Nijlcruise in Egypte zelf regelen: tips en ervaring

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips voor het vinden en kiezen van een nijlcruise in Egypte

Als je Egypte bezoekt, dan wil je vast en zeker ook de mooie overblijfselen zien in Aswan, Abu Simbel, Kom Ombo, Edfu en Luxor. Tijdens een nijlcruise bezoek je al deze mooie plekken terwijl je onderweg op de boot kunt genieten van het uitzicht op de nijl, het zwembad of het terras. In de avond is er een dinerbuffet en entertainment. Het is een heerlijke combinatie van sightseeing en relaxen en het is daarom voor veel mensen een perfecte manier van reizen. Het aanbod in nijlcruises is enorm en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Hierbij mijn tips en ervaringen voor het vinden en kiezen van een nijlcruise in Egypte.

Hoe kom je in Egypte?

vakantie hurghada egypte

Vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel kun je zowel rechtstreeks als met een tussenstop vliegen naar Cairo of Hurghada. De totale vliegtijd is ongeveer 5 uur, exclusief overstappen. Een retourtje Cairo kost tussen de €500 en €800 afhankelijk van het seizoen. Een retourtje Hurghada is er al vanaf €200 in het laagseizoen en €350 in het hoogseizoen. Het hoogseizoen loopt hier van november tot en met februari. Dit komt omdat het in de zomer onaangenaam warm kan worden in Egypte. Vanaf Cairo neem je een binnenlandse vlucht of de nachttrein naar Aswan waar de nijlcruise start. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Hurghada naar Luxor te reizen per taxi. Ook in Luxor starten nijlcruises.

Zoek n vergelijk goedkope vluchten via Skyscanner

Hoe kies je een passende nijlcruise?

welke nijlcruise egypte

Boek je een nijlcruise van Aswan naar Luxor of andersom? Welke plekken bezoek je dan? Zijn de entreeprijzen en een gids inbegrepen? Dit zijn allemaal vragen die bij je opkomen tijdens het zoeken naar een passende nijlcruise. Het aanbod is overweldigend en daarom is het vaak lastig iets te kiezen. Hoe begin je hieraan en waar moet je op letten?

Handig om te weten

nijlcruise tips egypte
 • De eerste en laatste dag van je nijlcruise ligt de boot aan de kade van Luxor en Aswan. Je bezoekt dan vanaf de kade de bezienswaardigheden van deze steden. Je overnacht en eet op de boot. De boot fungeert dan dus als je hotel.
 • Je vaart dus effectief maar 2 of 3 dagen. Bij de 8 daagse nijlcruise vaar je 4 of 5 dagen. De rest van de dagen ligt de boot dus aan de kade.
 • Een gemiddelde boot heeft tussen de 50 en 100 kamers en is dus vrij massaal.
 • Alle nijlcruises beweren luxe te zijn. Kijk goed naar de recensies en foto’s voordat je iets boekt.

Welke keuzes in nijlcruises zijn er en wat houden ze in?

nijlcruise met nederlandse gids

Kies je reisdatum

Bij het kiezen van de voor jou beste reistijd moet je rekening houden met de temperatuur. In de zomer kan het onaangenaam warm worden in Egypte. De maanden april en mei is daarom de beste reisperiode om Egypte te bezoeken: de temperatuur is tussen de 28 en 31 graden overdag. Ook half september tot en met half november is een fijne periode. Het is er dan rond de 25 graden overdag. Dat is wat ons betreft een perfecte temperatuur om te genieten van alle tempels. De maand mei is wat betreft de nijlcruise heel goed omdat deze maand binnen het laagseizoen valt en de prijzen goedkoper zijn.

Kies het aantal dagen voor je nijlcruise

De route van alle nijlcruises zijn verrassend genoeg allemaal hetzelfde. Allemaal bezoeken ze Aswan, Edfu, Kom Ombo en Luxor. Vaak is een bezoek aan Abu Simbel ook mogelijk. Er zijn geen andere routes. Of je nu de 4 daagse, 5 daagse of 8 daagse nijlcruise kiest; je bezoekt altijd deze plekken. Reis je van Aswan naar Luxor dan duurt je cruise 4 dagen (3 nachten) en reis je van Luxor naar Aswan dan duurt je cruise 5 dagen (4 nachten). Dit heeft te maken met de stroming. De boot doet er langer over om van Luxor naar Aswan te varen dan andersom. De 8 daagse (7 nachten) nijlcruise heeft precies dezelfde route maar vaart op en neer tussen Aswan en Luxor. Je begint en eindigt dan op dezelfde plek en je brengt daardoor meer tijd op de boot door.

nijlcruise 4 of 8 dagen

Kijk naar je reisroute en kies je startlocatie

Vanaf waar gaat je nijlcruise starten? Je kunt starten in Aswan of in Luxor. Wil je dus van Aswan naar Luxor reizen of van Luxor naar Aswan?

Vanaf Aswan kun je starten op maandag, woensdag en vrijdag.
Vanaf Luxor kun je starten op maandag, donderdag en zaterdag.

Start je rondreis door Egypte in Cairo en wil je eindigen in Hurghada? Dan raad ik je aan om in Aswan te starten. Dit is de meest logische reisroute. Je eindigt dan namelijk in Luxor en dan kun je eenvoudig naar Hurghada reizen. Start je reis in Hurghada? Dan kun je logischerwijs dus het beste in Luxor starten.

Wij kozen voor een nijlcruise van 4 dagen (3 nachten) van Aswan naar Luxor. Wij kozen hiervoor omdat we graag wilden eindigen in Luxor zodat we per taxi naar Hurghada konden reizen. Luxor ligt namelijk het dichtstbij de rode zee en dit kost dus de minste reistijd. In Hurghada hebben wij nog 5 nachten genoten van zon, zee en strand in een mooi all-inclusive hotel. Bovendien was het voor ons een logische route om van ons beginpunt Cairo naar Aswan te reizen per binnenlandse vlucht. In onze dagplanning kwam het zo uit dat wij wilden starten op een vrijdag. Logischerwijs ging ik dus op zoek naar een nijlcruise die op vrijdag start, 4 dagen duurt en van Aswan naar Luxor vaart.

Wil je de tempels van Abu Simbel bezoeken of niet?

abu simbel bezoeken aswan

Vraag je af: Wil je een bezoek brengen aan Abu Simbel of niet? Abu Simbel is wat mij betreft een van de hoogtepunten en mag je zeker niet missen. Dit doe je op dag 2 van de nijlcruise wanneer het schip nog in Aswan ligt. Het is echter wel zo dat je vroeg in de ochtend vertrekt; vaak om 04:00. Het is 3 uur rijden enkele reis. Je bent een behoorlijke tocht aan het maken, bezoekt de tempel eventjes en gaat dan weer helemaal terug. Het is ook mogelijk om Abu Simbel te bezoeken vanaf Aswan als je een vrije dag in Aswan hebt voordat je nijlcruise start. Het is wel nodig een tour te boeken, omdat je er anders niet komt. Het kan dus prima met een losse excursie en hoeft dus niet perse tijdens de nijlcruise. Dus wanneer jouw nijlcruise Abu Simbel niet aanbiedt of als je liever een privétour wil, dan kan dit prima. Kijk eens naar deze dagtour. Je kunt kiezen voor een bezoek met of zonder gids.

Wij bezochten Abu Simbel op onze vrije dag in Aswan met een privétour en Nederlandstalige gids via Egypte4Allreizen. Wij hebben kunnen regelen dat we om 09:00 in de ochtend vertrokken ipv in de nacht. De weg van Abu Simbel terug naar Aswan sluit om 17:00 uur en daarom moet je tijdig terugkeren uit Abu Simbel. Dat is de hoofdreden waarom de tripjes zo vroeg vertrekken. Daarnaast nemen er mensen deel aan de excursie die tijdens de lunch weer op hun nijlcruise moeten zijn. Dat is de andere reden waarom de meeste tours zo vroeg vertrekken. Kies je voor een privétour dan kun je dus zelf bepalen hoelaat je vertrekt. Een bijkomend voordeel is dat tegen de lunchtijd de meeste toeristen alweer terug in Aswan zijn en het helemaal niet druk is bij de tempels!

Bij de meeste Nijlcruises is een trip naar Abu Simbel mogelijk, maar optioneel. Kijk dus goed of je Abu Simbel kunt bezoeken, of de trip inbegrepen is in de prijs of optioneel en of er een gids bij is. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

nijlcruise met gids boeken

Check goed of de entreeprijzen en een gids zijn inbegrepen

Als je een passende nijlcruise hebt gevonden, check dan goed of de entreeprijzen voor alle bezienswaardigheden inbegrepen zijn en of er een gids inbegrepen is.

Hier is een handig overzicht van de entreeprijzen te vinden.

Zijn de entreeprijzen niet bij je cruise inbegrepen? Dan weet je welk bedrag je eventueel nog bij de prijs van de cruise moet optellen. Zo kun je bepalen of de prijs juist is en of jij dat ervoor wil betalen.

verschillen tussen nijlcruises

Welke nijlcruises zijn luxe?

Alle nijlcruiseboten beweren ‘luxury’ te zijn. In werkelijkheid zijn ze vaak ouderwets en helemaal niet zo luxe als je denkt. Wij hechten veel waarde aan hygiëne en kwaliteit van eten. Na een uitgebreid onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat de volgende boten de beste keus zullen zijn:

 • Steigenberger Minerva: Start vanaf Aswan op maandag en vanaf Luxor op donderdag.
 • Steigenberger Legacy: Start vanaf Aswan op vrijdag en vanaf Luxor op maandag.
 • MS Concerto: Start vanaf Aswan op woensdag en vanaf Luxor op zaterdag.
 • Jaz Crown Jubilee: Start vanaf Aswan op maandag en vanaf Luxor op donderdag.
 • MS Esmeralda: Start vanaf Aswan op vrijdag en vanaf Luxor op maandag.
 • Jaz Regent: Start vanaf Aswan op vrijdag en vanaf Luxor op maandag.
aswan nijlcruise 4 dagen

Alle wensen compleet? Zoeken en boeken maar!

Kijk op Booking.com, Viator of bij Egypte4Allreizen voor het meest complete programma aan nijlcruises.

Booking.com: Hier kun je de luxe nijlcruises vinden zoals Steigenberger en Iberotel. De prijzen die getoond worden zijn voor 2 personen en vallen vaak goed mee. Houd er wel rekening mee dat hier nooit een gids en entreegelden bij zijn inbegrepen. Dit zul je ter plekke dus nog moeten regelen. Vaak kost dit €250 per persoon voor het pakket van de boot. Dit is handig om te nemen maar eigenlijk veel te duur. Je kunt beter de entreegelden ter plekke bij de tempels betalen en een gids ter plekke regelen die met je meegaat.

Viator: Hier kun je nijlcruises vinden van lokale aanbieders. De prijzen zijn vaak erg goed, de boten zijn vaak niet de meest luxe. Bij de meeste cruises zijn een Engelstalige gids en entreeprijzen al inbegrepen. Kijk goed naar de beoordelingen voordat je hier een cruise boekt. Kun je iets passends vinden? Dan heb je vaak echt een koopje!

Egypte4allreizen: Het grote voordeel aan deze website is dat er een Nederlandtalige gids inbegrepen is bij je nijlcruise. Wij vonden dat stiekem toch wel heel fijn. Ook hebben ze eerlijke prijzen. Je kunt al op de 4-daagse cruise vanaf €580 per persoon waarbij de Nederlandstalige gids en de entreegelden zijn inbegrepen. Dat is echt niet duur.

Boek je je nijlcruise bij Egypte4allreizen? Dan krijg je een feluccatocht in Aswan of een ritje in een paardenkoets in Luxor gratis met de kortingscode ‘Debbie’!

Heb je iets gevonden dat aan je wensen voldoet? Check altijd even de beoordelingen van de organisatie op Tripadvisor. Ben je tevreden? Boek het.

beste nijlcruise egypte

Verder reizen door Egypte

Vaak is een nijlcruise een onderdeel van je rondreis door Egypte. Wil je vanuit Aswan of Luxor verder reizen door Egypte? Dan is Hurghada of Cairo een logische volgende bestemming.

Meer Egypte

Ik hoop dat dit blog je helpt om een keuze te maken in het enorme aanbod in nijlcruises. Heb je nog vragen? Stel ze gerust.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Debbie, Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi Debbie,
  Bedankt voor de prima info! Echt wat aan gehad.
  Klein verbeterpunt voor de site: je gebruikt op 1 pagina twee keer het woord ‘wouden’ ipv ‘wilden’.
  In het stuk: kijk naar je reisroute en kies je startlocatie.
  Als oud docent Nederlands kon ik het niet nalaten jou de verbetering te sturen.
  Groet
  Sander de Jong

  Sander de Jong

  Beantwoorden
  • Goedemiddag Sander. Bedankt voor compliment en tevens bedankt voor de opmerkingen. Het is inmiddels aangepast. Fijne jaarwisseling!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *