The Jordan Trail: 5-daagse hike naar Petra in Jordanië

Jordan trail in Jordanië: ultieme 5-daagse wandelreis

Stap voor stap, door waanzinnige landschappen en langs oude rotspaden, heb ik onlangs samen met Travelbase de Jordan Trail bewandeld. Het was een hele bijzondere reis waarbij je grotendeels te voet Jordanië ontdekt. Even helemaal back to basic: lopen, kamperen, geen elektriciteit of stromend water. Midden in de natuur, in the middle of nowhere om uiteindelijk uit te komen bij wereldwonder Petra. In deze blog neem ik je mee op mijn reis langs de Jordan Trail, deel ik de hoogtepunten en uitdagingen, en geef ik je graag een inkijkje in dit avontuur door Jordanië.

Over The Jordan Trail

de jordan trail hike
slapen in tent jordanie
dana naar petra trail

De Jordan Trail is een indrukwekkende langeafstandswandelroute dwars door Jordanië, van het noorden naar het zuiden. De totale route is ongeveer 650 kilometer lang en deze kilometers heb ik natuurlijk niet in 5 dagen afgelegd. De Jordan Trail bestaat namelijk uit 8 verschillende delen en de tocht van Dana naar Petra is het populairste deel en heb ik bewandeld. De route doorkruist bergen, woestijnen, valleien en historische sites, waardoor het een unieke ervaring is voor avontuurlijke en actieve reizigers. Deze bijzondere hike van Dana naar wereldwonder Petra – ofwel The Jordan Trail – wordt aangeboden door reisorganisatie Travelbase. Tijdens deze reis ben je 5 dagen aan het hiken en leg je zo’n 82 kilometer te voet af! Deze hike kun je niet alleen afleggen zonder lokale gids. De overige dagen kun je je eigen ding doen, of deelnemen aan extra tours via Travelbase.

Je kunt The Jordan Trail lopen tussen oktober en begin december en vanaf het voorjaar in maart t/m mei. In deze maanden zijn de weersverwachtingen het fijnste om te hiken. Niet te warm en niet te koud. Esmee en ik gingen in de laatste week van november.

Wat is inbegrepen bij de wandelvakantie?

Travelbase biedt een basispakket dat bestaat uit 6 overnachtingen – waarvan 4 kampeerovernachtingen en 2 hotelovernachtingen – het interne transport naar de trail, het bagage transport tussen de campsites, water en begeleiding van lokale en Nederlandstalige gidsen. Vervolgens kun je je reis compleet maken door ook het vliegticket, visum, luchthaventransport, entree voor Petra, eten en drinken, wandelstokken, kampeermateriaal, verzekeringen en eventueel een extra nacht in Amman voor de terugvlucht af te nemen via Travelbase. Boek je de extra nacht, dan heb je dus 7 nachten en 8 dagen in Jordanië. Al deze opties kun je er apart bij boeken tegen een meerprijs. Je reist samen met een groep van maximaal 30 personen.

Wij kozen voor het totaalpakket waarbij wij dus de complete reis boekten via Travelbase, dus inclusief de vluchten, kampeermateriaal etc.

The Jordan Trail reis per dag

Boek je The Jordan Trail dan verblijf je 6 (+1 optioneel) nachten in Jordanië. Inclusief de reisdagen ben je 8 dagen van huis en je hebt 5 echte hike dagen, 3 vrije dagen inclusief de reisdag. Ik vertrok op een donderdag en kwam een week later op vrijdagochtend terug. Hieronder een korte samenvatting van onze afgelegde reis met Travelbase van dag tot dag, geschreven vanuit mijn ervaring.

Dag Vertrek naar Jordanië

jordanie transavia
bus travelbase

Wij hadden de vlucht geregeld via Travelbase en vlogen met Transavia naar Amman. De heenvlucht duurt – afhankelijk van de windrichting – ongeveer 5 uurtjes. Je komt ’s avonds laat aan in Amman en bij de luchthaven wacht een Jordaanse official je op. Hij regelt het visum voor je indien je de vlucht via Travelbase hebt gekocht en ondertussen kun je wat geld pinnen en eventueel een simkaartje regelen. Nadat je je bagage hebt opgehaald, wacht je bij de gidsen van Travelbase totdat de groep compleet is en word je met de bus naar Shobak gebracht.

Denk goed na over hoe je je backpack en daypack (handbagage) inpakt voor je reis. Mijn backpack kwam namelijk niet aan in Amman en gelukkig had ik veel noodzakelijke spullen in mijn handbagage. Zorg ook voor een fijne daypack, die kan rusten op je heupen. Ik had een rugzak die echt volledig aan mijn schouders hing en dit was na een paar dagen écht niet meer fijn. Neem een kleine backpack van 30L of 40L als daypack. Deze daypack kan ik aanraden!

Meer weten over de voorbereiding en praktische dingen tijdens de trail? Lees dan mijn blog over mijn ervaring, voorbereiding en paklijst!

Voordat wij naar het hotel worden gebracht, stoppen we nog een uurtje bij een restaurant om te dineren. Hier maak je voor het eerst kennis met de overheerlijke Jordaanse keuken!

De eerste nacht

De eerste nacht slaap je nog ‘luxe’ in een bed in een hotel in Shobak. Het startpunt van The Jordan Trail is namelijk in Shobak. Wij liggen pas tegen 01.30u in bed en pakken nog snel een paar uurtjes slaap. Onze wekker gaat namelijk alweer om 06.30u.

Hotelovernachting in Shobak: Montréal Hotel

hotel shobak
Onze tweepersoonskamer

Wij kregen een simpele tweepersoonskamer met twee aparte bedden en een eigen badkamer. Fijn om nog even van een warme douche te genieten en een toilet… die ga je namelijk vanaf morgen een paar dagen niet meer zien. Ik weet niet zeker of Travelbase altijd bij dit hotel in Shobak overnacht, maar je slaapt de eerste nacht sowieso in een hotel.

Dag Hike van Shobak naar Wadi Feynan

+/- 17 km hiken en 800 meter afdalen

Dag 2 jordan trail
wandelvakantie jordanie

Na het ontbijt rond 07.00u volgt de briefing voor de hike. Je ontvangt een lunchpakketje, water en eventueel de wandelstokken. Met de bus word je naar het startpunt van de hike gebracht. De oorspronkelijke wandelroute loopt door de Wadi Ghuweir vallei, waarvoor je aparte waterschoenen nodig hebt, maar de vallei was overstroomd toen wij er waren. Onze route werd daarom iets aangepast, naar een tocht parallel aan de Wadi Ghuweir vallei. Ik had de waterschoenen van Tropicfeel (fijn!) maar je kan ook Teva sandalen meenemen. Je moet er zo’n 6km door water mee lopen.

Jalla Jalla”, roept de lokale gids. Het is tijd om te hiken!

De wandeling begint op grote hoogte en dat is direct een mooi uitzichtpunt. Het afdalen kan pittig zijn voor je knieën en tenen. Daarom is het belangrijk dat je goede wandelschoenen draagt en je knieën eventueel ondersteuning geeft m.b.v. een brace of sporttape. Verzorg eventuele drukpunten direct om blaren te voorkomen.

dana nature reserve
wadi jordanie

Tijdens een hike stop je meerdere keren om te genieten van de omgeving én om te wachten op de groep. Na de afdaling loop je de rest van de dag gewoon relaxt door een heel divers natuurgebied. Na een prachtige wandeltocht, kom je in de namiddag aan bij het eerste kamp.

De eerste dag is niet vermoeiend of conditioneel uitdagend. Het is wel belangrijk om je knieën goed te ondersteunen tijdens het afdalen, anders kun je hier last van blijven houden tijdens de rest van de trail.

De kampeerplek in Wadi Feynan

kamperen jordanie
eten jordan trail
Wadi Feynan basecamp
Hike, eat, sleep… repeat!

Aangekomen in het kamp, krijg je je tentje (en uitleg) en maak je je eigen slaapplek gereed. Je mag ook je eigen kampeerspullen meenemen, maar wij hadden het materiaal gehuurd via Travelbase. Je krijgt een tent, matrasje (+/- 10 cm dik), hoeslaken, warme slaapzak en een lakenzak. Deze materialen blijven de gehele reis van jou, maar worden van kampeerplek naar kampeerplek voor je vervoerd!

In dit eerste kamp is nog redelijk wat luxe te vinden! Er is een toiletgebouw met een douche, en er is een grote tent waar iedereen kan dineren. Ook heb je in dit kamp nog telefonisch bereik en 4G. Neem zeker oordoppen mee om je af te sluiten van de blaffende honden.

Vervolgens is het tijd om te ontspannen en wachten we vol spanning op ons eerste Bedouin Cuisine maaltje. Alle maaltijden kun je er tijdens de reis bijboeken voor maar €150 en dit beveel ik je ook van harte aan. Het eten is verrukkelijk, de gehele reis!

Dag Hike van Wadi Feynan naar Teletat Al-Sofor

+/- 17 km hiken en 1000 meter stijgen

dag 3 jordan trail
We vertrekken vroeg, net na zonsopgang. We lopen richting de bergen.

De mooiste en pittigste dag van de trail breekt aan! Om 07.30u heb ik mijn wandelschoenen alweer aan en zijn we vertrokken. We gaan de bergen in en stijgen vandaag zo’n 1000 meter. Deze hoogtemeters worden verdeeld in 3 ‘heuvels’, stiekem 4… en de laatste is een echte kuitenbijter. Om deze dag volop te kunnen genieten is een goede conditie wel handig om mee te brengen (Tip: veel traplopen, want dit is een vergelijkbare beweging). Eén Jordaans heuveltje is ongeveer 100x je eigen trap naar boven lopen). Na de eerste berg is het tijd voor thee. Dit is écht het mooiste plekje waar ik ooit thee heb gedronken.

bergen beklimmen jordanie
Wadi Abo Sakakeen Canyon

Het verbaasde mij hoe snel je een berg beklimt. Voordat je het weet ben je boven. De wandeltocht is werkelijk prachtig. Via de Zwarte woestijn trekken we al zigzaggend van Feynan naar de Wadi Abo Sakakeen Canyon. Het Jordaanse landschap is zeer gevarieerd, ondanks dat je dus voornamelijk door de bergen en woestijn loopt.

jordan trail dag 3
No mountain too high

Het laatste stuk van dag 3 loop je nog een stukje omhoog via de weg. Dit ga je wel voelen in je kuiten! Een pittige en laatste klim totdat je aan het plateau van Telatat Al-Sofor aankomt. Vanuit dit kamp heb je een prachtig uitzicht!

De kampeerplek in Telatat Al-Sofor

Telatat Al-Sofor
kampvuur

Dit kamp ligt op een hele mooie plek! Esmee en ik zetten binnen 5 minuten onze tent op alsof we dit al weken doen. Tijd om onze benen wat rust te gunnen. In dit kamp zijn geen sanitaire voorzieningen en het bereik met je mobieltje is minimaal (maar aanwezig!). Je dineert weer gezamenlijk en overheerlijk in een overdekte bedoeïenentent. Na het eten kruipt iedereen zijn of haar tentje in om te gaan slapen. Sommigen slapen onder de sterrenhemel.

In de avond kan het flink afkoelen en waaien. Zorg ervoor dat je voldoende warme kleding mee neemt.

Dag Hike van Telatat Al-Sofor naar Um Ratam

+/- 16 km hiken en 700 meter stijgen en 500 meter dalen

trail lopen jordanie
jordan trail dag 4

Jalla Jalla! Hike dag 3 breekt aan – dag 4 van de reis – en dit wordt wederom een dag vol hoogtepunten! We lopen onze benen snel warm over de Jordaanse bergkammen. Vanaf elke berg heb je weer een ander uitzicht en na elke bocht zie je een ander landschap. Onderweg lopen we langs ruïnes met overblijfselen uit de Romeinse tijd en onze lokale gids wijst ons op de vele fossielen die in de rotsen te vinden zijn.

lunchplek jordan trail
Onze prachtige lunchplek

We lunchen op een werkelijk prachtige plek! De lunch is eigenlijk alle dagen hetzelfde: plat brood, komkommer, tomaat, blikje tonijn of sardientjes, hummus, fruit, koekjes en wat te drinken. Je krijgt ruim de tijd om te lunchen en te genieten.

Ook de rest van deze dag is een feestje! Het echte klim en klauterwerk zit er op voor vandaag en het pad is volgens de gidsen voornamelijk ‘vlak’. Vlak? Dat is geen één pad in Jordanië.

hike dag 3 jordanie
‘Jordaans vlakke’ paden
wandeltochten jordanie
gids jordanie
Ali onze gids (rechts)

Tegen 15.00u komen we al aan bij ons nieuwe kamp. Opnieuw een prachtige plek om ons tentje op te zetten, dit keer kiezen we voor een rechte ondergrond want horizontaal slaap je toch het lekkerst.

De kampeerplek in Um Ratam

Um ratam kampeerplek

Um Ratam vond ik een hele mooie kampeerplek. Omringd door hoge rotsen bouwen we ons eigen dorpje voor een nacht. Centraal ligt de ‘keuken’ en een grote bedoeïenentent waar we weer gezamenlijk kunnen eten. Omdat we vrij vroeg in het kamp waren, was er nog tijd voor een yogalesje, gegeven door een van onze medereizigers! Superleuk en fijn om even lekker te stretchen. In de avond werd er voor het eerst gedanst rond het kampvuur, maar rond 22.30u is het voor iedereen echt bedtijd. In dit kamp heb je geen mobiel bereik.

Dag Hike van Um Ratam naar Al Baydha

+/- 16 km hiken en 400 meter stijgen en 300 meter dalen

Na een heerlijke en rustige nacht, word ik voor het eerst echt uitgerust wakker. Slapen in een tentje begint te wennen! Elke ochtend heeft iedereen zijn eigen routine qua verzorging (of niet natuurlijk), inpakken van de tent en spullen. Het ontbijt bestaat tijdens de trail elke dag uit ei, plat brood, hummus, jam en nog wat andere Jordaanse specialiteiten.

Bedouine tent
canyon dag 5

Onder leiding van een nieuwe lokale gids verlaten we Um Ratam weer in de ochtend. Vandaag leren we meer over het leven van de bedoeïenen en hoe zij al eeuwen in de bergen kunnen leven. De Romeinen legden irrigatiekanalen en aquaducten aan om water naar droge gebieden te brengen en de landbouw verder te ontwikkelen. Hoewel de wandelroute tussen valleien en canyons doorloopt, voel je wel dat je meer de bewoonde wereld inloopt. Dit is de minst intensieve dag en kun je vrij relaxt lopen.

De kampeerplek in Al Baydha

grot bedouine
eten tijdens jordan trail
slapen tent

Vanaf deze kampeerplek zie je de stad Wadi Musa liggen. Dit is de stad die bij Petra ligt. Wij slapen nabij een oorspronkelijke Bedouine grot waar de lokale bevolking al honderden jaren in woont. Je mag ook in een van de grotten slapen als je dat wilt. Wij vonden het leuk om de laatste nacht gewoon in ons tentje te slapen. In het kamp heb je ook weer 4G bereik.

Dag Hike van Al Baydha naar Petra

+/- 16 km hiken en 400 meter stijgen en 400 meter dalen

laatste dag trail
backdoor trail petra
Geweldig om hier te lopen!

Deze ochtend leveren we onze tentjes in en lopen we na het ontbijt het laatste deel van deze waanzinnige Jordan trail. Op naar de eeuwenoude stad Petra, één van de zeven wereldwonderen en voor de meeste reizigers de voornaamste reden om Jordanië te bezoeken. Tijdens de Jordan Trail loop je Petra binnen via de zogenaamde backdoor trail. Dit is eigenlijk de achteringang van de stad en zodoende loop je in tegen de stroom van alle toeristen.

petra trail
jordan trail travelbase ervaring

Dit deel van de trail is fenomenaal! Je loopt via trappen omhoog, langs de kliffen en geniet van de mooiste uitzichten. Opeens doemt the Monastery op en dat is echt een kippenvelmomentje. Zo bijzonder om hier al 4 dagen voor onderweg te zijn.

monastery petra
The Monastery

In Petra wandelen we via de trapjes verder naar beneden en daarna hiken we het laatste gedeelte van de trail door de Rainbow Canyon. Eenmaal uit de canyon, eindigt officieel de Travelbase trail. Een bus haalt ons op en brengt ons naar ons hotel in Wadi Musa, de stad bij Petra. Morgen ga je heel vroeg in de ochtend terug naar Petra en breng je een bezoek aan ‘The Treasury’!

Overnachten in Wadi Musa

De overnachting in Wadi Musa is bij deze reis van Travelbase inbegrepen. Ga je op eigen houtje? Dan is het handig om vlakbij het Petra bezoekerscentrum te verblijven. Wanneer je Petra aan het einde van de dag verlaat, kun je naar je accommodatie lopen. Wij kwamen na 16.00u aan in het hotel en verbleven hier 1 nacht.

Wij verbleven bij: Hotel SunSet

hotel sunset wadi musa

Na 5 dagen niet douchen, is het hoog tijd voor een warme douche! Het Sunset hotel is niet heel luxe, maar elk bed slaapt heerlijk na 4 nachten kamperen op een klein matrasje in een slaapzak. Het diner en ontbijt is ook inclusief. Dit hotel ligt op 5 minuten lopen van de hoofdingang van Petra, een perfecte locatie dus. Je hebt entreekaartjes voor 2 dagen Petra, dus je kan in de avond ook al naar de Treasury lopen! Wederom kan het zijn dat jij volgend reisseizoen in een ander hotel overnacht, maar ze zorgen in elk geval voor een hotel met douche.

Optioneel: hammam bezoeken

Na aankomst in het hotel bij Petra ben je vrij om te doen wat jij wilt. Naast het Sunset hotel ligt een hotel met hammam en Travelbase kan hier een reservering voor je maken. Deze hammam kost 20 JOD / €26 voor één uur. Je kan dan 15-20 minuten in het bubbelbad, 15 minuten in het stoombad en vervolgens word je 15 minuten gescrubd en gemasseerd. Hoewel ik me enorm op de hammam verheugd had, viel deze mij wat tegen. Je bent sowieso met een grote groep, want iedereen wil lekker ontspannen na de hike. Vooral het scrubben en de ‘massage’ werden afgeraffeld en volgens mij stond ik na 5 minuten weer buiten. In plaats van deze hammam zou ik persoonlijk kiezen voor de wellness en massage bij de Dode zee (hier later meer over). Een andere optie is dat je zelf op zoek gaat naar een hammam in Wadi Musa.

Dag Van Petra naar Amman

Het moment waar iedereen naar uitkijkt is daar: we gaan naar Petra. Lekker vroeg zodat je de massa voor bent (al vond ik dit wel meevallen zo eind november). Onze gids Bahaa leidt ons rond en vertelt vanalles over de geschiedenis van Petra. Vanaf de ingang van Petra is het best nog een stuk lopen naar de Treasury. Je loopt namelijk eerst nog 1,2 kilometer door De Siq. Deze lange kloof is de entree tot de oude stad. De Siq is erg bijzonder want het laatste stukje is maar een paar meter breed en ruim 80 meter hoog. Je ziet door de spleten van de Siq de Treasury voor je neus opdoemen. Amazing!

de siq petra
treasury petra viewpoint

Tijdens de rondleiding bezoek je meerdere bezienswaardigheden in Petra. Zoals het theater en de Royal Tombs. Vanaf 11.00u heb je vrije tijd en kun je zelf nog ‘vrij’ rondlopen in Petra. Wij wisten al wat we wilden doen, namelijk naar The Treasury From Above, het viewpoint. Vanaf de Royal Tombs liepen wij hier in 35 minuutjes naar boven. Tijd voor een fotoshoot en een drankje (neem cash geld mee)!

petra viewpoints
Treasury from above viewpoint!

Om 14.30u moeten wij weer bij het hotel in Wadi Musa zijn. Onze bus naar Amman vertrekt om 15.00u. De busreis duurt zo’n 3 uur. Sommige reizigers van onze groep trekken hun eigen plan en reizen bijvoorbeeld nog verder naar de Wadi Rum woestijn. Je hebt namelijk de vrijheid om The Jordan Trail in jouw eigen reis naar Jordanië in te plannen.

Lees hier alles over het bezoeken van Petra!

Overnachten in Amman

Onze laatste nacht slapen wij in Amman en dit hotel hebben we ook als extra optie geboekt bij Travelbase. De meeste reizigers kiezen voor deze optie. Wil je wat meer luxe of in het oude centrum overnachten, dan kun je uiteraard ook je eigen hotel kiezen.

Wij verbleven bij: Hotel Misk

hotel amman tip

Ons hotel ligt net wat buiten het oude centrum van Amman, maar met een taxi (of Uber) kost het maar een paar JOD om er te komen. Wij krijgen weer een tweepersoonskamer met twee aparte bedden. Het diner en ontbijt is inbegrepen en de chef van de keuken maakt nog speciaal voor onze groep wat frietjes klaar.

In de avond heb je vrije tijd. Wij gingen met onze groep nog een drankje doen bij een rooftop bar in Amman. Hier werd gewoon alcohol geschonken.

Dag De laatste dag

Onze laatste dag breekt aan. In de avond vliegen we terug naar Schiphol, maar er staat nog vanalles op de planning vandaag! In de ochtend heb je tijd om Amman te ontdekken. Je kunt niet alles zien en doen, maar er is wel voldoende tijd om naar de Citadel en het Romeins theater te gaan. Rainbow street vonden wij niet de moeite waard om te bezoeken.

Lees hier wat er te doen is in Amman!

Om 10.45u moeten we uiterlijk weer terug zijn bij het hotel. Via Travelbase hebben we een extra tour geboekt naar de Dode zee! We worden met een bus naar een mooi resort gebracht, waar we de hele dag kunnen chillen. Je betaalt tussen de 40 en 45 JOD p.p., afhankelijk van hoeveel mensen mee gaan, en je krijgt daarvoor toegang tot een luxe hotel met strand aan de Dode zee, een overheerlijke lunch en toegang tot de zwembaden en spa. Rond 17.30u vertrekt de bus weer en word je afgezet op de luchthaven.

resort dode zee
dode zee bezoeken jordanie

Esmee en ik hebben bij het resort nog een privé massage geboekt voor 1 uur (60 JOD) en dit was écht heerlijk. Deze massage moet je vooraf reserveren en dit hebben wij laten doen door Bahaa, een van de gidsen.

Kosten indicatie The Jordan trail

Travelbase hanteert een basisprijs voor deze reis en je kan deze optioneel en naar wens uitbreiden.

De basisprijs voor deze trip start op:
€ 570 per persoon

Dat is inclusief:

 • 4 kampeerovernachtingen (excl. materiaal)
 • 1 hotelovernachting (Shobak) en 1 hotelovernachting (Petra)
 • Alle interne transporten per shuttle – met uitzondering van het luchthaventransport
 • Bagage transport tussen de kampeerspots
 • Water bevoorrading bij elke kampeerspot
 • Begeleiding van gidsen
 • Trail app van Travelbase

Optioneel bij te boeken

 • Vluchten Heen en Terug (luchthaventransport en visum inbegrepen).
 • Ruimbagage tijden de vlucht +/- €55
 • Luchthaventransport +/- €65 (bus naar de trail en bus van Amman naar de luchthaven) – Deze optie is inbegrepen wanneer je je vluchten via The Jordan Trail Boekt.
 • Ingang voor Petra +/- €74
  Indien je er voor kiest om zelf je vluchten te boeken (en je visum hier dus niet bij inbegrepen is) raden we je aan om een Jordan Pass te kopen, dit kan je hier doen. De ingang voor Petra en je reisvisum zitten hier samen in. Dit is goedkoper dan je visum en de ingang voor Petra apart te kopen (Jordan Pass ± €99). Kies bij de Jordan Pass voor de optie met twee dagen toegang tot Petra.
 • Bedouin Cuisine: Food & Water +/- €150 (absolute aanrader)
  Ontbijt, lunch en diner worden voor je verzorgd, gedurende de trail! Enkel de lunch in Petra en Amman zijn niet standaard inbegrepen.
 • Huur kampeermateriaal: +/- €65
  Dit is inclusief een of tweepersoonstent (afhankelijk van je keuze), matrasje, hoeslaken, slaapzak en een lakenzak. Neem zelf een opblaasbaar kussentje mee.
 • Wandelstokken: +/- €12
 • Annuleringsverzekering: +/- €69
 • Reisbijstandsverzekering: +/- €49
 • Laatste nacht in Amman: Hotel +/- €27 per persoon (bij een tweepersoonskamer). Incl. ontbijt en diner.

Overige kosten

Travelbase adviseert om rond de 50 tot 70 JOD (€65 tot €90) aan cash te pinnen bij aankomst in Amman. Dit geld heb je nodig voor kleine uitgaven zoals het kopen van drankjes of souveniertjes. Frisdrank en 0.0 bier is verkrijgbaar in de kampen en een drankje kost 1 JOD. Verder kun je eventuele aanvullende tours of uitjes ervan betalen. De hammam in Petra kost 20 JOD en de excursie naar de Dode zee kost 40 JOD. En een aantal maaltijden zitten niet standaard bij de overnachtingen inbegrepen.

Verder is het gebruikelijk om fooi te geven in Jordanië. Fooi geef je bijvoorbeeld aan de lokale gidsen die hebben meegelopen tijdens de trail, maar ook aan de koks en chauffeurs.

Dit was het einde van onze geweldige trail door Jordanië. Voor mij een eerste hike vakantie en zeker voor herhaling vatbaar!

Hopelijk heb ik je enthousiast kunnen maken voor de unieke reis door Jordanië! Deze trail is altijd snel volgeboekt, dus reserveer snel je plekje! Heb je nog vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *