Hiken in Sri Lanka: Lion Rock of Pidugarala Rock beklimmen in Sigiriya?

Lion Rock of Pidugarala Rock beklimmen in Sigiriya?

Als je door Sri Lanka reist, zul je zeker weten ook Sigiriya bezoeken. Dit leuke kleine stadje, dat bekendstaat om het ‘achtste wereldwonder’ de Lion Rock, is erg leuk. Maar in Sigiriya ligt niet alleen de Lion Rock, ook de Pidugarala Rock. Welke van de twee rotsen moet je echt beklimmen? Ik bezocht ze allebei en zet hieronder de voor- en nadelen van beide op een rij.

sri lanka lion rock wandelen
lion rock beklommen sri lanka
Het uitzicht van de Pidungarala Rock en de Lion Rock

Voordat we beginnen, wil ik even benadrukken hoe fijn ik Sigiriya vond. Er zijn veel leuke restaurantjes, er is goede koffie (!!) en het beklimmen van de rotsen staat op 1 bij de meest indrukwekkende dingen die ik in Sri Lanka heb gezien.

Hoe kom je in Sigiriya?

Waarschijnlijk kom je vanuit Anuradhupura, Dambulla, Pollonnaruwa of Kandy aan in Sigiriya. De stad is makkelijk te bereiken met auto, tuktuk en bus. Lees hier uitgebreid hoe je er kunt komen.

Waar verblijven in Sigiriya?

In Sigiriya verbleven wij in een tophotel, dat op loopafstand ligt van allemaal leuke plekken en van de Lion Rock. Het hotel, Nelu Villa Sigiriya genaamd, ligt in een zijstraat, op ongeveer 3 minuten lopen van de hoofdstraat.

Het is ongeveer een half uur lopen naar de Lion Rock, en een kwartiertje naar Rasta Rant (ons favoriete tentje voor drankjes). En het hotel krijgt een 9,2 op Booking.com!

Wij verbleven in Nelu Villa Sigiriya

Het hotel heeft mooie kamers met uitzicht op de Lion Rock, een fijn restaurant en het absolute hoogtepunt: een heel fijn zwembad. Het ligt in de rijstvelden en is erg rustig, terwijl je toch op loopafstand van alles zit. Ook het personeel is erg fijn! Een tweepersoonskamer kost 33 euro, hier zit wifi, gratis parkeren bij inbegrepen. Ontbijt kost 4 euro.

Lion Rock: alles wat je moet weten

lion rock beklommen sri lanka
hiken sri lanka sigiriya

Sigiriya is een van de acht plekken in Sri Lanka die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dat komt door de 200 meter hoge Lion Rock en het paleis bovenop deze rots. Het paleis is tussen 473 & 491 na Christus gebouwd door Koning Kassapa. 

Deze rots is dan ook het meest bekend van de twee. Je zult hier de meeste toeristen treffen.

Praktische informatie over de Lion Rock

Openingstijden

De Lion Rock is tussen 07.00 uur in de ochtend en 18.30 uur in de avond te bezoeken. Omdat het heel warm kan worden overdag, en de Lion Rock ook erg toeristisch is, zou ik aanraden om de beklimming zo vroeg mogelijk te plannen.

Prijs

Niet schrikken: een entreeticket voor de Lion Rock is duur. Een volwassene betaalt 30 dollar, kinderen tussen de 6 en 12 jaar betalen de helft van de prijs. Pinnen bij de Lion Rock is niet mogelijk, je moet dus cash betalen.

hiken eiland sri lanka
sri lanka lion rock pidugarala

Hoe kom je bij de Lion Rock?

Vanaf het centrum van Sigiriya is het ongeveer 45 minuten lopen. Ik zou echter aanraden om een Grab-tuktuk te bestellen. Die rijden daar heel veel en zijn ook goedkoop, en zo heb je nog wat energie over als je daadwerkelijk aan de beklimming begint.

Hoe lang duurt de beklimming?

Eerst loop je ongeveer 10 minuutjes vanaf de ingang naar de rots. Dit is een rustige wandeling, en kan door iedereen gedaan worden. Pas wel op de apen!

Eenmaal bij de rots aangekomen moet je 1200 traptredes beklimmen. Dit varieert van grote traptredes naar kleine tredes, en bij de ene trede is het makkelijker om je voet neer te zetten dan bij de ander. Alles bij elkaar waren wij ongeveer een half uur bezig met de beklimming, op andere plekken lees ik 45 minuten tot 1 uur. Dat lijkt ons dus wat overdreven.

Sigiriya Lion Rock trappen

Voor mensen met een normale conditie is dit prima te doen. We zagen echter ook veel kinderen en oudere mensen de hike doen.

Als je eenmaal de poten van de leeuw hebt bereikt, ben je er bijna. Dan is het nog 5 minuten tot de top. En eenmaal boven is het helemaal waard geweest.

Het uitzicht

Het uitzicht van de Lion Rock is erg mooi. Je kunt ontzettend ver kijken. Maar het echte bijzondere zijn de ruïnes. We hebben uren rondgelopen tussen de ruïnes omdat het zo interessant was. Echt een once in a lifetime-experience.

Of ik deze hike zou aanraden of die van de Pidugarala lees je hieronder.

Voordelen en nadelen

Het voordeel? Je ziet een enorm mooie rots met ruïnes – erg indrukwekkend. De nadelen? Je betaalt er flink wat geld voor, en als je op een verkeerd tijdstip gaat, loop je in een rij met de andere toeristen.

Pidugarala Rock

sri lanka lion rock hiken
sri lanka lion rock wandelen

Openingstijden

De beste tijden om de Pidugarala Rock te beklimmen is tijdens zonsopgang en zonsondergang. Op die tijden is de rots dus ook open. Ongeveer tussen 05.00 uur en 19.00 uur in de avond kun je tickets kopen.

Prijs

Het beklimmen van de Pidugarala Rock kost maar 2,40 euro. Dit moet je contant betalen, pinnen kan niet. Belangrijk: je loopt via een tempel naar boven, dus je moet je knieën en schouders bedekken.

Hoe kom je bij de Pidugarala Rock?

De Pidugarala Rock ligt op ongeveer een half uurtje van de Lion Rock. Ook hier kun je naartoe lopen, maar ik zou je ook hier weer aanraden een tuktuk te bestellen via Grab.

Hoelang duurt de beklimming?

Bij deze rots begin je meteen met het beklimmen van de traptredes. Je bent ongeveer een half uur trappen omhoog aan het lopen, de een wat hoger dan de ander. Tussendoor kun je even stoppen om het uitzicht te bewonderen of te kijken naar een groot Buddha-beeld. Aan het einde van de beklimming moet je echter rotsen beklimmen.

Belangrijk: als je slecht ter been bent, kun je deze rots gewoon echt niet beklimmen. Je moet je omhoog drukken, ergens op klimmen.. als je een normale conditie hebt, kan dit prima, maar als je ook maar enigszins twijfelt zou ik het je aanraden.

pidungarala rock beklimmen sri lanka

Voordelen Pidugarala Rock

De Pidugarala Rock is veel rustiger dan de Lion Rock, en dat zorgt ervoor dat je rustiger kunt genieten. Daarnaast is de rots ook veel goedkoper. En het absolute hoogtepunt? Het uitzicht op de Lion Rock. De zonsondergang hier bekijken was echt magisch en een absolute aanrader.

Nadelen Pidugarala Rock

De beklimming van de rots is ingewikkelder dan die van de Lion Rock. Als je slecht ter been bent of niet zo’n goede conditie hebt, kun je deze rots niet beklimmen. Ook heb je op de rots niet zo’n indrukwekkende ruïnes als bij de Lion Rock.

Conclusie: welke rots moet je beklimmen?

sri lanka lion rock hiken
lion rock beklommen sri lanka

Als je maar één rots kunt beklimmen, zou ik je aanraden de Pidugarala Rock te beklimmen. Niet alleen is de rots minder druk en goedkoper, ook is het uitzicht op de Lion Rock zo indrukwekkend dat je dit echt niet kunt missen. Het enige wat je misloopt, zijn de ruïnes, en zeker is dit jammer, maar verwaarloosbaar ten opzichte van het uitzicht.

Heb je tijd voor allebei? Ga dan eerst naar de Lion Rock – en daarna naar de Pidugarala Rock. Het uitzicht van de Lion Rock vind ik namelijk ietsje tegenvallen als je de Pidugarala Rock al hebt beklommen.

Have fun en reis je vrij ,
Carmen

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Carmen Dorlo

Carmen Dorlo

Heb ik een gedetailleerde spreadsheet voor elke (verre) reis die ik ooit heb gemaakt? Misschien... Het reizen begint bij mij namelijk echt al maanden van tevoren met de voorpret rondom het uitzoeken. Ik vind het heerlijk om zo veel mogelijk bijzondere plekken te vinden en reis daarvoor ook graag buiten de gebaande paden. Denk aan overnachten in een drijvend hotel, naast een vulkaan of lekker dicht bij huis in de Euromast. Het plezier is voor mij na de reis ook nog niet voorbij, want dan mag ik alle mooie tips eindelijk gaan uitdelen. En nu ook aan jullie!

Meer over Carmen Dorlo

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *