Modica in Sicilië: 7x bezienswaardigheden en doen

Tips Modica: bezienswaardigheden & overnachten

Net als Ragusa is Modica een barokstad in Sicilië. Modica ligt iets zuidelijker en met de auto ben je vanuit Ragusa binnen 30 minuten in het centrum van Modica. De aardbeving van 1693 heeft de stad verwoest en is daarna volledig herbouwd in de barokstijl. Ook Modica heeft hoger gelegen gedeelte, Modica Alta en een lagergelegen gedeelte, Modica Bassa. Graag deel ik mijn tips over de bezienswaardigheden in Modica, ook wel de stad van de chocolade.

Waar overnachten in Modica

Naast de bezienswaardigheden in Modica zijn er ook meer dan genoeg verblijfplaatsen. In het centrum van Modica vind je veel accomodaties, maar je kunt ook overnachten in de omgeving van Marina di Modica. Met de auto ben je binnen een half uur in het centrum van de barokstad Modica.

Dimore del Valentino
Overnachten Modica Palazzo Il Cavaliere B&B De Charme

Unieke verblijftip: Dimore del Valentino

Vivai del Valentino een prachtige plek is om naartoe te gaan. Daarover lees je meer bij de bezienswaardigheden. Dimore del Valentino is hier een onderdeel van en regelt de verblijven. Ze hebben twee appartementen en vier familiekamers. De grootste kamer is voor vijf personen. Er is een groot zwembad met een waanzinnig uitzicht en een gemeenschappelijk terras waar je kunt barbecueën. Dit is een plek waar je helemaal tot rust kunt komen! Voor een familiekamer betaal je gemiddeld €130,- per nacht.

Verblijftip in het centrum: Palazzo Il Cavaliere B&B De Charme

Dit bijzondere hotel is volledig ingericht met antiek Siciliaans meubilair en wordt net zoals Dimore del Valentino beheerd door een familie. Dit hotel ligt in het centrum van Modica, tegenover de kathedraal. Sommige kamers hebben dan ook uitzicht op de kathedraal. De kamers zijn elegant, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Voor één overnachten betaal je gemiddeld €90,- exclusief ontbijt.

Wat doen in Modica?

Hieronder deel ik de bezienswaardigheden over de barokstad Modica. Deze tips kun je binnen twee dagen allemaal zien. Wil je iets rustiger aan doen, verdeel het dan over drie dagen. Vanuit Modica kun je ook de andere baroksteden, Ispica, Ragusa, Scicli en Santa Croce Camerina bezoeken.

1. Uitzichtpunt Torre dell’Orologio

Modica bezienswaardigheiden, Torre dell'Orologio
Torre dell'Orologio Modica
Torre dell'Orologio Modica

De kloktoren van Modica is vanuit Modica Bassa goed te zien. Het is een toren met een enorme klok en behoort tot het kasteel dei Conti. De entree is gratis maar het is niet heel bijzonder. Er zijn een aantal gevangenissen en verder is er niet veel te zien. Loop vooral snel door tot aan de kloktoren en je hebt een waanzinnig mooi uitzicht over Modica! Je kunt de toren met de fiets of te voet bereiken. Met de auto is ook mogelijk, maar de kans is groot dat je de auto niet kunt parkeren. Er zijn namelijk maar heel weinig parkeerplaatsen.

Uitzicht Modica

Een ander mooi panoramisch uitzichtpunt over de stad Modica is bij Belvedere di San Benedetto. Je kijkt hier uit op de kathedraal San Giorgio. Zelfs als het donker is dan is het uitzicht prachtig.

2. Duomo of San Giorgio

Modica Bezienswaardigheden, San Giorgio kerk
San Giorgio kathedraal Modica
San Giorgio kathedraal Modica

Na de aardbeving is de kathedraal San Giorgio volledig herbouwd in de barokstijl. Ze zeggen ook wel dat dit één van de meest unieke gebouwen is in Sicilië die in de barokstijl gemaakt is. 250 traptreden zullen je leiden naar de ingang van de kathedraal. Ben je precies om 12.00 uur in de kathedraal dan kun je de zonnewijzer zien bewegen. De zonnestraal komt rechtsboven binnen en schijnt op de vloer voor het hoofdaltaar. Binnen in de kathedraal zal je oog snel vallen op het schitterende orgel met ruim 3000 pijpen. Als je van binnen naar buiten loopt dan heb je een wederom een mooi uitzicht over de stad Modica.

3. Chocolademuseum

Chocolademuseum Modica
Chocolademuseum Modica

Hou je van chocolade? Dan mag je een bezoekje aan Modica zeker niet overslaan. De stad staat bekend om zijn bijzondere chocolade. Het geheim van deze chocolade is dat er maar 2 ingrediënten gebruikt worden, cacao en suiker. De suiker wordt niet gesmolten waardoor de chocolade extra knapperig is. Wil je alles te weten komen over de chocolade van Modica? Breng dan een bezoekje aan het chocolademuseum. Hier krijg je een rondleiding en de mogelijkheid om zelf een chocoladereep te maken. Verder zie je vele kunstwerken gemaakt van chocolade. Het museum is, behalve op maandag, iedere dag geopend en kost €3.

4. Cave d’Ispica

Cava d'Ispica Modica
Cava d'Ispica Modica
Cava d'Ispica Modica

Cave d’Ispica is een kloof van 13 kilometer en loopt van Modica tot aan Ispica. Als je door de kloof wandelt dan zie je overal om je heen grotten liggen. Dit waren grotwoningen en deze liggen allemaal op verschillende hoogten. Vroeger gebruikten de inwoners geen trap om bij de grotwoning te komen, maar ze klommen via een touw naar boven of werden naar boven getrokken. Verder waren er ook grotkerken. Deze kun je nog herkennen aan de muurschilderingen.
Naast grotwoningen en kerken vind je in de kloof catacomben, een grafcomplex met ongeveer 500 graven. In de kloof staan informatieborden. Hierdoor krijg je een compleet beeld van hoe de inwoners destijds hun leven hebben geleid.

5. Pasen in Modica

Madonna Vasa Vasa Modica
Madonna Vasa Vasa Modica

Eerste paasdag wordt in Sicilië groots gevierd. Iedere stad heeft zijn eigen traditie. Zo heeft Modica ook een traditioneel paasfeest genaamd Madonna Vasa Vasa. De inwoners van de stad verzamelen zich in de hoofdstraat Corso Umberto I. Met de beelden van Jezus en Madonna wordt, gescheiden van elkaar, een processie gelopen. Klokslag 12.00 uur zien Madonna en Jezus elkaar voor het eerst. De zwarte mantel, als teken van rouw, valt af bij Madonna. Ze spreidt haar armen en duiven worden bevrijd. De beelden worden naar elkaar toegebracht en uiteindelijk kust Madonna haar zoon Jezus. Vasa Vasa betekent dan ook kus. Alle inwoners gaan juichen en er wordt vuurwerk afgestoken. De rest van de dag wordt gevierd met familie en vrienden.

6. Vivai del Valentino

Vivai del Valentino Modica
Vivai del Valentino Modica
Vivai del Valentino Modica

Vivai del Valentino is een grote plantenkwekerij die zich voornamelijk richt op vetplanten en cactussen. Kinderen kunnen workshops en cursussen volgen om zo dichter bij de natuur te komen. Verder ontwerpen ze tuinen en maken versieringen voor bijvoorbeeld bruiloften. Er is een winkel waar ze planten verkopen en zelfgemaakte olijfolie. Het is een bijzondere plek waar je kunt verblijven. Ze bieden verschillende accommodaties aan en er is een groot zwembad met een prachtig uitzicht. Deze plek ligt op 30 minuten rijden van het centrum van Modica. Je zou een bezoekje kunnen combineren met bijvoorbeeld een middag aan het strand bij Marina di Modica.

7. Marina di Modica: Fornace Penna

Fornace Penna Modica

Modica heeft net als Ragusa een kustplaats, Marina di Modica. Bij Marina di Modica vind je de ruïne Fornace Penna. Een voormalige steenfabriek voor bakstenen. De plek aan zee was ideaal vanwege de grondstoffen en het transport. Bakstenen konden vanuit daar met de trein en met schepen vervoerd worden. In 1924 brak er een brand uit waardoor een groot deel van de fabriek verwoest werd. Daarna is de keuze gemaakt om de fabriek niet te herbouwen. Je kunt een kijkje gaan nemen, maar er is nog steeds instortingsgevaar. Het terrein betreden is op eigen risico. Bij Fornace Penna ligt het zandstrand Punta Pisciotto. Hier kun je een verfrissende duik nemen met in de verte een mooi uitzicht op Fornace Penna.

Meer tips over Sicilië:

Dit waren mijn tips over de bezienswaardigheden in Modica. Heb je nog vragen over deze barokstad? Stel ze gerust hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Anne

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *