Kanoën in Zweden: meerdaagse kanoreis met K-jak

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Kanoreis met K-jak: 7 dagen kanoën door Zweden

Wij gingen 7 dagen kanoën met K-jak, een reisorganisatie die actieve reizen aanbiedt, waaronder ook een kanotocht in Zweden. Een uniek en actief avontuur waarbij je je even helemaal alleen op de wereld waant en tot rust komt, maar toch actief bezig bent. Al kanoënd vaar je op verschillende meren van plek naar plek op zoek naar mooie kampeerplekjes in het wild. Een reis die de slogan van K-jak: ‘Less comfort, more life’ eer aan doet! Lees hier meer over deze bijzondere kanoreis in Zweden.

De Gla Forest tour

mooie natuur Glaskogen
natuur kanoen zweden
Glaskogen natuurreservaat

Wij hebben een mooie kanoroute afgelegd in het Glaskogen natuurreservaat. Dit is een uitgestrekt gebied in het westen van Zweden en is bij uitstek geschikt voor een mooie kano vakantie. Het reservaat bestaat uit wel 80 verschillende meren van verschillende groottes, die je één voor één kunt bezoeken door (kleine) stukjes over land te wandelen (de zogeheten landtransporten). Doordat je steeds weer op een nieuw meer peddelt, lijkt het alsof je meerdere vakanties in één tocht maakt. Het ene meer is enorm groot en uitgestrekt, andere meren zijn weer smaller en met andere vegetatie. Het is gemakkelijk om er een route uit te stippelen en er zijn zelfs routes die je op de kaart kunt vinden. Naast kanoën kun je in dit gebied ook goed wandelen. Verder zijn er genoeg plekken beschikbaar waar je je tentje kunt opzetten en een kampvuur kunt maken. Soms zijn de plekken ook voorzien van zogeheten shelters, houten hokjes met een vuurplaats (soms zelfs een wc en droog brandhout).

K-jak biedt naast deze kanotrip in Zweden, ook een andere kanoreis aan. Die wordt over het algemeen als minder zwaar ervaren, maar is natuurlijk zeker niet minder mooi.

Allemansrätten

Dat Zweden bij uitstek geschikt is voor het afleggen van een mooie kanoroute, blijkt uit meerdere dingen. Allereerst vanwege het zogeheten ”allemansrätten”, ofwel het allemansrecht. Dit betekent dat je in Zweden overal wild mag kamperen, zolang je natuurlijk de natuur respecteert. Dit maakt het mogelijk dat je met je kano een mooie route kan afleggen zonder je zorgen te maken over het vinden van een camping. Als je klaar bent met kanoën, ga je gewoon op zoek naar een mooi plekje waar je je tent op kunt zetten. Met een kampvuur erbij maak je de wild-ervaring compleet. Kies jij voor een plekje aan het water? Of juist verstopt tussen de bomen?

Verder ligt Zweden niet heel ver van Nederland en is het land snel en makkelijk te bereiken. Toch is de natuur zo anders dat je jezelf op een ander continent waant. Zweden beschikt over een tal van grote en kleine meren, omringd door mooie dennen en gesteenten. In die mooie natuurgebieden wonen natuurlijk ook veel wilde dieren, zoals bijvoorbeeld veel vogelsoorten, otters en elanden. De meren zijn zeer geschikt om te ontdekken per kano. Natuurlijk hangt het af van de weersomstandigheden, maar over het algemeen is het water rustig en kun je gemakkelijk langs de kant kanoën om in de luwte te blijven. Door langs de kant te kanoën heb je daarnaast de grootste kans om wild te spotten!

Blöm-fox zweden

Tot slot is het eenvoudig om op locatie in Zweden een kano te huren, want dit wordt in meerdere dorpjes aangeboden, dus die hoef je niet zelf mee te slepen. Als je in de zomer gaat kanoën in Zweden, heb je te maken met enorm lange dagen omdat de zon bijna niet onder gaat. Je kunt dus de hele dag tot middernacht kanoën. Bovendien is Zweden gewoon een heel mooi en fijn land, met goede voorzieningen, men spreekt er Engels, routes zijn goed aangegeven en je zou je kanotocht nog kunnen combineren met een leuke stedentrip.

Ter voorbereiding

Boek je de kanotrip via K-jak, dan scheelt het je een hoop in de voorbereiding. Zij hebben namelijk al een mooie route uitgestippeld waar je bij aankomst instructies over krijgt (net als een peddel-instructie). Verder krijg je van hen een kano met alle benodigdheden, zoals zwemvesten, peddels, kaarten, een waterdichte tas en een kookstelletje met gas. Naast deze basis kun je ervoor kiezen om ook nog een kampeerpakket en/of een voedselpakket bij te huren. Dit mag je ook zelf samenstellen en daarvoor heeft K-jak handige hulpmiddelen op de website staan (zoals een paklijst of maaltijd-tips).

Wij hebben ons verder eigenlijk niet echt voorbereid. Het is wel aan te raden dat je beschikt over een goede basisconditie. Je bent namelijk niet alleen de hele dag aan het kanoën (wat voor velen al een nieuwe beweging is), je moet ook bijvoorbeeld de kano uit en in het water kunnen tillen, en deze duwen/trekken tijdens de landtransporten. Soms gaan deze transporten bergopwaarts en dit kan best zwaar zijn. Tel daar bij op dat je te maken kunt krijgen met slecht weer, weinig comfort vanwege het (wild)kamperen en dit kan de kanotocht best pittig maken. Het is dus aan te raden dat je voor de reis wat aan je conditie doet. Verder zou je wat peddellessen kunnen nemen zodat het kanoën je makkelijk afgaat. Dit hebben wij zelf niet gedaan maar kan zeker handig zijn. Zo leer je alvast de juiste technieken en heb je tijdens de week in Zweden waarschijnlijk minder spierpijn.

Onze kano route en ervaring per dag

kamperen zweden
Vooraf krijg je van K-Jak handige informatie toegestuurd

De route die je aflegt is door K-jak volledig uitgestippeld. Je krijgt een handige kaart van hen mee met de route en een handige beschrijving van de landtransporten: waar je het water uit- en in moet en welke richting je moet lopen. Ook staan er nog andere dingen op de kaart aangegeven, zoals mooie plekjes om te kamperen of waar je shelters kunt vinden. Naast de kaart van K-Jak krijgt je ook een officiële kaart van het gebied, waar de kanoroute ook op aangegeven is. Je bent op zich vrij om te gaan en staan waar je wilt, als je op de laatste dag van de reis maar weer op tijd terug bent bij het afgesproken punt. Ik raad wel aan om de route te volgen, want K-jak heeft er natuurlijk voor gezorgd dat je op de mooiste plekjes komt en van alles ziet onderweg. Tijdens de instructie vooraf in het basecamp van K-jak krijg je veel uitleg over de route. De route is in totaal 120 kilometer lang, waarvan 20 km landtransporten betreft. Je hebt ruim voldoende tijd om de route in 7 dagen af te leggen. Geadviseerd werd om ongeveer 4 tot 6 uur per dag te peddelen (en/of te wandelen), of ongeveer 20 kilometer per dag af te leggen. Als je dat aanhoudt, heb je zelfs nog een ‘reservedag’ voor eventuele uitloop of wanneer je ergens wat langer wil blijven om bijvoorbeeld een stuk te wandelen. Er is dus voldoende tijd om te ontspannen en de omgeving te ontdekken!

Hieronder een korte samenvatting van onze afgelegde route van dag tot dag.

Dag Vertrek vanuit opstapplaats Breda

Er zijn verschillende manieren om af te reizen naar de meren van Zweden.

Met de bus naar Zweden

vervoer kjak
kanotrip naar zweden

K-jak biedt een comfortabele busreis aan waarbij je kunt kiezen om op te stappen in Antwerpen, Breda of Arnhem. Met de bus deden wij er (vanuit Breda en na een stop in Arnhem om de laatste mensen op te halen) zo’n 20 uur over. Wij gingen via Duitsland en Denemarken en moesten twee veerboten pakken. Het fijne aan de busreis is dat je lekker kunt ontspannen, slapen en de volgende dag kom je redelijk uitgerust aan op bestemming.

Met eigen vervoer naar Zweden

Het is ook mogelijk om zelf af te reizen naar Zweden, namelijk per auto of per vliegtuig. Met de auto leg je dezelfde reis af als de bus en pak je dus twee veerboten. Op Google maps duurt de reis zo’n 15 uur. Vliegen naar Zweden is ook een optie, maar wel iets ingewikkelder. Als je hebt gekozen in welk gebied je wil gaan kanoën, zoek je uit welke luchthaven daar dichtbij ligt en zoek je gemakkelijk tickets op Skyscanner.nl. Vanzelfsprekend liggen de natuurgebieden redelijk afgelegen, dus moet je nog wel even uitzoeken hoe je van de luchthaven daar komt. Je kunt denken aan openbaar vervoer, een taxi of een huurauto vanaf de luchthaven. Wil je met het vliegtuig bijvoorbeeld de camping van K-jak in Zweden bereiken? Dan vlieg je het beste naar Göteborg en daar pak je de trein naar Grums. Vanuit Grums kun je een taxi boeken naar het basecamp, de kosten daarvoor zijn rond de €100 per rit. Zoals gezegd kun je ook vanaf de luchthaven een huurauto huren, de rit naar het base camp duurt dan nog ongeveer een ruime 3 uur. Een voordeel van eigen vervoer is dat je lekker je eigen tempo kunt bepalen en bijvoorbeeld nog verder zou kunnen reizen na het kano-avontuur!

Als je met het vliegtuig komt kun je het beste een kampeerpakket huren zodat je geen extra bagage hoeft mee te nemen in het vliegtuig.

Dag Aankomst in Zweden

basecamp kjak
kanoen scandinavie
Basecamp

Na een nacht in de bus kom je de volgende dag aan in het basecamp van K-jak. De eerste nacht verblijf je hier, dus eerst is het tijd om je tent op te zetten. Dit is meteen een goede test of alle kampeerspullen in orde zijn (bijvoorbeeld waterdicht, compleet). Verder kun je op de camping gebruik maken van het sanitair (nog even warm douchen). Als je een beetje bent bijgekomen van de reis, verzamelt de groep zich voor een uitleg over de af te leggen route. Hier krijg je een beetje een idee van hoe de route eruit ziet, hoe je de landtransporten aan moet pakken en waar je wel en niet mag kamperen of een kampvuur mag maken. Daarnaast krijg je uitleg over hoe het kooksetje werkt dat je van K-jak meekrijgt en wat je allemaal wel en niet kunt eten en drinken in het wild. Je kunt daarna een visvergunning aanschaffen, als je van plan bent om te gaan vissen. Vervolgens is het tijd voor een peddelinstructie en wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je het beste de kano kunt indelen en hoe je de kanowagen gebruikt tijdens landtransporten. Daarna haal je de spullen die je (optioneel) huurt van K-jak op. Die avond is er een gezamenlijke BBQ.

Eten en drinken tijdens de kanotrip

eten tijden kanovakantie
vuur zweden kano

Wij hadden naast het kampeerpakket van K-jak, ook het voedselpakket dat zij aanbieden bij onze reis gekozen. Dit pakket was echt super uitgebreid! De inhoud wisselt, maar je kunt denken aan houdbare producten zoals rijstwafels, crackers, pindakaas, pasta, oploskoffie, theezakjes, (cup-a-)soep, noodles, energierepen en nog meer lekkere dingen zoals snoepjes en marshmallows voor in het vuur. Het avondeten bestond uit gedroogd voedsel waar je heet water bij giet. Dit lijkt misschien niet echt lekker, maar is ons heel erg meegevallen. Vooral de zakjes met pasta (carbonara en bolognese) of rijst (nasi) waren prima te eten. Tijdens de laatste stop van de busreis heb je ook de mogelijkheid om zelf nog wat (verse) producten te kopen in de supermarkt. Wij kochten daar bijvoorbeeld nog bananen, komkommers, appels, brood en eieren. De eerste twee dagen zouden deze producten nog zonder koeling moeten kunnen. Verder kun je zelf nog bijvoorbeeld limonadesiroop (ook in handige klein-verpakkingen te verkrijgen) of pannenkoeken-mix inslaan. Het voedselpakket was meer dan genoeg voor een week lekker eten en wij hadden zelfs nog over.

Het is niet nodig om water mee te nemen, want dit haal je gewoon uit het heldere meer! Het is niet nodig dit water nog te zuiveren, maar je kunt ervoor kiezen om waterzuiveringstabletten mee te nemen of het water eerst nog te koken.

Uiteraard is het ook mogelijk om je eigen voedselpakket voor de hele week samen te stellen en mee te nemen. K-jak heeft op de website handige schema’s en paklijsten staan die je hierbij kunnen helpen. Het is aan te raden het voedsel in een goed afsluitbare plastic bak te doen, zodat alles vers blijft en er geen ongedierte bij kan komen.

Dag Vertrek vanuit het basecamp

In de ochtend serveert K-jak een lekker ontbijtje en daarna is het tijd om je tentje af te breken en je klaar te maken voor de kanotocht. De groep was bij ons verdeeld, ten eerste over de twee routes (Gla forest of Blom-Fox) en ten tweede vertrokken we in verschillende fases en deed een gedeelte de route in tegengestelde richting, zodat je niet in elkaars vaarwater zou komen (letterlijk). Afhankelijk van jouw vertrektijd heb je dus nog even op het basecamp om bijvoorbeeld nog even lekker te douchen, te wandelen of spelletjes te spelen.

Uiteraard is het ook mogelijk om juist samen met anderen van de groep de route af te leggen. The choice is yours.

Je wordt met een busje naar het startpunt van de tocht gebracht, waar je vervolgens de kano inlaadt en vertrekt. Wij werden om 12:30 uur afgezet in het plaatsje Rämåna en hebben eerst een klein stukje gepeddeld om even aan te voelen hoe alles werkt en voelt. Vrij snel hebben we een plekje gezocht om te lunchen.

kanotocht tips
inpaklijst kanoreis
De bordjes geven de landtransporten aan

In deze route komen totaal acht landtransporten voor waarvan drie van rond de 5 kilometer (waarvan sommige stukken bergopwaarts). Hierbij haal je de kano dus uit het water en moet je een stuk over de weg lopen voordat je weer verder kan peddelen. Hou hier rekening mee tijdens het uitstippelen van de route, want de landtransporten kunnen best zwaar zijn. Wij zorgden ervoor dat we bijvoorbeeld niet twee (lange) landtransporten op één dag zouden moeten doen. De kaart van K-jak heeft voor ieder landtransport duidelijke beschrijvingen over waar je het water uit moet, hoe lang en in welke richting je moet lopen en waar je weer het water in moet. Je herkent deze punten ook aan de leuke bordjes die je hierboven op de foto ziet. Dit was af en toe even zoeken. Hierbij moet je goed kijken naar herkenningspunten op de kaart (bijvoorbeeld aan de hand van eilandjes of inhammen) en als het echt niet lijkt te lukken, kun je altijd even spieken op Google maps op je telefoon.

Vandaag stond direct het eerste landtransport op het programma. Iedere ochtend bekeken we de route en besloten we wat voor die dag het eindpunt zou zijn. Door de handige beschrijving op de kaart van K-jak wisten we dat het geen hele heftige wandeling was: een route van 1,3 kilometer door het prachtige bos. Vervolgens kwamen we op een nieuw meer, genaamd Glaakern waar we op zoek gingen naar ons plekje voor die nacht. Zoals gezegd hoef je niet lang te zoeken naar mooie kampeerplekken, want een aantal zijn aangegeven op de kaart en ook buiten die plekken zijn er genoeg mooie spots te vinden!

Uiteindelijk vonden we een idyllisch plekje op een klein eilandje, waar we een kampvuur maakten en een gezellige eerste avond hadden.

kamperen zweden

Hoe slaap je?

Zoals eerder beschreven zijn op de kaart van K-jak bepaalde plekken gemarkeerd die geschikt zijn om te overnachten, maar je kunt zelf ook op zoek gaan naar een plekje. Het meest van belang is dat er natuurlijk genoeg ruimte is om je tent op te zetten, en bijvoorbeeld dat de grond niet schuin afloopt (dat slaapt niet zo lekker). Wij hebben nooit problemen gehad met het vinden van een mooie plek. Shelters zijn op de kaart aangegeven kampeerplekken met wat faciliteiten, zoals een hokje van hout en een vaste vuurplaats (daarover later meer).

Wij hebben geslapen in de tent die in het kampeerpakket van K-jak zit. Dit was een mooie, waterdichte tent die gemakkelijk op te zetten is. Verder zat in het kampeerpakket een tarp (luifel) zodat je bij regen droog buiten kunt zitten, een (was)lijn, een zelf opblazende slaapmat (5cm dik) en een grote waterdichte tas. Het kampeerpakket was enorm handig! Ik zou zelf nog inklapbare krukjes of stoeltjes meenemen en misschien een grondzeiltje. Kies je niet bij K-jak voor het kampeerpakket? De volgende spullen ontvang je sowieso wanneer je een kanoreis bij hen boekt:

  • Ruime Canadese twee of driepersoons kano
  • Waterdichte ton per kano (om je spullen in te bewaren en droog te houden)
  • Klein tasje waterdicht
  • Kanowagentje (voor landtransport)
  • Peddels
  • Zwemvest
  • Spons
  • Schepje (om de grote boodschap te begraven)
  • Gedetailleerde kaarten
  • Waterdichte kaarthouder
  • Outdoor gids en routebeschrijving
  • Premium uitgebreide Zweedse kookset (Trangia 25-21 UL/D/GB Gas burner)
  • smeedijzeren pan voor koken op open vuur (Petromax SP32)
  • Afwasteiltje met biologisch afbreekbaar afwasmiddel

Check ook mijn andere blog met een handige paklijst!

kanoen zweden vakantie
wat meenemen kanotocht

Dag Toch twee landtransporten

Om toch het vakantiegevoel vast te houden, deden wij iedere dag lekker rustig aan. Na een frisse duik in het water en een lekker ontbijtje, braken we de tent af, pakten we alles weer in en vertrokken rond 10:00 uur. Na een uur of twee kanoën zochten we een leuk plekje om te lunchen en hadden we op een paar dagen het geluk dat we lekker van de zon konden genieten. Daarna voeren we rustig door, op zoek naar een plekje om te overnachten. Meestal hadden we ’s ochtends op de kaart al een kampeerplek voor die dag uitgezocht. In de middag kom je aan op dat plekje en heb je vervolgens nog tijd zat om alles op te bouwen en even lekker te ontspannen of de omgeving te verkennen. Op die manier combineer je echt een actieve vakantie met ontspanning.

Het was vandaag onvermijdelijk om toch twee landtransporten af te leggen. Op het eerste gezicht leek het eerste transport een eitje: het was immers maar 250 meter. Helaas bleek dit toch wat zwaarder te zijn dan gedacht… We moesten de spullen uit de kano halen (dus: twee backpacks, de kist met eten, de kampeerspullen etc) en vervolgens alles over een bergje tillen. Daarna moest ook de kano daarover getild worden. We konden dus geen gebruik maken van de kanowagen. Dit transport duurde dus toch wat langer dan gedacht. Gelukkig hadden we die dag prachtig weer en besloten we al snel na dit transport om ergens te pauzeren en van de omgeving en de zon te genieten. Na een kort stukje peddelen volgde er namelijk opnieuw een landtransport en wel van 4,5 km. Ook hier weer een verassing: aan het einde van de wandeling moest een heel stuk over smalle vlonders en dwars door dichte begroeiing afgelegd worden. Een heel avontuur dus.

kanoen zweden
kanoroute zweden

Aan het einde van de dag werden we getrakteerd met opnieuw een prachtige plek, dit keer tussen de bomen met uitzicht over het meer.

Dag Op naar een shelter

Tijdens de instructie over de route vooraf, werd al ”gewaarschuwd” voor het grootste meer van de kanotrip, Glafsfjorden. Wij legden de Gla Forest route tegen de klok in af en zouden dit meer al vrij snel tegenkomen. Tijdens deze route kom je op acht meren terecht, die over het algemeen vrij klein en smal en daardoor heel idyllisch zijn. Glafsfjorden daarentegen is enorm groot, uitgestrekt en breed. Je komt hier ook ineens weer meer in de bewoonde wereld terecht. Zo liepen we tijdens het landtransport over een camping en een geasfalteerde weg, en zie je tijdens het kanoën op het meer om je heen de nodige bebouwing. Er werd gewaarschuwd voor stroming en eventuele harde (tegen)wind, als je pech hebt. We vetrokken die dag dus op tijd en vol goede moed. Ik ga niet liegen, ik vond dit gedeelte van de reis best heftig. Je bent nu een paar dagen onderweg en begint toch echt wel spierpijn te krijgen van al dat peddelen en wandelen. Verder slaap je ondertussen al een paar nachten op een matje van 5 cm dik. Wij hadden helaas fikse tegenwind op het meer, maar waren vastbesloten een groot stuk af te leggen. Ons doel voor die dag was een shelter: dit zijn vaste kampeerplekken die beschikken over een houten hokje. Je kunt in dat hokje slapen, maar het ook gewoon gebruiken om te schuilen voor de wind of regen. Verder vind je bij een shelter soms een wc’tje en vaak is er een vaste plek voor een kampvuur met zelfs droog brandhout. Wij vonden het een goed idee om na deze zware dag lekker te relaxen in zo’n shelter.

overnachtingsplekken kanovakantie
kanoen in zweden

Het was even doorzetten (van tevoren wordt ook gewaarschuwd dat de kanotrip de ultieme relatietest is), maar we hebben de shelter bereikt. Het is altijd even spannend of de plek die je voor ogen hebt niet al bezet is, door mensen van je eigen groep of andere kanoërs in het gebied. Wij hebben maar één keer tijdens de trip gehad dat ons beoogde plekje al bezet was. Jammer, maar dan zijn er nog genoeg andere mooie plekjes.

Dag Regen!

De shelter bleek een goed idee. Wij hadden geen stoeltjes mee en dit misten we echt wel. Het was dus heerlijk om even in de shelter te kunnen chillen. Wat het weer betreft hadden we eigenlijk beter een dag later bij de shelter aan kunnen komen. De ochtend begon goed en lekker uitgerust kanoden we het laatste stukje van het grote meer. Eenmaal bij het landtransport van die dag aangekomen ( 5km bergopwaarts!) begint het helaas keihard te regenen. Tijdens het wandelen was dit niet eens zo erg, maar het is die dag niet meer opgehouden met regenen. Na een snelle lunch kanoën we het laatste stukje en zetten we gauw de tent op. Het kampvuur blijft niet aan en ook de wind zet op. Er zit niets anders op dan in ons tentje te gaan liggen. Nu blijkt hoe belangrijk het is om de juiste spullen mee te nemen op de kanotrip. In mijn andere blog heb ik een handige paklijst uiteengezet en ook K-Jak helpt je daarbij.

Typisch Zweedse huisjes kom je tegen tijdens de landtransporten.

Dag Na regen komt zonneschijn?

Vandaag gelukkig weer redelijk weer. We besluiten wederom twee landtransporten af te leggen (één was eigenlijk net te kort voor een dag) van 5 km en 1,3 km. Ondertussen zijn we professionals geworden in het tillen van de kano uit het water, de kanowagen eronder zetten en vastmaken met spanbanden en vervolgens de kano voort te duwen of te trekken. Ook de spierpijn wordt al minder! Het voedselpakket raakt steeds leger en daardoor wordt de kano ook minder zwaar. Tegen het einde van de dag begint het toch weer te regenen, maar gelukkig hebben we dit keer de tent al opgezet. Regen blijkt wel prima weer om vissen te vangen: mijn man hengelt twee keer een snoek uit het meer.

vis vangen zweden
wildkamperen zweden

Dag De laatste stukjes

Ondertussen hebben we al een flink stuk van de totaal 120 km afgelegd. Dit geeft ons wat gemoedsrust en besef dat we de laatste twee dagen rustiger aan kunnen doen. Na het grote meer hebben we ondertussen alweer drie kleine meren overgestoken die een stuk idyllischer waren, maar nu merken we dat we weer meer in de bewoonde wereld komen. Zo zijn er meerdere campings te vinden die ook kano’s verhuren en zitten de shelters vol. Gelukkig hebben we echt weer wat beter weer en we genieten volop van deze laatste dagen.

hangmat zweden

Dag Voldaan naar huis

Het is aan te raden om de laatste nacht al vlak bij het start- en ophaalpunt te overnachten. Afhankelijk van je starttijd, moet je ook weer op een bepaald tijdstip terug zijn bij het startpunt. Voor ons was dat 13:30 uur. We genoten nog van de laatste ochtend en het laatste ontbijtje aan het prachtige meer. We hadden het plekje zo uitgekozen dat we nog ongeveer 1,5 uur zouden moeten kanoën (ondertussen ben je een kei in het inschatten van afstanden). Op die manier kwamen we op tijd weer op de afgesproken plek aan.

Vervolgens gaat alles heel snel. De bus brengt je weer naar het basecamp, waar je de rest van de groep weer ontmoet. Iedereen snakt natuurlijk naar een warme douche. Gelukkig kom je hier ook weer gefaseerd aan. Tijd om je spullen in te pakken en te sorteren, de kano schoon af te leveren en het gehuurde materiaal van K-jak weer in te leveren. Die avond wordt er opnieuw een BBQ georganiseerd waarbij je de avonturen met elkaar kunt delen en daarna vertrekt de bus alweer richting Nederland.

ervaring kano varen kjak
kanotocht maken in zweden

De volgende dag kom je aan op de door jou gekozen opstapplaats. Je hebt een prachtige en unieke reis achter de rug en kan trots op jezelf zijn dat je 120 km hebt afgelegd. Verder vond ik het heel bijzonder om een week wild te kamperen en echt even helemaal verwijderd te zijn van het normale leven. Hoewel het af en toe ook pittig was, hoop ik dat ik tot uitdrukking heb kunnen brengen dat dit onderdeel is van de bijzondere reis en je daar ook veel voor terugkrijgt!

Kosten indicatie kanotrip met K-jak

K-jak hanteert vaste prijzen. De optie met eigen vervoer kost €425 per persoon en de reis kost €650 inclusief de busreis. Zoals gezegd kun je optioneel nog kampeeruitrusting (tent, slaapmatjes, tarp) voor €90 per persoon en een voedselpakket (met ruim voldoende -houdbaar- voedsel voor de hele week) a €125 per persoon bij huren.

Hopelijk heb ik je enthousiast kunnen maken voor een mooie kanotrip naar Zweden! Heb jij nog leuke tips of heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
  • Leuk jullie verslag te lezen. Wij gaan in juli a.s. dezelfde trip maken.
    Hebben jullie tips wat betreft de muggen daar? Overnachten in de hangmat? Misschien eigen luchtbed meenemen ipv opblaasbaar matje?
    We horen het graag.
    Gr. Marc en Mariska

    Marc

    Beantwoorden
    • Hi Marc en Mariska,
      Wat leuk dat jullie deze trip ook gaan maken!
      Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat wij last hadden van muggen. Misschien tijdens de landtransporten door het bos, maar niet tijdens het slapen! Je kunt natuurlijk altijd Deet en na-de-beet-spul meenemen. Ook geen ervaring met overnachten in een hangmat, wij hadden best slecht weer (regen en harde wind) dus hebben altijd in de tent geslapen! Anders was het echt te koud. Jullie gaan een maand later dus zal het warmer zijn… Dan is overnachten in een hangmat zeker mogelijk! En een eigen luchtbed zou zeker comfortabeler zijn dan het matje dat je krijgt. Nadeel is wel dat je die steeds mee moet slepen en een manier moet vinden om hem op te blazen. Een andere optie is een dikker zelfopblaasbaar matje.
      Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Heel veel plezier en succes!
      Groetjes,
      Sofie

      Sofie Hoebe

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *