Malariapillen slikken in Indonesië, wel of niet?

Malariapillen slikken in Indonesië, wel of niet?

Ga jij naar Indonesië, dan zul je ook voor het dilemma van de malariapillen komen te staan. Moet je ze wel of niet slikken? Laat ik mijn bericht beginnen met het feit dat ik geen dokter ben. Dit blogbericht is ook niet bedoeld om je te adviseren. Je moet altijd zelf bepalen en onderzoeken of je beter wel of niet malariapillen kunt slikken. De GGD of Ease Travel Clinic kan je hier ook goed over informeren. Zelf heb ik dit ook gedaan en ik heb besloten om geen malariapillen te slikken.

Is er malaria in Indonesië?

Volgens de gegevens van de GGD is er wel degelijk malaria in Indonesië, met uitzondering op de eilanden Bali en Java. In Sumatra en Lombok zou wel malaria voorkomen. Op diverse forums en blogs heb ik weer gelezen dat er ook op Sumatra, Lombok en de Gili’s geen malaria voorkomt. Omdat malariapillen echt slecht zijn voor je lichaam (en geest), wilde ik niet klakkeloos malariapillen slikken omdat de GGD het zegt.

Sumatra, Lombok en Gili eilanden

Het is goed om te onderzoeken of er malaria voorkomt rondom de gebieden waar jij naartoe gaat. Sumatra is een heel groot eiland en sommige gebieden zijn malariavrij. Rondom het Tobameer (Tuktuk en Parapat) en in Bukit Lawang zouden al jaren geen malariagevallen geweest zijn. Ik sprak hier met een Duits meisje dat inmiddels al vijf jaar in Bukit Lawang woont en een guesthouse runt. Zij gaf aan dat er geen malaria rondom Bukit Lawang voorkomt en dat zij zich inmiddels ook niet meer met DEET insmeert. Dus hoe groot is de kans dat juist jij malaria krijgt, terwijl een andere Europeaan er al vijf jaar woont?

Let op! Er is nu een malaria uitbraak op Lombok!

Ook in Lombok (Tetebatu) sprak ik met twee Franse emigranten. Zij woonden sinds twee jaar op Lombok en gaven ook aan dat er in Lombok geen malaria is. Ook niet op de Gili eilanden. Echter is nu in het nieuws (september 2018) dat er een malaria uitbraak in Lombok is. Raadpleeg dus altijd de GGD of een specialist in reisvaccinaties.

Waarom ik geen malariapillen heb geslikt?

Allereerst heb ik altijd enge verhalen gehoord over malariapillen. Je voelt je slecht, kunt misselijk worden, last krijgen van haaruitval en hele enge nachtmerries krijgen. Bovendien moet je ze ook al slikken voordat je het malariagebied ingaat. Ten tweede, had ik het idee dat het risico op malaria erg laag was omdat wij naar toeristische gebieden gingen én overigens maar kort in de zogenaamde malariagebieden zouden zijn. Nog een extra argument is dat het slikken van malariapillen niet voorkomt dat je malaria krijgt. Het voorkomt alleen dat de parasiet zich verder kan ontwikkelen in je bloed. Als je gestoken wordt door een malariamug en dus symptonen van malaria hebt, moet vervolgens toch nog behandeld worden om te genezen. Dus ook als je wel malariapillen hebt geslikt.

Andere voorzorgsmaatregelen?

Hoewel ik besloten had geen malariapillen te gaan slikken, wilde ik me wel zo goed mogelijk beschermen tegen muggenprikken in het algemeen. Want naast malaria, is er ook de denguemug (gelekoorstmug). Ook iets wat je niet wilt oplopen. Ik ben naar een homeopaat gegaan die een alternatief malariapreventiemiddel had. Geheel op natuurlijke basis en dus een stuk gezonder voor je lichaam. De homeopaat vertelde mij ook dat als je malaria krijgt, je makkelijker en minder zwaar behandeld hoeft worden als je géén pillen hebt geslikt.

Daarnaast heb ik hele goede DEET gekocht. 50% DEET voor in de jungle (Bukit Lawang) en de potentiële malariagebieden in Sumatra en Lombok. 30% DEET in andere gebieden om muggenprikken in het algemeen te voorkomen. We sliepen meestal onder een klamboe.

Tot de dag van vandaag voel ik me nog altijd gezond :). Mijn advies is dus niet om geen malariapillen te slikken, maar om je vooraf goed te informeren over de risico’s. Stop je lichaam niet onnodig vol met rotzooi!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Goed om te horen om wel of geen malaria pillen te slikken.
  De pillen voorkomen dus niet dat je ziek wordt of besmet raakt.Deet 50 doet meer!
  Als je ziek wordt door de malaria mug moet je wel behandeld wordengeachtworden anti stoffen neem ik aan!
  Maar heldere uitleg chapeau!

  Richard van Bodegom

  Beantwoorden
  • Hey Richard,
   Dankjewel! Als je gestoken wordt moet je inderdaad behandeld worden, ook als je wel malariapillen geslikt hebt. Ga je binnenkort naar Indonesië?

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,

  Ook ik twijfel heel erg of ik wel of niet malarone moet gaan slikken voor 5 dagen lombok/gili.
  Hierboven geef jij aan dat je je wel moet laten behandelen als je gestoken bent, maar dan weet je toch nog niet of t een malariamug was? Ik ga er van uit dat je bedoelt om je te laten behandelen als je last krijgt van de symptomen?
  Ik ga mij sowieso insmeren met deet en alle hotelkamers hebben airco. Dus ga zeker mijn best doen om te voorkomen dat ik gestoken wordt.

  Groetjes van Kim.

  Kim

  Beantwoorden
  • Hoi Kim,

   Ja ik zat met hetzelfde dilemma. Ik bedoel, als je malariapillen slikt en je wordt gestoken door een malariamug, dan moet je je alsnog laten behandelen.
   Er zijn uiteraard muggen op Lombok en de Gili’s, ook de dengue mug bijvoorbeeld. Goed met goede DEET smeren is dus sowieso belangrijk. Het idee dat er andere Europeanen al jaren leven op Lombok, zonder zich iedere dag met DEET in te smeren en zonder andere bescherming, gaf mij wel een veilig gevoel. Zij geven aan dat er al jaren geen malaria op Lombok is… Maarja 100% zeker weet je het natuurlijk nooit.

   In ieder geval heel veel plezier! Indonesië is prachtig en maak je niet te druk om die muggen!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Welk middel heb je toen gekregen van de homeopaat? Ben benieuwd!

  Martine

  Beantwoorden
  • Hoi Martine,
   Dat durf ik niet meer te zeggen. Het beste kun je je persoonlijk laten adviseren. Het ligt er ook aan naar welke plaatsen je gaat hoeveel risico je loopt.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *