Koffer kwijt: wat moet je doen en hoe te voorkomen?

Koffer of backpack kwijt? Wat nu en hoe voorkomen?

Daar sta je dan bij de bagageband op de luchthaven. Bijna iedereen heeft zijn of haar koffer al, maar jij staat er nog steeds te wachten. De gedachten dat ‘ie kwijt is geraakt of niet met deze vlucht is meegekomen spoken al door je hoofd. Nee, dit overkomt mij niet, gewoon geduld hebben. Helaas raakte ik tijdens mijn laatste reis naar Jordanië mijn ruimbagage kwijt. Ofja, mijn bagage was zoekgeraakt tijdens de reis. Totaal niet handig, want ik ging de volgende dag de Jordan Trail lopen. Een omgeving zonder winkels of mogelijkheid om nog wat extra kleding aan te schaffen. Op basis van deze ervaring deel ik graag mijn tips om allereerst te voorkomen dat je koffer echt kwijt raakt, en als dat dan toch gebeurt, wat je dan moet doen.

Voorkomen dat je zonder bagage zit

Helaas kun je er zelf weinig aan doen en daarom is het ook lastig om te voorkomen dat je koffer kwijt raakt of vertraagd is. Ik heb wel wat tips om het leed iets te verzachten. Dit zijn voornamelijk inpaktips!

Pak je handbagage slim in

handbagage slim inpakken
bagage kwijt wat doen

Mijn eerste tip is, pak je handbagage zo in alsof je wel je koffer gaat verliezen. Je handbagage neem je namelijk zelf mee, het vliegtuig in. Toen ik naar Jordanië ging, was mijn backpack (ruimbagage) met al mijn spullen op Schiphol blijven staan. Gelukkig had ik mijn handbagage slim ingepakt en alle noodzakelijke kleding aan (zoals mijn wandelschoenen) en wat reserve in mijn handbagage.

Op de dag van vertrek stop je het volgende bijvoorbeeld in je handbagage: Paspoort, bankpas, reisbescheiden, 3 onderbroeken, setje kleding, zonnebril, telefoon, camera, alle opladers, tandenborstel, medicatie, oordoppen, bikini, eventueel een bril/lenzendoosje…

Verdeel je spullen over meerdere koffers

voorkomen koffer kwijt raken
voorkomen koffer kwijt raken

Reis je samen met iemand anders en nemen jullie allebei ruimbagage mee? Verdeel jullie spullen dan over allebei de koffers. Want toen mijn backpack kwijt was geraakt, had ik toch samen met mijn reisgezelschap ingecheckt. Haar backpack was wel aangekomen en die van mij niet. Wanneer je bagage vertraagd is, dan kun je in elk geval een paar dagen vooruit op vakantie!

Zorg voor een herkenbaar koffer

Ik had mijn backpack in een vliegtuighoes van de Decathlon gestopt en deze hoes wordt veel gebruikt door reizigers. Het gevolg? Iemand anders kan per ongeluk jouw koffer of backpack meenemen. Heb je nog geen koffer aangeschaft? Kies dan voor een opvallende kleur of een gepersonaliseerde ruimbagage koffer van NoBoringSuitcases.com. Die zijn écht uniek en opvallend! Je kunt je ruimbagage natuurlijk ook voorzien van een opvallend label of bagagetag.

Airtag tracker

Eén manier om altijd te weten waar je bagage is, is door er een tracker in te stoppen, zoals een Airtag. De Airtag van Apple werkt alleen samen met iphones, maar er zijn ook nog andere trackers. Zodra je Airtag in de buurt komt van een iPhone of Apple apparaat, wordt de locatie van de Airtag doorgegeven via jouw telefoon. Zo weet je altijd precies waar je bagage is. Dit is niet alleen fijn voor vliegreizen, maar bijvoorbeeld ook voor busreizen! In sommige landen, zoals Azië of Zuid-Amerika, komt het wel eens voor dat je bagage uit de bus gestolen wordt en met een Airtag weet je altijd dat je koffer of backpack dichtbij je is.

Bagage kwijt of vertraagd? Wat nu?

Help je bagage is tock kwijt geraakt en je weet niet waar je koffer of tas staat. Wat moet je doen?

Geen paniek!

Allereerst, geen paniek! Het is niet het einde van de wereld, het zijn maar spullen. En gelukkig zijn spullen overal ter wereld te koop! Zolang je je bankpas en paspoort maar bij je hebt, kun je alle dingetjes die je nodig hebt meestal gewoon op vakantie kopen. De financiële afhandeling (vergoeding) kun je ook na je vakantie nog verder regelen. Meestal is je bagage vertraagd en krijg je binnen 21 dagen je bagage weer terug. Is dit niet het geval, dan is je bagage pas na 21 dagen officieel vermist!

Deze stappen moet je doorlopen wanneer je bagage niet is aangekomen op je bestemming:

  1. Maak een foto (voor vertrek) van hoe jouw bagage er uit ziet, ook van de inhoud. Altijd handig als je dit kan laten zien.
  2. Meld het op de luchthaven en bij de luchtvaartmaatschappij (of vervoerder). Je moet wat formulieren invullen.
  3. Meld het bij je reisverzekering (dus zorg dat je er een hebt!).
  4. Bewaar bonnetjes van eventuele aankopen die je hebt moeten doen. Deze kosten kun je daarna verhalen bij de luchtvaartmaatschappij en anders je reisverzekering.
  5. De luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie moet je bagage kosteloos afleveren bij jou thuis – of je vakantieadres. Je hoeft er dus niet voor naar de luchthaven te komen.

Dit waren mijn tips! Heb jij nog een gouden tip om je bagage nooit kwijt te raken?

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *