Machu Picchu beklimmen: de mooiste uitzichtpunten

Machu Picchu ligt echt prachtig, tussen twee bergen in, ongeveer 400 meter hoger dan Aguas Calientes. Er zijn verschillende manieren om Machu Picchu te beklimmen. De tocht naar dit Wereldwonder toe is al een ware klim. Of wil je liever de bergen Huayna Picchu en Machu Picchu Mountain beklimmen? Ik leg je graag de verschillende opties uit om MP te beklimmen.

1. Hiken naar Machu Picchu: Incatrail en alternatieve trails

Klassieke Inca Trail Peru
Klassieke Inca Trail

Dit is misschien wel de ultieme manier om Machu Picchu te beklimmen. 4 tot 5 dagen door de bergen klimmen en lopen om uiteindelijk bij Machu Picchu de zonsopkomst te bekijken! Er zijn verschillende trekkingen naar Machu Picchu. De Incatrail is de bekendste en klassieke wandeling naar de ruïnes. Tijdens de Incatrail klim je tot 4200 meter hoogte en dat is voor onze Nederlandse longen écht zwaar. Blijf voordat je aan de trail begint minimaal twee nachten in Cusco om aan de hoogte te wennen! Bekijk hier mijn reisroute door Peru van 3 weken.

Omdat wij niet zoveel tijd hadden, zijn wij met de trein naar Machu Picchu gegaan. Ik heb me daarom niet verder verdiept in de verschillende treks naar Machu Picchu.

Dit zijn enkele tips van andere reizigers:

  • De officiële en klassieke Incatrail moet je ruim van te voren boeken (minimaal 6 maanden). Bekijk hier de beschikbaarheid.
  • De Salkantay trek van 5 dagen schijnt super mooi te zijn (zo’n €195 p.p. als je in Cusco boekt)
  • Alternatieve en goedkopere trails kun je ter plaatse in Cusco boeken
  • Enkele goede aanbieders:

Bij de meeste treks zit de toegangskaart voor Machu Picchu al in de prijs inbegrepen! Alleen bij de Inca Trail kom je ‘s ochtends Machu Picchu binnen via de “Sun Gate” en niet via de normale entree. Bij andere trekkings kom je via de normale entree binnen.

2. Beklimmen vanuit Aguas Calientes

Machu Picchu beklimmen vanuit Agues Calientes
Pad voor de bus vanuit Aguas Calientes

Als je geen zin of tijd hebt om 4 dagen naar Machu Picchu toe te lopen, dan kun je Machu Picchu ook vanuit Aguas Calientes bezoeken. Je kunt het overnachten in Aguas Calientes. Ook als je bij Machu Picchu nog een berg wil beklimmen zoals Huayna Picchu, dan moet je wel in de ochtend gaan. Er rijdt een bus vanuit Aguas Calientes de berg op, maar je kunt deze berg dus ook zelf beklimmen.

Op bovenstaande foto is het pad duidelijk te zien. Dit is de weg voor de bus, maar deze kun je ook bewandelen. Je hoeft echter niet te zigzaggen, er zijn rechte stukken naar boven, alleen voor voetgangers. Deze hike naar MP is niet echt mooi, maar je bespaart zo wel kosten (€20 p.p.). Houd rekening met een hike van 1,5 tot 2 uur vanuit Aguas Calientes!

Overnachten in Aguas Calientes?

Boek één nachtje in een hotel of hostel in Aguas Calientes. Sta héél vroeg op om de eerste bus van 05.30u naar MP te nemen. Een goed hostal: Cusi Qoyllor.

3. Een berg beklimmen bij Machu Picchu

Je derde optie is een berg beklimmen bij Machu Picchu. Hiervoor moet je Machu Picchu al betreden (dus binnenkomen via de officiële entree).

Machu picchu beklimmen
Opties om Machu Picchu te beklimmen
Bergen Machu Picchu beklimmen
Wegwijzers op het terrein van Machu Picchu

Er zijn drie bergen/uitkijkpunten waarvan je een prachtig zicht hebt op het wereldwonder. Huayna Picchu, Machu Picchu Mountain en The Sun Gate. Als je eenmaal door de toegangspoort bent, zul je vanzelf de bordjes zien staan met de namen van de bergen.

  • Huayna Picchu Mountain (Waynapicchu)

Huayna Picchu beklimmen
Huayna Picchu op de achtergrond van Machu Picchu

Huayna Picchu is de berg die je praktisch op elke foto van Machu Picchu ziet. Je moet een speciaal ticket kopen om Huayna Picchu te beklimmen. Bovenop de berg ligt nog een bijzondere Inca ruïne. Je beklimt Huayna Picchu in 1,5 tot 2 uur en in 1 uurtje klim je weer omlaag. Je kunt dit enkel in de ochtend doen! De eerste groep kan om 06.00u Machu Picchu binnen begint aan de klim (300 meter) tussen 07.00u en 08.00u. De tweede groep mag om 07.00u Machu Picchu binnen en gaat ook tussen 07.00u en 08.00u de berg beklimmen. De derde groep kan om 08.00u Machu Picchu binnen en zal tussen 10.00u en 11.00u Wuaynapicchu beklimmen. Het uitzicht vanaf hier schijnt fantatsisch te zijn. Er mogen maar max. 400 bezoekers per dag Huayna Picchu beklimmen. Boek je ticket minimaal twee tot drie maanden van te voren!

  • Machu Picchu Mountain (Montana)

Machu Picchu Mountain beklimmen
Machu Picchu Mountain op de achtergrond

De andere berg die je kunt beklimmen is Machu Picchu Mountain. Dit is de berg tegenover Huayna Picchu en die is nog ongeveer 300 meter hoger. Het uitzicht schijnt spectaculair te zijn! De klim naar boven duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Er mogen maximaal 400 mensen per dag naar boven. Er gaan twee groepen. De eerste groep begint aan de klim (650 meter stijl omhoog) tussen 07.00u en 08.00u en de tweede groep om 09.00u en 10.00u. Ook hier moet je een speciaal ticket voor kopen. Deze zijn meestal niet uitverkocht.

  • Sungate (Inti Punku) – Gratis

Machu Picchu vanaf Sungate
Machu Picchu halverwege de Sungate

De Sun Gate was de vroegere hoofdingang en biedt een prachtig uitzicht over Machu Picchu en Huayna Picchu op de achtergrond. Hiken naar de Sun Gate is nog steeds mogelijk ook na de ingang van de nieuwe regels. Je hebt ongeveer 40 tot 60 minuten nodig om er te komen. Het pad is makkelijk te vinden, eigenlijk direct na de ingang van MP vind je het eerste aanwijzingsbord. Hiken naar de Sungate is gratis en met een regulier entreeticket te doen.

Ook mooi zonder klim

Machu Picchu is ook HEEL mooi zonder klim. Eigenlijk direct na de toegangspoort heb je heel goed zicht op de ruines. En als je geluk hebt… staat er een Alpaca te genieten van het uitzicht.

Highlight peru Machu Picchu
Geweldig toch!

Nu weet je alles over het beklimmen van Machu Picchu. Meer weten?

Lees hier mijn andere tips voor een bezoek aan Machu Picchu!

Heb je nog vragen, stel ze hieronder!

evy-reisjevrij-reisblog

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Rosina
16 februari 2019
Hoi Evy, Geweldig om te lezen. Ik ga eind juli naar Machu Picchu. Ik zou graag wat vragen. Je kunt MP nu alleen nog maar voor een dagdeel bezoeken. Wij gaan in de ochtend. Op het ticket staat een tijd aangegeven b.v. 6 uur. Weet jij of je er dan ook precies op tijd moet zijn? Het probleem is dat je niet weet hoe lang je op de bus moet wachten. Ik heb gehoord dat je lang op de bus moet wachten, het is ook hoog seizoen. Het zou fijn zijn als je me wat laat weten. Dank je wel.
Evy van Kan
17 februari 2019
Hey Rosina, Nee je mag vanaf 6 uur dan naar binnen. Maar 's ochtends staat er inderdaad een flinke rij, dus grote kans dat je pas om 7 uur binnen bent. Ook de rijen voor de bus zijn lang's ochtends... Sommige mensen gaan er namelijk al om 03.00u in staan om als eerste boven te zijn. Voor ons was dat een reden om Machu Picchu 's middags te bezoeken. Het is dan ook minder druk in de middag... Maar als je een van de bergen wilt beklimmen (huayna picchu of MP mountain), dan moet je wel in de ochtend gaan. Hier heb je een apart ticket voor nodig. Groetjes, Evy
lineke
12 juli 2019
Hoi Evy, Leuk om je ervaringen te lezen! In oktober ga ik ook die kant op en wil ik de Machu picchu bewonderen. Raad je aan om i.p.v. het wachten op de eerste bus vanuit Aguas Calientes zelf die wandeling van 1,5-2 uur naar boven te maken zodat je voor de drukte uit boven bent?
Evy van Kan
14 juli 2019
Hey Lineke, Thanks! Je kunt het proberen, maar uiteindelijk moet je toch wachten voor de toegangspoort (samen met andere toeristen). MP is nu eenmaal super toeristisch, dus de kans dat het niet druk is is klein. Natuurlijk ben je als je gaat lopen wel als een van de eerste boven. Neem wel een goede zaklamp mee! Wij zijn overigens in de middag geweest en toen was het minder druk van in de ochtend. Groetjes, Evy

Stel hier je vraag of geef een reactie.