Krugerpark safari boeken | Tours, Game drives & self-drive safari’s

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Safari Krugerpark boeken

Wee-ooh wim-o-weh. Wee-ooh wim-o-weh. Zet voordat je verder leest even dit nummer op om in de stemming te komen. Je gaat naar Zuid-Afrika en gaat op safari? Je wilt het Krugerpark bezoeken en bent op zoek naar wat goede tips om je safari te boeken? Lees dan snel verder! In dit artikel lees je alles over safari’s, tours en game drives door het Krugerpark, inclusief de kosten.

Vier safari-opties

Tijdens een safari in Zuid-Afrika ga je op zoek naar wildlife. De meeste safari’s (ook wel game drives genoemd) focussen zich op het vinden van de BIG Five. De BIG Five bestaat uit de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard. De BIG Five refereert niet naar de vijf grootste dieren, maar naar vijf lastigste grote wilde dieren om te voet op te jagen. Grofweg heb je vier verschillende opties en ervaringen voor een Krugerpark safari:

  1. Safari’s via het Krugerpark
  2. Safari’s via een tour operator
  3. Safari’s in een privé reservaat (Greater Krugerpark)
  4. Self-drive safari in het Krugerpark
safari big five dieren
De BIG Five

Mijn tip is om sowieso meerdere dagen uit te trekken om het Krugerpark te verkennen, zowel het nationaal park als een prive reservaat. Zelf hebben wij 4 nachten doorgebracht in dit gebied en hebben we diverse safari’s gedaan.

De genoemde prijzen kunnen in de tussentijd gewijzigd zijn, maar geven een goede indicatie. Het kan een euro meer of minder zijn.

1. Safari’s via het Krugerpark

Het Krugerpark wordt opgesplitst in twee delen: het Kruger National Park en het Greater Kruger National Park (dit zijn de privé reservaten). Het Kruger National Park wordt beheerd door de overheid. Vanuit het nationaal park worden dagelijks safari’s aangeboden. Deze safari’s noemen ze ook wel game drives, ofwel ritjes waarbij je op zoek gaat naar wildlife en voornamelijk de BIG Five. Vanuit het Krugerpark kun je verschillende game drives boeken via de Restcamps (=accommodaties in het Krugerpark).

Morning game drive

game drive safari jeep
hyena krugerpark
O.a. olifanten en een eenzame hyena spotten we tijdens de game drive!

Deze safari begint héél vroeg, rond 04.00u of 05.00u, afhankelijk van je kamp en de winter- of zomertijd. De open jeep met max. 20 personen, vertrekt nog voor zonsopkomst. Met zaklampen ga je op zoek naar wild en de BIG 5. Mijn ervaring is dat de ranger van het Krugerpark erg zijn best deed. De ranger vertelt veel over het park en de dieren en dat maakt een game drive extra interessant. Een morning drive via het Krugerpark kost ongeveer R520 (€25) per persoon en de safari duurt 3 uur.

De morning drive kun je van te voren boeken via de officiële website. Indien je niet in het park overnacht, dan kun je alleen zo’n game drive boeken bij een restcamp bij de toegangspoort! Bijvoorbeeld bij Crocodile Bridge, Orpen of Malelane. Je moet je dan ‘s ochtends vroeg bij de gate melden en zij brengen je vervolgens naar de jeep. Als je wel blijft overnachten in het park, dan kun je bij het betreffende restcamp de game drive boeken.

Safari krugerpark
Jeep Safari Krugerpark (Game drive via Crocodile Bridge rest camp)

Sunset drive

De Sunset drive vertrekt rond 16.00u vanuit de Restcamps. Tijdens deze safari gaat de zon onder en rijd je ook nog een tijdje in het donker! Erg spannend. Een sunset drive via het Krugerpark kost ongeveer R520 (€25) per persoon en de safari duurt 3 uur.

De sunset drive kun je van te voren boeken via de officiële website. Indien je niet in het park overnacht, dan kun je deze game drive alleen boeken bij een restcamp bij de toegangspoort! Bijvoorbeeld bij Crocodile Bridge, Orpen of Malelane. Je moet je dan tijdig melden bij de gate en zij brengen je vervolgens naar de jeep. Als je wel blijft overnachten in het park, dan kun je bij het betreffende restcamp de game drive boeken.

gamedrive krugerpark nacht
sunset drive krugerpark
Tijdens onze sunset drive

Night drive

Een aantal kampen bieden ook een night drive aan. Sommige mensen zijn heel enthousiast over deze drive, maar ik zou hem niet zo snel boeken. Om de dieren te spotten heb je namelijk licht nodig. Twee mensen in de jeep krijgen een grote zaklamp en schijnen hiermee in het park. In het donker zie je ogen van de dieren weerkaatsen. De reden waarom ik niet snel een night drive zou doen, is omdat je tijdens de morning drive óók al in het donker vertrekt en bij de sunset drive óók een gedeelte in het donker zoekt.

Een night drive duurt ongeveer 2 uur en vertrekt meestal na zonsondergang rond 20.00u. Niet alle restcamps bieden dit type safari aan! Kosten R400 / €20 per persoon.

Bushwalk of morning walk

Een hele avontuurlijke manier om op ‘safari’ te gaan is een bushwalk. Hierbij ga je te voet op zoek naar wildlife. Je doet dit altijd in kleine groepen van maximaal 8 personen. Er gaan twee rangers mee en zij vertellen je onderweg alles over het bushveld en de dieren. Deze safaritochten vertrekken ‘s ochtends vroeg en duren zo’n 4 uur. Niet alle Restcamps bieden deze optie aan. Bovendien moet je de nacht van te voren in het park overnachten om deze activiteit te doen.

2. Safari’s in het Krugerpark via een tour operator

Als je niet in het Krugerpark zelf blijft overnachten en graag een hele dag op safari wilt, dan is een dagtour je beste optie. Een Krugerpark tour kun je dit het beste regelen vanuit Hazyview, Nelspruit of Marloth park. De tour operator komt je ophalen bij je accommodatie en gaat vervolgens de hele dag met je op safari in het Kruger National Park. Je moet dus even opletten waar de tour operator actief is. Het Krugerpark is zo groot als de helft van Nederland, dus niet elke tour operator zit bij jouw accommodatie in de buurt. Je kunt overigens ook aan je accommodatie vragen of zij tours regelen.

Tours vanuit Hazyview:

  • Legend Safaris: €60,- per persoon voor een hele dag. Excl. entreeticket. Excl. lunch
  • MoAfrica tours: De kosten zijn €100 per persoon voor een full-day safari dat is inclusief het entreeticket.

Tours vanuit Marloth park (het zuiden):

3. Safari’s in een privé reservaat

safari krugerpark prive reservaat
Onze safari in het privé reservaat bleek écht heel privé ;-)!

Zoals gezegd bestaat het Krugerpark uit twee delen: het Kruger National Park en het Greater Kruger National Park. Het Greater Kruger National Park wordt ook wel een privé reservaat of private game reserve genoemd. De dieren lopen vrij rond en kunnen in zowel het Krugerpark als een privé reservaat zitten. In een privé reservaat krijg je een uniekere safari-experience, betere service en privé game drives (jeepsafari’s) waarbij je dichter bij de dieren kan komen doordat er off-road gereden mag worden.

Tijdens onze rondreis deden wij ook twee game drives in het Balule privé reservaat. Wij verbleven bij isiLimela Lodge en zij regelden een morning drive voor ons. Het kost ongeveer R550 per persoon / €26 voor 3 uur (deze game drive is inmiddels inclusief bij een overnachting. Tijdens een game drive in een privé reservaat, rijd je met een ranger in een open jeep door het Greater Krugerpark (anders dan het Nationale park).

safari prive reservaat krugerpark
balule greater krugerpark safari

Een voordeel van een privé game reserve is dat het voertuig van de gebaande paden af mag. Zo kom je een dichterbij de dieren, dan in het Nationaal Krugerpark. Ook mogen er maximaal één of twee voertuigen tegenlijk in de buurt van het dier komen, waardoor je altijd goed zicht hebt. Het nadeel van een privé reservaat is dat je er niet met je eigen auto doorheen mag rijden (behalve van en naar je accommodatie).

4. Self-drive safari door het Krugerpark

zuid afrika huurauto 2024

Het is écht een aanrader om zelf te rijden door het Krugerpark (ook wel self-drive safari genoemd). Je kunt stoppen waar en wanneer jij wilt, en er is niets vetter dan zelf dieren te spotten! De ideale safari is wat mij betreft de combinatie van self-drive met de game drives in een open jeep. Een georganiseerde game drive met ranger is heel bijzonder omdat je veel informatie krijgt over de dieren. Daarnaast heb je vanuit een open jeep beter zicht dan vanuit je eigen huurauto. Het voordeel van een self-drive is dat je zelf je route kan bepalen en zolang bij de dieren kunt blijven als jij wilt. Er zijn namelijk zoveel mooie dieren! Ik heb een heel uitgebreid artikel geschreven over onze Self-drive safari. Lees het hier voor informatie en routes.

zebra kruger
Familie zebra’s

Hopelijk heb ik je geholpen met het plannen van je bezoek aan het Krugerpark en het kiezen van jouw ultieme safari! Wellicht vind je deze artikelen ook interessant:

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Dit artikel is geupdate in 2024.
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *