De Japan Rail Pass: waar kopen, tips en mijn ervaring

De Japan Rail Pass: Wat houdt het precies in en waar kan ik deze kopen?

Een populair artikel voor toeristen in Japan is de Japan Rail Pass, (ofwel JR Pass). Een treinkaart die speciaal ontwikkeld is voor toeristen, en waarmee je met een flinke korting onbeperkt door ‘het land van de rijzende zon’ kunt reizen voor 1, 2, of 3 weken. Ik heb zelf 3 weken lang gereisd door het land met deze pas en daarmee onwijs veel hoogtepunten kunnen zien en beleven. Lees hier meer over in mijn blogs over Tokyo, Kyoto en Nikko. Ik raad je aan om de pas voor de langste periode te nemen als je de tijd hebt, omdat de dagprijs van de kaart dan lager licht en Japan ontelbaar veel mooie plekjes kent.

Sneeuw aapje nabij Nagano in Japan
oranje pilaren japan
Hiroshima Atoombom memorial gebouw
Onder andere, de sneeuwaapjes in Nagano, de Shrines in Kyoto, en het Atoombom memorial in Hiroshima. Zijn bereikbaar met het JR-netwerk waarvoor de pas gebruikt kan worden

Het spoornetwerk van Japan is enorm uitgebreid en efficiënt en de treinen rijden zeer stipt. Bijna overal kun je per trein naar toe, zelfs de kleinere dorpen hebben een station, met uitzondering van het noordelijke eiland Hokkaido. Heb je plannen om daarnaartoe te gaan huur je beter een auto. Voor de lange afstanden is er ook een grote hoeveelheid hogesnelheidslijnen (shinkansen). Helaas is zeker met laatstgenoemde trein reizen in Japan niet goedkoop. Met de aankoop van de Japan Rail Pass bespaar je veel op deze gemaakte kosten.

Koop hier snel je officiële Japan Rail pass.

Voor wie is de Japan Rail Pass?

De Japan Rail Pass is een product dat enkel bedoeld is voor toeristen en dus door hen gebruikt kan worden. Wat zoveel inhoud dat je voor het verkrijgen van deze treinkaart moet beschikken over een internationaal paspoort en een visum voor Japan. Heb je enkel een werkvisum of een studentenvisum dan kun je geen gebruik maken van de JR Pass! Dit wordt ook gecheckt bij aankoop en activatie.

Waarvoor kun je hem gebruiken

Shinkansen-Tokyo-Nikko
De express trein naar Nagasaki

De JR Pass is geldig voor reizen met alle nationale JR treinen op het gehele treinnetwerk van de Japanse spoorwegen. Dit is dus inclusief de Shinkansen hogesnelheidstreinen en Narita Express-treinen. En voor het maken van stoelreserveringen op de Shinkansen hogesnelheidstreinen. Ook kun je de pas gebruiken voor de ferry lijn van Hiroshima naar Miyajima. De kaart is niet te gebruiken voor metronetwerken en buslijnen.

De Shinkansen treinen bereiken een snelheid van 320 kilometer per uur.

Hoe werkt de JR Pass?

Je kunt de JR Pass voorafgaand aan je reis online kopen (aanbevolen) of in Japan zelf bij centrale airports en treinstations. Je kunt kiezen voor een geldigheidsduur van 7, 14 of 21 dagen. En voor twee type reisklasse: ordinary (tweede klasse) of green (eerste klasse). Voor gebruik dien je de pas te activeren bij een van de Japan Rail exchange offices. Neem hiervoor je paspoort mee.

Japan Rail Pass

Ik heb zelf ¥ 66.200 voor mijn 21 dagen JR Pass betaald op het station Shinjuku in Tokyo

Na het activeren van de pas is deze onbeperkt te gebruiken in de afgegeven periode. Wel zijn de dagen altijd aaneengesloten, waar tijdelijk stopzetten niet mogelijk is. Op de pas staat de hoeveelheid dagen, einddatum en een QR code. De einddatum is de laatste dag dat je de pas kunt gebruiken.

Voor gebruik voer je de pas in de gleuf van het stationspoortje bij het inchecken, deze leest de QR code en vervolgens kan je passeren. Vergeet niet de kaart aan de andere zijde van het poortje weer mee te nemen. Bij het uitchecken of overstappen doe je hetzelfde. Als het scannen niet lukt vraag dan een medewerker op het station om hulp. Probeer niet over poortjes te klimmen om boetes te voorkomen.

Met de JR Pass is het ook mogelijk om voor de hogesnelheidstrein (Shinkansen) gratis een stoel reservering te maken. Dit kan je doen op alle grotere stations bij de automaten of de loketten. Ik maakte zelf vaak gebruik van het loket omdat het drukker was bij de automaten. In een enkel geval was het niet mogelijk om reservering te maken. Dan was je aangewezen op de ‘open’ coupes, vaak zijn dit de coupes aan de uiteindes van de de trein. Hier gold wie het eerst komt, wie het eerst maalt voor een zitplek. Ik heb in mijn reis van 3 weken altijd een zitplek gehad, dus reken hier niet op problemen.

Wat kost de JR Pass?

Als gezegd kies je voor de JR Pass het aantal weken en de klasse: ordinary (tweede klasse) of green (eerste klasse). De ordinary pass is het meest gebruikt door toeristen. Dit was voor mij persoonlijk ook een zeer logische keuze als budgetreiziger in Japan. De prijsniveaus voor de ordinary JR pass waren in augustus 2023 als volgt:

Aantal dagenKosten in USD / EUR / YEN
7 dagen$ 211,- / € 193,- / ¥ 30.800,-
14 dagen$ 335,- / € 307,- / ¥ 48.800,-
21 dagen$ 428,- / € 392,- / ¥ 62.300,-
Het kindertarief (6-11 jaar) is 50% van dit bedrag.

*Je betaald de officiële JR Pass online in USD, de wisselkoersen zijn van augustus 2023

Ben je niet van plan om zoals ik budget door Japan te reizen, en wil je graag toegang tot coupes met de meest comfortabele en ruime zitplekken op alle Shinkansen bullet-treinen? Dan is de green JR Pass, de eerste klasse, ook een aantrekkelijke optie. Op het moment biedt deze pas ook nog rokerscoupes maar ik heb begrepen dat dit er snel uitgaat. Je betaald wel voor dit stukje extra reizigers luxe. De prijsniveaus liggen een stuk hoger. Deze waren in augustus 2023 als volgt:

Aantal dagenKosten in USD / EUR / YEN
7 dagen$ 281,- / € 307,- / ¥ 40.900,- 
14 dagen$ 454,- / € 495,- / ¥ 66.000,-
21 dagen$ 590 / € 642,- / ¥ 85.900,-
Het kindertarief (6-11 jaar) is tevens hier 50% van dit bedrag.

De opgegeven prijzen zijn voor een online aankoop van de JR Pass voorafgaand aan de reis. Koop je de JR Pass op een airport of station in Japan dan betaal je ongeveer 10% extra op de aankoopprijs.

Wat is goedkoper?

De pas lijkt in eerste instantie duur maar wordt goedkoper naarmate je meer weken neemt. Besef dat de afzonderlijke tickets van de shinkansen heel duur zijn. Heb je plannen om bijvoorbeeld een klassieke korte reisroute door Japan te gaan doen: Tokyo, Osaka, Kyoto, Nara en te reizen met de shinkansen trein. Dan kun je het volgende reisschema met treinkosten als voorbeeld nemen:

DagenVanNaarPrijs in YEN
2TokyoOsaka¥ 14.720,- (ongeveer € 95,-)
2OsakaKyoto¥ 3.080,- (ongeveer € 20,-)
1KyotoNara¥ 720,- (ongeveer € 4,60)
1NaraOsaka¥ 820,- (ongeveer € 5,40)
1OsakaTokyo¥ 14.720,- (ongeveer € 95,-)
Totaal: 7¥ 34.060,- (ongeveer € 220,-)
Het klassieke korte reisschema voor een reis door Japan is al goedkoper met de JR Pass van 7 dagen.

Uit het reisschema in deze tabel valt op te maken dat het al goedkoper is om de JR Pass van 7 dagen ¥ 30.800,- (ongeveer € 193,-) aan te schaffen dan de tickets afzonderlijk te kopen. Want dit zou je op dit moment (augustus 2023) ¥ 34.060 (ongeveer € 220,-) kosten. Tel daarbij op, het gemak van een treinkaart waar je steeds mee in en uit kunt checken in plaats van afzonderlijk tickets te blijven kopen.

Ik schat dat mijn gemaakte kosten zonder JR Pass ongeveer ¥ 125.000,- (ongeveer € 860,-) waren geweest. Moet ik daar wel bij zeggen dat mijn reisschema niet het meest logische was, omdat ik tijdens mijn reis mijn plannen vaak wijzigde door inspiratie van lokale mensen of het bezoeken van vrienden.

Betalen in Japan

Waar kun je de JR Pass kopen?

Ben je na het lezen van deze blog ervan overtuigd dat de JR Pass een goede investering voor jouw toffe vakantie naar Japan is? Voor het aankopen van de pas voorafgaand aan je reis naar Japan bestaat het proces uit de volgende stappen:

 • Stap 1. Ga naar de website van de Japan Railways via de volgende link
 • Stap 2. Bestel hier vervolgens de pas. Bij het kopen van het voucher kies je dus eerst de geldigheidsduur: 7/14/21 dagen en vervolgens de reisklasse, ordinary of green.
 • Stap 3 Je ontvangt direct na aankoop een JR voucher op je e-mail adres.
 • Stap 4. Bewaar deze voucher op je telefoon en ruil deze om voor een JR-pass op de luchthaven of een van de grotere stations in Japan
Website bezoeken

De online aankoop van een JR Pass kan maximaal 90 dagen voorafgaand aan je reis

Ben je al in Japan maar wil je de JR Pass alsnog aanschaffen? Dank kun je op grote airports als Narita, Haneda en treinstations als Shinjuku in Tokyo je kaart kopen. Hier vind je een overzicht van alle Japan Rail Pass Offices waar je terechtkunt. 

Het activeren van de JR Pass verder uitgelegd

Ga nadat je airport verlaten hebt voor het treinstation direct naar een van de Japan Rail Pass Exchange Offices. Laat de voucher van je telefoon zien in combinatie met je paspoort en visa en ruil deze om voor een JR Pass. De locaties bevinden zich onder andere op grote airports als Narita, Haneda en treinstations als Shinjuku in Tokyo. Hier vind je een overzicht van alle Japan Rail Pass Exchange Offices waar je terechtkunt. Je kunt de pas activeren tot 30 dagen na de ruil van de voucher. Dus je bent flexibel om bijvoorbeeld eerst een aantal dagen in Tokyo te verblijven.

Shinjuku station in Tokyo
Ik heb zelf mijn JR Pass gekocht op station Shinjuku nadat ik eerst 5 fantastische dagen in Tokyo had doorgebracht

Nog een paar dingen tot slot over de JR Pass

De pas wordt enkel fysiek verstrekt, dus bewaar deze goed! De pas is van papier en moet geen vouwtjes krijgen. Vermijd tevens magneten van telefoon hoesjes en pasjes houders etc. deze kunnen de kaart namelijk beschadigen.

Iedere reis begint met een plan. Maak een lijstje van de steden die je wilt bezoeken en de dingen die je wilt zien. Bekijk mijn andere reisblogs over super mooie plaatsen in Japan als Tokyo, Kyoto en Nikko. eens voor suggesties. Zet ook de reisafstand tussen de steden eens op een rijtje. Op deze handige routekaart is te zien is welke routes de JR treinen door Japan rijden.

Heel veel plezier gewenst met je aankoop van de JR Pass en reis door Japan!

Have fun en reis je vrij ,
Edwin

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hi Edwin,
  dank voor je zeer overzichtelijke blog. Ik ga alleen naar Japan voor het allereerst, Ik ben 58 en ik geef de voorkeur aan hostels of guesthouses, wel zou ik in ieder geval 1 nacht in een onsen willen doorbrengen.
  Ik start in Tokyo en wil daarna naar Osaka geen idee of dat iets is, lijkt mij niet helemaal wat maar ik wil het niet overslaan. Ik denk daar dan 1 of 2 dagen.
  Tokyo start 3 nachten, Osaka, Kyoto 4 nachten en 5 dagen.
  Ik hou erg van fietsen ik denk dat te doen in de omgeving van Kyoto, wil graag naar het platteland waar het prachtig kan zijn. Fietstour in een groep lijkt mij erg leuk.
  Graag zou ik willen weten waar ik de JR pas kan kopen. Ik ben er zelf 19 dagen, als ik vanaf dag 1 dus naar Tokyo ga vanaf de luchthaven dan activeer ik deze dus al klopt dat.
  Waar kun je deze pas het beste aanschaffen, er zijn diverse koop punten in Nederland.
  Heb je verder nog een leuke tip om te gaan in Japan.
  hoor het graag, hartelijk dank vast, met groet Isabelle uit Delft, ik vertrek 3 februari naar USA en dan 23 feb naar Japan tot en met 16 maart.

  isabelle Plomp

  Beantwoorden
  • Hoi Isabelle,

   Wat leuk dat je mijn blog gelezen hebt en dat je een reis gaat maken naar het prachtige Japan!

   Check voor de beste hostels en guesthouses in Tokyo even mijn artikel over de beste overnachting plekjes aldaar: https://www.reisjevrij.nl/10x-bijzonder-overnachten-in-tokyo. Ik heb trouwens ook mijn eigen dagplanning uitgeschreven.

   Voor de Onsen in Tokyo kan ik je de volgende tip geven: https://www.booking.com/hotel/jp/onsen-ryokan-yuen-bettei-tokyo-daita.en-gb.html?aid=2330897. Houdt er wel rekening mee dat deze accomodaties vaak snel volgeboekt raken dus boek deze wel van te voren. Je kunt ook naar een van de onsen toe gaan maar er zelf niet overnachten.

   Osaka kun je in 2 dagen wel zien naar mijn mening. Geniet vooral van het heerlijke streetfood daar. De opgegeven tijd voor Kyoto is een goede, deze stad heeft echt heel veel te bieden. Maar sla ook zeker een dagtrip vanaf Osaka of Kyoto naar het kleine stadje Nara niet over.

   Betreft de JR pas kan ik je aanraden om de JR-pass online te boeken voorafgaand aan je reis omdat het kopen op locatie in Japan een extra toeslag heeft. Dit kan onder andere via de links in mijn artikel. Je kunt de JR pass inderdaad al op de luchthaven activeren. Echter heb je de pas in de stad Tokyo nog niet perse nodig, want je maakt waarschijnlijk veel gebruik van metrolijnen waarvoor deze JR pass niet geldig is. Je hebt opties om 1/2/3 weken te boeken. Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen als je 19 dagen gaat, is de pas van 2 weken aanschaffen en pas te activeren nadat je Tokyo uitgaat. Dan ben je daar 5 ipv 4 dagen maar dit geeft meer tijd om van deze wereldstad te genieten. Boek je de pas van 3 weken maakt het natuurlijk ook niet uit.

   Tot slot mijn tip voor Japan: bezoek Nikko, mijn grote verassing. Op maar 2,5 uur van Tokyo ligt deze parel. Zowel de stad als het nationale park zijn heel mooi om te bezoeken.

   Alvast veel plezier in Japan gewenst!

   Groetjes
   Edwin

   Edwin Bakker

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *