Laugavegur trail in IJsland: Zo regel je de bus, hutten & route!

Laugavegur trekking zonder gids: De route, het stappenplan & tips

Staat de Laugavegur trail hoog op je bucket list? En vraag jij je af hoe je deze meerdaagse wandeling zelfstandig organiseert? Look no further! Door alles zelf te doen, bespaar je geld en heb je vrijheid om de tocht in te richten zoals jij dat wilt. Hier vind je een compleet stappenplan (inclusief uitleg over de route en het reserveren van hutten en busvervoer). Zo regel jij IJslands’ beroemdste wandeltocht van A tot Z, helemaal zelf!

Laugavegur Hike IJsland
Zie jij jezelf al over de sneeuw lopen, langs de prachtig gekleurde bergen? Ik leg je graag uit hoe je de trail zelf regelt!

Belangrijk: De Laugavegur is toegankelijk van ongeveer eind juni t/m half september. Exacte datums hangen af van het weer, de sneeuw en begaanbaarheid van de wegen! Juli en augustus staan bekend als de beste maanden. Heb je géén zin om alles zelf uit te zoeken? Ga dan op reis met Travelbase (The Iceland Trail), dan zijn je overnachtingen, de begeleiding en al het interne transport geregeld!

Stap 1 – Keuze: overnachten in berghutten of kamperen?

Huh, moet deze keuze als eerst? Ja! Het antwoord op de vraag ‘hutten of kamperen?’ bepaalt namelijk welke stappen je moet nemen en met welke prioriteit.  

Optie A) In berghutten slapen:

  • Voordelen:
    • Comfortabel! Je slaapt, kookt, eet en relaxt in een warme hut en bent dus niet blootgesteld aan gure weersomstandigheden. Een tent opbergen in de regen? Nooit leuk!
    • Een lichtere backpack, want je bespaart jezelf het gesjouw met een tent, een slaapmat en kookgerei.
  • Nadelen:
    • Prijzigere optie. De kosten zijn +-9500 ISK (>60 euro) per persoon, per nacht.
    • Minder flexibiliteit, want vooraf reserveren is verplicht en er zijn maar een beperkt aantal slaapplaatsen per hut.
    • Minder privacy. In hut Emstrur slaap je bijvoorbeeld met 20 anderen schouder aan schouder op een paar vierkante meter.

Geef jij de voorkeur aan berghutten? Zorg dan dat je maanden van te voren de reserveringen vastlegt (zie stap 4).

Optie B) Kamperen in eigen tent:

  • Voordelen:
    • Flexibeler, omdat vooraf reserveren niet nodig is. Ook kun je ter plekke bepalen om de wandeltocht in meer of minder dagen te lopen dan je vooraf had gepland.
    • De goedkoopste optie. Kosten zijn +-2000 ISK (+- 13,50 euro) per persoon, per nacht.
  • Nadelen:
    • Het weer is onvoorspelbaar en kan guur zijn. De omstandigheden om te kamperen zijn pittiger dan op een camping in een zonnig, Frans oord. Verwacht regen, mist, wind, koude nachten en/of sneeuw.
    • Je mag geen gebruik maken van de keukenfaciliteiten in de hut, dus ook koken op je eigen kookstel doe je buiten. Sommige hutten hebben gelukkig een grote tent opgezet om beschut je eten klaar te maken.
    • Zwaardere backpack! Denk aan: een dikke(re) slaapzak, je eigen tent, een slaapmat en kookgerei.

Voor een beginnende hiker zijn de berghutten de meest comfortabele optie, omdat je minder gewicht in je backpack hebt. Ook ben je in de hut beschut van de IJslandse weersomstandigheden.

Laugavegur Trail Hut Kamperen
En, ga je voor de comfortabele hutten of avontuurlijk kamperen? Op de foto zie je de hut en camping van Landmannalaugar.

Stap 2 – Bepaal je route: aantal etappes & overnachtingen

De Laugavegur trail is 54 kilometer lang. Een wandelaar kan zelf bepalen hoe hij/zij de route vormgeeft qua aantal dagen en overnachtingen.

Bekendste Laugavegur route

De meeste mensen lopen de Laugavegur trail in vier etappes, van Landmannalaugar naar Þórsmörk (= noord naar zuid):

  • Dag 1 – 12 km: (Busrit vanuit Reykjavik naar) Landmannalaugar naar Hrafntinnusker (4 à 5 uur)
  • Dag 2 – 12 km: Hrafntinnusker naar Álftavatn (4 à 5 uur)
  • Dag 3 – 15 km: Álftavatn naar Emstrur (6 à 7 uur)
  • Dag 4 – 15 km: Emstrur naar de FI-hut ‘Þórsmörk Langidalur’ OF naar de Volcano Hut ‘Þórsmörk Húsadalur’ (6 à 7 uur)

Als je uitgaat van deze route, wandel je vier dagen met drie of vier overnachtingen. Je slaapt bij: Hrafntinnusker (nacht 1), Álftavatn (nacht 2), Emstrur (nacht 3) en eventueel in Þórsmörk (nacht 4). Op de vierde dag heb je twee opties: 1) Neem de bus naar Reykjavik op de dag van de laatste etappe óf 2) Slaap nog een nacht in één van de twee uitvalsbases in Þórsmörk. Wij kozen voor het laatste, omdat we het leuk vonden om een extra dag de omgeving te verkennen. Dit is ook de route die je met The Iceland Trail loopt.

Laugavegur IJsland route
Wij bleven na de Laugavegur trektocht nog een nacht in Þórsmörk en liepen op dag 5 een wandelroute naar dit fantastische uitzichtpunt.

Alternatieve route (met name voor kampeerders)

Hrafntinnusker, de eerste hut/camping op de trail, ligt hoog en onbeschut. Ik heb van meerdere kampeerders begrepen dat dit hun minst favoriete camping was door de kou en harde wind. Als je deze camping liever vermijdt, kun je de eerste nacht overnachten bij het startpunt in Landmannalaugar. De volgende dag combineer je de eerste twee etappes door 24 kilometer op één dag lopen. Dat ziet er zo uit:

  • Dag 1 – 0 km: Busrit vanuit Reykjavik naar Landmannalaugar
  • Dag 2 – 24 km: Landmannalaugar naar Álftavatn
  • Dag 3 – 15 km: Álftavatn naar Emstrur
  • Dag 4 – 15 km: Emstrur naar de FI-hut Þórsmörk Langidalur OF de Volcano Hut Þórsmörk Húsadalur (= 15 km)
IJsland Trail Laugavegur Trekking
De bewegwijzering is gelukkig duidelijk: per etappe staan er een aantal van dit soort palen en verder zie je veel houten paaltjes.

Snellere route

Wil jij in minder dagen lopen? De tocht is te doen in twee of drie dagen (zo lees ik uit ervaringen op internet). Sommigen lopen na de busrit door naar Álftavatn (= 24 km). Ook zijn er fanatiekelingen die de 30 km van Álftavatn (of Hvangill) naar Þórsmörk in één dag lopen. Hrafntinnusker naar Ermstrur samenvoegen? Kan (= 27 km). Gelukkig is het lang licht in de zomermaanden, waardoor je lange dagen kan maken. Wat ik je wil meegeven: ga voor jezelf na of jij fit en ervaren genoeg bent om de hike in minder dan vier dagen te lopen! Zelf vonden wij vier dagen perfect, omdat we tussendoor genoeg tijd hadden om wat te lezen, relaxen of kletsen.

Beoordeel zelf of je fit en ervaren genoeg bent om de hike in minder dagen te lopen dan de ‘meest gangbare’ vier etappes.

Andersom lopen?

Het is minder gangbaar, maar wel mogelijk om te starten in Þórsmörk en te eindigen in Landmannalaugar. Deze kant op is pittiger, doordat je meer moet stijgen in hoogtemeters. Daarbij is het in het hoogseizoen niet mogelijk om de hutten te reserveren in deze looprichting, dus is het alleen een optie voor kampeerders.

Route uitbreiden met de Fimmvörðuháls trail

Doorgewinterde wandelaars opgelet! Breid de Laugavegur uit met de Fimmvörðuháls trail als je zin hebt in meer avontuur. Deze pittige hike is 25 kilometer en eindigt in Skógar. De meesten lopen het in één lange dag in zo’n 8 tot 12 uur. De route is ook op te knippen in twee stukken door een nacht te vertoeven in: 1) de FI-hut ‘Baldvinsskáli’ óf 2) de ‘Fimmvörðuskáli’ hut van Útivist. Let op: deze primitieve hutten hebben weinig slaapplaatsen en er is geen stromend water! Ga je? Koop dan je busticket voor de terugweg vanaf Skógar.

Fimmvörðuháls in één dag? Slaap de nacht ervoor bij Þórsmörk Básar (hut/camping van Útivist) om jezelf een head-start te geven! Ook Langidalur is een betere optie dan de Húsadalur hut qua ligging op de route.

IJsland Laugavegur Zelf Regelen
De Fimmvörðuháls trail eindigt bij de Skógáfoss, een spectaculaire waterval die wij tijdens onze rondreis door IJsland in 2019 al hadden gezien.

Stap 3 – Bepaal de datums waarop je (ongeveer) wil lopen.

Nu je een route hebt uitgestippeld, is het tijd om te kijken naar de datums waarop je (het liefst) wil lopen. Let op: de wandeling is – in de regel – toegankelijk tussen eind juni t/m half september. De exacte begin- en einddatum van deze periode hangen af van het weer, de sneeuw en de toegankelijkheid van de F-wegen naar Landmannalaugar. Kampeerders hebben de luxe dat ze niet hoeven te reserveren, dus is het eenvoudig om een start- en einddatum te bepalen. Hutgasten zijn daarentegen afhankelijk van de beschikbaarheid van de bedden.

Laugavegur als onderdeel van een roadtrip? Bekijk onze (eerder gemaakte) 11-daagse rondreis door IJsland ter inspiratie.

Stap 4 – Informeer naar de beschikbaarheid van de hutten*

*Enkel indien je wilt overnachten in de hutten! Via Travelbase slaap je in je eigen tent!

Je globale plan is geschetst! Dan is het nu zaak om slaapplekken te bemachtigen.  Wil je écht in de hutten slapen en is kamperen geen optie? Dan zou ik zelfs opperen om eerst te kijken naar de beschikbaarheid van de hutten vóórdat je je vliegtickets naar IJsland boekt.

Reserveer de hutten op tijd! Maanden vooraf, want de Laugavegur is populair. Wees erop voorbereid dat je mogelijk flexibel moet zijn in datums en/of de route.

Hutten van Ferðafélag Íslands

Het merendeel van de hutten wordt beheerd door de IJslandse bergsportvereniging Ferðafélag Íslands (afgekort ‘FI’). Dit zijn: Landmannalaugar, Álftavatn, Hvanngil (= 4 km achter Álftavatn), Emstrur en Þórsmörk Langidalur. Stuur een mail naar FI om te informeren naar de beschikbaarheid op jouw voorkeursdata. Op hun website staat beschreven hoe dit werkt. Tot op heden is er helaas geen optie om direct een online reservering te plaatsen.

Laugavegur Trail Regelen Kamperen
Van alle FI-hutten was Álftavatn onze persoonlijke favoriet. Wat een fantastische plek zo aan het meer en in het zonnetje.

Andere optie in Þórsmörk: Volcano Huts

In Þórsmörk heb je ook een andere keuze, namelijk de (in mijn ogen luxere) hut van Volcano Huts in Þórsmörk Húsadalur. Deze hut heeft een restaurant, sauna, een klein natuurzwembad, stroom en douches zonder tijdslimiet. Tegen een meerprijs zijn er privékamers beschikbaar, of een glamping tent. Online reserveren is mogelijk!

Laugavegur Regelen Zelf IJsland Route
Na de wandeling kun je neerstrijken in dit gezellige restaurant van de Volcano Hut in Þórsmörk Húsadalur voor een welverdiende, warme hap of een (duur) biertje.

 Stap 5 – Hutreserveringen bevestigen of je plan aanpassen*

*Enkel indien je wilt overnachten in de hutten!

Bevestig je reservering

Met een beetje (of nou ja, een hoop) mazzel ben jij een van de gelukkigen die een plek weet te scoren in alle berghutten op de data van jouw voorkeur. Gefeliciteerd, u gaat door naar stap 6! Minder geluk? Lees dan hieronder verder.

Help, de hutten zijn vol

Oei, krijg je een negatieve reactie vanuit FI? Er is (nog) geen nood aan de man! Dit zijn je opties:

  1. Schuif met datums – Ben je flexibel? Ga dan bij FI na of omliggende datums een optie zijn.
  2. Pas je route iets aan – Past het wel als je een iets andere route loopt?
    • Als Álftavatn vol zit, is Hvangill 4 km verderop een optie.
    • Emstrur volgeboekt? Overweeg of je de dag ervoor in Hvangill wil slapen om de dag erna in één ruk naar Þórsmörk te lopen (= 26 km!).
    • Hrafntinnusker het knelpunt? Kijk eens of Landmannalaugar plek heeft op dag 1 en slaap op dag 2 in Álftavatn, zodat je twee etappes (=24 km) in een dag loopt.
    • Þórsmörk Langidalur vol? Kijk eens bij Þórsmörk Húsadalur (of andersom).
    • Wees creatief, maar ga te allen tijde na of je fit en ervaren genoeg bent om langere afstanden te lopen! 
  3. Boek via een organisatie – Organisaties (bijvoorbeeld Volcano Trails) bieden de Laugavegur als compleet pakket aan, inclusief hutten en busvervoer. Dit is een stuk duurder! Helaas hadden wij geen andere optie en besloten om de portemonnee te trekken. Wij betaalden: 89 900 ISK (= ruim 600 euro) per persoon voor het totaalpakket.
  4. Gok dat je van de wachtlijst gaat – Ik zou dit alleen doen als je écht hoog op de wachtlijst staat.
  5. Overweeg te kamperen – Heb je echt, echt, echt alles geprobeerd? Overweeg dan om toch te kamperen.

Stap 6 – Boek de busreizen: van Reykjavik naar het startpunt en van het eindpunt weer terug

Hikers maken gebruik van de Highland Bus om zorgeloos van en naar de Laugavegur te reizen. Deze bus-service wordt uitgevoerd door o.a. Reykjavik Excursions en TREX. De meest bekende opstapplaats van de Highland Bus is BSI Bus Terminal in Reykjavik. Je kunt ook in Hella opstappen als je een huurauto tot je beschikking hebt. Om zeker te zijn van een zitplaats in de bus, raad ik je aan om vooraf reserveringen te maken. Dat doe je zo:

  • Bepaal jouw heenreis (waarschijnlijk van Reykjavik BSI Bus Terminal naar Landmannalaugar).
  • Bepaal jouw terugreis (waarschijnlijk van Þórsmörk Langidalur of Þórsmörk Húsadalur naar Reykjavik BSI).
  • Raadpleeg het actuele reisschema op de websites van de busaanbieders en boek de bustijden van jouw voorkeur.

De kosten bedragen: +- 7600 ISK / 51 euro enkele reis en +-14000 ISK / 92 euro retour. Duur busrit: +- 4 uur. 

Laugavegur Regelen Bus
Deze ‘speciale bussen’ rijden dwars door de rivier (zó cool!) en brengen je van Reykjavik naar de start van de trail.

Stap 7 – Boek twee overnachtingen in Reykjavik

Het is verstandig om alvast een ho(s)tel in Reykjavik te boeken voor de twee nachten rondom de wandeling. Mijn advies: kies voor een accommodatie op loopafstand van de bushalte, want de eerste bus naar Landmannalaugar vertrekt al rond 7 uur ‘ochtends.

Slaap vóór en na de Laugavegur in hetzelfde hotel op loopafstand van BSI Bus Terminal en met opslag voor je overige bagage (check even of ze koffers zo lang willen opslaan).

Hotel tip Reykjavik: Freyja Guesthouse & Suites

Vlakbij BSI Bus Terminal én op steenworp van het stadscentrum. Dit kleurrijke guesthouse heeft een ideale ligging voor de nachten rondom de Laugavegur. Freyja Guesthouse & Suites scoort een 9,6 op Booking.com en biedt kamers (met gedeelde badkamer) aan rond €150 per nacht.

Stap 8 – Spullen verzamelen & inpakken!

Hoera, het is bijna tijd om te vertrekken naar het wonderschone IJsland. De Laugavegur vraagt flink wat voorbereiding op het gebied van inpakken. Zo draag je je eigen eten, moet je zelf een slaapzak meenemen en heb je kleding nodig voor allerlei weertypen. Te veel om hier op te noemen, dus heb ik een complete paklijst uitgewerkt in een apart blog.

Bekijk hier: Complete inpaklijst voor de Laugavegur (inclusief eten!)

Laugavegur Trail Stappenplan
Tijd om je backpack in te pakken!

Het kost veel voorbereiding, maar dan heb je ook wat! De Laugavegur is fenomenaal, dus al het regelwerk wordt beloond met een spectaculaire hike. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder en dan kan ik je – hopelijk – helpen.

Have fun en reis je vrij,
Marije

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Blogger Marije Verbeek Reisjevrij

Marije Verbeek

Wandelschoenen aan, rugzak om en gaan! Samen met mijn vriend en favo reisgenoot Freek besteed ik mijn vakantiedagen het liefst aan reizen naar ruige, natuurrijke bestemmingen. Met onze reisroutes en tips hoop ik je te helpen met het vormgeven van jouw reisplannen!

Meer over Marije Verbeek

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
  • Goedemorgen Marije,
    Bedankt voor de informatie die je deelt op deze site m.b.t. de Laugavegur hike. Samen met mijn sport vriendin zouden we volgend jaar graag de uitdaging aangaan om deze tocht te voltooien. We zijn beiden onervaren op dit gebied, dus daar zit onze twijfel een beetje. We horen b.v. van mensen dat je dit dan onder begeleiding moet doen, vooral als je nog nooit eerder zoiets hebt gedaan, maar dat is wat we eigenlijk niet willen, in groepsverband deze tocht lopen. Wat is jouw ervaring hierin? Onze planning is om van 23-30 juni 2023 te gaan.
    Vriendelijke groet, Rieneke

    Rieneke

    Beantwoorden
    • Hoi Rieneke,

      Leuk dat jullie er over nadenken de Laugavegur te lopen. Het is een fantastische hike! Mijn beeld van destijds is dat 99% van de hikers deze tocht zonder begeleiding loopt. Het aller- allerbelangrijkste: vraag jezelf af of je in staat bent om zo’n 15 kilometer per dag te lopen door bergachtig gebied, met veel gewicht op je rug (lees: voor 5 dagen eten, je kleding etc.), voor 4 dagen achter elkaar, mét rivierkruisingen. Is het antwoord ja? Dan is goede voorbereiding noodzakelijk! Denk aan: de juiste bepakking/gear aanschaffen (zie ook mijn Inpaklijst blog) & vooraf veel wandelen. En ik raad je verder aan om dan in hutten te verblijven (een tent meesjouwen is zwaar op je rug en pittig ’s nachts). Loop de wandeling ook in minimaal 4 dagen. Je kan bijvoorbeeld een pakketreis kopen, zoals ik deed (via Volcano trails), zodat je niet alles zelf hoeft te boeken, maar wel zelfstandig loopt. Ik ken je natuurlijk niet, dus ik kan niet beoordelen of je het wel of niet moet doen. Het gaat vooral om of je in goed genoege conditie bent, daar kan een gids je namelijk niet bij helpen. Jij kent jezelf. Hou in juni wel rekening dat er hogerop nog sneeuw kan liggen (doe daar vooral research naar; ik was er in augustus dus toen gold dat niet). Hopelijk kan je zo verder. Het is absoluut te doen met de juiste voorbereiding. En als je het doet, zou ik het zonder gids doen 🙂 Succes met de keuze!

      Marije Verbeek

      Beantwoorden
  • Dag Marije, bedankt voor deze goede info. Wij willen graag wandelen met onze (oudere) kinderen maar zouden graag 2 of max 3 van de etappes willen doen. Ook ivm de kosten van de hutten en het feit dat ze waarschijnlijk heel snel vol zitten. Is het mogelijk om 2 van de 4 etappes te doen, qua vervoer heen en terug, en welke zou je dan aanraden? Ik hoor het heel graag. Dank vast!

    Sigrid P

    Beantwoorden
    • Hoi Sigrid,

      Sorry voor deze late reactie. Ik was op vakantie en ik moest dit even navragen bij de betreffende schrijfster (en reiziger). Ze zegt:
      Je kan alleen met de bus naar het startpunt Landmannalaugar en naar het eindpunt Porsmork. De hutten daartussen zijn voor zover ik weet enkel te voet te bereiken. Heb ik zelf niet zo gedaan. Dus mijn tip is: Google op ‘day hikes’ from Porsmork. Of day hikes from Landmannalaugar. Dan kan je altijd een nachtje in de hut daar slapen.

      Groetjes,
      Evy & Marije

      Evy van Kan

      Beantwoorden
  • Bedankt Marije voor al je informatie!
    We hebben er enorm veel aan gehad tijdens het plannen van onze Laugagevur-avontuur! M.b.v. jouw informatie alles kunnen vinden op internet en zelf de hutten geboekt. Het scheelde enorm veel geld, zag ik achteraf. Dus dubbeldank!

    Groetjes Caroline

    Caroline de Jong

    Beantwoorden
    • Wij hebben ook veel aan deze info maar schrikken wel van de busprijzen. Die zijn inmiddels veel hoger dan hier genoemd, klopt dat?

      Sigrid P

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *