Lauterbrunnen: wat doen? | 5x tips voor leuke activiteiten

Tips Lauterbrunnen in Zwitserland: wat zien en doen?

Lauterbrunnen is een van die plaatsjes waarvan je ongetwijfeld weleens een foto van hebt gezien zonder dat je weet waar de foto genomen is. Het dorpje ligt in een dal tussen heuse Alpenreuzen in. Het dankt zijn bekendheid aan de 72! watervallen rondom het dorp. De omgeving van Lauterbrunnen is prachtig en in deze blog vertellen we je wat daar allemaal te doen is.

Waarom lauterbrunnen bezoeken
Lauterbrunnen is een klein, mooi en toeristisch dorpje

Lauterbrunnen

Eerst nog een inleidend stukje over Lauterbrunnen zelf. Lauterbrunnen ligt centraal in Zwitserland vlakbij Interlaken. Zoals gezegd ligt het dorpje ingeklemd tussen gigantische bergen en is het omringd door 72 watervallen. De bekendste waterval is de Staubbachwaterval, met 300 meter een van de hoogste vrij vallende watervallen van Europa. Aan de ene kant van de vallei vindt je het bekende bergentrio Eiger, Mönch & Jungfrau van allen (bijna) 4000 meter hoog. Aan de andere kant van de vallei is een iets minder hoge bergketen, met als bekendste berg de Schilthorn, van nog steeds bijna 3000 meter hoog. Lauterbrunnen is met de trein en auto bereikbaar vanaf Interlaken en Grindelwald. De weg loopt niet door aan de andere kant van Lauterbrunnen, dus vanaf die kant (zuiden) kan je Lauterbrunnen niet bereiken.

tips activiteiten lauterbrunnen

Jungfraujoch

De meest unieke activiteit die je rondom Lauterbrunnen kunt doen is met de trein naar de Jungfraujoch. Over een 9 kilometer lange tandradspoorweg welke grotendeels door een tunnel door de Eiger loopt, ga je naar het hoogste bergstation van Europa. Dit bergstation ligt op het laagste punt (ruim 3450 meter hoog) tussen de Mönch & de Jungfrau. Bij de Jungfraujoch vindt je, naast de eeuwige sneeuw, onder andere een Ice Palace met veel ijssculpturen en meerdere restaurants. Bij goed weer kunnen fanatiekelingen in ongeveer een uurtje door de sneeuw wandelen naar de Mönchsjochhütte. Ook is er een Snow Fun Park, waar je in de zomer kunt skien, snowboarden en sleeën. Maar bovenal kom je hier natuurlijk voor het schitterende uitzicht op de Aletschgletsjer, de omliggende bergen en maagdelijke sneeuw. Naar de Jungfraujoch gaan heeft wel een flink prijskaartje, een retourtje vanaf Lauterbrunnen kost ruim 200 euro per volwassene.

Let op: Je stijgt erg snel, waardoor je last kan krijgen van beginnende hoogteziekte in de vorm van hoofdpijn. Ga even zitten en drink veel water. Meestal zal dit de klachten verminderen. Nemen de klachten niet af, daal dan weer af.

tips bezoek top jungfrau
Bij de Jungfraujoch stap je de eeuwige sneeuw in en heb je een schitterend uitzicht over de gletsjer

Schilthorn

Aan de andere kant van het dal ligt onder andere de Schilthorn. Deze bijna 3000 meter hoge berg was het décor voor de James Bond film In Her Majesty’s Secret Service uit 1969. Op de top van de Schilthorn bevindt zich een restaurant en een heuse James Bond ’tentoonstelling’. Je kunt hier in de sporen van James Bond treden in een interactieve belevingsexpositie. Alles ademt hier James Bond. Voor James Bond fans een absolute must, maar ook de iets minder grote James Bond fans komen hier aan hun trekken. Je hebt hier namelijk een 360 graden uitzicht op ruim 200 bergpieken waaronder de Eiger, Mönch & Jungfrau. Met een verrekijker (én helder weer) kan je zelfs de hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc, zien! De Schilthorn is te bereiken met een gondel vanaf Murren, wat 70 euro per persoon voor een retour kost.

wat doen in omgeving lauterbrunnen
welke berg bezoeken omgeving lauterbrunnen
Vanaf het panorama dek heb je een 360 graden uitzicht over de omliggende bergen en kan je zelfs de Mont Blanc zien

Mountainbiken

Rondom Lauterbrunnen liggen meerdere mountainbikeroutes waar de meest sportieve fietsers hun hart kunnen ophalen. Ook zijn er minder uitdagende tochten voor de iets mindere fantiekelingen. In het dorp zijn meerdere verhuurpunten van mountainbikes. Ook e-mountainbikes kunnen hier worden gehuurd zodat fietsen in de bergen voor iedereen mogelijk wordt. Bij je camping of hotel of bij de huur van de mountainbike kan je vragen naar de mogelijke routes.

Lauterbrunnen-mountainbike
Lauterbrunnen Mountain Trail Walk

Wandelen: Mountain view trail

Uiteraard leent de prachtige omgeving van Lauterbrunnen zich perfect om te wandelen / hiken. Onze favoriete wandeling was de Mountain view trail. Dit is een wandeling aan de kant van de Schilthorn. Tijdens de wandeling heb je bijna constant zicht op de bergen aan de ‘andere kant’. Wij vonden dit een erg prettige wandeling omdat er, op het begin na, niet heel veel hoogteverschil was. Ook kom je hier de kenmerkende koeien met bijbehorende koeienbel tegen.

welke hike maken lauterbrunnen
Tijdens de Mountain View Trail heb je constant prachtige uitzichten

Voor deze wandeling neem je de gondel van Lauterbrunnen naar Grütschalp, welke minder dan 10 euro per person kost. Vanaf Grütschalp wandel je naar Allmendhubel. Hier kun je de gondel pakken naar Murren of wandelend afdalen naar Murren. Vanaf Murren kan je vervolgens omhoog naar de Schilthorn (zie 2) of via Gimmelwald verder afdalen (gondel of wandelend) naar Stechelberg. Ten slotte kun je vanaf Stechelberg met de bus of wandelend (+/- 30 minutes) terug naar Lauterbrunnen.

tips mooie wandeling lauterbrunnen
Deze lieve koeien kom je geregeld tegen bij het wandelen rondom Lauterbrunnen

Watersport

Een activiteit die je misschien niet verwacht middenin de Alpen, maar ook op het water kun je je vermaken vlakbij Lauterbrunnen. Het buurdorpje Interlaken ligt namelijk ingeklemd tussen twee grote meren, de Brienzersee & de Thunersee. De meren zijn prachtig blauw en zijn een plaatje met de omliggende bergen. Hier kun je met de boot naar de verschillende dorpjes en steden varen die aan een van deze twee meren liggen. Ook kun je zelf gaan kanoën, zeilen, windsurfen of suppen. Op warme dagen bieden de meren tevens heerlijke verkoeling.

tips brienzersee en thunersee
Bij de Brienzersee & Thunersee kun je kanoën, zeilen, windsurfen & suppen

Wij zijn helemaal verliefd geworden op Lauterbrunnen en haar prachtige omgeving en zijn benieuwd naar welke activiteiten jij hier gedaan hebt!

Bekijk hier onze tips voor de leukste accommodaties in Lauterbrunnen

Have fun en reis je vrij,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *