Machu Picchu Tickets & Circuits – Peru

Machu Picchu tickets kopen voor 2023

Er komt zoveel kijken bij je bezoek aan Machu Picchu. Eerder schreef ik een blog met tips om Machu Picchu te bezoeken. Het artikel bevat veel informatie, eigenlijk alles wat je wil weten. Er zijn veel verschillende soorten tickets voor Machu Picchu en welke moet je nu hebben? Hieronder een kaartje van Machu Picchu, dat biedt wat meer duidelijkheid.

Ticket online kopen? Er zijn weer wat dingen veranderd!

Goed om te weten is dat er weer wat dingen veranderd zijn. Wil je in 2023 Machu Picchu bezoeken, dan moet je bij het betalen van je ticket al een tijdstip van entree bepalen. Als je een berg wil beklimmen, dan heb je sowieso een andere ticket nodig én ben je gebonden aan bepaalde tijden en loopcircuits. Ook met het standaard ticket moet je tegenwoordig bij aankomst een looproute (circuit) kiezen.

Machu picchu beklimmen
Wil je een berg beklimmen? Dan heb je een speciaal ticket nodig.

Vier circuits: vaste looproutes

Wat weer nieuw is anno 2022/2023, is dat je bij aankomst een circuit moet kiezen. Dit zijn de vaste looproutes die je moet volgen tijdens je bezoek aan Machu Picchu. Er zijn korte en lange circuits en elke looproute heeft weer zijn voor- en nadelen. In het kort:

Circuit 1: een looproute van ongeveer 2 uur door de hogere delen van Machu Picchu. Bij deze route kun je genieten van hele mooie uitzichtpunten op de ruïnestad. Je betreedt echter maar weinig delen van de ruïnestad zelf.

Circuit 2: dit is de meest complete looproute van ongeveer 3 uur door zowel de hoge als lage delen van Machu Picchu. Het is een combinatie van circuit 1 + 4. De beste keuze in mijn optiek.

Circuit 3: de kortste looproute van ongeveer 1,5 uur door de lagere delen van Machu Picchu. Wanneer je Machu Pichhu mountain wilt beklimmen dan moet je deze looproute nemen.

Circuit 4een lange looproute van 2,5 uur door de lagere delen van Machu Picchu. Wanneer je Huayna Picchu of Huchuy Picchu wilt beklimmen, dan moet je deze looproute nemen.

Tijdstip van entree bepalen

Bij het kopen van de tickets moet je ook een tijdstip kiezen. Er zijn in totaal 9 tijdsloten: eerste entree vanaf 06.00u en als laatste om 15.00u. De meeste toeristen bezoeken Machu Picchu in de ochtend! Hiervoor zijn 3 redenen te bedenken: 1) mensen die een hike of trial doen, komen in de ochtend aan, 2) veel mensen willen de zonsopgang zien vanaf MP en 3) als je een berg wilt beklimmen, moet je dit in de ochtend doen.

Wij kozen voor een bezoek aan Machu Picchu in de middag omdat het dan juist rustiger is. Ook kan het in de ochtend erg mistig zijn en tegen de middag is deze mist wel weggetrokken.

Verschillende soorten tickets

Via de officiële site kun je verschillende tickets voor Machu Picchu kopen. Ze bieden verschillende tickets aan:

 1. Standaard entree + keuze circuit 1,2,3 of 4
 2. Standaard entree + Circuit 4 + Huayna Picchu (Wuaynapicchu)
 3. Standaard entree + Circuit 3 + Machu Pichhu mountain
 4. Standaard entree + Circuit 4 + Huchuy Picchu
 5. Standaard entree + Circuit 1 of 2 + Puente Inka (Inca Bridge)

1. Standaard ticket Machu Picchu + Circuit 1,2,3, 4

Een normaal entreeticket geeft 4 uur lang toegang tot Machu Picchu zelf, maar er is geen controle op de tijdsduur. Op je entreeticket staat de tijd waarop je naar binnen mag. Je kunt niet eerder naar binnen, maar eventueel wel max. 1 uur later dan de aangegeven tijd. Bij binnenkomst kies je een van de 4 verschillende circuits. De juiste looproutes worden met bordjes aangegeven. Bij het standaard ticket heb je dus toegang en moet je bij aankomst je looproute bepalen.

Er was ook een speciaal ticket waarmee je naar de Sun Gate (Inti Punku) kon hiken. De Sun Gate was de vroegere hoofdingang en biedt een prachtig uitzicht over MP en Huayna Picchu op de achtergrond. Hiken naar de Sun Gate is sinds de corona pandemie niet meer mogelijk. Wellicht is het in de tussentijd veranderd, dan kun je dat hier vinden. Indien het wel weer mogelijk is om de Sun Gate te bereiken, dan heb je ongeveer 40 tot 60 minuten nodig om er te komen. Het pad is makkelijk te vinden, eigenlijk direct na de ingang van MP vind je het eerste aanwijzingsbord. Hiken naar de Sungate was gratis. Ook de Temple of the Moon is tijdelijk gesloten!

uitkijkpunt Machu picchu
Bekend uitkijkpunt bij Machu Picchu

Met de standaard entree kom je ook langs bovenstaand punt zoals op de foto te zien is :-).

2. Machu Picchu entree + Wuaynapicchu berg ticket

Met dit bijzondere ticket heb je entree voor Machu Picchu en het beklimmen van Huayna Picchu (Wuaynapicchu). Dit is de hoge berg die je altijd achter Machu Picchu ziet op elke foto. Er zullen bewakers zijn aan wie je je ticket moet laten zien voordat je aan de beklimming kunt beginnen.

Er zijn vier groepen in de ochtend. De eerste groep kan om 06.00u Machu Picchu binnen begint aan de klim (300 meter) tussen 07.00u en 08.00u. De tweede groep mag om 07.00u Machu Picchu binnen en gaat tussen 08.00u en 09.00u de berg beklimmen. De derde groep kan om 08.00u Machu Picchu binnen en zal tussen 9.00u en 10.00u Wuaynapicchu beklimmen. Nu is er ook een vierde tijdstip om de berg te beklimmen, je komt dan om 9u binnen en start om 10u aan de klim. Je hebt ongeveer 2 uur nodig om de berg te beklimmen. Daarna is het nog ongeveer 50 minuten om weer beneden te komen. Dit ticket is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Denk er ook aan dat het vroeg in de ochtend nog erg mistig kan zijn, dus dat je misschien beter voor de derde groep kan kiezen.

 • Dit ticket kost 200 Soles (€53).
 • Of koop het in het Nederlands via Getyourguide (€83)
 • Koop dit ticket weken / maanden vooraf!
 • Max. 50 mensen per tijdslot.
 • Je moet circuit 4 lopen.

3. Machu Picchu entree + Machu Picchu Mountain ticket

Met dit ticket mag je de Machu Picchu Mountain beklimmen. Dit is de berg tegenover Huayna Picchu en is nog ongeveer 300 meter hoger. Het uitzicht schijnt spectaculair te zijn! Hier werken ze met 2 shifts (soms 3 of 4). De eerste groep kan om 06.00u naar binnen en begint aan de klim (650 meter stijl omhoog) tussen 07.00u en 08.00u. De tweede groep mag om 07.00u Machu Picchu binnen en gaat tussen 08.00u en 09.00u de berg beklimmen. Het duurt 2,5 tot 3 uur voordat je boven bent! Dat zal ook de reden zijn waarom dit ticket veel minder populair is en meestal niet uitverkocht is.

 • Dit ticket kost 200 Soles (€53).
 • Of koop het in het Nederlands via Getyourguide (€77)
 • Max. 200 mensen in de 1e en 2e groep (totaal 400 dus)
 • Verplicht circuit 3 lopen

4. Machu Picchu entree + Huchuy Piccu ticket

Met dit ticket heb je toegang tot Machu Picchu, moet je Circuit 4 lopen en krijg je de mogelijkheid om Huchuy Picchu te beklimmen. Dit is gratis, maar je moet wel een ticket laten zien i.v.m. het maximale aantal personen. Huchuy Picchu ligt naast Huayna Picchu (Wuaynapicchu) en was voorheen ook onderdeel van de beklimming van Huayna Picchu. Het is een korte hike van ongeveer 1 KM en duurt 1 uurtje. Vanaf hier heb je ook mooi uitzicht over MP. Je hebt keuze uit 8 verschillende tijdsloten, van 07.00u tot 14.00u en er worden ongeveer 50 personen toegelaten per keer.

 • Dit ticket kost 152 Soles (€40).
 • Max. 50 mensen per tijdslot
 • Verplicht circuit 4 lopen

5. Machu Picchu entree + Puente Inka (Inca Bridge)

Puente Inka

Het is onduidelijk of de Inca Bridge nu toegankelijk is of niet. Je kunt het ticket wel weer kopen. Je betaalt gewoon het standaard ticket, maar bent vervolgens wel gebonden aan looproute 1 of 2. Per tijdslot mogen er 50 personen deze wandeling doen. De wandeling naar de Inca Bridge toe is makkelijk en duurt ongeveer 40 minuten.

 • Dit ticket kost 152 Soles (€40).
 • Max. 50 mensen per tijdslot
 • Verplicht circuit 1 of 2 lopen

Entreetickets voren boeken?

De tickets voor morgen en overmorgen zijn niet uitverkocht (ten tijde van januari 2021) echter in augustus 2022 zijn er entreetickets voor de komende dagen allemaal uitverkocht! Ga je in het hoogseizoen en wil je persé als een van de eerste binnen zijn? Boek dan je ticket ruim van te voren. Wil je MP bezichtigen vanaf de berg Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain? Dan kun je beter de tickets een aantal weken van te voren boeken!

Inca Trails van te voren boeken?

De klassieke Incatrail laat maar 500 mensen per dag toe en dat is inclusief gidsen en bagagedragers. Het aantal tickets is zeer beperkt. De Incatrail moet je gegarandeerd ruim, 6 maanden, van te voren boeken. Alternatieve trails kun je online reserveren of ter plekke in Cusco boeken. Als je zo’n trekking gaat doen dan heb je toch minimaal 2 nachten nodig in Cusco om te acclimatiseren.

Hoe online Machu Picchu tickets kopen?

Tickets boek je via machupicchu.gob.pe. Het boekingsproces is niet meer zo ingewikkeld en je kan met diverse creditcards betalen! Je hebt kans dat je je creditcard bij de ingang moet laten zien (wij niet), dus helaas kun je niet eentje lenen!

TIP! Heb je geen VISA card of kun je er geen aanschaffen? Geen probleem!

Met de zogenaamde pre-paid credit card kan iedereen een VISA card aanschaffen! Super handig voor studenten of voor mensen die liever geen BKR registratie willen. Deze credit card werkt als een gewone creditcard, met het grote verschil dat je geen krediet krijgt. Je stort namelijk zelf voordat je de kaart gebruikt geld op de credit card via iDEAL, bankoverschrijving of een oplaadpunt.

Zo geef je geen geld uit dat je niet hebt, betaal je geen rente én kun je dus vooraf tickets voor Machu Picchu kopen via de officiële website. Handig!

Een ticket boeken doe je zo:

 • Zet de taal even op Engels, dat scheelt!
 • Selecteer de datum en het aantal personen
 • Selecteer het juiste ticket en tijd
 • Vul je gegevens in
 • Betalen
 • Je krijgt nu een email. Kopieer de code die staat achter: “Código de Reserva”
 • Zodra de tickets betaald zijn kun je de code nog eens invullen bij de tab “Check in”. Nu kun je de tickets downloaden. Klaar is Kees!
tickets boeken Machu Picchu

Machu Picchu tickets in Cusco kopen

Je kunt ook tickets kopen bij het Minesterio de Cultura in Cusco, van maandag t/m zaterdag geopend van 07.00 uur tot 20.00 . Je vindt dit overheidskantoor op het adres: Casa Garcilaso – Calle Garcilaso s/n Cusco – Perú. Neem altijd je paspoort en creditcard of contant geld mee!

Ook in Aguas Calientes kun je Machu Picchu tickets kopen. Het adres van het officiële kantoor is Av. Pachacutec. Dit kantoor is iedere dag geopend. Je kunt hier alleen met contant geld betalen!

Nog vragen over het kopen van MP tickets?

Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Met deze super duidelijke beschrijving heb ik soepel onze tickets voor Machu Pidchu kunnen boeken, bedankt!

  Fawn

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *