Klein Zwitserland (Müllerthal) in Luxemburg | Wat doen en zien, waar overnachten?

Tips voor een weekendje Luxemburg in een bijzondere accommodatie

Onlangs gingen we een heerlijk weekendje weg naar het Groot Hertogdom Luxemburg met onze kinderen. Dit kleine landje wordt dikwijls overgeslagen door toeristen, want iedereen wil graag verdere én zonnigere bestemmingen opzoeken. Toch is dit een heerlijke plek voor een verlengd weekend of een midweek, zeker als je dan ook nog eens in een bijzondere accommodatie mag verblijven. Wij gingen drie nachten en vier dagen. Hieronder vind je tips over wat je kan doen en zien, én een erg leuke overnachtingstip.

Waar overnachten?

Om het beste van alle werelden te combineren, is het ideaal om in het Müllerthal te verblijven. Dit gebied wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd, al vind je hier geen bergen. Je vindt er wel een glooiend landschap, met veel bossen, wonderlijke rotsformaties, prachtige wandelmogelijkheden en heel veel groen. Daarnaast stikt het hier ook van de kastelen en kasteelruïnes, die dikwijls maar een wandeling of een kort ritje met de auto weg zijn. Dus als je hier verblijft, kan je eigenlijk alle kanten uit.

Bestemmingen als Vianden kan je dan op de heen-of terugweg bezoeken en de stad Luxemburg is 45 minuutjes rijden, ideaal voor een daguitstap!

Onze bijzondere accommodatie

accommodatie luxemburg
Onze accommodatie voor drie nachtjes!

Wij verbleven in een geweldige accommodatie op een geweldige locatie en dit zorgde al voor een groot deel van de vakantiesfeer! We verbleven namelijk in een luxe-tent van Geardropper. Dit is een organisatie die op verschillende, met zorg geselecteerde locaties, luxe-tenten opzetten en verhuren. Dus kwamen wij op Camping Auf Kengert in Groot Hertogdom Luxemburg terecht. Deze camping verdient in onze ogen vijf sterren! Zelden hebben wij zo een propere, schone camping gezien, met een eigen winkeltje, restaurant, cafeetje en al wat je wil voorhanden. Ook het personeel was supervriendelijk en je verstaanbaar maken was geen enkel probleem (men spreekt Nederlands).

Bijzonder overnachten tent
Camping auf kengert

De tent is meer dan ruim genoeg, er is ruimte voor vijf personen. Wijzelf sliepen in een lekker bed, de kinderen op een stevige matras. Daarnaast was er ook een tafeltje en stoeltjes, die we zowel in de tent als ervoor konden op zetten. Het enige wat we zelf hebben meegebracht, waren handdoeken, kleren en een toilettas. Dekens en kussens kan je eenvoudig bijboeken en ook een keramische kachel kan je bij huren.

Wij zijn geen kampeerders, maar glamperen is toch een ander concept. Je hebt nog een deel luxe, terwijl je toch ‘buiten’, dicht bij de natuur leeft. Ermee opstaat en gaat slapen 🙂 Onze kinderen vonden dit heel erg leuk en wat hen betrof, zouden we dit absoluut vaker doen!

Lees hier uitgebreid over onze bijzondere overnachting!

Te doen op of rond de camping

Müllerthal te doen
Onze luswandeling in beeld!

Eigenlijk hoefden we de auto niet te nemen om ons een weekend lang te amuseren, maar natuurlijk hebben we dat wel gedaan. Toch wil ik hier eventjes apart benoemen hoeveel er eigenlijk op of rond de camping te doen is. Op de camping zelf vind je een zwembad, en er is ook een doolhof en een blotevoetenpad.

Daarnaast, en dat is een grote troef, ligt de camping in een heel mooi deeltje van Klein Zwitserland, namelijk in Larochette. Je vindt hier dichte bossen, vreemd gevormde rotsen en een toffe burcht (ruïne). Dit kan je allemaal gemakkelijk belopen: je kan een boekje kopen voor 1,5€ op de camping met daarin beschreven vijf wandelroutes. Deze hebben allemaal een verschillende lengte en duur, maar het zijn allemaal (lus)wandelingen die vanuit de camping vertrekken. Wij kozen een luswandeling van 8,75 km, waarbij we onderweg langs de burcht van Larochette en het stadje zelf kwamen. We bezochten beiden. Inclusief burchtbezoek en drankje op het pleintje in Larochette, waren wij zo’n kleine vijf uur onderweg. We deden het wel rustig aan, maar hé, het is vakantie!

Op avontuur met de auto

bezienswaardigheden in luxemburg
Kastelen zat!

In principe kan je dus opnieuw aan de wandel vanuit de camping, maar je kan er ook op uit trekken met de auto. Vlakbij, op minder dan 20 à 30 minuutjes rijden, vind je tal van kastelen, mooie natuur en andere wandelmogelijkheden. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

  • Combineer een bezoek aan de kasteelruïne van Beaufort met de prachtige luswandeling die aan het kasteel vertrekt. Deze luswandeling is 10,6 km lang en aangegeven door B1-bordjes.
  • Bezoek waterval Schiessentümpel, op een goede 5 km van Beaufort. Vanaf de dichtstbijzijnde parking is dit 500 m wandelen.
  • Tijd over? Trek een dag uit voor een bezoek aan Luxemburg-stad.
  • Toch liever wandelen? Trek dan naar Echternach voor de prachtige, maar inspannende E1-route van 13,5 km. Deze wandelroute kent vele natuurlijke hoogtepunten en als je sportief bent aangelegd, dan is deze een echte aanrader.
  • Op de heenweg maak je zeker een stop in Vianden. Een erg leuk stadje, met een gaaf kasteel!
  • Nog niet kasteelmoe? Burchtruïne Bourscheid ligt op 30 minuutjes van Larochette en is een leuk uitje vooraleer je aan de terugweg begint.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees dan dit artikel.

Schiessentumpel waterval Luxemburg mullerthal trail
De mooie Schiessentumpel waterval!

Ideaal voor een verlengd weekendje of midweek

Het Groot Hertogdom Luxemburg is dus verre van saai of duf te noemen. Er is heel wat te doen en te zien, je kan je hier zeker enkele dagen amuseren, ook met kinderen. Wij waren vooral verrast door de mooie natuur en de vele bossen: een andere wereld zo dichtbij ons eigen landje!

Wat het echter helemaal ‘af’ maakte, was onze bijzondere overnachting. Hierdoor voelden we ons echt even helemaal weg van huis én we voelden ons heel dicht bij de natuur (wakker worden met het gekwetter van vogeltjes 🙂 ). Zie je dit ook wel zitten, dan kan je via de website van Geardropper jouw (luxe)-tent boeken. Wat ons betreft, een echte aanrader!

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, stel ze gerust hieronder. Ik beantwoord je graag!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *