer
De straten van Jaisalmer. Een unieke ervaring opzicht.

Vervoer in Jaisalmer 

Eenmaal aangekomen in Jaisalmer, kun je je vanaf het (bus)station of vliegveld gemakkelijk met een tuktuk naar je hotel laten rijden. Voor een goede prijs kun je het beste de Uber app gebruiken, het aanhouden van een tuktuk chauffeur langs de weg is zo gedaan maar ga ervan uit dat deze een hogere prijs zal rekenen.

Ook is het mogelijk om zelf een scooter te huren. De wegen in Jaisalmer zijn rustiger en daarmee iets minder chaotisch dan in andere delen van Rajasthan, maar bij gebrek aan ervaring raad ik het toch af.

Delen binnen het fort zijn niet bereikbaar per tuktuk, dus houdt daar rekening mee, mits je bijvoorbeeld slecht ter been bent en/of zware bagage meebrengt.

Tips voor overnachten in Jaisalmer

First things first, als je plannen hebt om een meerdaagse tour door de Tharwoestijn te gaan doen, houd er rekening mee dat je voor de geplande tour dan geen overnachtingen boekt. Bij nagenoeg iedere accommodatie in India kun je je bagage tijdelijk opslaan.

TIP: Neem voor je rugtas/backpack slotjes mee. Dit biedt de mogelijkheid om je spullen altijd veilig achter te laten, mits er geen kluisjes zijn of de kamer niet op slot kan.

Beste hostel: Moustache hostel

Moustache hostel dormitory in Jaisalmer

Verblijf budget én vlakbij het prachtige fort, in Moustache hostel. Voor solo reizigers een leuke plek om andere mensen te ontmoeten! Al vanaf 5 euro per nacht slaap je hier in een dormitory, tevens zijn er private rooms beschikbaar vanaf 25 euro. Er is een groot buitenterras waar je eten en drinken kunt bestellen en ook biedt het hostel tegen betaling ontbijt aan. Het krijgt een beoordeling van 8,6 op Booking.com, en terecht. Persoonlijk vond ik de Moustache in Jodhpur nog net wat beter maar deze is ook zeker aan te raden.

Liever wat meer privacy? Budget Hotel The Surya Jaisalmer

Surya Hotel tweepersoonskamer in Jaisalmer

Heb je weleens nagedacht over een kamer in traditionele Indiase stijl?

Wil je wat meer privacy maar toch budget verblijven? Dan is The Surya Jaisalmer echt top, de prijs is vanaf 15 euro kamer per nacht voor een tweepersoonskamer zeer laag vergeleken met de accommodaties in de omgeving en het is ook nog eens in het fort gelegen! Tevens is er een dakterras vanaf waar je een mooi uitzicht kan hebben en een restaurant. Met een hotel beoordeling van 9,1 scoort het overall ook zeer hoog. 

Ga je voor luxe? Jaisalmer heeft ook een Marriott!

Mariott hotel tweepersoonskamer Jaisalmer

Jaisalmer Marriott Resort & Spa biedt ruime kamers, een prachtig zwembad, een fitnesscentrum en een complete spa met sauna en een stoombad, heerlijk afsluiten na de woestijnsafari. Verder is er een businesscentrum en een ruimte om te ontspannen met o.a. een pooltafel. Perfect voor het hele gezin en dat al vanaf 92 euro per nacht. De bezoekers geven deze accommodatie een 8,3! Dat zegt genoeg toch?

Wat te doen in Jaisalmer?

Het prachtige Jaisalmer ligt meestal niet standaard op de reisroute. De stad ligt in een uithoek van India, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken! Dit is wat je er sowieso kan doen:

1. Woestijnsafari

Foto op kameel Edwin
Edwin bij de jeep in Jaisalmer.kb
In actie op de kameel en chillen bij de jeep

Een must do in Jaisalmer is het doen van een trekking door de Tharwoestijn! Het uitzicht over de zandduinen, de zonsondergang en de nachtelijke sterrenhemel zullen adembenemend zijn en iets dat je nooit meer zult vergeten. Je zult overigens op een speciale manier vervoerd worden, namelijk per kameel! 

Maar is dit verantwoord? Je kunt terecht twijfels hebben over het vervoeren van mensen op een kameel, zover ik kon beoordelen zijn de dieren goed gevoed, krijgen ze voldoende rust en worden er eisen gesteld aan het gewicht dat de dieren mogen dragen.

Je kunt kiezen voor een dagtrip, een 2-daagse, of 3-daagse trip. De tour van twee dagen is zeer aan te raden omdat je hier ook verzekerd bent van een prachtige zonsondergang een sterrenhemel, in tegenstelling tot de dagtrip. Dag tours worden aangeboden vanaf 28 euro en safari’s met een overnachting worden aangeboden vanaf 38 euro, deze kun je hier boeken. De nacht zal worden doorgebracht in een tent maar voorafgaand daarvan zul je gezamenlijk eten bij een gezellig kampvuur. Neem wel je eigen drankjes en snacks mee, dit zit er bij de meeste tours niet bij in, je bent tenslotte in de woestijn, dus ver van de bewoonde wereld. Het eerste deel van de tour zal trouwens per jeep afgelegd worden. De trip van twee dagen verschilt niet veel met die van drie dagen (vanaf 70 euro), enkel zijn er sommige touroperators die je op deze derde dag zo dicht mogelijk bij de Pakistaanse grens brengen, maar veel meer dan een groot hek stelt dit niet voor. 

Jaisalmer-woestijn
De Thar-woestijn

Boek naast de woestijnsafari ook zeker nog 1 of 2 nachten voor sightseeing in de omgeving!

Wat neem je mee de Tharwoestijn in?

Naast de al eerder aangegeven eigen drankjes en snacks om mee te nemen, denk ook even aan de volgende lijst:

  • Draagbare waterfles, want he, de woestijn
  • Sandalen, heerlijk om geen last van zand in je schoenen te hebben 
  • Windjack, voor als het ’s nachts sterk afkoelt
  • Lange broek, same story
  • Zonnebrandcrème, om je tegen de nodige UV-straling te beschermen
  • En een pet of hoed

Het diner en ontbijt zit er bij de meeste tours bij in maar altijd goed om even te checken bij het boeken.

2. Het Jaisalmer Fort bezoeken

Het oude paleis in Jaisalmer
Het oude paleis in Jaisalmer

Het Jaisalmer Fort is een van de weinige overgebleven ‘levende forten’, wat betekent dat het nog steeds op grote schaal bewoond wordt, en het is ook UNESCO werelderfgoed. Je kunt het fort prachtig bekijken vanaf hoger gelegen gebieden buiten de stad. Doordat het fort bewoond is kun je gewoon gratis naar binnen, er is onder andere een tempel en paleis van voormalig heersers te bezoeken.

TIP! Zoek een hogergelegen plek (dakterras) voor de beste kijk op het fort.

 

Geïnteresseerd in een tour? Deze kun je hier boeken

Ook kun je binnen het fort heerlijk rondneuzen voor souvenirs. Van traditionele kledingstukken, juwelen tot oude munten of magneten echt alles lijkt hier wel te koop! Zorg wel dat je een goede prijs uit onderhandeld, 25% van de gevraagde prijs bieden klinkt weinig, maar is echt een mooi startpunt voor een onderhandeling met de lokale winkeliers hier. Steeds meer toeristen weten dit unieke plekje in Rajasthan te vinden en handelaren spelen daar slim op in.

‘’TIP! Shop samen met een local, zij zullen een betere prijs kunnen uitonderhandelen dan jij als buitenlandse toerist zult kunnen’’

 

3. Andere mooie plekjes in Jaisalmer

Plekken als Kothari’s Patwon-Ki-Haveli, de Gadisar Lake en de ruïnes van Kuldhara zijn, naast het fort en de woestijntrekking, ook de moeite waard om te bezoeken. Laatstgenoemde zit trouwens bij sommige van de woestijnsafari’s bij de prijs in, maar check dit wel even vooraf. 

Maak daarnaast zeker van de gelegenheid gebruik om in de dorpjes rondom Jaisalmer te gaan kijken. Hier leven de mensen op nog echt heel basic, in een hutje van klei en een rieten dak met wat vee. Maar de mensen zijn ontzettend aardig en nieuwsgierig, zeker de kinderen haha. Persoonlijk was dit een van de hoogtepunten van mijn India reis.

De ruines van Kuldhara
De Gadisar lake in Jaisalmer
De Gadisar Lake en de Ruïnes van Kuldhara

TIP! Neem wat snacks mee naar de dorpen, de dankbaarheid zal enorm groot zijn!

 

Tips voor restaurants en cafés

  • Fotiya’s Restaurant Cafe Jaisalmer: probeer hier sowieso de gatta curry en mutter panner, deze vond ik erg goed! Combineer deze met rijst en/of naan brood.
  • Jaisalmer Oasis Restaurant schijnt ook goed te zijn, maar hier ben ik zelf niet geweest.
  • Het kan soms lastig zijn om goede koffie te vinden in India, wat als groot koffieliefhebber altijd prioriteit heeft voor mij. Maar bij de The Traveler’s Cup Premium Coffee Shop ben je aan het juiste adres!

Word Jaisalmer je volgende bestemming? Helemaal top, en mocht je nog vragen hebben over de reis of wil je zelf een tip delen? Laat hieronder dan een reactie achter.

Have fun en reis je vrij ,
Edwin

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *