Hoogte en hoogtezieke Machu Picchu

Machu Picchu hoogte

Het Wereldwonder Machu Picchu ligt op 2400 meter hoogte. Het dichtstbijzijnde dorp Aguas Calientes ligt ongeveer om 2000 meter hoogte. Echter liggen de grotere steden of dorpen veel hoger. Zo ligt Ollantaytambo op 2800 meter en Cusco op 3400 meter!

Hoogteziekte

Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogten boven de 2000-2500 meter. De lucht bevat minder zuurstof en daar moet je lichaam aan wennen. Meestal vanaf 2500 meter gaan er dingen veranderen in je lichaam. Je haalt dieper adem en maakt meer rode bloedcellen aan. Ga je nog hoger, bijvoorbeeld naar de 3000 meter dan gaat ook je hartslag omhoog. Als je last krijgt van hoogteziekte dan kun je de volgende klachten krijgen: kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, slecht slapen en gebrek aan eetlust. Te snel stijgen naar grote hoogte kan zelfs gevaarlijk zijn! Geef je lichaam dus de tijd om te wennen aan de hoogte.

Hoe doe je dat?

Om Machu Picchu te bereiken reis je eerst naar Cusco. Als dit je eerste stop is (vanuit Lima of Nederland/ België), dan is het beter om vanuit Cusco direct af te dalen. Ollantaytambo is een heel leuk dorp en dat ligt toch 600 meter lager. Hier kun je acclimatiseren.

Als je vanuit Cusco een trekking gaat doen naar Machu Picchu, zorg dan dat je zeker 3 dagen in Cusco bent om te wennen aan de hoogte! Tijdens de Inca trail of andere trekking bereik je een hoogte van 4200m (en dicht bij de 5000m bij de Salkantay trek).

Als je vanuit Lima via Arequipa en Puno naar Cusco reist, dan is je lichaam al gewend aan de hoogte. Wanneer je langzaam stijgt, heb je weinig tot geen klachten is mijn ervaring.

Tips om hoogteziekte te voorkomen

  • Stijg niet te snel en zeker niet ineens van 0 naar 4000 meter hoogte
  • Drink veel water, meer dan normaal
  • Drink Coca thee (dat krijg je daar overal)
  • Neem aspirines mee
  • Voorkom grote lichamelijke inspanningen

Meer over Machu Picchu

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *