Muang Ngoi, Laos: Tweedaagse excursie in de omgeving

Muang Ngoi: Tweedaagse excursie vanuit Nong Khiaw

In Nong Khiaw vind je een aantal excursiebureaus waar je verschillende excursies kunt boeken. Als je door de hoofdstraat loopt dan zie je aan beide zijden de bureaus liggen. De populaire excursies in Nong Khiaw zijn ziplinen, 100 Waterfalls, overnachten bij Pha Daeng Peak viewpoint, jungletrekkingen en een bezoekje brengen aan Muang Ngoi. De duur van bijna alle excursies zijn flexibel. Zo kun je kiezen voor een eendaagse excursie, een excursie met één overnachting of twee overnachtingen. Ik wilde heel graag naar het dorpje Muang Ngoy (Muang Ngoi) en heb gekozen voor een tweedaagse excursie.

Tweedaagse excursie

Deze excursie is een standaard excursie die door vrijwel alle excursiebureaus wordt aangeboden. De invulling van de excursie kun je samen met de gids bespreken. Dit is wat wij gedaan hebben.

Dag 1 – Op weg naar Ban Na

Boottocht naar Muang Ngoy

Boottocht Muang Ngoy

In de ochtend verzamel je bij het excursiebureau. Hier worden de laatste dingen besproken en kun je eventueel je backpack achterlaten. Vervolgens loop je naar de brug en stap je op de boot. Hoe meer personen er mee gaan hoe groter de boot is. Niet alle boten hebben een dak, zorg er dan voor dat je je op tijd insmeert met zonnebrand. Tijdens de boottocht kun je genieten van de prachtige natuur. De reis met de boot duurt in totaal 45 minuten tot één uur.

Na de boottocht kom je aan in het dorpje Muang Ngoy. Door het toerisme en de excursies die georganiseerd worden is het helaas niet meer volledig authentiek. Toch krijg je nog een goed beeld van hoe de mensen daar leven als je verder het dorpje ingaat.

Phanoi Viewpoint

Muang Ngoy
grot Phanoi Viewpoint
Phanoi viewpoint
Phanoi Viewpoint

Je loopt door het dorpje en de gids haalt daar vervolgens de lunch op. Vervolgens loop je door naar het beginpunt van de hike naar Phanoi Viewpoint. De gids zal aangeven dat de hike naar boven maar 15 minuten is. Hou er rekening mee dat je zeker een half uur tot drie kwartier erover doet om boven te komen. Er zijn trappen maar soms moet je over rotsen klauteren en over zelf gemaakte houten trappen wandelen met een diepe afgrond onder je.

Halverwege de hike kom je een grot tegen waar je in kunt gaan. Als je alleen al voor de grot gaat zitten dan voel je een heerlijke verkoelende wind. De gids neemt zaklampen mee en voor diegene die willen kunnen mee de grot in. De grot is ontzettend groot en je kunt ook een heel eind doorlopen. Het ligt aan de gids of je de grot op de heenweg ingaat of op de terugweg.

De tocht naar boven gaat verder en uiteindelijk kom je uit bij een houten hutje met een prachtig uitzicht over de Nam Ou rivier. Hier heb je de tijd om bij te komen en te genieten van een heerlijke lunch. Je kunt van te voren je dieetwensen doorgeven, hier wordt rekening mee gehouden.  

Phanoi Viewpoint
Phanoi viewpoint

Tham Kang grot

Na Phanoi Viewpoint begin je met een wandeling van ongeveer 45 minuten. Je wandelt over een onverharde weg en merendeel van de route is vlak. De kans dat je koeien tegenkomt is ontzettend groot en kijk vooral om je heen zodat je de rijstvelden niet mist.

Tham Kang grot
Tham Kang grot

Uiteindelijk kom je aan bij de grot Tham Kang. In de grot is het mogelijk om te zwemmen maar doe dit alleen als de gids aangeeft dat dit veilig is. Er gaat namelijk een steil pad naar beneden en als het heeft geregend is het ontzettend modderig en dus gevaarlijk. Omdat het bij ons te gevaarlijk was, zijn wij voor de grot gaan zwemmen. Het water is ontzettend helder en verkoelend na alle inspanning. Het leuke is dat de rivier de weg blokkeert. Hierdoor zie je locals op een scooter, tuktuk of met een kudde geiten door de rivier gaan.

Tham Kang grot
Tham Kang grot
Tham Kang grot

Verblijfplaats Ban Na

De laatste 45 minuten wandel je alleen maar door de rijstvelden. Als je geluk hebt ben je tegen zonsondergang bij de rijstvelden. De omgeving is waanzinnig mooi en wat een rust. Kijk wel uit waar je loopt anders lig je al snel in het water. Op een gegeven moment zie je in de verte het dorpje Ban Na liggen. Hier ga je overnachten in een hutje met uitzicht over de rijstvelden. Het is allemaal heel primitief, er is geen elektriciteit en geen internet. Een gekoeld drankje ga je hier dan ook niet krijgen, maar je kunt je wel douchen. In de avond wordt Laotiaans eten bereid en als het niet bewolkt is zie je ’s avonds een mooie sterrenhemel.

Ban Na
Verblijfplaats Ban Na
Zonsondergang rijstvelden
Verblijfplaats Ban Na

Dag 2 – De laatste dag

Tad Mook Waterval

Muang Ngoy
Muang Ngoy

De dag begint weer vroeg met een overheerlijk ontbijt. Vervolgens kun je kiezen of je dezelfde route terug wilt wandelen naar Muang Ngoy of via de verharde weg terug wilt wandelen. Aangekomen in Muang Ngoy is het tijd voor een drankje en wachten totdat de boot er is. De boot brengt je naar een ander klein dorpje. Vanuit hier ga je ongeveer 30 minuten wandelen, wederom langs prachtige rijstvelden en het laatste stuk ga je door de rivier om uiteindelijk bij de top van de Tad Mook Watervallen uit te komen. Het is tijd om te lunchen en om een verfrissende duik te nemen bij de waterval. Ze hebben hier een hokje gemaakt zodat je je kunt omkleden.

Tad Mook waterval
Tad Mook Waterval

In de middag word je door de boot opgehaald en ga je terug naar Nong Khiaw. Heb je de excursie nog niet betaald dan kun je dit achteraf doen bij het excursiebureau.

Informatie over de excursie

Deze excursie is een standaard excursie die door vrijwel alle excursiebureaus wordt aangeboden. De invulling van de excursie kun je samen met de gids bespreken. Als je iets perse wilt of juist niet wilt dan kijkt de gids of dit passend is in de excursie en komt eventueel met een alternatief.
Iets waar je rekening mee moet houden is dat je de excursies niet online kunt boeken en cash moet betalen. In Nong Khiaw zijn twee ATM’s te vinden dus dit zou geen probleem moeten zijn, maar helaas staat Laos erom bekend dat pinnen niet altijd mogelijk is. Voorheen kon je wel pinnen bij de excursiebureaus maar tijdens corona heeft de bank de pinapparaten ingenomen.

Voor deze excursie betaal je normaal voor 2 personen €45,- per persoon. Gaan er meer mensen mee, dan wordt de prijs lager. Wij waren met 5 personen en betaalde uiteindelijk €40,- per persoon. In de prijs zit de overnachting, 2x lunch, 1x avondeten, 1x ontbijt en water inbegrepen.

Wat neem je mee?

Het is handig om gemakkelijke en sportieve kleding aan te doen. Doe goede wandelschoenen aan die vies en nat mogen worden. De wandelpaden kunnen erg modderig zijn en je wandelt door riviertjes en rijstvelden. Je kunt voor deze stukken ook waterschoenen of sandalen meenemen. Neem een daypack mee met zonnebrand, een pet, een zonnebril, Deet, zwemkleding, een sneldrogende handdoek en wat toiletartikelen mee. In het dorpje waar je gaat overnachten heb je de mogelijkheid om te douchen. Water is inbegrepen in de prijs maar ik zou toch ook nog altijd zelf iets meenemen. Neem geen onnodige spullen mee want dit moet je de hele reis meeslepen.

De backpack heb ik laten liggen in het guesthouse, mocht dit niet mogelijk zijn dan kun je deze meenemen naar het excursiebureau. Zij bergen de tassen veilig op.  

Meer over Laos:

Niet alleen was Nong Khiaw mijn favoriete plek in Laos maar deze excursie was het hoogtepunt van de hele reis. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Anne

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *