3 tot 4 weken
Reisduur
Backpacken
Reis alleen of samen
januari t/m april
Beste reistijd

Ultieme backpack route Vietnam

Deze backpack route door Vietnam brengt je langs diverse hoogtepunten en de mooiste plekjes. Je rondreis start in de hoofdstad Hanoi (of in Ho Chi Minh als je van Zuid naar Noord reist). Daarna reis je verder naar Sapa, waar je kan genieten van de mooie rijstvelden en natuur. Vervolgens ga je naar het populaire maar super mooie Halong Bay. Langs diverse andere leuke dorpjes reis je binnen 3 of 4 weken van Noord naar Zuid Vietnam. Je rondreis eindigt in Ho Chi Minh stad. Hieronder lees je hoe je overal komt, wat het kost en in welke hotels je fijn kunt verblijven. Laat je mij weten wat je van deze route vindt?

Backpack route Vietnam 3 weken
Backpack route Vietnam van 3 tot 4 weken

Deze rondreis Vietnam stap voor stap uitgelegd

De genoemde prijzen zijn indicatief. De hotelkamers zijn voor twee personen, tenzij anders vermeld.

1

Dag 1 - Vertrek

Het is zover. Vandaag vertrek je naar Vietnam, een land met veel cultuur en historie. Je landt in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Het is daar vijf of zes uur later, afhankelijk van onze zomer- of wintertijd. De vlucht duurt gemiddeld 17 tot 20 uur afhankelijk van de luchthaven en je vlucht. Als je optijd boekt, dan betaal je zo’n €600 voor een vlucht naar Vietnam. Je vliegt dan heen op Hanoi en terug vanaf Ho Chi Minh stad. In juli t/m augustus (onze zomer) kunnen de prijzen van de tickets flink stijgen naar €900! In dat geval kun je misschien beter een retourtje Hanoi boeken en een interne vlucht nemen.

Je hebt een visum nodig om Vietnam in te komen!

2

Dag 2 - Aankomst Hanoi

Je reis begint in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Je hebt een lange vlucht achter de rug, dus zorg dat je in een fatsoenlijk hotel slaapt.

Tip! Pin alvast op de luchthaven.

Vervoer – van de luchthaven naar de stad

Je vlucht komt aan op Hanoi international airport (Noi Bai Airport). Als je vlucht tussen 05.00u en 22.00u aankomt, dan kun je de bus nemen naar het centrum. Aan de rechterzijde van de uitgang (terminal) stopt de bus, lijn 17. De bus vertrekt om de 15-20 minuten. Voor minder dan €0,50 word je binnen een uur naar het centrum gebracht. Volgens kun je met fietstaxi naar je hotel worden gebracht voor een paar centen.

Er is ook een minibus service die je van de luchthaven direct naar je hotel brengt. Natuurlijk gaan er ook andere reizigers mee. Een kaartje koop je daar ter plaatse en kost nog geen €2 per persoon.

Je kunt natuurlijk ook een privé taxi regelen. Via je hotel in Hanoi of door er zelf een uit te zoeken op de luchthaven. Je bent dan binnen 30-45 minuten in het centrum en het kost ongeveer €13 tot €18 (320.000 – 430.000 VND, Vietnamese Dong).

Overnachten in Hanoi

De buurt “Old Quarter” is een leuke buurt om te verblijven. Je verblijft hier twee nachten.

Tip luxer hotel: MK Premiere boutique hotel ****

MK Premiere boutique hotel hanoi
Rooftop bar!

In Hanoi zijn er écht veel mooie en betaalbare hotels. MK Premiere boutique hotel is zeker een toppertje! Het ligt midden in het historische centrum met de Oude Stadspoort op 200 meter en de markt van Dong Xuan 300 meter van het hotel. Je slaapt hier in een zeer chille hotelkamer voor €72 per nacht met ontbijt. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 9+.

Goedkoper slapen in Hanoi: Milton boutique hotel ***

Milton boutique hotel hanoi
Voor een paar tientjes minder slaap je hier even goed! Een mooie kamer, ook in de leuke buurt Old Quarter. Dicht bij diverse bezienswaardigheden. Voor €26,- per nacht heb je een superior tweepersoonskamer incl. ontbijt. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 9.

3

Dag 3 - Hanoi

Vandaag ben je in Hanoi en heb je de hele dag de tijd om de stad te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het bekende Haon Kiem meer of de Dong Xuan markt.

Tip! In het hoogseizoen (juli/aug) kun je je bus + bootticket naar Cat Ba (Halong bay) beter vandaag boeken bij Hoang Long Company voor dag 7.

4

Dag 4 - van Hanoi naar Sapa

Je staat vroeg op want je gaat naar het mooie en groene Sapa, een dorpje in het noordwesten van Vietnam.

Vervoer – van A naar B

Bus
Via je hotel of via een “travel agency” kun je (zeker een dag van te voren) bustickets regelen naar Sapa. De bus vertrekt tweemaal per dag. Als je de bus van Camel Travel om 06.30u neemt, dan ben je om 13.00u in Sapa. Een ticket kost $12 (€11) en de rit duurt dus 6,5 uur. Op het internet staan heel veel slechte recensies over Camel Travel, maar wij hebben er geen problemen mee gehad. Eenmaal is Sapa kun je al lopend je hotel bereiken. Sapa is namelijk zo klein, dat je in 20 minuten het dorp weer uitloopt.

Bus Hanoi naar Sapa
Bus “Camel” van Hanoi naar Sapa

Een andere maatschappij is Sapa Express, deze staat beter aangeschreven, maar is ook iets duurder.

Trein + taxi of minibus
Je kunt ook met de nachttrein naar Sapa gaan. De treinreis duurt wel veel langer dan de busreis. In totaal ben je zo’n 9 tot 10 uur onderweg in plaats van 5,5 tot 6 uur. Sapa heeft namelijk geen treinstation. De trein arriveert en vertrekt vanaf Lao Cai, op 38 km van Sapa. Eenmaal in Lao Cai moet je dus nog vervoer regelen naar het dorp. Er rijden regelmatig minibusjes (1,5 uur naar Sapa €3) of je neemt een taxi (1 uur, €15).

Via deze website kun je de actuele trein-reistijden en kosten bekijken. Er gaan twee nachttreinen van Hanoi naar Sapa. De eerste trein vertrekt om 21.30u en de andere om 22.00u, je komt dan rond 06.00u ‘s ochtends aan in Sapa. Als je de treintickets gaat boeken, dan heb je keuze uit verschillende maatschappijen. Het is echter wel dezelfde trein! De coupés worden door verschillende maatschappijen verhuurt. Een softbed via de goedkoopste maatschappij VNR (SP 1 of SP 3) is prima!

Overnachten in Sapa

Je verblijft hier twee nachten. Je kunt ook langer blijven als je een meerdaagse trekking wilt doen in Sapa.

Tip luxer hotel: Sapa Unique Hotel ***

Sapa Unique hotel

Een fijn hotel met een fijne service. De kamers zijn prima en het uitzicht vanuit dit hotel is prachtig. Als je een trekking gaat doen, dan kun je hier gerust je spullen achterlaten. Na de trekking mochten we zelfs douchen, ookal hadden we al uitgecheckt! De kosten? Ongeveer €44,- per nacht. Het hotel is beoordeeld met een 8,5.

Mijn goedkopere keuze: May Nui Sa Pa Hostel
Dit kleine hostel wordt gerund door een Vietnamese familie (waarvan alleen de dochter Engels spreekt) die ongelofelijk gastvrij zijn. De kamers zijn simpel. Het hostel ligt om 5 minuten lopen van het “centrum”. Een tweepersoonskamer met eigen badkamer kost maar €14 per nacht! Deze accommodatie is beoordeeld met een 8,8!

5

Dag 5 - Sapa

Je gaat natuurlijk naar Sapa om de mooie omgeving te verkennen. Er zijn veel guesthouses die een trekking voor je kunnen regelen. Je kunt korte en lange trekkings maken, van één dag tot een paar dagen. De kosten voor een trekking van 12 tot 15 kilometer bedragen zo’n €20.

Sapa trekking rijstvelden
1-daagse Terrace view trek via Sapa O’chau

6

Dag 6 - van Sapa naar Hanoi

Vandaag heb je nog de hele dag in het mooie Sapa. Verken de omgeving met een scooter of ga op zoek naar watervallen! Het is hier prachtig. ‘s Avonds neem je de trein naar Hanoi en de volgende dag reis je direct door naar Halong Bay!

Nachttrein van Sapa naar Halong Bay

Met de trein reis je terug naar Hanoi en ga je vervolgens door naar Halong Bay. Neem de laatste trein van Sapa (Lao Chai, op 38 km van Sapa, taxi €17, – 1 uur) naar Hanoi. Je slaapt dus vannacht in de trein. De laatste trein vertrekt rond 21.00u. Een “soft bed” kost €17 per persoon en de reis duurt ruim 8 uur. Slaap lekker! De treintickets hebben wij vooraf geboekt via Bao Lau en is dus betrouwbaar.

7

Dag 7 - van Hanoi naar Cat Ba (Halong Bay)

De nachttrein uit Sapa komt rond 05.30u aan in Hanoi. Vervolgens neem je een taxi (30 min) naar het busstation Nước Ngầm Bus Station (Luong Yen bus station is gesloten). Hier neem je de Hoang Long bus. Hoang Long company biedt bus + boot tickets (€12) aan naar Cat Ba. De totale reis duurt ongeveer 4,5 uur. Als je de bus van 07.20u neemt, dan ben je nog voor 12.00u in Cat Ba!

Je kunt vanuit twee dorpen naar Cat Ba reizen. Vanuit Haiphong en Ha Long. Haiphong is beste optie omdat de boten die vanaf daar vertrekken direct aanmeren in Cat Ba town. Neem je de boot vanuit Ha Long, dan kom je aan de “verkeerde” kant van het eiland aan en moet je nog 2 uur met de bus reizen om in Cat Ba town te komen.

Cat Ba - Halong Bay
Cat Ba – Halong Bay

Slapen in Cat Ba (Halong Bay)

Overnacht hier twee nachten.

Mijn tip: Lepont Bungalow Hostel

Lepont Bungalow hostel
Bungalow met zeezicht vanaf €26 per nacht!

Zeker niet de meest luxe keuze, maar wel ontzettend leuk! Deze bungalows hebben uitzicht op de baai en de haven. Ook van binnen zijn deze bungalows erg cool! Je slaapt hier al met twee personen voor €26 per nacht inclusief ontbijt. Deze accommodatie is beoordeeld met een 8! Ze liggen wel iets verder van de hoofdstraat in Cat Ba.

8

Dag 8 - Cat Ba Island / Halong Bay

Vandaag is natuurlijk de dag om het mooie Halong Bay te verkennen, per boot! Er zijn veel verschillende aanbieders en iedereen biedt min of meer hetzelfde aan. Wij kozen voor Cat Ba Ventures. Zij hebben een tour naar Lan Ha Bay, dat is minder toeristisch en misschien wel mooier dan Halong bay.

Halong Bay tour
Halong Bay tour

9

Dag 9 - Van Cat Ba naar Ninh Binh

Vandaag gaat je reis weer verder. Je reist naar Ninh Binh.

Vervoer – van A naar B

Er is op het internet weinig te vinden over een directe verbinding tussen Cat Ba en Ninh Binh. Je leest vaak dat je eerst terug moet gaan naar Hanoi en vervolgens de bus moet pakken naar Ninh Binh. Dit is niet zo. Er is een directe boot + busverbinding tussen Cat Ba en Ninh Binh (Tam Coc). In de hoofdstraat van Cat Ba Town liggen veel aanbieders die van Cat Ba (Halong Bay) naar Ninh Binh kunnen brengen. Wij boekten de bus + boot + bus combi ter plaatse via Cat Ba Ventures en reden weer met de Hoang Long bus company.

Je vertrekt rond 09.00u en komt rond 15.00u aan in Ninh Binh, het plaatsje Tam Coc.

Overnachten in Ninh Binh / Tam Coc

Je verblijft hier twee nachtjes en als je de tijd hebt, blijft hier dan zeker een paar nachtjes om nog meer van het mooie Ninh Binh te genieten.

Onze keuze: Ninh Binh Valley Homestay

Ninh Binh Valley Homestay
Ninh Binh Valley Homestay

Wat is het hier prachtig én rustig. Het enige wat je ‘s avonds hoort zijn kikkers en krekels. Je gaat hier natuurlijk niet naartoe voor een luxe overnachting. De hutjes zijn simpel van binnen. Het uitzicht fantastisch! Andere gasten beoordelen deze accommodatie ook met een 9.3. Een hutje aan het water kost €57,- per nacht. Je kunt hier gratis fietsen lenen zodat je Ninh Binh kan ontdekken!

Vanuit Tam Coc is het een paar minuutjes met de taxi. Dit kost een paar euro.

Een goedkopere keuze: Tuan Ngoc Hotel
Tuan Ngoc Hotel ligt in Ninh Binh, op slechts 300 meter van de grot van Tam Coc. De kamers zijn schoon en gezellig. Je slaapt hier al vanaf €18 per nacht inclusief ontbijt. Centrale ligging. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 8,5.

10

Dag 10 - Ninh Binh

Voor €6,- p.p. kun je een bootje huren (met andere toeristen). Je vaart over de rivier door de prachtige natuur. Ninh Binh (Tam Coc, het dorpje waar je de bootjes huurt) wordt ook wel het Halong Bay op het land genoemd.

Sta vroeg op en ga al naar de bootjes in Trang An rond 09.00u. Het is dan minder druk.

Ninh Binh
Boottocht Trang An in Ninh Binh

11

Dag 11 - Ninh Binh verkennen en doorreizen

Je hebt nog de hele dag om het mooie Ninh Binh te verkennen. ‘s Avonds neem je de nachttrein naar Phong Nha.

Nachttrein naar Phong Nha

Het dichtstbijzijnde treinstation van Phong Nha is Dong Hoi. De treinreis duurt ongeveer 8 uur afhankelijk van de trein die je neemt. Een zacht bedje in de nachttrein kost ongeveer €19,- maar je kunt ook goedkoper reizen (€7,-).

12

Dag 12 - Phong Nha

Je komt ‘s ochtends heel vroeg aan in Phong Nha. Vanaf het treinstation gaat een lokale bus naar de grotten van Phong Nha (dichtsbijzijnde dorp is Son Trach). De lokale bus vertrekt vanaf het Nam Ly bus station (Ben Xe Nam Ly), op een paar minuten lopen van het treinstation. De bus rijdt bijna elk uur, is super goedkoop en de rit duurt 90 minuten.

Een comfortabelere optie is om gewoon een taxi te nemen. Vanaf het treinstation in Dong Hoi naar je hotel in het dorp Son Trach is het 45 minuten rijden. Een taxi kost zo’n 400.000 tot 500.000 VND (€18 – €22) afhankelijk van je onderhandelingsskills. Een andere avontuurlijke manier om in Son Trach te komen is met de motortaxi 250.000 VND per persoon.

Overnachten in Phong Nha

Je blijft hier twee nachten.

Wij verbleven in: Phong Nha Lake house resort ***

Phong Nha Lake house resort

Phong Nha Lake House Resort ligt aan de oevers van het meer Dong Suon. Het ligt net buiten het dorp Son Trach. Ze kunnen je komen ophalen vanaf het treinstation in Dong Hoi, dat is wel zo makkelijk. Zoals je ziet heeft het hotel een fijn zwembad. De ligging is prachtig en de kamers zijn prima! Andere gasten beoordeelden dit hotel met een 8,8. Je betaalt zo’n €44 per nacht voor een deluxe tweepersoonskamer.

Je kan ook een tour naar de grotten regelen via het hotel, maar ik raad je aan dit in het dorp Son Trach te regelen waar vele aanbieders zijn.

Nog goedkoperHeritage by Night hotel ***
Je slaapt hier al vanaf €20,- per nacht (of zelfs voor €8 als je het niet erg vindt om met anderen te slapen). Dit hotel ligt in de hoofdstraat van Son Trach, ideaal dus. Het hotel heeft ook een zwembad en mooie kamers. Beoordeeld met een 8,3 op Booking.com.

13

Dag 13 - Phong Nha-Ke Bang National Park

Je bent natuurlijk helemaal hier heen gereisd voor het Phong Nha-Ke Bang National Park, misschien wel het hoogtepunt van je rondreis door Vietnam. Dit National Park staat ook nog eens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Boek hier zeker de Phong Nha Caves & Boat Trip. Een onvergetelijke ervaring (250.000D p.p)! Ben je echt een grotten-gek? Dan kun je hier je hart ophalen! Je kan in de grotten zwemmen, overnachten en zelfs treks van 6 dagen doen!

Phong Nha caves
Phong Nha caves

14

Dag 14 - van Phong Nha naar Hué

Vandaag reis je verder van Phong Nha Ke Bang naar Hué, een stad met veel historie.

Vervoer – van A naar B

Er rijden meerdere directe bussen van Phong Nha naar Hué. De Tan Nhat Bus, vertrekt vanaf het Phong Nha Tourism Center tussen 15:00 – 16:00 en arriveert omstreeks 20:00 in Hué. De kosten zijn €10 / 250,000 VND per persoon. Een andere leuke optie is de DMZ Bus, die stopt bij de Vinh Moc Tunnels en Ben Hai Rivier. De bus vertrekt ‘s ochtends heel vroeg. De kosten van deze tour zijn ongeveer €20 / 500,000 VND.

Overnachten in Hué

Je blijft hier twee nachten.

Wij kozen voor: Jade Hotel **

Jade hotel Hue

Dit is misschien wel hét favoriete hotel in Hué. Jade hotel is centraal gelegen. De kamers zijn schoon en goedkoop! Je slaapt hier al voor €17,- per nacht! Meer dan 1.500 gasten gingen je voor en het hotel is beoordeeld met een 9,2 gemiddeld!

15

Dag 15 - Hué verkennen

Vandaag heb je de hele dag de tijd om Hué te verkennen. Regel een stadstour of ga op eigen houtje de “Verboden stad” bezoeken. Bezoek eventueel ook het verlaten waterpark, best vet en creepy!

Verboden stad Hue
De verboden stad

16

Dag 16 - van Hué naar Hoi An

Vandaag ga je naar Hoi An, één van de leukste en gezelligste plekjes in Vietnam.

Vervoer – met de Easy Riders naar Hoi An

Dé leukste manier om van Hué naar Hoi An te reizen, is met de Easy Riders. That’s right! Met de motor! Met de Easy riders maak je een onvergetelijke trip. Op weg naar Hoian maak je ook een aantal stops, bijvoorbeeld in Da Nang. Je betaalt zo’n €45 per persoon voor deze trip als je hem via het internet boekt. Je kunt de trip ook in Hué boeken en dan bespaar je waarschijnlijk een paar euro!

Ga je liever niet achterop de motor? Dan heb je nog genoeg andere opties. Met een taxi (€60 – 3 uur), of met de bus (€10 – vertrekt om 08:00u en arriveert rond 14:00u).

Hotels in Hoi An

Oh! Er zijn zoveel leuke hotels in Hoi An, het is moeilijk om te kiezen. Je blijft hier 3 nachten (of langer natuurlijk).

Onze tip: Hoi An TNT Villa ***

Hoi An TNT Villa
Hoi An TNT Villa

Deze mooie accommodatie ligt op een top locatie, heel dicht bij het oude centrum. Het is kleinschalig en heeft toch alle faciliteiten die je nodig hebt. En een fijn zwembad! De kamers zijn ruim en schoon, het personeel is servicegericht. Je slaapt hier al met z’n tweeën voor €45 per nacht incl. ontbijt. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 9,2!

Goedkopere optie: Nova Villa Hoian **
Het kan natuurlijk nog goedkoper dan dit, maar Nova Villa Hoian is ook ideaal gelegen en heeft ook een zwembad! Niet onbelangrijk als het warm is toch? Je overnacht hier voor €23 en krijgt ook een lekker ontbijt. Andere gasten beoordeelden dit hotel met een 9,2!

17

Dag 17 - Hoi An verkennen

Hoi An is ideaal op met de fiets te verkennen. Ook kun je te voet heerlijk door het oude centrum slenteren. Het strand is ook binnen handbereik! Het is jouw reis, dus jouw keuze!Hoi An
18

Dag 18 - Hoi An

Vandaag is je laatste dag in Hoi An. Huur bijvoorbeeld een scooter en rij naar My Son. Dit zijn bekende tempelcomplexen (ruïnes) op ongeveer 1,5 uur rijden van Hoi An.

Onderweg naar My son
Onderweg naar My Son

19

Dag 19 - van Hoi An naar Ho Chi Minh

Vandaag vertrek je naar de voormalige hoofdstad van Zuid-Vietnam. Ho Chi Minh stad, vroeg Saigon, is ook direct de eindbestemming van je reis.

Vervoer – van A naar B

De beste en snelste optie om van Hoi An naar Ho Chi Minh te gaan, is met het vliegtuig. Voor minder dan €30 heb je een vliegticket! Hoi An heeft zelf geen luchthaven. Daarom moet je een transfer regelen naar Da Nang (taxi €12 en 1 uurtje rijden), de dichtstbijzijnde luchthaven. Met VietJetAir vlieg je binnen 1,5 uur naar Ho Chi Minh city.

Je kunt ook met de trein of bus gaan. Ook dan moet je eerst naar Da Nang. De rit duurt minimaal 16 uur en kost bijna evenveel als een vliegticket…

Hotels in Ho Chi Minh City

Je blijft hier twee nachten.

Hoteltip: Silverland Yen Hotel ****

Silverland Yen hotel
Met een rooftop pool!

Dit is zeker niet het goedkoopste hotel in Ho Chi Minh stad, maar wel een van de mooiste én met een zwembad op het dak! Ook de kamers zijn prachtig en de ligging is goed. Je slaapt hier voor zo’n €80,- per nacht. Gasten beoordelen dit hotel met een 9.

Goedkoper slapen in: Pink Tulip Hotel **
Pink Tulip ligt ook in een leuke buurt in Ho Chi Minh city. De kamers zijn eenvoudig maar prima. Zeker voor maar €20,- per nacht! Andere gasten beoordeelden dit hotel met een 8,4 gemiddeld.

20

Dag 20 - Ho Chi Minh City (Saigon)

Ontdek Ho Chi Minh stad en bezoek de Cuchi tunnels, op een uur rijden van Ho Chi Minh. De Cu Chi tunnels werden tijdens de Vietnamoorlog door de Vietcong (het Noord-Vietnamese leger) gebruikt schuilplaats en als startpunt van hun aanvallen op de Amerikanen. Door een gedeelte van de tunnels kun je nu lopen. Wij bezochten de tunnels met de Saigon riders. Deze trip is natuurlijk wel super toeristisch! Ondanks dat wel heel interessant om te zien hoe de Vietcong tijdens de oorlog in de tunnels leefden! Deze trip is niet geschikt voor mensen met claustrofobie.

Saigon Riders
Saigon Riders

21

Dag 21 - Terug naar huis of naar Cambodja?

Vandaag eindigt je rondreis door Vietnam! Je kunt doorreizen naar Cambodja. Bekijk hier mijn backpack route door Cambodja.

Ga je naar huis? Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent voor je terugreis. Na zoveel reiservaring weet je vast wel hoe je daar komt ;).

 

Heb je iets aan deze informatie gehad? Of heb je nog vragen over backpacken in Vietnam? Laat mij hieronder een berichtje achter!

evy-reisjevrij-reisblog

Overzicht

AANKOMST Hanoi
VERTREK Ho Chi Minh City
HIGHLIGHTS Halong Bay, natuur in Sapa en Ninh Binh, grotten en Hoian
BESTE REISTIJD Noord: nov t/m april – Centraal: feb t/m juni – Zuid: dec t/m april
PRIJS INCLUSIEF
Vliegticket van €600,- 17 nachten in de beste hotels, 2 in de trein
Lokaal vervoer en taxi’s
NIET INCLUSIEF
Eten en drinken, fooi, persoonlijke uitgaven, ritjes in de taxi, excursies
Budget advies +/- €150,- per persoon per week

In het hoogseizoen betaal je al snel meer dan €2.600,- per persoon voor een vergelijkbare georganiseerde 21-daagse rondreis door Vietnam. Kies je voor een groepsreis, dan betaal je rond de €1.500,-. Vietnam is een goedkoop land, dus waarom zijn die georganiseerde rondreizen zo duur? Stel daarom zelf je reis samen met Reisjevrij.nl, dat is dit veel goedkoper én leuker. Je kan de reis zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt.

Reis zelf plannen voor €1300,- incl. vlucht, luxe hotels, tours etc.

Deze prijs is op basis van twee personen in het hoogseizoen. Het is de optelsom van de vlucht, luxe hotels, het (luxe) vervoer daar, visum en een aantal aanbevolen excursies. Wanneer je alles zelf en “los” boekt, kun je dus voor dit bedrag twee weken heerlijk op vakantie. Klik op de tab “Reisroute” om de rondreis en de aanbevolen hotels te bekijken.

Budget bij goedkopere hotels voor €990,- incl. vlucht etc.

Je kan het ook op de “backpackers-manier” doen. Je slaapt dan in goedkopere guesthouses en reist meer met het openbaar vervoer in plaats van privé taxi’s. In dat geval zal deze reis je ongeveer €990,- kosten.

Reisjevrij.nl selecteert alleen de beste hotels voor je. De gekozen hotels liggen op de beste locaties, bijvoorbeeld midden in het centrum of direct aan het strand. Ook letten wij op de beoordelingen van andere gasten. Alle geselecteerde hotels hebben een gemiddelde score van 8 of hoger (met hier een daar een uitzondering als het echt niet anders kan).

We geven in elke stad een luxe optie en een goedkopere optie. Beide opties zijn goed en voldoen aan bovenstaande criteria. Zo hoef je dus niet eindeloos naar goede hotels of guesthouses te zoeken.

Het grote voordeel van Booking.com is dat je de meeste hotels kan reserveren zonder aanbetaling of annuleringskosten. Mochten je reisplannen veranderen, dan kun dus kosteloos annuleren. Dit staat meestal duidelijk aangegeven in de voorwaarden, check die dus even.

Je kan natuurlijk ook ter plaatse op zoek gaan naar een hotel of guesthouse. Houd er wel rekening mee dat dit je tijd kost. Voor korte vakanties van één tot drie weken, adviseren wij om de accommodaties op voorhand te boeken.

Deze reis door Vietnam boeken

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf het vliegticket bij de goedkoopste aanbieder, jij kiest de hotels en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Vliegticket boeken

De eerste stap is het boeken van je vliegticket. Je moet eerst weten wanneer je wilt gaan. Daarna bepaal je de luchthaven(s). Het beste boek je je vliegticket zo’n zes tot zeven maanden van te voren, je krijgt dan vaak de beste prijs. Door goed te zoeken en te vergelijken, kun je soms honderden euro’s besparen.

Ik boek altijd via: Vliegtickets.nl

Het goedkoopste vliegticket zoeken & vergelijken

  1. Bepaal eerst wanneer je wilt gaan

In juli en augustus liggen de vliegticketprijzen vaak hoger dan in andere maanden. In de andere maanden vlieg je het goedkoper naar Vietnam en ben je vaak minder dan €600,- kwijt aan je ticket. Via Skyscanner.nl kun je de goedkoopste maand vinden om in te reizen.

Maand selecteren Skyscanner –> voorbeeld skyscanner zoekfunctie

  1. Retourvlucht

Een retourtje Hanoi is het goedkoopst maar niet echt praktisch. Je kunt beter heen vliegen op Hanoi en terug vanaf Ho Chi Minh city.

  1. Boek ruim van te voren of laste-minute

Je betaalt het minste voor je ticket als je ruim van te voren boekt (zes tot zeven maanden) óf als je last-minute boekt (acht weken).

  1. Probeer verschillende combinaties

Kijk ook eens naar luchthavens bij je in de buurt, bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel.

  1. Kijk ook naar de reisduur

Goedkoop is niet altijd de beste keuze. Let daarom altijd op de gemiddelde reisduur van je vlucht. Je wilt namelijk niet 32 uur onderweg zijn naar je vakantiebestemming toch?

Hotels boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel. Dit kost je dan wat extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die zeer centraal gelegen zijn en goed beoordeeld door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com of Agoda.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute.

Het lokale vervoer boeken

Ritjes van de luchthaven naar je hotel hoef je niet persé van te voren te regelen. Er staan altijd voldoende taxi’s net buiten de luchthaven.

Excursies boek je het beste in Vietnam zelf. Vergelijk het aanbod en de prijzen en durf te onderhandelen.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en hotels, moet je ook even aan de volgende dingen denken:

Visum

Je hebt een visum nodig om Vietnam in te komen! Je kunt het visum vooraf online regelen of krijgen op de luchthaven, op voorwaarde dat je een “Letter of Approval” hebt. Kijk op de website van de Vietnamese Ambassade voor de laatste regels over het visum.

Een backpack

Reizen met een backpack (rugzak), in plaats van een koffer, veel handiger. Zie je jezelf al met een koffer door de jungle of over het strand lopen? Je verplaatst je met een backpack veel gemakkelijker en je hebt handen vrij voor andere dingen (je fototoestel bijvoorbeeld). Ik kocht mijn backpack bij de Decathlon voor een zacht prijsje. Ik heb er een van het merk Quechue, 60 liter en ben tevreden over de kwaliteit.

Lonely Planet

Het boek dat iedere zelfstandige reiziger moet hebben:  de Lonely Planet van Vietnam. In deze “reisbijbel” vind je hele praktische informatie over bezienswaardigheden, eetgelegenheden, guesthouses, het openbaar vervoer en nog veel meer. Het boek is geschreven in het Engels. Via Bol.com koop je deze reisgids het voordeligst.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht, tenzij je zeven dagen voor je bezoek aan Vietnam in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In dat geval heb je hier een vaccinatie voor nodig.

Aanbevolen vaccinaties Vietnam

Ongeacht je verblijfsduur, worden de volgende vaccinaties voor Vietnam aangeraden:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Buiktyfus
  • Hepatitis A

Raadpleeg ruim voor je vertrek altijd je de GGD of bijvoorbeeld de Ease Travel Clinic.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, ook als je naar Vietnam gaat. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Onze ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering.

Reis Kortlopend 468x60

Univé heeft voor zover ik weet de goedkoopste doorlopende reisverzekering met de beste voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf €27,- per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Geld in Vietnam

In Vietnam betaal je met de Vietnamese Dong. Eén euro is ongeveer 24.000 Dong (maart 2017). In alle plaatsjes zoals genoemd,  zijn voldoende pinautomaten te vinden (ofwel ATM’s). Je vindt de eerste pinautomaat al op de luchthaven. Betalen met cash is het makkelijkste en goedkoopste.

Om je transactiekosten zo laag mogelijk te houden, adviseren wij om wat grotere bedragen (bijvoorbeeld €150,-) te pinnen bij een pinautomaat. Bewaar het geld in de kluis van je hotel. Neem cash geld mee als je de deur uit gaat en laat je pinpas veilig in het hotel.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas wereldwijd geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Europa. Wijzig deze tijdelijk naar Wereldwijd om ongemakken te voorkomen.

Een creditcard is een must wanneer je binnenlandse vluchten gaat boeken via de lokale luchtvaartmaatschappijen. Ook voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk.

backpack route vietnam
Sapa trekking rijstvelden
Sapa Unique hotel
Cat Ba - Halong Bay
Halong Bay tour
Ninh Binh Valley Homestay
Ninh Binh
Phong Nha caves
Rondreizen Vietnam
Verboden stad Hue
Hoi An
Onderweg naar My son
Saigon Riders

Beoordelingen van deze reisroute

29 juli 2017

Superr goeie informatie en tips. Alleen ik heb 1 vraag. Je zegt dat een backpack handiger wat waarschijnlijk zo zal zijn. Maar je laat je koffer toch achter in je accomodatie of ergens anders waar je later kan ophalen? Qua sjouwen op strand en jungle valt toch wel mee??? Ik twijfel namelijk over koffer en backpack. Ik heb al een reis gehad van 1 maand in Malaysie met een koffer en dat viel erg mee.

30 juli 2017

Hey Yavuz,
Dankjewel! Je laat je koffer of backpack indd altijd achter in de accommodatie. Ik vind het fijn om mijn handen vrij te hebben als ik van plaats naar plaats reis, voor foto’s, geld pakken of tickets etc. Het is een persoonlijke keuze. Ik heb ook genoeg toeristen met koffers gezien (op het strand), dus het kan zeker!

Wat vind jij van deze reis?

Rating