Wat te doen bij een noodgeval op reis? Een gids voor reisverzekeringen
Reizen is een hobby voor velen. Het ontdekken van de wereld is een spannende en avontuurlijke ervaring, maar soms kunnen er onverwachte noodgevallen optreden, zoals medische situatie, het verlies van bagage of diefstal (beroving). Gelukkig kan een goede, dekkende reisverzekering je helpen met het omgaan met dergelijke situaties. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen als je in het buitenland te maken krijgt met een noodgeval en hoe je je reisverzekering kunt gebruiken om de situatie aan te pakken.
Preventief handelen
Op reis kan er altijd iets mis gaan. Hier moet je rekening mee houden. Het is daarom het best om van tevoren al enige maatregelen te nemen. Denk hierbij aan een reisverzekering: een verzekering tegen schade die tijdens het reizen opgelopen kan worden. De verzekering dekt jou én je eigendommen. Een reisverzekering vergelijken en afsluiten kan je een hoop geld en nare situaties besparen! Daarnaast is het aan te raden om bepaalde informatie in je telefoon op te slaan, denk hierbij aan het nummer van de lokale hulpdiensten en het adres en telefoonnummer van het hotel of appartement waar je verblijft.
Het is een noodgeval…
Wat kan er op reis allemaal gebeuren? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelf ben ik een keer in het ziekenhuis beland in India met reizigersdiarree, beroofd van mijn tas in Cambodja, schade gemaakt aan een gehuurde scooter, is mijn cameralens stuk gegaan, maar mijn bagage ben ik gelukkig nog nooit kwijt geraakt. Maar er zijn meer noodgevallen of ongelukken die kunnen gebeuren. Denk aan een aanrijding, vallen, een beet van een dier, iets kwijtraken of dat er bijvoorbeeld van je gestolen wordt. Ook kan er bij jou thuis iets gebeuren, zoals een familielid dat opeens op sterven ligt. Wat moet je doen bij een noodgeval op reis?
Blijf kalm
Het is in sommige situaties misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is van groot belang om kalm te blijven wanneer een noodgeval zich voordoet. Probeer de situatie zo snel en nauwkeurig mogelijk te beoordelen, maar zorg ervoor dat jij en je reispartners veilig blijven. Neem indien contact op met de lokale hulpdiensten.
Neem contact op met je reisverzekeraar
In het geval dat je een van de twee reisverzekeringen hebt afgesloten, een kortlopende of een doorlopende reisverzekering, is het slim om contact op te nemen met je reisverzekeraar. Meld bij hen het noodgeval en bied alle nodige details zoals de locatie, de aard van de situatie en persoonlijke gegevens. De reisverzekeraar zal je begeleiden bij de verdere acties die je moet ondernemen. Ze kunnen je begeleiden en weten welke partij je moet inschakelen om je te helpen.
In Cambodja moesten wij bijvoorbeeld eerst aangiften gaan doen van de beroving bij de lokale politie, daarna kon de verzekeraar onze schade pas vergoeden.
Uitzonderingen
Het is belangrijk om te weten wat wel en wat niet bij je reisverzekering hoort. Stel je huurt een scooter of een auto op vakantie, dan sluit je hier een aparte verzekering voor af. Mocht er alleen sprake zijn van schade aan het voertuig, dan dien je contact op te nemen met de verhuurder.
Type noodgeval
Medisch noodgeval
Bij een noodgeval binnen deze categorie dien je onmiddellijk hulp te zoeken. Neem contact op met de lokale hulpdiensten of ga indien mogelijk naar de dichtstbijzijnde medische faciliteit. Zorg ervoor dat je alle medische documenten en facturen bewaart. Deze heb je later nodig bij het indienen van een schadeclaim.
Verlies of diefstal
Meld het verlies of diefstal van bagage zo snel mogelijk bij de lokale autoriteiten en vraag om een schriftelijk bewijs van de melding. Neem vervolgens contact op met je verzekeraar om de situatie te melden. Zij zullen je begeleiden bij het indienen van een claim en het verkrijgen van de benodigde documenten, zoals bewijs van eigendom.
Annulering of onderbreking van de reis
In sommige situaties is het mogelijk dat het voortzetten van de reis (tijdelijk) niet meer mogelijk is. Dit dien je direct te melden bij je reisverzekeraar. Biedt alle nodige informatie, waaronder de reden van de annulering of onderbreking van de reis en het bewijs van de reisarrangementen. Net als in de bovenstaande situaties is het mogelijk om een vergoeding te krijgen. In dit geval kun je vergoed worden voor niet-terugbetaalbare kosten, waaronder bijvoorbeeld de vlucht en de accomodatie(s).
De wereld en haar verschillende culturen en bezienswaardigheden ontdekken is prachtig, maar noodgevallen kunnen altijd plaatsvinden. Het is daarom erg belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis. Pak niet alleen je koffer in, maar sluit ook een reisverzekering af en verzamel informatie over de lokale hulpdiensten. In geval van een noodgeval is het belangrijk om documentatie te bewaren en contact op te nemen met je reisverzekeraar. Onthoud: reizen is spannend, maar met de juiste voorbereiding kun je met een gerust hart de wereld en haar pracht en praal ontdekken.