Kleftiko, Milos bezoeken tijdens een boottour

Kleftiko beach tips: met de boot naar deze prachtige baai

Wanneer je op zoek gaat naar de highlights van Milos, dan duiken al snel de foto’s van Kleftiko beach of bay op. Kleftiko heeft niet echt een strand, maar is een prachtige baai met hoge rotsformaties en zeegrotten waar je in kan zwemmen. De titel van dit artikel verklapt natuurlijk al een beetje hoe je Kleftiko kan bezoeken, maar in dit blog vertel ik je er graag alles over!

Hoe kom je bij Kleftiko?

kleftiko caves
Boot tour Milos Kleftiko

Het prachtige zuidwesten van Milos zijn geen wegen aangelegd. Je kunt het zuidwesten, en dus ook Kleftiko beach enkel bereiken per boot. Daarnaast liggen er op Milos nog een heleboel andere stranden en grotten die je enkel met de boot kan bereiken. Elke dag vertrekken er behoorlijk wat boten richting onder andere Kleftiko en andere verlaten stranden.

In Adamas liggen de meeste tour operators. Ze hebben allemaal een eigen kantoortje bij de haven. In het hoogseizoen is het verstandig om je boottrip vooraf vast te leggen. Last-minute hebben de boten met een klein gezelschap meestal geen plek meer!

Sommige boten vertrekken vanaf een andere plek zoals het strand Kipos of Agia Kiriaki Beach. In dat geval moet je zelf vervoer regelen of een transfer via de tour operator. Er rijden geen bussen naar deze stranden. Wij hadden een eigen huurauto toen we op Milos waren.

De verschillende boottrips

Je kunt kiezen voor verschillende soorten tripjes: hele dagen, halve dagen, shuttles, privé of juist met een groep.

Houd rekening met regen en wind en plan je tripje naar Kleftiko niet op je laatste dag in Milos. Als het te hard waait, dan wordt de vaarroute aangepast. Als het regent, dan wordt de trip gecanceld.

Hele dagen

Gerakas beach
Tsigrado Beach boot
Elke operator stopt bij andere stranden. Dit zijn Gerakas beach en Tsigrado beach.

De meeste touroperators varen een hele dag, 8 tot 10 uur gemiddeld. Ze vertrekken vanuit de haven van Adamas en keren hier ook weer terug. Adamas is ook een goede uitvalsbasis om Milos te ontdekken. Vanuit Adamas vaar dan een rondje rondom Milos en maakt verschillende stops. Bij de meeste stranden ga je gewoon even kijken en bij enkele stranden maak je een stop van bijvoorbeeld 1 tot 2 uurtjes. De meeste cruises gaan sowieso naar Kleftiko. Zo vertrekt deze dagzeilcruise vanuit de haven Adamas en maak je een fotostop bij bepaalde stranden en ook zwemspots bij andere stranden. Deze tour met zeilboot is voor max. 10 personen, kleinschaliger en stopt weer op andere stranden dan de dagzeilcruise. Zo zorgen de maatschappijen dat het niet te druk wordt op de stranden. Je kunt deze boot excursie ook doen met een catamaran! Met hele jonge kinderen zoals die van ons (2,5 jaar en 4 jaar) werd deze excursie overigens afgeraden.

Halve dagen

Kleftiko milos

Wil je enkel Klefitko bezoeken en geen hele dag op de boot doorbrengen, dan kun je ook kiezen voor een excursie van 4 tot 5 uurtjes. Je kunt kiezen uit een dagdeel, de ochtend vanaf 8.30u of juist de middag tegen 14.00u. Goed om te weten is dat deze tours meestal vertrekken vanaf een ander strand zoals Kipos of Agia Kiriaki Beach.

Veel van deze half-day tours zijn ook heel betaalbaar als privé tour. Zeker voor gezinnen met kinderen of vriendengroepen is dit een goede optie!

Nog een andere en hele goedkope optie is Zephyros half-day tour. Zij varen tweemaal per dag naar Gerontas beach en Kleftiko. Je betaalt maar €45 per volwassenen, maar er kunnen tot 120 mensen mee aan boord. Ook deze tour start vanaf Agia Kiriaki Beach (transfer vanuit Adamas voor €10 p.p.) en vertrekt om 10u en om 15u. Je kunt je plekje voor de boot online reserveren of ter plaatse in Adamas.

De meeste organisaties bieden ook transport aan vanuit jouw verblijfplaats naar Agia Kiriaki Beach.

Onze boottour

Agia Kiriaki Beach
boottrip milos ribboot
Agia Kiriaki Beach

Wij reizen met jonge kinderen en kozen daarom voor een halve dag en een privé ervaring. Wij kozen voor een tour bij Milos VIP op een yacht voor €500 in totaal. De tour start bij Agia Kiriaki Beach. Daar kun je de huurauto parkeren én nog heel lekker lunchen bij de Thalassopetra Tavern aan zee! Onze tour zou om 14.30u beginnen, maar je kan ook voor de ochtend kiezen, dan vertrek je rond 08.30u. Uiteindelijk was er een probleem met de yacht (inmiddels opgelost) waardoor Milos VIP een tour had geregeld bij Indigo Yachting. In plaats van de zeilboot, gingen we met een rib-speedboot en we vertrokken om 14.00u vanaf Agia Kiriaki Beach.

Gerakas beach milos
stranden milos boot
Onze stop op het prachtige Gerakas strand

Wij maakten een stop bij Gerakas beach, één van de mooiste en meest bijzondere stranden van Milos. Hier waren we bijna alleen! Wij hebben ruim een uur doorgebracht op dit mooie strand en mochten zo lang blijven als dat wij wilden. Na een uurtje werden we wel nieuwsgierig naar Kleftiko. Dit was nog best wel een stukje varen! Onderweg bezochten we diverse zeegrotten en vertelde de schipper iets over de verschillende stranden en mijnen waar je langs vaart.

zwemmen snorkelen milos

Eenmaal in Kleftiko – het gebied bestaat uit drie delen – mochten wij zelf kiezen waar we het anker wilden uitgooien. Geweldig om te zwemmen in deze mooie omgeving! Je kunt diverse zeegrotten al zwemmend of snorkelend ontdekken. Ook werden we verzorgd met een hapje en drankje. Vanuit Kleftiko is het ongeveer 30 minuten terugvaren naar Agia Kiriaki Beach. Wij hebben opnieuw gegeten bij Thalassopetra Tavern.

Ervaring met zeeziekte

Zelf word ik best snel zeeziek. Op een catamaran heb ik een keertje moeten … tja, je weet wel. Op deze ribboat heb ik er weinig tot geen last van gehad en ik heb geen reistabletje geslikt. Enkel wanneer de boot stil lag en door de golven heen en weer bewoog, voel ik het een beetje opkomen. Echter bij een halve dag tour ben je vooral aan het varen en aan het zwemmen. Ook ben je tussentijds aan land, dus dat is ook erg prettig wanneer je hier snel last van hebt.

Ervaring met jonge kinderen

boot tour milos met kinderen
kleftiko met kinderen

Onze kids van 2,5 en 4 jaar vonden het écht fantastisch op de boot. Ze bleven netjes bij ons zitten, zijn zelfs in slaap gevallen tijdens de vaart en vonden het een bijzondere ervaring. Onze oudste heeft het er nog steeds over. Fijn aan de privé tour was dat wij zelf bepaalde keuzes konden maken: hoelang stoppen bij het strand, wanneer terug naar de haven etc. Ook de schipper hield veel rekening met de kinderen door soms wat rustiger te varen.

Wil je met jonge kinderen naar Kleftiko, kies dan voor een privé tour óf een grotere boot waar ze kunnen rondlopen. Goed om te weten is dat sommige tour operators geen jonge kinderen meenemen, maar een minimale leeftijd van 6 tot 12 jaar hanteren.

Wat neem je mee?

Je kunt een zwemtas of rugzak meenemen op de boot. Bij onze ribboat werden onze spullen droog gelegd, onder het ‘dek’. Dit is handig om mee te nemen:

  • Zwemkleding doe je aan
  • Zonnebrandcreme, zonnebril, petje
  • Eventueel waterschoenen
  • Handdoek
  • Droge kleding voor de terugweg. Zeker later op de middag kan het wat kouder worden wanneer de boot vaart
  • Snorkelsetje, niet alle operators bieden dit aan
  • Telefoon (voor foto’s) + waterdicht hoesje
  • Eventueel pilletje vooraf nemen tegen zeeziekte

Wat kost een boot excursie?

zeegrotten milos
boottour naar kleftiko

De prijzen van de verschillende tour operators lopen erg uit elkaar. Voor een hele dag betaal je per persoon vaak €120 tot €185 voor een groepstour met een kleine groep van bijvoorbeeld 10-16 personen. Wil je een hele dag op het water spenderen, dan kun je het beste deelnemen aan een groepstour. Indien je deze privé wilt doen, dan betaal je meer dan €1000!

Voor een halve dag (5 uurtjes) betaal je ongeveer €45 tot €125 voor een groepstour en zo’n €500 voor een privé tour met maximaal 8 personen.

Het is afhankelijk van de organisatie óf kinderen mee mogen, vanaf welke leeftijd en hoeveel je betaalt. In sommige gevallen kan een privé tour dus goedkoper zijn!

Dat waren mijn tip voor een bezoek aan Kleftiko! Heb je nog vragen, laat hieronder een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *