Malaria in Zuid-Afrika & Krugerpark

Malaria in Zuid-Afrika

Ga je op vakantie naar Zuid-Afrika? Dan is het mogelijk dat je in aanraking komt met de malariamug. Niet leuk natuurlijk, maar er komt malaria voor in Zuid-Afrika. Of en hoe jij je kunt beschermen tegen malaria is afhankelijk van jouw reisroute, situatie en eigen gezondheid. Het beste maak je een afspraak bij een medisch reisspecialist voor persoonlijk malaria advies.

Malaria in het Krugerpark

Op safari gaan in het Krugerpark staat op velen hun verlanglijstje. Toeren in een open jeep op zoek naar de BIG 5 en andere wilde dieren. Het Krugerpark is helaas één van de weinige gebieden in Zuid-Afrika waar wel malaria voorkomt. Het malaria advies kan van gebied tot gebied in het Krugerpark verschillen en er geldt ook een malariaseizoen. Dit duurt van september t/m mei.

Andere gebieden

Alleen aan de Oostkust van Zuid-Afrika en ook in Swaziland komt de malariamug voor.

Malariapillen slikken?

Tijdens het consult bij een medisch reisspecialist bekijk je samen de reisplannen en route. Vervolgens beoordeeld de reizigersverpleegkundige of het verstandig is om malariatabletten te slikken of niet. Zo ja, dan krijg je een recept dat past bij het gebied waar je naartoe gaat, de duur van je reis en je huidige gezondheid.

Wil je absoluut geen malariapillen slikken én geen risico lopen om besmet te raken? Dan kun je het beste een gebied bezoeken dat malariavrij is. Zoals Kaapstad en de ‘Tuin route’ aan de westkust. Daar is het ook supermooi!

Let echter wel op: voor heel Zuid-Afrika worden vaccinaties aanbevolen!

Wat is Malaria?

Malaria is een veelvoorkomende en ernstige tropische ziekte die wordt overgebracht door de malariamug. Het is een infectieziekte, waarbij malariaparasieten zich vermenigvuldigen in de rode bloedcellen en deze vernietigen. Dit leidt tot koortsaanvallen en andere ziekteverschijnselen.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Naast het gebruik van malariatabletten, is het belangrijk om jezelf altijd goed tegen muggenbeten te beschermen. Want ook de ZIKA-mug komt voor in Zuid-Afrika en die is overdag actief.

Hierbij een aantal tips om je te beschermen:

 • Draag bedekkende kleding.
 • Gebruik zowel overdag als ’s nachts muggenwerende middelen met minimaal 30% DEET.
 • Slaap ‘s nachts onder een geïmpregneerde klamboe (muskietennet).
 • DEET, klamboes en andere muggenwerende middelen zijn verkrijgbaar bij elke vestiging van Ease.

Als je op reis gaat naar Zuid-Afrika, laat je dan ruim van tevoren goed voorlichten en adviseren over malaria en inentingen. Gezond op pad en weer terug, dat reist wel zo prettig. Geniet ervan!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Wij gaan in de 2e week van augustus naar het krugerpark moet je malaria pillen slikken of is Deet goed genoeg.

  Janneke

  Beantwoorden
 • Hallo, Ik ga inderdaad naar het krugerpark en heb een recept voor malariapillen. Ik hoor alleen wel verhalen dat mensen heel ziek worden door de pillen te slikken. Klopt dat en kan je er ook iets tegen doen?

  Sabrina

  Beantwoorden
  • Hi Sabrina,

   Sommige mensen hebben er inderdaad last van, maar zelf heb ik er niets van gemerkt. Er zijn verschillende soorten pillen en elk lichaam is anders. In Zuid-Afrika vind je wel hele goede mosquito spray in de winkels!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *