Met de hond op vakantie: 5 handige tips

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

5 tips voor reizen met de hond

Als je een hond hebt is de kans groot dat dit huisdier deel uitmaakt van het gezin en je het beestje eigenlijk als je kindje ziet. Natuurlijk wil je hem of haar dan natuurlijk ook het liefst mee op vakantie nemen! Naast dat dit heel gezellig is, scheelt het ook de zoektocht naar een oppas en hoef je je beste vriend niet te missen. Hoewel het niet aan te raden is om (vaak) te gaan vliegen met honden, is dit wel mogelijk. Makkelijker is het om met de auto op reis te gaan wanneer je de hond mee wil nemen. Of nog een idee: huur een camper! In dit blog lees je meer over reizen met de hond en geef ik je handige tips.

hond op vakantie
Dit is Pip! En Pip heeft al heel wat landen gezien

1. Check de regels voor reizen met hond

Laten we met het belangrijkste beginnen: de verplichtingen wanneer je met de hond op reis gaat. Per land bestaan er eigenlijk verschillende regels, dus check die vooraf goed. Zo geldt zowel voor binnen als buiten Europa de eis dat jouw hond een dierenpaspoort moet hebben en gechipt moet zijn. Dit kun je beide regelen via de dierenarts en is sowieso verplicht in Nederland. Daarnaast is het verplicht dat dieren minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Het is aan te raden om (ruim) voor vertrek een bezoek te brengen aan de dierenarts, om ervoor te zorgen dat de hond gezond is en alle vaccinaties up-to-date zijn. De dierenarts weet vaak ook welke eisen landen verder stellen en kan je daarbij helpen.

tips vakantie hond
vakantie met de hond
regels vakantie hond
Pip in de Caribbean, op de piste in Italië en in Zwitserland

Zoals gezegd kunnen landen ook nog nadere regels stellen. Zo heeft Frankrijk twee categorieën van gevaarlijke honden en worden aan die honden strengere voorwaarden gesteld. Bij accommodaties zie je soms ook staan dat honden toegelaten zijn, met uitzonderingen van die gevaarlijke honden. Check verder wat de regels zijn over bijvoorbeeld aanlijnen, het opruimen van hondenpoep of het dragen muilkorven.

Let op! Dit blog gaat over (korte) vakanties met de hond. Over het invoeren van dieren vanuit of naar het buitenland voor langdurig of permanent verblijf, gelden vaak weer andere regels.

2. Meenemen op vakantie met hond

Wanneer je de regels van het land waar je op vakantie gaat opzoekt, kun je ook regels tegenkomen over het vervoeren van de hond. Zoals in Duitsland, waar het verplicht is om de hond veilig vast te zetten in de auto. Dit kan bijvoorbeeld met een hondengordel, een reiskennel of een hondenrek in de achterbak. Op de website van VidaXL zijn veel producten te vinden die van pas komen tijdens de vakantie met de hond. Mijn hondje wil altijd graag naar buiten kijken tijdens het rijden, dus dan is een mand de over de autostoel hangt een ideale uitkomst! Dit zitje hangt over de autostoel heen en dus wat hoger dan een mand op de autostoel, zodat de hond gemakkelijk uit het raam kan kijken. Er zit een handig riempje in die je kunt bevestigen aan het tuigje van jouw hond, zodat die er niet uit kan springen en het zitje is ook nog eens comfortabel om in te slapen. Is jouw hond groter en is de kofferbak de beste plek voor hem of haar? Dan kun je denken aan een kofferbakhoes om de auto schoon te houden.

hond vliegtuig
vakantie vliegtuig hond
Een hond kun je op verschillende manieren vervoeren

Verder moet je natuurlijk de nodige spullen meenemen wanneer je met de hond op vakantie gaat. Denk bijvoorbeeld aan een hondenren. Vergeet de voederbakjes en het voer zelf niet! Mocht je lang in de auto zetten, denk dan ook aan een fles met water zodat je tijdens tussenstops wat water aan jouw hond kan geven. Voor de hond is het bovendien fijn om een aantal vertrouwde spullen mee te hebben. Een hond kan een vakantie namelijk ook als verwarrend en daardoor stressvol ervaren. Hou er rekening mee dat jouw hond niet altijd overal mee naartoe kan, bijvoorbeeld wanneer jij boodschappen gaat doen of een museum wil bezoeken. Als de hond dan in de accommodatie moet blijven, is het fijn als hij of zij de eigen vertrouwde hondenmand heeft en wat speelgoed om zich te vermaken. Denk verder natuurlijk aan de riem en hondenpoepzakjes. In bijna alle landen is het verplicht om de hondendrollen op te ruimen.

Ga je naar een warm land? Dan kan de hond het ook erg warm krijgen. Gelukkig bestaan er koelmatten waar de hond op kan afkoelen. En ben je van plan om de hond mee het water op te nemen? Dan zijn er speciale zwemvesten voor honden. Ga je juist naar koudere landen of bijvoorbeeld op wintersport met de hond? Dan is het van belang dat je de pootjes goed beschermd tegen de sneeuw. Dit kun je doen door speciale hondenschoentjes te kopen, of neem Vaseline mee en smeer de pootjes in voordat jullie de sneeuw in gaan.

3. Accommodaties voor huisdieren

reizen met hond
honden op reis

Het is handig om vooraf al een accommodatie te zoeken, want niet alle hotels of appartementen staan huisdieren toe. De meeste zoekprogramma’s hebben wel een filter waarbij je aan kunt vinken dat je alleen accommodaties zoekt waar honden of huisdieren toegestaan zijn. Let daar goed op! Vaak komt er een toeslag tussen de €10-€20 bij omdat de accommodatie meer schoonmaakwerk heeft. En let ook op: in sommige accommodaties mag je de hond niet alleen achterlaten. Vanzelfsprekend mogen honden meestal niet in het zwembad of het restaurant komen en niet loslopen in de gemeenschappelijke ruimtes. Verder let ik altijd goed op of de kamer of het appartement wel groot genoeg is, vooral als de hond soms alleen achter wordt gelaten.

4. Vliegen met de hond

Naast het reizen met de auto, kun je er ook voor kiezen om te vliegen met de hond! Hoewel het natuurlijk lastig te zeggen is, denkt men dat vliegen niet heel prettig is voor honden. Daarom zou ik ook niet aanraden om vaker met een hond in het vliegtuig te reizen. Ik heb hier wel ervaring mee, omdat ik mijn hondje vanuit Sint Maarten meegenomen heb naar Nederland. De regels voor het vliegen met huisdieren verschillen per luchtvaartmaatschappij. Ik heb enkel ervaring met KLM. Daar mogen kleine dieren (tot 10kg) mee in de cabine. Zo mocht mijn kat met mij mee! Het dier moet in een tas of harde kennel passen en dit is echt een heel klein formaat (die moet onder de stoel voor je passen). Een kat of chihuahua gaat dus prima, maar andere honden moeten toch al gauw in het ruim. Ook hier gelden verschillende regels. Een reiskennel is natuurlijk verplicht (check de afmetingen goed!) en deze moet goed afgesloten kunnen worden. Je moet er toch niet aan denken dat jouw hond ineens over de terminal rent…. Je laat de kennel met hond achter waar je ook de ruimbagage achterlaat en haalt de hond pas op de eindbestemming weer op. Dit is best een vervelend gevoel! Het ruim schijnt koud en lawaaiig te zijn en honden kunnen dus ook best in paniek raken. Wij hadden daarom een deken in de kennel gelegd en natuurlijk een knuffeltje. Verder hebben wij in de weken voor het vertrek onze hond alvast laten wennen aan de kennel, door deze in de woonkamer te zetten. Het is verder belangrijk dat jouw hond fit genoeg is om te reizen. Het is niet aan te raden om erg bange of oude honden te laten vliegen. Kortsnuitige honden (zoals mopshondjes) kunnen bovendien ademhalingsproblemen krijgen. Check dus altijd even bij de dierenarts of jouw hond fit to fly is.

vliegreis hond
vliegen met hond

Zorg er voor de vlucht voor dat de hond zin behoeftes nog heeft kunnen doen. Nadat je de hond hebt afgegeven, kan dit namelijk niet meer. Afhankelijk van de duur van de vlucht kan het zijn dat de hond zijn of haar behoefte in de kennel doet. Daarom is het een tip om op de bodem van de kennel een puppytrainer pads te leggen, die het water absorberen voor het geval dat.

Bij iedere luchtvaartmaatschappij zijn er kosten verbonden aan het reizen met dieren. Ik was bijvoorbeeld €125 per dier per enkele reis kwijt. Het is aan te raden om op tijd een ticket voor jouw dier bij te boeken, want er is een beperkt aantal plekken voor dieren in het ruim. Het kan ook voorkomen dat het verzoek geweigerd wordt. Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen alleen dieren mee op directe vluchten, dus niet op vluchten met een overstap. Check dus voordat je boekt bij de maatschappij of het mogelijk is om de hond mee te nemen.

Voor je gemoedsrust kun je prima bij het instappen aan de stewardess vragen of jouw hond inderdaad in het ruim zit. Zij weten dan dat er een hond meereist en kunnen controleren of alles goed is gegaan!

En tot slot: ook hier is een bezoekje aan de dierenarts weer aan te raden. Zij weten vaak de regels voor het reizen met dieren, die met vliegen soms strenger zijn dan met de auto. Zij kunnen ook adviseren of een kalmerend middel aan te raden is. Soms wordt dat juist afgeraden, omdat het de bloeddruk en lichaamstemperatuur verlaagd. Dit is dus echt afhankelijk van jouw hond.

tips reizen met hond
hond autoreis
huisdier op vakantie
Zorg er natuurlijk wel voor dat de hond (ook) plezier heeft op vakantie!

Het vergt even wat voorbereidingswerk, maar als je eenmaal met jouw maatje op de eindbestemming bent, is het wel heel gezellig! Reizen met de hond zou ik zeker iedereen aanraden, vooral wanneer je met de auto reist. Waar neem je jouw hond mee naartoe?

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *