Palenque, Mexico | Tips, bezienswaardigheden en overnachten

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Palenque: bezienswaardigheden, excursietips en overnachten

Palenque is wereldberoemd om de prachtige ruïnes, die op een steenworp van de gelijknamige stad liggen. Vele toeristen hebben dit op hun lijstje staan, en verblijven slechts kort in Palenque. Onterecht volgens ons. Palenque leent zich prima om wat langer te verblijven. Naast de ruïnes zijn er namelijk nog tal van mogelijkheden om mooie uitstapjes te maken. Prachtige watervallen waar je heerlijk kan zwemmen, een avontuurlijke excursie naar oerwoudsteden Yaxchilan en Bonampak, of een bezoek aan een klein, maar fijn eco-park: Palenque heeft het allemaal! Palenque kan je het gemakkelijkste bereiken met een huurauto.

Hieronder een overzicht van de leukste hotel en tips voor wat te zien en wat te doen!

Overnachten in Palenque

Het klimaat van Palenque is zeer warm, zeg maar gerust heet, met een hoge luchtvochtigheid. Palenque ligt midden in het oerwoud en sommige hotels hebben dan ook een weelderige jungletuin. Ik heb voor jou allemaal hotels met een fijn zwembad uitgezocht.

Budget hotel tip in het dorp Palenque: Hotel Cañada Internacional

budget hotel palenque mexico

Dit heerlijke hotel met een score van 8,3 heeft een zwembad en een terras. Daarnaast ligt het op een toplocatie: dichtbij winkels, restaurants, én het ADO busstation. Je kan er gratis parkeren, de airco doet het prima, het personeel heet je warm welkom. Je hebt een tweepersoonskamer bij deze accommodatie vanaf €38 per nacht en voor vier personen betaal je maar €53. Een koopje voor gezinnen! Boek Hotel Cañada Internacional snel!

Budget hotel tip in de jungle, nabij de ruïnes van Palenque: Cabañas Kin Balam Palenque

overnachten palenque mexico

Wederom een heerlijk plekje op een uitstekende locatie! Dit hotel heeft het allemaal: leuke bungalows, een fijn zwembad, een mooie, tropische tuin (vogels spotten!), een erg goed restaurant ter plekke, én een geweldige sfeer! Je parkeert er voor de deur. Iedereen kan er terecht: men heeft zowel slaapzalen, tweepersoonskamers, als familiekamers ter beschikking (zowel met gedeelde als eigen badkamer). Een bed in een slaapzaal heb je al voor €22, voor een tweepersoonskamer betaal je €41, een vierpersoonskamer vanaf €68. Voor elk wat wils dus, Cabañas Kin Balam , met een 8,5 op Booking.com!

Wij kozen voor: Hotel la Aldea del Halach Huinic****

hotel tip palenque mexico

Een mondvol dit hotel. Het is dan ook echt wel een topper, waar je in stijl vakantie kan vieren. Dit paradijs met een 8,7 op Booking.com is echt heerlijk! Een heel mooi zwembad, een wellness en een grote, tropische tuin, wat wil je nog meer? De kamers zijn erg mooi ingericht, met top airco, parkeren doe je voor de deur. Het hotel kan je veel tips geven voor uitstapjes en kan deze ook voor jou organiseren als je dat wenst! Kost: vanaf €70 voor een tweepersoonskamer, vanaf €85 voor een vierpersoonskamer. Boek Hotel la Aldea del Halach Huinic**** snel, want het hotel is erg populair!

Hotel tip: Chan-Kah Resort Village Convention Center & Maya Spa

luxe hotel palenque mexico

Dit prachtige hotel hoort hier gewoon in het rijtje thuis, zo mooi is het! Dit is een iets duurder, maar nog steeds betaalbaar hotel, middenin de jungle. De tropische tuinen en zwembaden zijn gewoon idyllisch en je slaapt met zijn twee of met je gezin in bungalows te midden van de natuur. Op het terrein zelf spot je allerlei dieren. Dineren doe je in één van de twee restaurants en in de bar bestel je lekkere cocktails 🙂 Groot pluspunt hier is dat het personeel werkelijk alle mogelijke uitstappen voor je kan organiseren. Zo hoef jij zelf lekker aan niks te denken! Slapen doe je vanaf €86 voor twee personen en €107 voor vier personen. Deze topper krijgt een 8,8 van andere reizigers!

Zien en doen in Palenque

De ruïnes van Palenque, het museum en het eco-park liggen op wandelafstand van elkaar. Deze liggen 6 km van de stad verwijderd, dus als je in de stad zelf logeert, neem dan een collectivo (of je huurauto). Als je in de hotels aan de weg naar de ruïnes verblijft, ga dan te voet voor deze bezienswaardigheden. Agua Azules, Misol Ha en Roberto Barrios liggen buiten de stad; je kan deze op eigen houtje doen met eigen vervoer, of je boekt een excursie. De excursie naar Yaxchilan en Bonampak kan je niet zelf ondernemen.

De ruïnes van Palenque

palenque wat zien
palenque bezienswaardigheden
palenque ruïnes mexico

Palenque was al een belangrijke stad, voordat iemand nog maar van Chitzen Itza gehoord had. Uit inscripties, gevonden in Palenque, blijkt dat de stad een regionale hoofdstad was tussen 300 vóór Christus en 250 na Christus. Veel van wat bekend is over de heersers van Palenque komt van de teksten in de Tempel van de Inscripties. Deze tempel werd gebouwd als een grafmonument voor Pakal de Grote, die gedetailleerde informatie heeft vastgelegd over zijn voorouders en de geschiedenis van Palenque. Onder Pakal de Grote, die in het jaar 615 heerser werd over Palenque, begon een bloeiperiode. Hij regeerde maar liefst tot 693 en de meeste gebouwen, die we vandaag zien, stammen uit deze periode. Er is ook een tempelgroep die gebouwd werd door de zoon van Pakal.

De tempels van Palenque liggen midden in de jungle. Sommige bouwwerken kan je nog beklimmen. Omdat ze wat hoger liggen dan de omgeving, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Houd tijdens een bezoek je oren en ogen goed open: wij spotten brulapen, een bonte hoeveelheid vlinders, en rode ara’s. De archeologische site van Palenque omvat de volgende belangrijke bouwwerken:

 • Tempel van de Inscripties: Dit is de grootste piramide van Palenque. Het is het grafmonument van Pakal de Grote. Hier werd het graf van de koning ontdekt. Daarnaast werden er hiërogliefen gevonden, die vertellen over de geschiedenis van Palenque (en Pakal zelf uiteraard)
 • Tempels van de Kruis Groep, d.i. de Tempel van het Kruis, de Tempel van de Zon en de Tempel van het Foliated Cross
 • Het Paleis
 • De Tempel van de Schedel
 • Tempel XIII, met het graf van de rode koningin
 • De Tempel van de Jaguar
 • Structuur XII

Tips voor een bezoek aan de ruïnes van Palenque

Kom op tijd

Palenque is een belangrijke bezienswaardigheid. Omdat Palenque uit de richting ligt, overnachten de meeste reizigers in de stad zelf. Dat betekent ook dat iedereen kort bij de ruïnes zit, in tegenstelling tot Uxmal of Chitzen Itza, die dikwijls vanaf Merida of de Riviera Maya bezocht worden. Toch geldt ook hier: kom op tijd. De tempelstad gaat open om 8.00. Zorg dat je voor 8.00 ter plekke bent. Je kan dan alsnog grote mensenmassa’s vermijden en je bent de hitte voor. Doordat het complex zo uitgestrekt is, valt het, in het park zelf, erg goed mee, wat drukte betreft.

Smeer anti-muggenspray

Eigenlijk altijd geldig in de jungle, maar we herhalen het graag: het is een aanrader om jezelf goed in te smeren met anti-muggenspray. Neem zeker ook extra mee voor tijdens je bezoek.

Neem voldoende water mee

Neem zeker voldoende water mee tijdens je bezoek. Het kan echt flink warm worden én je mag een aantal tempels beklimmen. Je levert hier dus meer inspanningen dan tijdens een bezoek aan Chitzen Itza.

Zorg voor goede schoenen

Teenslippers of flip-flops gaan je niet tot boven brengen, of in elk geval met veel moeite. We zeggen nu ook niet dat je speciale, stevige wandelschoenen moet aankopen. Een goede, comfortabele schoen, (mag ook een stevige sandaal met goede zool zijn) waarmee je zeker goed kan klimmen, is aangeraden.

Het museum bij de ruïnes van Palenque

Veel mensen slaan dit over, onterecht. Dit mag je eigenlijk niet missen na je bezoek aan de ruïnes. Bovendien is toegang tot het museum inbegrepen bij de inkomprijs voor Palenque. Dit museum ligt iets voor de ruïnestad en je loopt er gemakkelijk naartoe na je bezoek. Het museum heeft een grote en zeer goed bewaarde collectie van Maya voorwerpen. Uiteraard is het geen Guggenheim of Louvre, maar het is uniek in Mexico dat men voorwerpen zo dicht bij de site zelf kon bewaren. De replica van de tombe van Pakal is enorm en subliem.

Eco-parque Aluxes

wat doen palenque mexico

Dit is een erg leuk park om met kinderen te bezoeken. Hier worden uitsluitend dieren opgevangen, die in Mexico voorkomen. Het bijzondere is dat gewonde dieren er opgevangen en verzorgd worden. Het doel van het eco-park is om hen terug in het wild uit te zetten. Bij sommige exemplaren lukt dat niet: deze blijven in het eco-park en kan je dus spotten. De verblijven zijn erg ruim en natuurlijk. Ook zijn er een aantal dieren semi-wild: de brulapen bijvoorbeeld mogen zich vrij rond bewegen, geen kooi, maar ook geen afgebakend gebied voor hen.

Men heeft er ook een geslaagde reconstructie van een wetland ingericht, waar de natuur haar gang mag gaan en er dus niet ingegrepen wordt door de mens of waar er expres dieren in worden uitgezet. Wij vonden er een agouti in het dichte struikgewas, deze was wild. Ten slotte heeft eco-park Aluxes meegeholpen aan een kweek-en herintroductie-programma voor rode ara’s. Momenteel vliegen er in Palenque dus weer rode ara’s rond en daarmee is dit één van de enige plekken met een gezonde, uitgebreide populatie in Mexico. Inkom is 150 pesos, het geld is goed besteed!

Agua Azules en Misol Ha

agua azules palenque mexico
bezienswaardigheden palenque

Agua Azul is een aaneenschakeling van watervallen in prachtige tinten azuurblauw en onaards mooie kleuren Via verschillende terrassen en verdiepingen klatert het water naar beneden. Een geweldig mooi gezicht. Je kan deze het hele jaar bezoeken, maar in het droge seizoen is het water op zijn allerblauwst. In het regenseizoen vermengt het kleurloze regenwater zich met het blauwe water en oogt het wat fletser. In het onderste gedeelte kan je zwemmen. De waterval van Misol Ha is 35 meter hoog en vormt beneden een meertje, waar je in kan zwemmen. Leuk is ook dat je achter de waterval door kan lopen. Beide bezienswaardigheden liggen zo’n anderhalf uur rijden van elkaar verwijderd, maar worden dikwijls gecombineerd in een dagtrip, die je hier kan boeken.

Roberto Barrios

waterval bezoeken palenque

Waar vele toeristen een dagtrip maken naar Agua Azules en Misol-Ha, zijn deze watervallen vooral bekend bij de plaatselijke bevolking, die hier verkoeling komen zoeken. Deze watervallen zijn dus niet druk met toeristen, maar zeker even mooi. Ook hier klatert het water in verschillende terrassen en verdiepingen naar beneden. Je kan hier heerlijk zwemmen en zelfs van de rotsen springen (ask the locals). Je betaalt 10 pesos inkom en 20 pesos aan de jongens, die je onderweg tegenkomt en die een ketting omhoog trekken (ja echt). Een soort tol om door hun dorp te rijden haha.

Excursie Bonampak en Yaxchilan

excursie palenque mexico
wat doen in palenque mexico

Mocht je Palenque al Indiana Jones-achtig vinden, met een excursie naar Bonampak en Yaxchilan ben je ver van de bewoonde wereld verwijderd. Wij kwamen geen mensen tegen die deze excursie op eigen houtje hebben trachten te ondernemen; je bent namelijk afhankelijk van verschillende vervoersmiddelen en dus ook afspraken, om op je bestemmingen te komen. In de excursieprijs zit alles inbegrepen, dus ook de entreegelden, ontbijt en lunch.

Hieronder beschrijf ik in het kort de excursie. De bezoeken kunnen ook in omgekeerde volgorde worden gedaan. Dat betekent dan dat je eerst Bonampak en het Lacandon-reservaat bezichtigt en na de lunch Yaxchilan. In ieder geval komt er tijdens de excursie steeds hetzelfde aan bod. Je vertrekt ’s morgens vroeg (5.00) en rijdt vervolgens naar een wegrestaurant, waar je ontbijt krijgt. Verder dan maar weer, tot je eigenlijk niet verder meer kan: je bent aangekomen bij de rivier de Usumacinta, die de grens vormt tussen Guatemala en Palenque. Hier stap je over in een boot voor een één uur durende boottocht naar de ruïnes van Yaxchilan. Deze zijn enkel per boot bereikbaar en overwoekerd door jungle.

Met dezelfde boot ga je dan terug. Het is alweer tijd voor de lunch. Vervolgens rijdt de chauffeur dan naar het Lacandon-reservaat, waar de Lacandon-indianen wonen. Deze blijven vasthouden aan hun tradities en leven in de jungle; zij staan het dichtste bij de oude Maya’s van de nu nog levende indianenvolkeren in Mexico. Hier stap je over in een busje, bestuurd door een lid van de Lacandon-gemeenschap: dit is hun terrein. Hij brengt je naar Bonampak, waar je schitterende fresco’s kunt bekijken. Deze zijn uniek in Mexico, in geen andere Mayatempel kan je deze nog bezien! Als er dan nog tijd over is, maak je ook een wandeling door het Lacandon-reservaat. Reken op een dikke 13 (!) uren om deze excursie te maken. ’s Avonds kom je moe, maar voldaan terug. En val je als een blok in slaap!

Overige tips

Hieronder nog een aantal tips en praktische info mbt klimaat, restaurants en winkelmogelijkheden.

Het weer in Palenque

Palenque ligt in het regenwoud en heeft een tropisch klimaat. Het is er warm, de gemiddelde temperatuur is 28 graden en schommelt nauwelijks doorheen de maanden. Ook ’s avonds koelt het nauwelijks af. Augustus, september en oktober staan bekend als het regenseizoen; het regent er dan normaal gezien iets meer dan gewoonlijk. Wij waren in augustus in Palenque en hebben geen druppel regen gehad. Als het regent, is dat meestal een korte bui in de namiddag.

Winkelen

Palenque is geen stad waar je naartoe gaat om te winkelen. Je komt hier voor de immense ruïnes en de overweldigende natuur. Wil je een souvenir kopen? Dat kan het beste in het park zelf, afdingen is wel de boodschap!

Restaurant tips

Monte Verde Trattoria Pizzeria Italiana: Dit is een Italiaans restaurant, met een mediterraanse sfeer…in Palenque. Ligt in een prachtige jungle-setting en is daardoor zeer sfeervol.

Restaurante Bajlum: Dit restaurant ligt ook op een jungle-locatie. De kaart is Spaanstalig, maar men helpt je met alles. Enorm uitgebreide keuze, zowel Mexicaans eten, als internationale gerechten. Ze serveren erg originele gourmet-schotels. Deze zijn een aanrader!

Café Jade: Lekker Mexicaans eten, maar je kan hier ook terecht voor internationale gerechten. Bovendien zijn er wel wat vegetarische opties, niet altijd eenvoudig in Mexico. Je kan er ook terecht om gewoon iets te drinken en een klein hapje.

Don Mucho´s: Dit restaurant ligt ook in de jungle, net voor de ingang van de Palenque ruïnes. Bediening is snel en de keuken is internationaal. Een grote, open ruimte, met lichtjes, kaarsen en live muziek. Erg sfeervol.

Verder reizen

Vanuit Palenque kun je verder reizen naar andere plekken in het land. Dit kan per openbaar vervoer (met de ADO-bus) of per huurauto. Wij gingen per huurauto naar het weinig bezochte, verrassend mooie Calakmul.

Bekijk hier een mooie reisroute met de auto door Mexico: Yucatan en Chiapas!

Liever met de bus? Bekijk dan deze route met de ADO bus door Yucatan en Chiapas!

Gaan jullie Palenque ook bezoeken? Laat hieronder een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi Chris en co
  Ik heb veel aan jullie website gehad. Ook wij reizen graag en vaak met ons gezin. We komen net terug van Mexico. Dit was een fijne ervaring, het is een heel gemakkelijk te bereizen land. Echter één onaangenaam moment meegemaakt en dit wou ik wel even delen met andere mensen die ook met kinderen reizen. Het incident gaat over hotel Chan-Kah in Palenque. Het hotel noemt zich Eco-hotel, de muziek aan het zwembad galmt echter het complex door, het overstelmde het geluid van de brulapen. Iets wat je toch best weet voor je boekt… Het is ook enorm duur als je ter plaatse iets wil drinken. koffie 5€, één bolletje ijsroom 5€… Eén van onze kinderen werd de tweede nacht ziek van het drinkwater, hij bevuilde (uiteraard onopzettelijk) de twee lakens en de matrasovertrek. We kregen een rekening van 370€ gepresenteerd. Geen discussie mogelijk met de manager, de poort van het hotel zou voor ons niet opengaan. Lakens worden niet gewassen en weggegooid? Wat rechtvaardigt zo’n abnormaal bedrag? Dit overschaduwde onze verder vakantie in Mexico. Zee kind onvriendelijk!!!

  Marianne

  Beantwoorden
  • Dag Marianne en familie,

   Erg blij dat je veel aan onze website hebt gehad én dat je Mexico een fijn land vond om met het gezin rond te reizen! Dat vonden wij ook. We vonden het een heel mooi land, en inderdaad gemakkelijk te bereizen, vandaar dat we ook onze ervaring wilden delen. Het is sneu voor jou dat je zo’n slechte ervaring hebt gehad om als gezin te verblijven bij Chan-Kah. Wijzelf verbleven bij La Aldea del Halach Huinic en vonden dit als gezin zeker wel een aanrader.
   Chan-Kah: hier hoorden we ook goede dingen over en we zijn destijds ook op het terrein geweest. De huisjes zagen er prima uit. Nu hebben wij deze rondreis in 2019 gemaakt, dus misschien is er sindsdien wel wat veranderd? In ieder geval, dit is een heel waardevolle opmerking, die ik zeker meeneem.
   Bedankt en nog veel plezier met jullie gezinsreizen!
   Groetjes en reisjevrij
   Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *