Luang Prabang: The Living Land Farm

The Living Land Farm

Luang Prabang is een stad in het noorden van Laos. Het is een stad waar veel te beleven is en de natuur in de omgeving is prachtig. Hier lees je alle tips over Luang Prabang. Ben je opzoek naar een culturele en creatieve activiteit? Breng dan zeker een bezoekje aan The Living Land Farm.

Wat is The Living Land Farm?

The Living Land Farm
The Living Land Farm

The Living Land Farm ligt net buiten het centrum van Luang Prabang. Hier telen ze biologische groenten en rijst. Het gebied is 8 hectare groot en er werken 12 medewerkers en 10 studenten. The Living Land Farm werkt samen met de plaatselijke gemeenschap. Zo bieden ze onderwijs aan kinderen uit achtergestelde gezinnen en bieden gratis Engels cursussen aan. Daarnaast bevoorraden ze restaurants en hotels in Luang Prabang.

Toeristen kunnen sinds 2010 voor een halve dag The Living Land Farm bezoeken. Je kunt hierbij kiezen voor de ochtend of de middag. Daarnaast kun je nog kiezen of je wel of niet wilt lunchen. Voor de activiteit betaal je €30,- dit is inclusief transfer met een tuktuk van en naar je verblijfplaats maar exclusief lunch. Wil je mee lunchen dan betaal je hier €10,- extra voor. Je kunt de excursie hier boeken.

Wat ga je doen?

Het is een leerzame activiteit maar als je denkt dat je zelf niets hoeft te doen, dan heb je het mis. Je gaat namelijk zelf aan de slag en gaat met je armen en benen in de modder. Let dus op je kledingkeuze en trek geen lange broek of een shirt met lange mouwen aan.

Aan de slag als Laotiaanse boer

In kleine groepjes ga je met een gids The Living Land Farm verkennen. De gids laat je stap voor stap zien hoe het proces van rijst verbouwen verloopt. Ze verbouwen witte en zwarte rijst. Het proces van witte rijst heeft 4 maanden nodig en het proces van zwarte rijst 8 maanden. Omdat er buiten het regenseizoen niet genoeg water is kunnen ze niet het hele jaar door rijst verbouwen. Witte rijst verbouwen ze 2 keer per jaar en zwarte rijst 1 keer per jaar.

The Living Land Farm
The Living Land Farm
The Living Land Farm

Je gaat eerst met de gids naar de rijstvelden. Hier ga je beginnen met het planten van zaadjes en vervolgens ga je rijstplantjes van een aantal weken individueel planten in de velden. Met Suzan of Bentley de buffel ga je de grond ploegen en je gaat rijstgranen van 4 maanden oogsten met een zeis. Na het verlaten van de rijstvelden kun je je benen afspoelen onder een douche.

The Living Land Farm
The Living Land Farm

Bamboe vlechtwerk

Bamboe vlechtwerk bij The Living Land Farm, Luang Prabang, Laos

Tussendoor heb je een pauze en krijg je iets te drinken. Je gaat vervolgens met de gids bij een aantal medewerkers zitten. Deze medewerkers zijn bezig met vlechtwerk. Ze maken hele kleine werkjes, zoals ringen maar ook grote manden.
De gids laat je zien hoe je bamboe kunt splitsen, dit ga je vervolgens ook zelf doen. Vervolgens ga je met deze bamboe reepjes zelf vlechten. De gids doet het voor en jij hoeft alleen maar te volgen.

The Living Land Farm
The Living Land Farm

Zelf rijst maken

Tegenwoordig wordt rijst met fabrieksmachines gemaakt, maar voorheen deden de Laotianen dit zelf. Na de pauze ga je kennismaken met de machines die zij in het verleden gebruikte. Je doet dit zelf maar maximaal een paar minuten, maar hier merk je al snel hoe zwaar dit werk is als je dit voor een langere tijd zou moeten doen. Je gaat bijvoorbeeld rijst dorsen met een dorsvlegel. Hierin wordt het graan geklemd en vervolgens ga je hiermee tegen een houten plank slaan zodat de korrels eruit vallen. Vervolgens ga je de geoogste rijst zeven en de korrels doppen in een oude machine die je met de hand bedient. Ten slotte wordt de rijst gekookt op een vuurtje.

The Living Land Farm
The Living Land Farm
The Living Land Farm

Aan het eind van de excursie kun je plaatsnemen in het restaurant. Als je voor een lunch hebt betaald dan krijg je een uitgebreide lunch. Heb je de activiteit geboekt zonder lunch dan krijg je een paar snacks gemaakt van rijst. En mag je zelfgemaakte rijstwijn proeven.

Restaurant

The Living Land Farm
The Living Land Farm

Ook als je niet deelneemt aan de activiteit kun je in de middag lunchen bij The Living Land Farm. Je dient vooraf te reserveren omdat de Farm steeds bekender wordt. Ze bieden een uitgebreide lunch met typische Laotiaanse gerechten. Tijdens de lunch kun je genieten van het prachtige uitzicht over de rijstvelden.

Overnachten

Je kunt overnachten bij The living land farm, dit is geen onderdeel van de activiteit maar kun je los boeken. Je verblijft in een traditioneel Laotiaans hutje met een uitzicht over de rijstvelden. Het hutje heeft een comfortabel bed en een terras waar je kunt zitten. Tijdens je verblijf kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een activiteit. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken door de jungle, een massage nemen of deelnemen aan een kookworkshop.

Wil je liever in het centrum van Luang Prabang overnachten, dan is dit onze tip.

Onze hoteltip

My Dream Boutique Resort ligt in het centrum van Luang Prabang aan de rivier Nam Khan. Je kunt hier kiezen voor een kamer, een bungalow of een suite. Het Resort heeft een zwembad en een openluchtrestaurant. Alle verblijven hebben een houten interieur en zijn voorzien van een airco en eigen badkamer. Een overnachting boek je al vanaf €60,- voor twee personen.

Meer over Laos

Heb je nog vragen over The Living Land Farm? Stel ze gerust hieronder!

Have fun en reis je vrij,
Anne

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *