Madaba, Jordanië: Bezienswaardigheden en wat te doen?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

5 Tips voor wat te zien en doen in Madaba

Madaba ligt op minder dan een uurtje rijden van Amman en is de mozaïekhoofdstad van Jordanië. Dit stadje wordt genoemd in de bijbel en was een erg belangrijke plek in de Romeinse- en Byzantijnse tijd. Dat is te zien aan de prachtige oude mozaïeken die hier te vinden zijn en daarmee is Madaba een populaire bestemming tijdens je rondreis door Jordanië. Madaba is erg toeristisch en modern en dit vonden wij een fijne afwisseling. Vlak bij Madaba vind je tevens Mount Nebo; de berg vanaf waar Mozes, volgens het bijbelverhaal, uitkeek op het beloofde land. Trek minimaal een middag of een dag uit om Madaba en Mount Nebo te bezoeken. Wat moet je zeker zien en doen? In dit blog delen wij onze 5 beste tips.

Waar verblijven in Madaba?

Bezoek je Madaba en Mount Nebo vanaf Amman?

Wat zien en doen in Madaba?

Wij bezochten in de ochtend een aantal woestijnkastelen van Jordanië en reden daarna met onze huurauto door naar Madaba. Je kunt in het stadje goed parkeren. Er zijn een aantal grote parkeerplaatsen vlak bij het centrum. Wij arriveerden in Madaba rond lunchtijd. In de hoofdstraat kun je prima lunchen. Er liggen een aantal lokale restaurantjes. Deze rekenen echter wel Westerse prijzen. Wil je goedkoper lunchen? Loop dan even van de hoofdstraat af.

Alle bezienswaardigheden in de stad zijn dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 uur.

1: Burnt Palace / Martyrs Church

madaba bezienswaardigheden
madaba mozaiek plekken

Deze bezienswaardigheid ligt in de hoofdstraat. Hier liggen verschillende prachtige mozaïeken op de vloer. De grootste gedeeltes zijn goed bewaard gebleven. Via een aangelegd wandelpad kun je over de mozaïeken heen lopen. Je ziet ze dan van bovenaf en dat maakt het wel bijzonder; je ziet de tekeningen heel goed. Wij vonden vooral de vloer met de palmbomen heel mooi. De entreeprijs is inbegrepen in de Jordan pass!

2: De Sint-Joriskerk / St George’s Church

kaart mozaiek madaba bekijken
tips madaba

Deze kerk is de absolute trekpleister van Madaba. Op de vloer van deze kerk vind je de oudste kaart van Palestina, uit 560 na Christus, gemaakt van miljoenen mozaïekstenen. Deze mozaïek is het populairste stuk van heel Jordanië en moet je echt gezien hebben. Mede door de vondst van deze kaart zijn andere oude ruïnes gevonden in de omgeving. Wij vonden dit het hoogtepunt van ons bezoek aan Madaba. Deze kerk is helaas niet inbegrepen in de Jordan Pass, maar de entreeprijs is maar 1JD (=€1,50) per persoon. Wanneer je de hoofdstraat uitloopt, ligt de kerk om de hoek.

3: Het Archaeological Park

mozaiek jordanië
kerken jordanië

In het Archaeological Park zijn de meeste mozaïeken bij elkaar te vinden. Het is een leuk park waar je doorheen kunt wandelen. Je vindt mozaïek op de muren, op de vloer en eigenlijk overal waar je kijkt. Er is een leuke wandelroute gemaakt die je kunt nemen. Wij vonden vooral de vloeren in het begin heel mooi. Deze bezienswaardigheid mag je zeker niet overslaan. De entreeprijs is inbegrepen in de Jordan pass!

4: Mozaïekshops bezoeken of een workshop volgen

workshop madaba
moaziek handwerk madaba

In en rondom Madaba zijn talloze mozaïekwinkeltjes. Ze hebben hier hele leuke spullen en dit zijn echt leuke souvenirs. Vooral op de hoofdstraat kun je leuke dingen kopen, maar ook in de straatjes eromheen. Het geeft een hele fijne sfeer en wij vonden het erg leuk om hier rond te lopen. Je vindt rondom Madaba ook leuke ateliers waar je kunstenaars aan het werk ziet. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om een workshop te volgen. Op Tripadvisor wordt ‘Arabella Workshop for Mosaics’ aangeraden. Deze ligt in het centrum van Madaba. Loop hier eens binnen of maak op voorhand een reservering. Houdt er wel rekening mee dat een workshop een paar uur duurt.

5: Bezoek Mount Nebo

mount nebo bezoeken
neboberg jordanië

Mount Nebo kun je het beste bezoeken nadat je Madaba hebt bezocht. Mount Nebo ligt namelijk op 10 kilometer, een kwartiertje rijden, van Madaba. De weg ernaartoe is al heel mooi. Je hebt op een paar plekken al mooie uitzichtpunten. Vanaf de top van de Neboberg heb je het mooiste uitzicht op de omgeving. Ook kun je hier, wanneer het helder weer is, de Dode zee en zelfs Israël zien liggen. Niet alleen het uitzicht is bijzonder maar ook het verhaal van deze berg. Mount Nebo is namelijk de berg vanaf waar Mozes, volgens het bijbelverhaal, uitkeek op het beloofde land. Het is dus een religieuze plek voor verschillende geloofsovertuigingen. Tegenover het uitzichtpunt ligt ook nog een kerk met prachtige mozaïeken. Hier moet je zeker even gaan kijken! Bij de ingang van Mount Nebo vragen ze 3JD (=€4,10) entreegeld per persoon. Deze bezienswaardigheid is helaas niet inbegrepen in de Jordan pass.

Verder reizen?

huurauto amman

Vaak is Madaba en Mount Nebo een onderdeel van je rondreis door Jordanië. Een handige volgende bestemming zou de Dode zee of de King’s highway zijn die eindigt in Wadi Musa, nabij het wereldwonder Petra. Om alle mooie plekjes te bezoeken is het wel handig als je een huurauto tot je beschikking hebt. Je kunt op je eigen tempo het land ontdekken, je kunt overal stoppen en je kunt je eigen dagindeling maken. Een andere manier is er eigenlijk ook niet echt tenzij je een privé excursie boekt. Openbaar vervoer bereikt niet alle plekken. Een taxi is een dure aangelegenheid.

Wij huren onze auto’s eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou. De prijzen zijn vaak even duur of niet veel duurder dan op Booking.com / Rentalcars.com. Vergelijk beide websites goed voor de beste prijs!

Heb je vragen of zelf nog een leuke tip om te delen? Reageer dan hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Debbie, Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *