Krka watervallen bezoeken: 10 tips voor nationaal park Krka

10 Tips om de watervallen in nationaal park Krka te bezoeken

Na de bekende Plitvice meren, zijn de watervallen van Krka nationaal park het meest bezocht in Kroatië. Dit park dankt zijn naam aan de rivier de Krka en heeft 7 watervallen, waarvan er een aantal écht prachtig zijn. Tijdens onze vakantie in Kroatië, waren wij in de buurt van dit nationale park en wilden deze bezienswaardigheid zeker niet overslaan. Wij reisden met twee jonge kinderen (een baby van 11 maanden en een peuter van nog geen 2,5). In dit artikel geef ik je alle tips en informatie over je bezoek aan de Krka watervallen. Ook vind je in dit artikel een kaart van Krka nationaal park.

1. Hoe kom je er?

welke auto huren kroatie
Wij huurden een grotere auto i.v.m. onze bagage en twee kids.

De Krka watervallen liggen in de regio Dalmatië, op slechts 20 minuten rijden van de stad Šibenik. Met een huurauto ben je het snelst bij het nationaal park. Wij huurden 10 dagen een grotere auto via EasyTerra.nl. Zelf bezochten wij de Krka watervallen vanuit Trogir (op 50 minuten rijden) en reden na ons bezoek door naar Zadar (op 1 uur en 15 minuten rijden). Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer? Dan kun je het beste vertrekken vanuit Šibenik. Vanaf het busstation in Šibenik gaan er geregeld bussen naar de twee meestgebruikte ingangen van het park. Een retourticket kost €6.

Lees hier onze ervaring over auto huren en rijden in Kroatië.

Een andere optie is om met een tour operator op pad te gaan. Vanuit heel veel plaatsen worden er namelijk tours aangeboden naar de Krka watervallen. Vanuit Zadar betaal je bijv. €55 per persoon (incl. entree ticket) en vanuit Split betaal je €27 excl. ticket. Een ideale optie wanneer je geen eigen vervoer hebt. Daarnaast kun je het park ook met de E-bike verkennen! Deze tour vertrekt vanuit Skradin Town.

2. Het park bestaat uit verschillende delen

Krka nationaal park kaart
Krka kaart met bezienswaardigheden.

Het tweede belangrijke punt om te weten, is dat het Krka nationaal park uit verschillende delen bestaat. Waar bij de Plitvice meren alles op loopafstand van elkaar ligt, moet je bij Krka nationaal park écht de auto of boot nemen om de verschillende watervallen te zien. Eigenlijk is het onmogelijk om binnen één dag alles te zien wat dit nationaal park je te bieden heeft. Kort gezegd heb je vier highlights:

 1. Skradinski Buk waterval (zuid)
 2. Het eiland Visovac (midden)
 3. Roški waterval (midden)
 4. Manojlovac waterval (noorden)

Waarbij de meest zuidelijke waterval Skradinski Buk en de meest noordelijke waterval Manojlovac, ruim 30 KM uit elkaar liggen! Zonder auto of elektrische fiets kun je dus niet alles van het park zien.

Skradinski Buk waterval

Skradinski buk waterval
Skradinski buk waterval

De Skradinski Buk waterval staat symbool voor Krka nationaal park. Op elke flyer zie je eigenlijk deze waterval afgebeeld. Het is dan ook de meest bezochte waterval van het park. Graag leg ik je uit hoe je deze waterval kan bezoeken.

Twee ingangen: Lozovac of Skradin

Om bij de Skradinski Buk waterval te komen kun je kiezen uit twee ingangen en daarbij ook direct twee verschillende ervaringen.

Lozovac ingang: te voet of per shuttlebus
Vanuit de hoofdingang Lozovac kun je te voet of per shuttlebus naar de Skradinski Buk waterval. Je kunt de auto gratis parkeren bij deze ingang. Kom je met het openbaar vervoer vanuit Šibenik? Dan stopt de bus ook bij deze ingang. Te voet is het zo’n 900 meter afdalen en hier doe je zo’n 45 minuten over. Tussen april en oktober rijden er ook shuttlebusjes die je gratis kan nemen. Een ritje van zo’n 10 minuutjes. Mocht je geen zin hebben om het hele stuk weer omhoog te lopen, dan kun je er ook voor kiezen om de heenweg te lopen en de shuttlebus terug te nemen naar de parking. Vanuit deze ingang kun je de wandelroute binnen 2 tot 3 uurtjes compleet maken.

Skradin ingang: per boot

Krka boot skradin

Vanaf de andere ingang, de Skradin ingang, ga je met de gratis boot het park in. Deze boot vaart op het uur heen en op het half terug. Het is een mooie vaart van ongeveer 25 minuten. De boot vaart vanaf april tot medio november. Bekijk hier de tijden. Wij kozen voor de Skradin ingang omdat het ons leuk leek voor de kinderen om eens met de boot te gaan. Voor de heenreis moesten wij een tijd doorgeven dat wij de boot namen! Dit werd ook gecontroleerd. Op de terugweg werd niet naar je ticket gevraagd.

Let op! Ruim voor de Skradin ingang (en dus de pier voor de boot), zijn parkeerplaatsen. Je moet dan nog best een stuk lopen. Wij zijn doorgereden tot aan de pier en hebben toen de ‘juiste parking’ gevonden. Deze is betaald, 10 Kuna / €1,30 per uur.

De looproute bij Skradinski Buk waterval

Krka route kaart
Krka waterval loop route

Er is een pad aangelegd om rond de watervallen te lopen. Het is 1 route en je loopt in een rondje. Deze route is 1,9 km lang en je kunt hem binnen 1 uurtje rondlopen. Alleen als het erg druk is in het park (dat was het bij ons) en met vele foto momenten, doe je er wat langer over.

Krka waterval route
Uitzichtpunten langs de looproute

Voorzieningen

Rondom de Skradinski Buk waterval liggen genoeg voorzieningen om iets te eten, drinken en het toilet te bezoeken. Prijzen liggen iets hoger, maar zijn niet absurd. Wij betaalden 25 Kuna / €3,30 voor een pannekoek en ongeveer €10 voor twee broodjes en een cola.

Zwemmen

Hét visitekaartje van dit park was dat je bij deze waterval mocht zwemmen. Dit is echter vanaf 1 januari 2021 niet meer toegestaan. Dit omdat het teveel schade aan de natuur aanricht. Bij de Skradin ingang, bij de pier waar de boot ook vertrekt, is wel een mogelijkheid om te zwemmen. Bij de parkeerplaats bij de Skradin ingang was ook een leuke speeltuin voor kinderen!

Het eiland Visovac

Visovac eiland krka
Visovac eiland

Na je bezoek aan het mooiste deel van het Krka park, stap je weer de auto in. In het midden van de Krka rivier ligt het eilandje Visovac met daarop het Visovac klooster. Indien je niet de intentie hebt om dit eilandje te bezoeken, kun je het ook overslaan wat ons betreft.

Er zijn verschillende manieren om het eilandje te bezoeken. Zo zijn er excursies georganiseerd door het national park zelf. Hierbij ga je per boot vanuit Skradinski Buk waterval naar het eiland. Deze excursie duurt 2 uur en is volgens mij tegen een meerprijs van 100 Kuna / €13. Nog een optie is de excursie van 4 uur met de boot van de Skradinski Buk waterval naar de Roski slap. Hierbij stop je ook 30 minuten op het Visovac eiland. Je boekt de excursie bij de ingangDaarnaast kun je ook op eigen houtje het eiland bezoeken. Je rijdt met de auto naar dit punt en neemt daar de boot voor 50 Kuna / €6,60. De autorit hier naar toe duurt ongeveer 25 minuten.

Visovac boot
Visovac boot

Verder is er ook nog een mooi uitzichtpunt. Echter hebben wij dit uitzichtpunt niet weten te bereiken omdat je best een stuk off-road moet gaan met de auto. Met twee jonge kinderen achterin hebben we dit even overgeslagen. Daarnaast is je huurauto mogelijk niet verzekerd voor schade ontstaan door offroad rijden.

Roški Slap waterval

Na je bezoek aan Visovac eiland – of je slaat het over net zoals wij – ga je weer de auto in en rijd je richting Roski slap. Een waterval die ongeveer in het midden van Krka national park ligt. Vanuit de Skradin ingang bij de grote Krka waterval, is het ongeveer 25 minuten rijden! Daarnaast is het ook mogelijk om deze waterval per boot te bezoeken vanuit de Skradinski Buk waterval. Deze excursie duurt 4 uur.

Eén ingang en een viewpoint

Om Roski slap te zien, rijd je dus naar een ander ingang van het Krka nationaal park. De waterval staat met borden goed aangegeven. Wij zijn zo ver mogelijk doorgereden en toen bleek dat er niet echt een parkeerplaats was (of een hele kleine). Je kunt de auto hier gratis parkeren of langs de weg zetten. Bij de ingang wordt je kaartje gecontroleerd. Naast de ingang, is er ook een mooi viewpoint. Hierbij moet je naar bovenklimmen, naar de Oziđana pećina cave. Vanuit daar heb je een mooi viewpoint. Wij zijn gewoon via de ingang naar binnen gegaan. Vanuit de ingang is het een kleine 5 minuten wandelen ‘naar de waterval’.

Roski slap waterval
De Roski slap waterval was bij ons nauwelijks zichtbaar

Bij ons was Roski slap helaas nauwelijks te zien. Wij bezochten de waterval medio september en het had al een tijdje niet geregend. Hierdoor was de waterval vrij klein en met het blote oog, vanaf de pier, nauwelijks te zien.

Krka national park watervallen
Hoe bijzonder is het om hier te lunchen?

Wat wél een reden voor een bezoek aan Roski slap is, is de prachtige omgeving. Je kunt en mag hier zwemmen, of pootjebaden. Daarnaast is er een heel gaaf restaurantje, waarin je iets kan eten of drinken in een waterval! Wanneer je naar de waterval loopt, kom je eigenlijk automatisch langs dit restaurantje.

Krka met kinderen
Lekker pootjebaden bij Roski slap

Er zijn bij Roski slap ook meerdere wandelroutes, die vrij pittig zijn. Bij Roski slap kun je je hierover laten informeren bij het loket.

Manojlovac waterval

Manojlovac waterval krka
Manojlovac waterval

De laatste waterval die de moeite waard is om te bezoeken is de Manojlovac waterval. Deze ligt in het noorden van het park, op weer 30 minuten rijden van Roski slap (of 50 minuten vanuit Skradinski Buk waterval). Deze waterval ligt verstopt in de natuur en om er te komen moet je ongeveer een half uur hiken. Met jonge kinderen en een baby is dit niet te doen. In dat geval kun je de waterval ook zien vanuit dit viewpoint.

3. Vooraf en online entreetickets kopen

Per dag mogen er 10.000 mensen tegenlijk in het park zijn. Ondanks dat dit heel veel lijkt, zijn er dagen waarop de tickets zijn uitverkocht. Koop je tickets daarom vooraf via de officiële website. Je hebt de keuze uit meerdere tickets. Om de ervaring te hebben zoals hierboven beschreven, heb je het ticket voor het hele park nodig (Ticket for entire park). Hierbij kun je de grote Krka waterval bezoeken, maar ook Roski slap etc. Je kunt ook een ticket kopen voor enkel Roski slap. Hiermee heb je echter geen toegang tot de andere delen van het park!

Goed om te weten:

 • Bij het reserveren van je tickets moet je een ingang kiezen en je aankomsttijd.
 • Entreeprijzen variëren afhankelijk van het seizoen. In het hoogseizoen betaal je zo’n 200 Kuna / €26.
 • Kinderen onder de 7 jaar zijn gratis
 • Studenten, minder validen en kinderen boven de 7 jaar betalen minder
 • Bij het kaartje zit inbegrepen: boottochtje bij skradin ingang, pendelbus vanuit Lozovac ingang, toilet bezoek.

4. Krka national park auto route

krka auto route
Stops Krka nationaal park met de auto

Omdat de watervallen van Krka verdeeld zijn over een groot gebied, bezoek je dit park met de auto. Beter gezegd, je rijdt met de auto naar de verschillende ingangen om vervolgens naar de watervallen te lopen.

A) Skradin parkeerplaats – Boot + wandeling rondom Skradinski Buk waterval (totale duur +/- 3u)
B) Met de auto naar viewpoint Visovac – 25 min rijden + 700 meter lopen (totale duur 1u)
C) Doorrijden naar Roski slap waterval – 25 rijden + 5 min lopen + lekker zwemmen (totale duur zelf in te vullen)
D) Doorrijden naar Manojlovac waterval – 30 minuten rijden + 45 min hiken (totale duur +/-2u)

5. Eten en drinken in het park

Er zijn eetgelegenheden in het park: sowieso bij Skradinski Buk waterval en Roski Slap. Je kunt op die plekken een broodje kopen, drinken, een ijsje etc. Ook zijn hier toiletten. De prijzen voor het eten en drinken zijn uiteraard hoger in het park, maar niet buitensporig. Je kunt betalen met pin.

6. Hoe vermijd je de drukte?

Tja, dit is bijna niet te doen. De Krka watervallen zijn onwijs populair en drukbezocht. Er zijn wel tijdstippen waarop minder mensen aanwezig zijn in het park. Dat is héél vroeg, direct bij opening om 8u én na 16/17u. Het park is tot 19u of 20u open is. Per periode kunnen andere openingstijden gelden.

Wij waren om 12.00u in het park, dus tijdens een piek. Vooral het eerste gedeelte – na de boot – wat super druk. Gedurende de wandeling verspreiden de toeristen zich een beetje. Echter op de brug bij de waterval was het mega druk. Bij de Roski slap arriveerden we laat in de middag, hier was het veel minder druk.

7. Overnachten bij Krka watervallen

Šibenik is wellicht minder bekend dan de andere plaatsen, maar zeker een prachtige plek om te bezoeken. Bovendien kun je vanuit deze plek gemakkelijk het Krka nationaal park bezoeken als daguitstapje. Hierbij enkele hotel tips.

Onze tip: Apartments Laurus

Apartments Laurus voelt echt als je eigen huisje. Je hebt een heerlijk bed, een keuken en badkamer. En dat alles midden in het schattige stadscentrum van Šibenik. Om je heen heb je tal van restaurantjes en loop je gemakkelijk naar het busstation en het strand langs de prachtige kade. De eigenaar komt je ontvangen om de sleutel te overdragen. Hij is ontzettend gastvrij en wilt met alles helpen. Je slaapt hier voor €60 per nacht in het studio appartement.

Liever direct bij Krka national park overnachten? Bekijk dan dit appartement in Skradin!

8. Wat meebrengen bij je bezoek?

 • goede wandelschoenen of -sandalen
 • fotocamera of mobiele telefoon
 • zonnecrème
 • zonnebril
 • voldoende water
 • hoofddeksel
 • lunchpakket, zodat je het park niet uit hoeft om te eten
 • geen kinderwagen, maar een draagzak; er zijn veel trappen en de paden zijn soms hobbelig
 • zwemkleding; er zijn diverse plekken om te zwemmen
 • Honden mogen aangelijnd mee.

9. Krka watervallen bezoeken met baby of peuter?

Krka national park bezoeken
Krka waterval

Yes, we did it! Wij bezochten de nationaal park Krka met onze baby van 11 maanden en peuter van 2,5 jaar. Wij zijn vanuit Trogir naar het nationaal park gereden. Misschien was het fijner geweest om dichterbij het park te verblijven, zoals in Sibenik. Wij waren vrij laat bij de watervallen (pas rond 12.30u) en het was hartstikke druk. In totaal zijn wij 5 uur in het park geweest en hebben we verschillende delen bezocht.

Wat verder nog erg belangrijk is om te weten: het park is niet goed te doen met buggy of kinderwagen! Niet alleen krijg je te maken met hoogteverschillen, ook zijn er kiezelpaden, veel trapjes en is rijden over de geribbelde houten paden écht niet fijn. Neem je baby mee in de draagzak. Wij hadden ook een draagzak voor onze peuter en dat vond hij geweldig. Ik heb de draagzak van Tula, versie Explore met mesh. Je kindje kan hier vanaf de geboorte in en kan op drie manieren gedragen worden (buik-buik, buik-rug, en rug-buik). Op de foto zie je mij met de draagzak van BabyBjorn die ik geleend had van een vriendin. Ook deze draagzak is er fijn. Ik heb geen ervaring met goedkopere draagzakken.

10. Meer tips over Kroatië?

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan de watervallen van Krka nationaal park. Ga jij binnenkort ook een rondreis maken door Kroatië, en staat deze bestemming ook hoog op jouw lijstje? Met je eigen auto of huurauto kan je backpacken of roadtrippen door Kroatië, waarbij je ook de Krka bezoekt. Met deze tips hoop ik alvast dat ik jou voldoende info heb gegeven voor een geslaagd bezoek!

Lees al onze artikelen over Kroatië!

Heb jij na het lezen nog vragen, of merk jij op dat er bij jouw bezoek toch dingen waren veranderd? Laat hieronder zeker een berichtje.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *