Leuke plekken om langs te varen in Amsterdam

Leuke vaarroute in Amsterdam

Er zijn veel routes die kunt nemen in Amsterdam als je zelf gaat varen. We delen daarom graag een aantal leuke plekken in Amsterdam waar je langs kunt varen, zoals de mooiste gebouwen, leuke buurten en een stukje geschiedenis van Amsterdam. Zet de locaties in Google Maps en maak je eigen vaarroute.

Tip: huur een privé sloep voor minimaal 2 uur bij een sloepverhuur in Amsterdam en vaar zelf door de grachten. Dit kan bijvoorbeeld bij Canal Motorboats of Eco Boats Amsterdam. Je hebt geen vaarbewijs nodig om zelf te mogen varen.

Amsterdam vaarroute

1. Het Anne Frank Huis

Dit is het huis waar Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten. Het huis ligt aan de Prinsengracht en is nu een museum dat gewijd is aan het leven van Anne Frank en de geschiedenis van de Jodenvervolging. Erg bijzonder om langs te varen! Het Anne Frank huis is te vinden aan de Westermarkt 20.

2. Het Huis met de Hoofden

Dit is een van de meest opvallende gebouwen aan de Keizersgracht en is te vinden op Keizersgracht 123. Het is gebouwd in de 17e eeuw en heeft een prachtige gevel met zes uitstekende hoofden. De hoofden staan voor 6 goden: Apollo, Ceres, Mercurius, Minerva, Bacchus en Diana. Het pand is een van de drie nog in Amsterdam bestaande voorbeelden van een vroeg-17e-eeuws huis met zijhuis.

3. Het grachtenpand op Herengracht 168

Dit grachtenpand heeft een opvallende gevel met prachtig bewerkte ornamenten. Het is gebouwd in de 17e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Het gebouw heeft de oudste halsgevel van Amsterdam. Het pand was in de 18e eeuw een populaire ontmoetingsplaats voor de Amsterdamse elite en er werden regelmatig feesten en andere sociale evenementen gehouden. Het grachtenpand staat bekend als het “Huis Bartolotti” en is een van de meest imposante en goed bewaarde grachtenpanden van de stad.

sloep huren amsterdam

4. De Jordaan

De Jordaan is een schilderachtige wijk met smalle straatjes en bruggen. De wijk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. In de 17e eeuw was Amsterdam een belangrijk handelscentrum en de stad groeide snel. Er was behoefte aan meer woningen en de Jordaan werd gebouwd als een wijk voor de arbeidersklasse. Tegenwoordig is het een hippe buurt met een uniek karakter. Varen door de grachten van de Jordaan is een geweldige manier om de stad vanuit een ander perspectief te zien.

5. De Gouden Bocht

De Gouden Bocht is een bocht in de Herengracht, tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Het staat bekend als een van de meest prestigieuze woonlocaties van de stad en is genoemd naar de vele rijke kooplieden die hier in de 17e en 18e eeuw woonden. Het is een van de meest schilderachtige en indrukwekkende delen van de grachtengordel van Amsterdam en een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en architectuur van de stad.

6. De Oudezijds Voorburgwal

Oudezijds Voorburgwal

De Oudezijds Voorburgwal is een gracht in het oude centrum van Amsterdam. Het is een van de oudste grachten van de stad en loopt parallel aan de beroemde Wallen. Het is een belangrijke toeristische attractie vanwege de vele historische gebouwen en de levendige sfeer van de buurt.

7. De Negen Straatjes

De Negen Straatjes zijn een charmante en pittoreske buurt in het centrum van Amsterdam, die bestaat uit negen straatjes die parallel lopen aan de grachten. De buurt is bezaaid met leuke boetiekjes, winkels en restaurants en is mede daardoor een populaire plek. Het grootste gedeelte van de Negen Straatjes is in de 17e eeuw gebouwd. Het noorden werd afgebakend door de Raadhuisstraat en in het zuiden vind je de Leidsegracht. In het midden vind je de Keizersgracht, de Singel en de Herengracht. Deze 3 grachten lopen evenwijdig aan elkaar en kruisen elkaar op 3 plaatsen.

8. De Magere Brug

De Magere Brug, ook wel Skinny Bridge genoemd, is een beroemde brug in Amsterdam die de oostelijke en westelijke delen van de stad met elkaar verbindt over de Amstel. Het is een van de meest iconische en romantische plekken van Amsterdam. ‘s Avonds wordt de brug prachtig verlicht en verandert de locatie in een romantische en sfeervolle plek. Naast de romantische sfeer, biedt de Magere Brug ook een prachtig uitzicht op de Amstel en de omliggende grachten.

9. De Zeven Bruggen

De zeven bruggen in Amsterdam zijn een populaire bezienswaardigheid. Vanaf de kruising van de Reguliersgracht en Herengracht heb je een prachtig uitzicht op zeven bruggen en historische grachtenpanden tegelijkertijd. Dit geeft een magisch beeld van de Amsterdamse grachten. Het uitzicht is prachtig en is mede daardoor een populaire locatie voor fotografen en toeristen.

10. De Amstel

amsterdam amstel varen

De Amstel is een van de belangrijkste rivieren van Amsterdam en biedt een schilderachtig uitzicht op de stad. De rivier is vernoemd naar de nederzetting Amestelledamme, die in de 13e eeuw ontstond bij de monding van de Amstel. De rivier werd gebruikt voor transport en handel, en het was een belangrijke bron van energie voor de vele molens die langs de oevers werden gebouwd. Vaar over de Amstel om iconische gebouwen en bruggen te bekijken zoals de Magere Brug, Carré, de Hermitage, de Blauwbrug  en de Stopera.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *