Johannesburg | Tips bezoek Township SOWETO

Hoe bezoek je veilig een township in Johannesburg?

Wij bezochten tijdens onze rondreis in Zuid-Afrika de township ‘Soweto’ in Johannesburg. Wij vonden dit echt een meerwaarde in onze reis en we hebben veel geleerd over het leven in Soweto en de apartheid. Wij hadden eerst ook onze twijfels, want we wilden niet ‘aapjes gaan kijken’. Daarom staat deze blog ook niet vol met foto’s, omdat we die ook niet veel hebben gemaakt. Gelukkig werden wij met open armen ontvangen en zijn de mensen juist heel dankbaar voor je bezoek. Wij raden het je dus aan! In deze blog vertellen wij jou hoe je zelf veilig Soweto kunt bezoeken.

Wat is Soweto en waarom bezoeken?

Soweto is een township aan de rand van Johannesburg. Een township was voor de val van de apartheid een woongebied voor ‘niet-blanke’ inwoners, dus voor de zwarte bevolking, kleurlingen (halfbloedjes) en Indiërs. Na de apartheid zijn deze mensen hier gewoon blijven wonen en is Soweto uitgegroeid tot een eigen ‘stad’. Er is geen duidelijkheid over het werkelijke aantal inwoners, maar dat loopt wel in de miljoenen. Soweto bestaat zelf uit verschillende wijken. Sommige wijken zijn duidelijk welvarend, maar in andere delen zie je duidelijk armoede. Soweto is onder andere bekend door de protesten die er waren tijdens de apartheid en Nelson Mandela heeft er ook gewoond. Een bezoek in Soweto is interessant omdat je veel leert over de cultuur en het leven daar. Daarnaast steun je de mensen met je bezoekje. Lebo’s Soweto Backpackers levert werkgelegenheid op en zorgt voor een mooie leefomgeving voor de buurtbewoners.

Waarom Soweto bezoeken
Deze torens zijn een bekend symbool van Soweto

Hoe kom je er?

Wij verbleven in Soweto de laatste dag en nacht van onze roadtrip door Zuid-Afrika. Omdat wij terugvlogen van Kaapstad en onze huurauto dus al hadden ingeleverd, hebben wij gebruik gemaakt van de pick-up service. Dit kostte ons ongeveer €40,- voor een retourtje. Vanaf het vliegveld is het nog 45 tot 60 minuten rijden. Als je zelf beschikt over een huurauto is het ook veilig genoeg om hier zelf heen te rijden. Zorg natuurlijk wel dat je voor het donker aankomt en let op de snelheidscontroles.

Welke activiteiten kun je doen?

Tour door Soweto

Er worden verschillende tours aangeboden die allemaal begeleid worden door een lokale gids, die goed Engels spreekt. Je kunt ervoor kiezen om te wandelen, fietsen of je te laten rond rijden in een tuktuk. De tours variëren in duur van 2.5 uur, 4 uur en een hele dag. Je kunt dit vooraf online boeken. Doe dit ook, want het kan ontzettend druk en dus vol zijn!

Tip: Heb je weinig tijd? Er zijn ook tours beschikbaar van 2.5 uur of een halve dag, waardoor je hierna door kunt reizen.

Fietstocht Soweto township
Eén van de uitzichten tijdens de tour

Wij kozen zelf voor de fietstocht van 4 uur. Met een groep van ongeveer 15 personen hebben wij verschillende wijken van Soweto, het Hector Pieterson Memorial en het huis van Nelson Mandela bezocht. De verhalen van de gids maken dit erg levendig en de bevolking zwaait vriendelijk naar je. Je begrijpt na deze tour ook beter hoe indrukwekkend de apartheid daadwerkelijk was. Onderweg krijg je ook nog een lokale snack. Het is wel handig om een flesje water mee te nemen. De afstand die je aflegt valt mee, zeker omdat het fietstempo voor ons als Nederlanders laag ligt. Deze tour kost ongeveer €41,- per persoon. Als je blijft slapen dan krijg je korting en kost het je €35,-

Wat doen in Soweto
De kinderen laten tijdens de tour je hart smelten. Volwassenen waarderen het niet als je ongevraagd foto’s maakt.
Activiteiten Johannesburg veilig
Tijdens de fietstocht door Soweto kom je ook door een villa wijk.

Waar verblijf je?

Wij verbleven zelf één nachtje in Lebo’s Soweto Backpackers.

Waar overnachten Soweto Johannesburg
Bij Lebo’s Soweto Backpakcers verblijf je voor de fijne sfeer

Deze accommodatie is een aanrader! Je kunt kiezen uit een familiekamer, tweepersoonskamers, kampeerplekken en een slaapzaal. De kamers zijn klein, maar wel schoon. Je verblijft hier niet voor de luxe, de badkamerfaciliteiten zijn bijvoorbeeld beperkt. Maar dit vergeet je allemaal omdat de sfeer het meer dan goed maakt! Bij het terrein hoort namelijk ook een grote buitenplaats met gezellige zithoeken, hangmatten, speelplaats en een voetbalveldje. De keuken is hier ook buiten en hier kun je heerlijk lunchen en dineren. De inwoners van Soweto komen ’s avonds rond het kampvuur zitten. Dit is erg gezellig en levert bijzondere gesprekken op. Als zij dan ook nog muziek gaan maken heb één van de mooiste avonden van je hele reis. Voor een overnachting in een tweepersoonskamer betaal je ongeveer €37,- . Andere gasten beoordelen dit verblijf met 8.8.

Wees er wel op tijd bij, want deze accommodatie is uniek en dus snel vol!

Hotel tips township johannesburg
In de tuin wordt ook gekookt en kun je met de lokale bevolking kletsen

Wij twijfelden in het begin of het wel goed was om een township te bezoeken, maar onze twijfels waren snel weg. Wij raden het echt aan! Wil jij ook Soweto bezoeken?

Lees meer over onze complete route door Zuid-Afrika

Lees meer over veilige wijken + hotel tips in Johannesburg

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Fotocredits: Carien & Joost, Pixabay.com, Booking.com
Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hallo,
  leuke site/reisverhaal!

  Wij gaan iets langer, en kamperen en niet iets vast leggen van te voren.
  Vraag:
  Zie je met regelmaat campings aangegegven en weet je de temperaturen in de nacht? Is bijv.een lakenzak voldoende?

  Gr Anneke

  Anneke&Jon

  Beantwoorden
  • Hoi Anneke & Jon,

   Wat een heerlijk vooruitzicht, dat wordt vast een prachtige reis.
   Ik moet je eerlijk zeggen dat wij daar toen niet heel erg op hebben gelet. Ik weet wel dat sommige accommodaties ook de mogelijkheid bieden om een tentje op te zetten. Wellicht is er ook iets van een campinggids beschikbaar met een overzichtje.
   Toen wij er in juli/augustus waren was het ’s avonds en ’s nachts koud! (rond de 5 graden) Dan heb je zeker weten een dikke trui en een goede slaapzak nodig. In hun zomer koelt het dan af naar ongeveer 15 graden.

   Veel plezier met het voorbereiden van je reis!
   Groetjes,
   Joost & Carien

   Carien en Joost

   Beantwoorden
 • Het lijkt mij ook bijzonder om een Township in Zuid-Afrika te bezoeken. Vooral de cultuur die er heerst en de kunst lijken mij erg mooi om te ervaren. Goed om te weten dat je tours kan boeken!

  Vincent

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *