Hero background

Hero background

Laos

Laos

Laos is zeker niet het eerste land waar je aan denkt als je het over Azië hebt. De meeste reizigers gaan ook alleen maar naar Laos omdat ze op doorreis zijn naar een ander land. Bijvoorbeeld van Thailand naar Vietnam. Laos heeft geen stranden maar het land heeft zo veel moois te bieden. Cultuur, avontuur en ontspanning, Laos heeft het allemaal. Het is een ontzettend gastvrij land en ideaal voor backpackers.

Neem de tijd om Laos te ontdekken. Alleen al in het noorden kun je met gemak twee weken verblijven. Laos is geschikt voor reizigers die houden van natuur. Vooral in het regenseizoen is alles mooi groen. In Laos kun je wandelingen maken door de jungle, prachtige rijstvelden bezoeken en je vind er ontzettend mooie watervallen.

Handig om te weten

  • Beste reisperiode: november t/m februari
  • Je betaalt in KIP. €1 ≈ 15800 Kip

  • Reisvaccinaties aanbevolen

  • Toeristenvisum bij aankomst voor $35

  • Wereldstekker voor stopcontact type A, B, C, E en F nodig.

  • Minimaal 13u vliegen. Wij betaalden €850 retour.

  • Maak gebruik van de bus, trein, tuktuks, fiets (en slowboat)

  • Wij boekten hotels vooraf via Booking.com.

Onze reisroute

Alle reisblogs en tips

Leuke excursies

Backpacken in Laos

Laos is een interessant land, met een rijke cultuur en nog relatief onontdekt. Je ontdekt het ongetwijfeld tijdens je rondreis. Vanuit Nederland kun je niet direct naar Laos vliegen. Je zult eerst naar één van de omringende landen moeten vliegen en vanuit daar verder reizen naar Laos. Wij zijn eerst naar Bangkok gevlogen en vanuit daar zijn we naar het noorden van Thailand gereisd. Daar zijn we de grens overgestoken naar Laos. De meeste reizigers nemen bij de grens de slowboat naar Luang Prabang. Deze reis duurt in totaal 2 dagen. Vanwege Corona gaat de slowboat nog niet iedere dag. Vraag van te voren, bijvoorbeeld bij de eerste verblijfplaats, op welke dagen de slowboat vertrekt.

Bekijk voor het boeken van je reis en voor vertrek altijd het actuele reisadvies van Laos!

Contant geld

In Laos zul je vrijwel alles met contant geld moeten betalen. Zowel de verblijfplaatsen, het openbaar vervoer en de activiteiten. Er zijn voldoende geldautomaten te vinden in Laos, maar toch gaat pinnen nog niet overal even soepel. Zorg dat je bij de grensovergang contant geld bij je hebt om het visum te betalen. Het maakt niet uit of je met Thaise Baht, Euro’s, Dollar of wat dan ook betaald. Er staat een geldautomaat maar deze accepteert niet alle pinpassen of creditcards. Dit geldt niet alleen bij de grensovergang maar in heel Laos. In de grotere steden heb je geldautomaten van verschillende banken. De kans dat je hier geen geld kunt pinnen is vrij klein.
Krijg je bij een geldautomaat geen geld, kijk dan dezelfde dag of de dag erna of het geld is afgeschreven van je bankrekening. Is dit het geval, neem dan contact op met de bank. Neem dus voor vertrek alvast wat KIP mee!

Hoe kun je het beste reizen?

Wij hebben voornamelijk gereisd met de bus en met minivans. Een andere mogelijkheid heb je tussen sommige steden en dorpen niet. Daarnaast is de bus de goedkoopste optie. Waar je zeker rekening mee moet houden in Laos is dat je op een reisdag geen andere plannen hebt. Bij je verblijfplaats kunnen ze zeggen dat de bus om een bepaald tijdstip vertrekt maar als je aankomt bij de bus kan het zomaar zijn dat je 2 uur moet wachten. Een andere tip, neem altijd de vroegste bus. Als je een bus later pakt en deze is niet vol, dan kan een chauffeur zomaar zeggen dat hij vandaag niet rijdt en je een dag langer moet blijven.

Sinds een aantal jaren kun je vanuit het noorden van Loas met een hogesnelheidstrein reizen naar Vientiane. De trein is ontzettend comfortabel en scheelt enorm veel reistijd. Je kunt ook binnenlandse vluchten nemen naar Luang Prabang of naar de hoofdstad Vientiane.

Interessante buurlanden

Laos is vaak één van meerdere landen die backpackers bezoeken tijdens hun rondreis door Zuid-Oost Azië. Het grenst aan veel landen waaronder China, Myanmar, Thailand en Cambodja. Verblijf minimaal 2 weken in Laos om een goede indruk te krijgen van het land, bij voorkeur 3 of zelfs 4 weken voordat je verder reist. Je kan Laos goed combineerden met buurland Thailand, maar Vietnam of Cambodja worden ook vaak gecombineerd in één rondreis.