Mexico: Snorkelen met walvishaaien: tours, vervoer en andere tips

Alles over snorkelen met walvishaaien in Mexico: tips en tours

Yes, je hebt je vliegtickets naar Mexico geboekt! Je kan niet wachten om je droomreis in elkaar te steken! Wat ga je allemaal doen en zien? Wist je dat Mexico dé plek is om te gaan snorkelen met walvishaaien? Bij Nederlanders en Belgen is dit helemaal nog niet zo bekend, maar het is absoluut één van de gaafste zaken die we tijdens onze rondreis gedaan hebben! Of beter gezegd, die we ooit op reis hebben gedaan. Als je naar Mexico gaat, dan moet snorkelen met walvishaaien echt op je bucketlist staan! Graag deel ik mijn tips en informatie met je. Heb je daarna nog vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

In dit blog lees je meer over:

  • Waar kan je dit precies doen?
  • Wat kost een tour anno 2020?
  • Voor wie is de tour geschikt?
  • Welke tour operator kies je?
  • Wanneer moet je boeken?
  • Wat is de beste reistijd?
  • Verloop van een dag tour (1 day tour)
  • Overnachtingsmogelijkheden

Waar kan je dit precies doen? 

Elk jaar komen walvishaaien in groten getale naar de warme wateren van de Golf van Mexico. Als je wil gaan snorkelen en zwemmen met walvishaaien, dan zijn er verschillende mogelijke vertrekpunten:

Isla Mujeres

Dit is dé hotspot om te snorkelen met walvishaaien! Isla Mujeres ligt middenin het gebied waar deze vriendelijke reuzen zich verzamelen. Het boottochtje duurt dan ook niet al te lang én je kan verschillende plekken aandoen, mocht dat nodig zijn. Bovendien is het altijd leuk om op een paradijselijk eiland te verblijven. Je kan hier tegelijk een item van je bucketlist afstrepen én heerlijk genieten van het tropisch eilandgevoel. Nog het vermelden waard: je kan hier ook fijn snorkelen.

Isla Mujeres is mét stip de beste plek om te verblijven, en van hieruit je snorkeltour met de walvishaaien te regelen. Onderstaande opties zijn ook mogelijk.

Enkele sfeerbeelden van dit tropische eiland:

Isla Holbox

Dit is ook al zo’n eilandparadijsje. Dit eiland is bekender in Nederland/België dan Isla Mujeres. Dit eiland voelt super-relaxed aan en naast snorkelen met walvishaaien, kan je hier een paar dagen gewoon chillen. Het ligt wel iets meer uit de richting dan Isla Mujeres om walvishaaien te gaan spotten. Bovendien heeft Isla Mujeres een gemakkelijkere connectie met Cancun, dan Isla Holbox.

Cancun

Van hieruit kan je relatief gemakkelijk een tour boeken. Prijzen zijn competitief. Bovendien is het gebied waar de walvishaaien voorkomen, maar op een uurtje hiervandaan, dus relatief snel te bereiken. Je moet wel wat om kunnen met massatoerisme in Cancun. De stad zelf heeft bovendien niet echt veel te bieden. Maar als je kort in tijd zit en je wil deze excursie ondernemen: prima vertrekpunt!

Puerto Morelos

Dit is een erg gezellig dorpje met een gemoedelijke sfeer. Wij vonden het heerlijk om hier de vakantie af te sluiten. Vanaf Puerto Morelos kan je heerlijk snorkelen in het rif. Maar er zijn ook tourbureautjes, die niet alleen snorkeltrips aanbieden, maar ook snorkelen met walvishaaien. Hier moet je rekening houden met hogere prijzen, omdat het nu éénmaal verder weg ligt van het gebied waar de walvishaaien voorkomen.

Akumal-Tulum

Je zou eventueel vanuit andere kustplaatsen kunnen meegaan op een tour die vanuit Cancun vertrekt. Denk er echter aan dat de tour in de ochtend begint, rond 7.00 ’s morgens, en dat je de rijtijd naar Cancun moet incalculeren. Vanuit Tulum bijvoorbeeld ben je al snel 2 uur onderweg naar Cancun en in de ochtendspits is dat nog langer. Je moet dus om drie uur ’s nachts op….niet erg aanlokkelijk.

Wat kost een tour?

Zodra je begint te Googelen naar “snorkeling with whale shark tours”, dan kom je al snel behoorlijke prijzen tegen. Het klopt effectief dat je geen enkele tour zal vinden onder de 125 dollar. Dat is namelijk de minimumprijs die door de Mexicaanse overheid werd opgelegd. Dat is één van de maatregelen die zij namen om het aantal toeristen te beperken. Natuurlijk moeten de dieren zoveel mogelijk met rust gelaten worden, maar het valt te bediscussiëren of je dit kan doen, door de prijzen hoog te houden…. 

Er zijn effectief aanbieders, die werken met deze prijs van 125 dollar per persoon. De meeste aanbieders zijn echter duurder, tot aanbieders die meer dan 200 dollar vragen! Een ‘normale’ prijs varieert tussen de 135 en 170 dollar, afhankelijk van waar je overnacht. Hoe verder de pick-up verwijderd is van de haven, hoe duurder. 

Tip! Met hoe meer personen je boekt, des te goedkoper wordt de trip per persoon. Een bootje kan meestal maximaal 10 personen mee nemen. Als je kan boeken, samen met andere toeristen, dan zakt de individuele prijs. Wij waren een gezin van vier, en boekten deze trip samen met twee anderen. We kwamen zo aan zes personen en betaalden 125 dollar per persoon. Met zijn vieren hadden we 135 dollar per persoon betaald.

Een privé tour raad ik af! Een privé tour is namelijk niet zo privé als dat het klinkt. Je gaat gewoon naar dezelfde plekken en komt rond dezelfde tijd aan als alle andere toeristen. Zeer duur, maar niet noodzakelijk!

Voor wie is de tour geschikt? 

Eigenlijk voor iedereen. Wel moet je de aanbieders goed vergelijken, als je van plan bent om met je gezin te gaan. Er zijn aanbieders die enkel tours voor volwassenen aanbieden of vanaf een bepaalde leeftijd. Echter, de meeste touroperators staan open voor alle leeftijden. De walvishaaien zijn echter wel gigantisch en wij kunnen ons in ieder geval wél goed voorstellen dat een kind hier schrik van kan hebben. Onze dochter van negen jaar vond ze vreselijk groot, maar durfde toch na een tijdje het erop te wagen. Er gaan steeds twee mensen tegelijk, dus zorg dat er een volwassene meegaat met een kind. Bovendien gaat de begeleider telkens mee (en ze zijn goed met kids…). Gewoon kijken vanaf de boot is trouwens ook echt leuk, daarvoor zijn ze dicht genoeg!

Welke tour operator kies je? 

Alles bij elkaar zijn er héél veel tour aanbieders! Ook vanuit Nederland en België kun je een whale shark tour boeken. Alle tour operators komen in elk geval langs dezelfde plekken en hebben grotendeels hetzelfde programma. Alle tour operators hebben bootjes voor zes tot tien personen.

Het verschil zit hem vooral in het feit dat sommige aanbieders actief zijn in een ruim gebied, en dus ook toeristen gaan oppikken in Tulum-Akumal en dat andere aanbieders echt kleinschalig opereren, bijvoorbeeld vanuit Isla Mujeres zelf, of vanuit Puerto Morelos.

Wij kozen ervoor om te verblijven op Isla Mujeres en kozen voor Carey Dive Center. Dat is ons erg goed bevallen, wij kunnen deze aanbevelen! We boekten deze tour tevoren, omdat we maar twee volle dagen op Isla Mujeres waren, en zeker wilden zijn van een plekje. Het boekingsproces kan gewoon online, en het contact is prettig. Prijzen zijn niet duurder in vgl met andere aanbieders, ondanks dus dat ze een groter agentschap zijn.

Hadden we de tour niet vanuit Isla Mujeres gedaan, dan hadden we deze ondernomen vanuit Puerto Morelos. Een hele goede aanbieder hier, waar we zelf heel leuk mee gesnorkeld hebben, is Diverspoint. Zij organiseren allerlei duik-en snorkeltours. Je kan er ook fietsen huren. Bovendien kunnen ze je in het Nederlands te woord staan: Ramona en Johan komen uit Nederland!

Daarnaast heb ik even op TripAdvisor gekeken en heb vervolgens een aantal websites van de aanbieders bekeken. Een aanbieder die pick-up en drop-off kan verzekeren in Tulum, Playa del Carmen en Cancun, is Ocean Tours. Zij bieden all-inclusive tours aan, waarbij je ook ontbijt en lunch krijgt. Ze krijgen erg goede feedback! 

Wanneer moet je boeken? 

Tevoren of ter plekke boeken? Het kan allebei. Als je echter zeker wil zijn van een plaatsje en een goede organisatie wilt, dan zou ik van te voren boeken. Ook als je slechts beperkt op één plek blijft zoals wij (wij sliepen drie nachten op Isla Mujeres), zou ik zeker tevoren boeken. Als je een week aan het strand in Mexico verblijft, zou je wél ter plekke kunnen boeken. Normaal gezien is het voordeel van ter plekke boeken, dat je zou kunnen onderhandelen. In de praktijk merkten wij dat de prijzen redelijk vast lagen en beginnen vanaf 125 dollar…. We kwamen één koppel tegen dat korting had gekregen, omdat ze ook nog een snorkelexcursie bij hetzelfde bedrijfje hadden geboekt.

Wat is de beste reistijd? 

Ja, dat is een heel belangrijke! Walvishaaien zijn er namelijk niet gedurende het hele jaar, maar slechts een beperkte periode! Ze komen voor in de wateren rond Isla Mujeres van mei tem september. Enkel gedurende dit seizoen worden de trips dan ook aangeboden. In de praktijk zijn de maanden juni, juli en augustus het hoogseizoen voor wie deze activiteit wil afstrepen van de bucketlist! In mei beginnen de walvishaaien zich namelijk te verzamelen, dus zijn ze nog niet zo talrijk, en vanaf september is er kans op hevige winden (oktober is zelfs het orkaanseizoen), en dan vaart men enkel bij gunstig weer. Het is wel zo dat, als je in juni, juli of augustus gaat, de kans om walvishaaien te zien, eigenlijk zo goed als gegarandeerd is! Er komen namelijk nergens ter wereld zoveel van deze prachtige dieren tegelijk voor als hier!

Verloop van een tour

Je kan hier geen meerdaagse tours boeken. Je tour bestaat uit een dagtrip. Daarvoor moet je vroeg je bed uit.

Van hoe verder je moet komen, hoe vroeger. Dus als je uit Tulum komt, dan dien je om 5.45 op te stappen! Typisch voor de tours die vanaf het vasteland beginnen, is dat ze meestal nog een ontbijt serveren in Cancun, alvorens je echt de zee opgaat. 

Dat is niet zo bij de tours die vanuit Isla Mujeres vertrekken. Hier stap je rond 8.00 op de boot en eerst krijg je een korte uitleg over de walvishaaien, wat je kan verwachten, en hoe de tour verloopt. Tussen 8.00 en 8.30 ga je dan de zee op.

Ongeveer 45 minuten tot anderhalf uur later ben je dan op dé plek waar de walvishaaien zich bevinden. De vaartijd hangt een beetje af van waar ze zich precies bevinden. In juli en augustus heb je echt bijna 100% garantie om walvishaaien te zien. Meestal zelfs meer dan eentje. Jij bent zelf niet de enige toerist. Jouw boot kan meestal zo’n zestal tot tiental personen, exclusief schipper en gids meenemen. Reken dat je ter plekke nog 10 zo’n bootjes tegenkomt. We hebben zelfs gehoord van andere toeristen dat er tot wel 30 bootjes waren, op de dag dat zij hadden gesnorkeld. We kunnen je hier echter wel geruststellen: bij deze boten zijn er ook toezicht-boten van de Mexicaanse regering om te zorgen dat alles goed verloopt en te controleren of iedereen zich aan de regels houdt.

Dat houdt in: niet te dicht bij de walvishaaien komen, hen niet opjagen. Daarom mogen er van iedere boot maar twee mensen (plus de gids) tegelijk het water in. Ben je met kids, maak dan als ouder een team met je kind. Je krijgt per zwemronde zo’n 2 tot 4 minuten om met de walvishaaien zwemmen. Natuurlijk is de eerste keer in het water met de whale shark het allermooiste en indrukwekkendste moment, maar eigenlijk krijg je van deze wonderlijke wezens niet genoeg hoor. Daarna volgen nog een aantal zwemrondes. De gids helpt jou (of de kids) waar nodig én hij maakt toffe foto’s en filmpjes onderwater. Fijn als aandenken!

In totaal ben je zo’n kleine drie uur ter plekke. Nadien vaar je dan terug naar Isla Mujeres, naar een strand (meestal Playa Norte), waar je nog wat snorkeltijd krijgt, en waar een heerlijke lunch geserveerd wordt, die inbegrepen is in de tour. Je eet ceviche, een rauwe vis-schotel, erg lekker en verfrissend. Ook de tours die van het vasteland vertrekken, doen veelal Isla Mujeres aan voor de lunch. Nadien is de tour ten einde, dat is zo rond 14.30 à 15.00 als je de tour vanuit Isla Mujeres onderneemt.

Onze ervaring is dat men echt wel veel respect aan de dag legt voor de dieren. Men volgt de opgelegde regels effectief, alle bootjes doen dat, en men geeft de dieren echt wel de nodige ruimte. Dat deed ons besluiten om deze tour te doen en dat werd ook bevestigd tijdens de tour. Men biedt tegenwoordig ook private tours aan. Dat is absoluut niet nodig, je bent sowieso maar met zes tot tien mensen in je bootje. Bovendien ben je met een private tour heus niet private: wij kwamen tijdens onze tours ook bootjes tegen die een private tour deden. Je moet heus die walvishaai nog delen met andere toeristen, die geboekt hebben via andere reisbureautjes.

Overnachtingsmogelijkheden: Isla Mujeres 

We hebben het hierboven al even aangegeven: Isla Mujeres is eigenlijk de beste plek om te overnachten, als je wil snorkelen met walvishaaien. Je kan hier ook geweldig snorkelen en je geniet meteen van dat tropische eilandgevoel. Je verplaatsen op Isla Mujeres doe je decadent met een golfkarretje. Wij sliepen er drie nachten in het begin van onze rondreis en dat was een echte aanrader! Van hieruit ondernamen wij ook de snorkeltour met de walvishaaien. Overnachten op een eiland hoeft helemaal niet duur te zijn trouwens. Hieronder een aantal opties:

Wij kozen voor: Pension Casa del Sol

Dit is een leuke deal! Met een score van maar liefst 8,7  een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding. Mooie, schone kamers en alweer een erg goede ligging. Je slaapt er voor €37 in een tweepersoonskamer, er zijn geen familiekamers, maar de gastheer doet zijn best om je twee aangrenzende kamers te bezorgen! Oh ja, en het ontbijt is heerlijk! Boek hier!

Hotel tip: Hotel Isla Caracol***

Nu, dit is een fijn drie sterren hotel! De ligging is perfect: rustig, vlakbij restaurants, cafés en winkeltjes én vlakbij de aanlegsteiger voor de ferry. Hethotel heeft erg schone, ruime kamers, airco én een zwembad om af te koelen! Je slaapt hier al in een tweepersoonskamer vanaf €52 per nacht, met vier personen betaal je €87. Oh ja, en de bedden zijn heerlijk! Boek Isla Caracol hier!

Luxe hotel: La Joya Isla Mujeres****

Ja hoor, een vier sterren hotel! Dit hotel ligt in het rustige Zuiden, dichtbij zee en enkele prachtige snorkellocaties! Alle kamers hebben airco, een eigen zithoek, sommige hebben ook een eigen (ruim) terras!  Het hotel voorziet een shuttlebus van en naar de ferry. Uiteraard ook hier weer een fantastisch zwembad. Reizigers vinden het hotel fantastisch en geven La Joya Isla Mujeres**** een dikke 8,9! Je hebt een tweepersoonskamer met een erg goed ontbijt vanaf €126 per nacht. Leuke detail: het personeel is erg aardig en geeft je veel tips over de omgeving. Je mag ook gebruik maken van snorkelmateriaal en kayaks. Eten in het restaurant is ook bepaald geen straf!  

Alternatief: Puerto Morelos

Dit plaatsje ligt op 30 minuten van Cancun en op 20 minuten van Playa del Carmen, net tussen de twee toeristische trekpleisters in. Dit oude vissersdorp is erg charmant en lijkt niet beïnvloedt door de drukke buren. Er is geen hoogbouw en er zijn amper hotels. Dit is een heerlijke bestemming voor rustzoekers, of voor de eerste of laatste dagen voor je vertrek. Van hieruit kan je ook prima gaan snorkelen met walvishaaien, en ook andere snorkeltours kan je van hieruit ondernemen. Wij vonden Puerto Morelos fantastisch!

Wij kozen voor: Righetto Vacation Rentals

Dit zijn nieuwe appartementen, ze zien er top uit, zijn dat ook, en het personeel is erg aardig. De appartementen liggen centraal, maar het strand is goed te bereiken te voet. Je hebt een appartement voor twee personen vanaf €58. Voor vier personen betaal je €105. Erg leuk: ben je met drie of vijf, dan pas je ook in de tweepersoons of vierpersoons appartementen. Verder hebben ze ook nog grotere appartementen voor grotere groepen. Een aanrader is Righetto Vacation Rentals dus, met maar liefst een 9,6 op Booking.com!

Heb je na dit blog nog vragen over snorkelen met walvishaaien? Over het boeken van een tour of iets dergelijks? Stel je vraag hieronder!

Zoek je nog meer leuke tips over Mexico? Lees dan ook de volgende artikelen:

Have fun en reis je vrij,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Booking.com en Pixabay

Chris Donkers

Sinds we kinderen hebben, is het reisplezier alleen maar toegenomen. Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Het liefste ga ik voor een bijzondere, authentieke bestemming! Graag wil ik mijn reistips met je delen, omdat we elke keer opnieuw bewijzen dat reizen niet hoeft te stoppen als je kinderen hebt!

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *