Onderhandelen, Pingelen, afdingen in India
Pingelen, afdingen, onderhandelen, hoe je het ook noemt, je moet het bijna altijd doen in India. Als toerist word je er zo uitgepikt door de lokale bevolking. Als je niet onderhandelt over de prijs, dan betaal je standaard teveel. Zo kan je goedkope vakantie toch nog duur uitvallen. Dat wil je dus niet hebben. Bovendien is afdingen onderdeel van de cultuur en is het stiekem best leuk om te doen!
Vervoer regelen
Je zult in India veel gebruik maken van riksja’s. Je weet vaak niet hoe ver de afstanden zijn om van A naar B te gaan. Daar maken de riksja-rijders handig gebruik van. Je moet dus zien uit te vissen wat een goede prijs is. Dit doe je zo:
- Vraag een willekeurige riksja-rijder naar zijn prijs.
- Kijk moeilijk, reageer alsof je al jaren door India reist en weet dat deze prijs belachelijk is. Of zeg dat het niet zo ver is. Trust me, dit werkt.
- Doe vervolgens een tegenbod van -60%. Dus als zij 100 Rupee vragen, zeg jij 40.
- Als je een tegenbod krijgt, dan weet je dat jouw prijs redelijk was. Zeggen ze nee en doen ze geen tegenbod, dan is 40 Rupee waarschijnlijk echt te laag. Zoek dan een andere riksja-rijder en verhoog je bod met 10%.
- Heb je een tegenbod gekregen, verhoog dan je bod met 10 Rupee. Je zit nu dus op 50 Rupee. Gaat de riksja-rijder niet akkoord? Loop dan weg. Grote kans dat hij je terugroept en zegt dat het oké is. Zo niet, dan vraag je een andere riksja en begin je met je laatste bod uit je vorige onderhandeling.
Alle riksja’s hebben ook een meter. Je kan ook vragen of ze deze meter aanzetten. Je betaalt dan de meest faire prijs, mits ze niet met de meter gesjoemeld hebben of omrijden. Daarom is het toch fijn om te weten hoeveel het ritje je ongeveer gaat kosten.
Betaaltip! Aan het einde van je rit moet je betalen. Vraag altijd eerst of ze wisselgeld hebben en laat het geldbriefje zien waarmee je wilt betalen (bijvoorbeeld 100 Rupee). Zorg ervoor dat je het wisselgeld eerst of tegelijktijdig ontvangt. Dit klinkt kinderachtig, maar er zijn teveel boefjes die je geen of te weinig wisselgeld teruggeven.
Bus- en treintickets hebben een vaste prijs wanneer je deze boekt via de officiële kantoren.
Winkelen
Ook als je gaat shoppen moet je onderhandelen. Dit werkt bijna hetzelfde als het regelen van een riksja. Het aanbod is in veel winkeltjes vaak hetzelfde, dus vergelijk zeker de prijzen. Heb je echt een “uniek stuk” gevonden, betaal dan wat jij het waard vindt. Hierbij mijn afdingtips: kom niet te geïnteresseerd over, schut nee bij het horen van de prijs, doe een tegenbod van -50%, verhoog met kleine stapjes.
Hotels en guesthouses
Als je nog op zoek bent naar een slaapplaats, bereid je dan ook voor op een stevig partijtje onderhandelen. Hoewel de hotels vaak “vaste” prijzen hebben, is er nog veel mogelijk. Geef aan dat je een goedkopere kamer zoekt en dat je maar “zoveel” Rupee per nacht wilt betalen. Kijk wat mogelijk is en loop anders weg. Vaak vragen ze je de uiterlijke prijs die je wilt betalen. Zo niet, er zijn vaak genoeg accommodaties met lege kamers.
Eten en drinken
In supermarkten en restaurants liggen de prijzen vast. Hier hoef je dus niet te onderhandelen. Zodra je echter op straat iets wilt kopen, fruit, drinken etc. Dan kun je wel afdingen. Let er wel altijd op dat het fruit niet aangesneden is en dat drinkflesjes verzegeld zijn.
Overige do’s
- Blijf vriendelijk en respectvol
- Noem direct de goede prijs (als je die weet)
- Ga af op je eigen gevoel
- Verspil niet teveel tijd aan het afdingen wanneer het om een minimaal bedrag gaat
Bekijk hier onze reisroutes door India!