Loy Krathong en Yi Peng festival Thailand

Loy Krathong en Yi Peng festival

Mocht je overwegen om in de maand november naar Thailand te willen gaan dan mag Loy Krathong en Yi Peng festival niet op je lijstje ontbreken. Dit festival wordt ook wel het feest van licht en water genoemd. Er gaan ontelbaar veel wensballonnen de lucht in en op de rivieren worden mandjes met brandende kaarsen los gelaten. Een magisch festival wat je zeker niet mag missen!

Wanneer is het festival?

Het zijn twee verschillende feestdagen maar worden wel op dezelfde dag gevierd. Het ene festival blikt terug op het afgelopen jaar terwijl het andere festival alles te maken heeft met het jaar dat komen gaat. Beide feestdagen worden ieder jaar gevierd tijdens de twaalfde volle maan. Hierdoor vinden de festivals niet ieder jaar op dezelfde datum plaats. Door je vóór de reis te verdiepen in deze feestdagen kom je erachter wat de exacte datum is van deze festivals. De totale duur is vier dagen waarbij dag vier de ultieme feestdag is die je niet wilt missen.  

Loy Krathong

Het Loy Krathong festival wordt gehouden om aan de goden van het water vergiffenis te vragen voor de vervuiling van het water en om alle zonden van afgelopen jaar achter te laten. Hierbij worden drijvende mandjes met een brandende kaars losgelaten op het water. Deze mandjes kun je kopen maar kun je ook zelf maken met bananenbladeren, bloemen, wierrookstokjes en een kaars.

Yi Peng

Yi Peng is het lichtfestival waarbij wordt gevraagd om een jaar met geluk. In de avond worden wensballonen met kaarsjes opgelaten. Door de kaars aan te steken komt er warmte vrij die ervoor zorgt dat de wensballon de lucht in gaat. Dit kan nog wel eens voor gevaarlijke situaties zorgen doordat wensballonnen in bomen blijven vasthangen. In Bangkok is het gebruik van wensballonnenzelfs verboden.

Bezoektip Yi Peng

Leuke plekken om het te vieren

Loy Krathong wordt op meerdere plekken in Thailand gevierd. Zowel in de steden Bangkok, Chiangmai, Ayutthaya en Sukhothai wordt het festival gevierd.
Het Yi Peng festival wordt echter niet overal gevierd. Het bijzondere aan Chiang Mai is dat beide festivals tegelijk plaatsvinden waardoor je beide kunt meemaken.

Eigen belevenis en tips

Bezoektip ChiangMai

Ik ben zelf vier dagen in Chiang Mai verbleven en daardoor heb ik het begin van beide festivals mogen meemaken. Iedere dag wordt de stad steeds meer versierd met lampionnen en slingers en iedere dag worden duizenden kaarsen geplaatst die in de avond worden aangestoken. Gedurende het festival worden ook verschillende ceremonies gehouden door monniken. Deze ceremonies vinden plaats in de avonduren bij diverse tempels in de stad.

Iedereen kijkt natuurlijk uit naar de vierde en laatste dag van de festivals omdat deze het meest bijzonder is om mee te maken. Alleen waar en wanneer the big release van de wensballonnen precies is was een groot vraagteken. In de dagen dat ik in Chiang Mai verbleef heb ik bij diverse hostels en locals gevraagd waar ik moest zijn en van iedereen kreeg ik een ander antwoord. Zelfs op de laatste dag wist ik nog steeds niet waar ik die avond moest zijn. Achteraf is mij duidelijk geworden waardoor dit kwam. Velen gaan er namelijk vanuit dat Loy Krathong het festival is waarbij duizenden wensballonnen de lucht in gaan, echter is dit het Yi Peng festival.

Uiteindelijk kreeg ik te horen dat de Universiteit Maejo van Chiang Mai de plek was om the big release optimaal mee te kunnen maken. Tijdstip was echter nog steeds onbekend, dus ben ik aan het begin van de avond vertrokken richting de universiteit. Het fijne aan Thailand is dat er overal Grabs (taxi’s) rijden waardoor je binnen enkele minuten vervoer hebt gevonden. Met de Grab duurde het ongeveer 20 minuten om bij de universiteit te komen. Eenmaal aangekomen zaten er ontzettend veel locals en toeristen langs de rivier. Overal stonden eettentjes en waren er genoeg plekken waar je een wensballon kon kopen. Dit zorgde voor een hele gezellige sfeer. Ik ben direct een wensballon gaan kopen voor ongeveer €2,- en ben een plekje langs de rivier gaan zoeken. Er worden al vele wensballonnen opgelaten gedurende de avond en dan zie je in de verte opeens duizenden wensballonnen tegelijkertijd de lucht in gaan. Wauw, echt een kippenvel momentje. Als afsluiter volgt er nog een mooie vuurwerkshow waardoor je elkaar bijna een gelukkig nieuwjaar zou willen wensen.

Wil je het lichtfestival van dichtbij meemaken dan kun je ook tickets kopen voor een besloten evenement bij de universiteit Maejo. Houd er rekening mee dat de tickets snel uitverkocht zijn en dat ze niet al te goedkoop zijn. Voor een ticket betaal je makkelijk €100,-.

Chiang Mai Yee Peng Loy Krathong Festival
Yee Peng lichtfestival in Chiang Mai
Yi Peng festival

Waar overnachten tijdens festival

In Thailand is het voor backpackers heel normaal om last minute een hostel of vervoer naar een andere plek te regelen. Maar wat was ik blij dat ik voor mijn vertrek naar Thailand de treinreis van Bangkok naar Chiang Mai en het hostel al had vastgelegd. Omdat dit festival zo populair is in Thailand en toeristen dit niet willen missen waren last minute vluchten en treinreizen bijna niet meer mogelijk. Het was zelfs moeilijk om nog een slaapplaats in een hostel te vinden.

Onze hosteltip: What’s Up Chiang Mai

What's Up Chiang Mai

Net buiten het centrum, maar wel nog op loopafstand ligt het hostel What’s Up Chiang Mai. Voor dit hostel betaal je gemiddeld €13,- per nacht. Het is een heerlijk rustig hostel met zwembad. Hier slaap je met maximaal twaalf personen op een kamer. Naast een eenpersoonsbed kun je ook kiezen voor een tweepersoonsbed. Hier betaal je ongeveer €22,- voor.

Onze hoteltip: POR Daowadung

Hoteltip Chiangmai

Ook dit hotel ligt net buiten het centrum en ligt in de buurt van de Chiang Mai Night Bazar, de grootste markt van Chiang Mai. Alle kamers zijn voorzien van een balkon, airconditioning, tv en een eigen badkamer. Het hotel biedt een buitenzwembad, gratis parkeergelegendheden, gratis WiFi en een ontbijtbuffet. Voor een tweepersoonskamer betaal je ongeveer €50,- per nacht inclusief ontbijt. Daarnaast kun je de hele dag door koffie, thee en water pakken, ook dit is bij de prijs inbegrepen.

Benieuwd naar een ander festival in Thailand? Lees hier meer over het Songkran festival!

Bekijk hier onze reisroutes door Thailand!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

Have fun en reis je vrij,
Anne

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi,
  Mijn grote vraag is of je het licht festival en waterfestival beide kan meemaken in Chiang Mai. En is dit dan beiden op de laatste dag?

  Bernice

  Beantwoorden
  • Hi Bernice,

   Anne is momenteel op reis, dus ik antwoord even. Wat ik uit haar verhaal opmaak is dat je beide tegelijk kan meemaken in Chiang Mai. Beide feestdagen worden ieder jaar gevierd tijdens de twaalfde volle maan en dus op dezelfde dag. En de laatste dag is inderdaad het mooist.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi! Klopt het dat het glur chianmai hostel om is gebouwd naar suites? Ik kan namelijk alleen la seine city resort vinden, aan de hand van de foto (de link brengt me naar iets anders). Hier zijn de kamers ook duurder, dus ik vroeg me af of dit hetzelfde is of niet

  Lasanna Kramer

  Beantwoorden
  • Hi Lasanna,

   Bedankt voor je berichtje! Ik heb het meteen even nagekeken en ik zie inderdaad dat ze Glur Chiang Mai Hostel hebben omgebouwd naar een luxer verblijf met suites. Ik heb het artikel aangepast met een vergelijkbaar hostel. Hopelijk kun je hier verder mee!

   Groetjes, Anne

   Anne Claessens

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *