Kyoto bezienswaardigheden en wat doen in 4 dagen

Traditioneel Japan in Kyoto: wat doen in 4 dagen

Kyoto, de oude keizerlijke hoofdstad van Japan is echt het culturele Japan wat je kent van de beelden op tv en de reisgidsen met, geisha’s, kimono’s, shrines etc. Het is echt een superleuke plek om te bezoeken maar ook zeer toeristisch! Bezienswaardigheden in Kyoto zijn het prachtige stadsdeel Gion, beklim het heilige Fushimi Inari-taisha shinto altaar, loop tussen een metershoog bamboe bos en bezoek de ‘gouden’ Kinkaku-ji en ‘zilveren’ Ginkaku-ji tempel. Kyoto was een van mijn favoriete bestemmingen in Japan en daarom ben ik er dan ook wel even blijven plakken, je kunt je hier met gemak 3 of 4 dagen vermaken. Ik neem je in dit blog graag mee op reis door deze prachtige plek!

Kyoto is bijna niet gebombardeerd in WW2 en daarmee nog groot en deels in oude staat te zien. Het gerucht gaat dat de Amerikanen het bewust niet bombardeerden doordat een hoge generaal van het leger hier zijn huwelijksreis gevierd had

Kyoto straatbeeld
Echt een typisch beeld voor Kyoto: Traditionele huizen en kimono’s sieren het straatbeeld

Omdat bezienswaardigheden in Kyoto soms erg verspreid liggen is het handig om een dagindeling aan te houden. Hieronder volgt een logische indeling voor 4 dagen Kyoto, waarbij je op een efficiënte manier langs de belangrijkste bezienswaardigheden komt.

Dag De reis naar Kyoto

Je kunt Kyoto gemakkelijk en direct bereiken met de Shinkansen (hogesnelheidstrein in Japan) in ongeveer 2 uur vanaf Station Tokyo. Een enkeltje kost ¥ 14.000 (€ 93,96) met de hogesnelheidstrein, maar je kunt hierop veel kosten besparen door de JR-pass aan te schaffen: lees hier meer over in het artikel over Tokyo.

€ 1 is ongeveer ¥ 150, Japanse Yen. De gebruikte wisselkoers van € Euro naar ¥ Yen is van mei 2023 en kan inmiddels verschillen, maar het geeft een indicatie over de prijsniveaus.

Alternatieve routes naar Kyoto

Kyoto ligt dichtbij Osaka en Nara en meestal wordt een bezoek aan deze stad gevolgd door bezoeken aan de andere twee steden. Maar je kunt natuurlijk ook vanaf deze plaatsen naar Kyoto reizen. De reistijd vanaf Osaka bedraagt ongeveer 30 minuten en kost ¥ 1700 (€ 11,41), vanaf Nara is de reistijd een uur en kost dit ¥ 700 (€ 4,70), de laatste is geen Shinkansen track.

Ben je van plan om met een auto richting Kyoto te gaan rijden dan kost dit je vanaf Tokyo ongeveer 5,5 uur.

Begin je jouw reis naar Japan in Kyoto in plaats van Tokyo? Vanuit Amsterdam gaan er ook vluchten naar het nabijer gelegen Osaka.

Check ook even een vertrek vanaf Brussel of Düsseldorf ipv Amsterdam voor de beste deal.

Hoe te verplaatsen in Kyoto?

kyoto bus

In Kyoto is een trein- en metronetwerk aanwezig maar deze bereiken niet alle delen van de stad. Ik heb mijzelf daarom het meest per bus verplaatst of lopend, dit kan ik iedereen aanraden. Het beste koop je een dagkaart voor de bus voor ¥ 700 (€ 4,70), dan ben je in een keer gedekt voor de hele dag en loop je niet de hele tijd te stoeien met cash. Een alternatieve mogelijkheid is om de stad op de fiets te gaan verkennen al zijn sommige afstanden wel vrij groot.

Waar verblijven in Kyoto?

Ik heb er zelf voor gekozen om in de authentieke wijk Gion te verblijven. Deze wijk van Kyoto staat bekend om de Geisha’s en is nog ingericht met charmante houten traditionele gebouwen, theehuizen, luxe restaurants en speciaalzaken waar je prachtige traditionele kimono’s kunt bewonderen. Dit was het beeld wat ik van Japan had voordat ik op reis ging, en ik zou de lezer dan ook zeker aanraden om in deze wijk naar een accommodatie te zoeken.

Om de wijk Gion te bereiken pak je vanaf aankomst op station Kyoto buslijn 202 of 206 Dit kost je ongeveer 18 minuten, de kosten zijn ¥ 230 (€ 1,54)

Mijn eigen verblijf in Gion: Ryokan Q-beh – Dormitory vanaf € 20,– (ongeveer ¥ 3000) en Private vanaf € 50,– (ongeveer ¥ 7500)

kyoto hostel tips

Ik heb zelf budget gereisd in Japan. Doe je dit ook? Dan adviseer ik je om te verblijven in het Gion Ryokan Q-beh. De locatie is perfect op slechts 300 meter van de prachtige Yasaka shrine. Het huis is in traditionele Japanse stijl gebouwd in het begin van de 19de eeuw en veel is nog in originele staat, echt heel vet. De ryokan biedt dormitory rooms aan al vanaf € 20,- (ongeveer ¥ 3000) per nacht. Een private room voor twee personen slaap je hier al vanaf € 50,- ( ongeveer ¥ 7500). De accommodatie is beoordeeld als zeer goed met een 8,5. Je ontmoet hier veel andere backpackers of budgetreizigers die door Japan reizen.

Wil je luxer verblijven: Gion Misen – Tweepersoonskamer vanaf 160,– (ongeveer ¥ 24.000)

Gion Misen hotel in Kyoto

Deze accommodatie, Gion Misen, ligt ook in diezelfde wijk. Wel iets meer aan de rand maar nog steeds slechts op 10 minuten lopen vanaf de Yasaka shrine, 4 minuten lopen vanaf de Shijō-dōri straat en 3 minuten lopen vanaf het station. Daarbij is het uitzicht magnifiek. Deze 4* accommodatie is beoordeeld met een 8,9 op meer dan 200 beoordelingen. Bij de prijs zit ontbijt in, dit is zowel continentaal als Aziatisch.

Wat nog te doen na aankomst in Gion

Na aankomst in de accomodatie is het tijd voor sightseeing. De wijk is als gezegd een van de oudste delen van de stad en bezit daardoor onwijs veel coole plekken. Het hoogtepunt voor mij in Gion was persoonlijk de Yasaka Shrine. Een Shinto-schrijn heiligdom met verschillende oude gebouwen, waaronder poorten, een grote zaal en een podium. De architectuur is prachtig om te zien bij dag & nacht en de entree is trouwens gratis. Je zult hier ongeveer 30 minuten tot 1 uur besteden.

Yasaka-shrine bezienswaardigheid
De Yasaka Shrine in volle glorie bij nacht

De Yasaka Shrine is gelegen aan het oostelijke begin van de Shijō-dōri straat. Loop je vanuit de tempel vervolgens deze straat in, dan kun je hier winkelen voor zaken als kleding maar ook heel goed voor souvenirs. Er is bijvoorbeeld een fourniturenwinkel: ‘Wargo’, voor het kopen van een leuk souvenir, als traditionele paraplu’s en Japanse waaiers. Het thuisfront zal dit zeer waarderen! De straat zelf loop je zo door, maar afhankelijk van het aantal stops zal de besteedde tijd hier op kunnen lopen naar 30 minuten tot 1 uur.

kyoto wat te doen

Loop de winkelstraat uit en je komt aan bij de Kamo rivier. Ga hier vervolgens naar rechts en loop bij de derde weer rechtsaf. Dan volgt er na 100 meter een brug aan je rechterhand: De Tatsumi brug. Een sprookjesachtige brug met beekjes en wilgen langs de oever. Van de bezienswaardigheden in Kyoto zijn hier zelfs scenes van een film opgenomen: “Memoirs of a Geisha”.

Tatsumi-brug kyoto

De eerste dag heeft vol gezeten met indrukken. Het kan goed zijn dat je toe bent aan wat rust in je verblijf. Maar mocht je nog wel energie hebben om ’s avonds op pad te gaan dan is het Gion corner Theater misschien een idee. In dit theater krijgt je een voorstelling met een Geisha show, Japanse ceremonies en verschillende muzikale optredens. Er is ook een Engelse vertaling bij het optreden aanwezig. Ik vond het wel prijzig met ¥ 6000 (ongeveer €40,- entree voor het goedkoopste ticket).

Dag Ginkaku-ji tempel en Nishiki Market in Gion

Neem de tijd om uit te slapen en te genieten van je verblijf maar ontbijt vandaag niet te zwaar want later vandaag ga je lunchen op de Nishiki Market. Maar eerst tijd voor een bezoek aan (naar mijn mening, een van de mooiste tempels van Japan: de Ginkaku-ji.

Pak hiervoor buslijn 17 of 32 vanaf Nishiki markt of anders 203 vanaf centraler Gion. Dit neemt een half uur in beslag en kost ¥ 230 (€ 1,54).

ginkaku-ji-tempel-Kyoto japan
De Ginkaku-ji tempel bij dag. Dit was een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Kyoto.

De Ginkaku-ji is een boeddhistische tempel gelegen in de heuvels iets ten oosten van het centrum van Kyoto en geregistreerd als UNESCO werelderfgoed. Naast het bekende zilveren paviljoen op de foto, zijn er nog meerdere tempels, gebouwen, tuinen, vijvers rondom het complex. De entree bedraagt ¥ 500 (€ 3,35). Vergeet niet dat je in de buurt van de tempel ook een wandeling kunt gaan maken over het beroemde filosofenpad: Sakyo. Inclusief deze wandeling ben je hier wel 1 – 1,5 uur bezig.

Nishiki Markt
Eten bestellen
Vismarkt
De Nishiki markt in Kyoto, druk bezocht door zowel locals als toeristen

Na dat je al het moois van de Zilveren tempel gezien hebt is het tijd om terug te keren naar Gion. Blijf nu twee bushaltes langer zitten om uit te komen op de Nishiki markt. Een zeer oude food markt, meer dan 400 jaar, met echt de meest uiteenlopende Japanse etenswaren. Je kunt hier beginnen met het proeven van de onigiri (rijstballetjes met vulling), dan geweldige vis scoren en de maaltijd heerlijk afsluiten met, jawel: groene thee-ijs. Probeer trouwens ook eens een sake proeverij als aperitief, een traditioneel Japans ambachtelijk gebrouwen rijstwijn. Ook dit is Japan, naast de thema cafés in bijvoorbeeld Tokyo en een heerlijk onderdeel van de bezienswaardigheden in Kyoto. Als je hier besluit te gaan eten spendeer je op deze markt al snel 1,5 – 2 uur.

Als je de aankomstdag veel tijd over hebt kun je besluiten hier de eerste dag al te gaan eten, de markt is open tussen 9 – 18 uur

Dag Kiyomizu-dera tempel en Fushimi Inari-taisha jinja-schrijn heiligdom

Sta vandaag een beetje bij tijds op want er wacht een drukke dag. Eerst ga je het hoger gelegen zoeken iets buiten het centrum van Kyoto bij de Kiyomizu-dera tempel.

Kiyomizu-dera-tempel-Kyoto
De Kiyomizu-dera gezien vanaf de podium kant.

Pak hiervoor buslijn 202 en 206 vanuit Gion. Dit kost je een klein kwartier aan reistijd en ¥230 (€1,5).

Deze tempel wordt ook wel de Helder Water-tempel genoemd en is een oude houten boeddhistische tempel. Het heeft een enorm podium wat een prachtig uitzicht biedt over de stad en ook kon ik in de vroege lente al veel cherry blossoms zien bloeien rondom de tempel. Binnen in, kun je een gebed uitspreken bij de heilige Kannon: Leg je handen in elkaar als je voor het standbeeld staat en denk aan je dierbaren. Je spendeert hier ongeveer 1,5 – 2 uur.

Vervolg nu je weg naar de Fushimi Inari-taisha jinja-schrijn.

Pak hiervoor de metro Keihan Main line vanaf Gion station en stap uit bij station Inari. Reistijd is ongeveer 23 minuten en de kosten zijn ¥ 230 (€ 1,54).

Fushimi Inari Shrine bezoeken
Fushimi Inari Shrine in bos
oranje pilaren japan
Ik heb de Fushimi Inari-taisha jinja-schrijn twee keer bezocht, overdag en ’s nachts

Het Fushimi Inari-taisha jinja-schrijn is denk ik het meest bekende Shinto-altaar ter wereld en zeer oud, wel meer dan 1400 jaar. Het is gebouwd op een berghelling en een pad met traditionele poorten (in Japans: torri) die leiden naar een heilige spiegel bovenop deze berg. Om de top te bereiken passeer je duizenden van deze torri. Deze hebben verschillende inscripties en zijn elk gedoneerd door een persoon, familie of bedrijf. Houdt er rekening mee dat de weg naar de top een behoorlijke wandeling en klim is waardoor een goede conditie en Hike schoenen geen overbodige luxe zijn.

Tijdens je weg nar boven ben je omringd door een schone en bosrijke omgeving. Verder heb je verschillende uitzichten vanaf de berg op de stad, en passeer je verschillende tempels. Ik heb zelf niet overdreven veel stops gemaakt en was al 2,5 uur kwijt, het meeste van al mijn bezienswaardigheden in Kyoto. Reken dus in ieder geval 2 uur voor deze activiteit. De entree voor het bezoeken van dit heiligdom is gratis, maar je kunt het steunen door een eigen torri op de berg te zetten, een miniatuur versie weliswaar, voor ¥ 1000 (€ 6,71).

De schrijn is 24-uur te bezoeken. Indien mogelijk zou ik ook eens ’s nachts door de torri heenlopen omdat het veel rustiger is en een bijzonder effect geeft. Ga niet helemaal de berg op ’s nachts, want er brand weinig licht en je kunt struikelen.

Dag Kinkaku-ji tempel en Arashiyama bamboe bos

De laatste dag van je verblijf in Kyoto is helaas alweer aangebroken en deze gaan we goud afsluiten. Want naast de zilveren tempel is er ook nog een hele mooie ‘gouden’ tempel in Kyoto: Kinkaku-ji.

Bezienswaardigheden Kinkaku-Ji-tempel
De wonderschone Kinkaku-ji tempel.

Vanaf Gion in de richting van de tempel pak je eerst de metro bij het Sanjo Keihan station en stap je uit bij Nishioji Oike. Daarna switch je naar je naar busnummer 205. Dit kost je in totaal ongeveer 45 minuten.

Deze boeddhistische Kinkaku-ji tempel is net als de ‘zilveren’ Ginkaku-ji tempel UNESCO gecertificeerd. Ze wordt gebruikt als een opslagplaats voor relieken (thans wat men geloofd) van de Boeddha. De buitenkant van de tempel is voorzien van bladgoud en het bevindt zich tussen aangelegde tuinen en een spiegelende vijver. Met een beetje fantasie lijkt deze tempel zelfs op water te drijven.

In de tuin bij de tempel bevindt zich ook een theehuis dat gebruikt werd door een voormalig Japanse keizer. De groene thee is hier heerlijk en je krijgt er nog twee stuks matcha bij, smakelijk alvast! De kosten voor het bezoeken van de tempel zijn ¥ 400 (€ 2,68). Je besteed hier 1 – 1,5 uur, iets minder tijd dan bij de Ginkaku-ji omdat hier geen filosofenpad is. Besluit je echter thee te gaan drinken in het keizerlijke theehuis zal de tijd wat oplopen.

Vervolg nu je weg naar de laatste activiteit in het bamboe bos Arashiyama.

Om de Bamboo Grove te bereiken vanaf de Kinkaku-ji tempel pak je busnummer 205 terug richting trein station Emmachi. Vanaf hier pak je dan de trein naar Saga-Arashiyama Station. In totaal is de reistijd 40 minuten.

bamboe bos kyoto
Bamboe
Ik waande mijzelf klein duimpje tussen de enorme hoge bamboe in dit bos

Ik ben een natuurliefhebber, en voor lezers die dat ook zijn, is het Arashiyama Bamboo bos een ideale mogelijkheid en ook een ander soort activiteit dan veel van de bezienswaardigheden in Kyoto die bestaan uit tempels. Arashiyama is een natuurlijk bos van bamboe en heeft verschillende wandelroutes. Tijdens het lopen maakten de geluiden van de wind die het bamboe hout laat bewegen en kraken indruk op mij. De Japanse overheid heeft hier zelfs een specifieke naam aangegeven (soundscape) en het tot beschermd gebied verklaart. Kijk ook eens omhoog om het ‘dak’ van het bos te zien en je realiseert je dat sommige delen van het bamboe bos wel meer dan 15 meter hoog zijn. Als je de hoofdroutes aanhoudt en wat tijd neemt om foto’s te maken ben je hier 1,5 tot 2 uur kwijt.

Huren van een kimono 

In Kyoto kom je veel mensen tegen in de traditionele Japanse kledij, de kimono. Deze zijn er zowel voor dames als voor heren. Het is leuk om jezelf te verkleden alvorens je de bezienswaardigheden in Kyoto gaat verkennen, geloof me je bent lang niet de enige! Vanaf € 20 (ongeveer ¥ 3000) huur je al een kimono voor een dag. Tijdens mijn bezoek aan Kyoto was het zeer koud waardoor ik het zelf niet zag zitten om mij in dit soort dunne kleding te verplaatsen maar achteraf vond ik uit dat er speciale winter kimono’s bestaan dus ook dan zou ik het gewoon doen. 

Kimono-stijl-in-Kyoto

De Japanners die je ziet lopen in Kimono’s zijn veelal toeristen die Kyoto bezoeken en geen locals.

Bezoek een Japans theehuis in Kyoto

Zeg je Japan, dan zeg je theehuizen. De groene thee wordt hier al voor generaties lang gedronken als sociale aangelegenheid. Ook bij het eten van sushi is het heel gebruikelijk dat dit ernaast geserveerd wordt. Het is een mooie setting in een zeer oud Japans huis met de papieren schotten en de tatami vloer, waarin je in kleermakerszit thee drinkt. Tevens een goede manier om door te warmen na een koude dag. 

  • Ik heb zelf het ‘Tea House’ bezocht in Gion. Deze is gelegen naast de Chion-in tempel. Een geweldige ervaring, zeker om even door te warmen na lange wandelingen in een zeer koud Kyoto
  • Wil je een theehuis ervaring met Geisha’s in Gion. Ga dan naar het Ichriki chaya tea house. Het is hier behoorlijk toeristisch en druk dus zorg wel dat je van te voren even een plekje reserveert.
doen in Kyoto

Geisha’s worden nog weleens onrespectvol benaderd door toeristen in Japan, door ze aan te raken of ongewild foto’s te maken. Doe dit niet, vraag toestemming voor het maken een foto en raak ze absoluut niet aan. Respect is zeer belangrijk in de Japanse cultuur.

Liever een georganiseerde tour door Kyoto doen?

Zie je het niet zo zitten om alles zelf te regelen? Er worden gelukkig ook voldoende tours door Kyoto aangeboden. Kijk naast de dagtour ook eens naar een van de vele theeceremonies.

Word Kyoto je volgende bestemming? Helemaal top, en mocht je nog vragen hebben over de reis of wil je zelf een tip delen? Laat hieronder dan een reactie achter.

Have fun en reis je vrij ,
Edwin

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *