Op vakantie met een klein budget: 5 tips

5 bijzondere budget vakantie-ideeën

Nu we weer op vakantie kunnen, kan het dromen en plannen beginnen. En na het dromen komt de planning: waar gaat de vakantie naar toe? En hoeveel gaat dat kosten? Omdat vakanties vaak niet goedkoop zijn, hebben wij 5 budget vakantie-ideeën voor jou. Zodat je onbezorgd en goedkoop op vakantie kunt.

1. Verblijf op een camping

Kamperen is een perfect voorbeeld van iets dat weinig middelen kost, maar veel effect heeft. Het is een van de goedkoopste manieren van vakantie vieren, en dat maakt het zeker niet minder fijn. Vroeg in de ochtend wakker worden van tjilpende vogels en voor je tentje ontbijten, koken in de buitenlucht en ’s avonds bij kaarslicht een potje kaarten: kamperen is de ideale manier om tot rust te komen. En omdat je overal (ja, ook in jouw stad of dorp!) campings hebt, hoef je niet ver te reizen voor dat echte vakantiegevoel.
Bij de meeste campings betaal je een paar euro per nacht per persoon. Verder ben je het minimale geld kwijt aan boodschappen, omdat je (meestal) toch niet uitgebreid kunt koken. En neem je je eigen fiets mee? Dan heb je gratis vervoer.

camper vakantie in Nederland

Lees hier meer over het maken van een camperreis door Nederland!

2. Doe aan huizenruil

Zin in een nieuwe omgeving? Ruil dan van huis met een ander! Zo verblijf je gratis op een plek naar keuze, terwijl iemand op jouw huis past. Mensen die aan huizenruil doen, besparen gemiddeld voor 58% op reizen. En dat is niet gek: je accommodatie is vaak je grootste kostenpost op vakantie. Reken maar uit hoeveel je in één, twee of drie weken kunt besparen door te ruilen van huis. Ook leuk: een huizenruil zorgt ervoor dat je je geen toerist, maar een local voelt. Je verblijft in een echt woonhuis en krijgt met een beetje geluk een aantal goede tips van je host. Zo weet je precies op welke plekken je moet zijn.

3. Ga couchsurfen voor extra avontuur

Deze tip is voor de echte avonturier: ontdek nieuwe plekken door middel van couchsurfing. Bij couchsurfing slaap je bij vreemden over de hele wereld op de bank of in de logeerkamer. Niet alleen avontuurlijk, maar ook heel voordelig: couchsurfing kost namelijk niks. Natuurlijk moet je je wel aan de regels van de host houden, dus lees deze vooraf om te kijken of jullie bij elkaar passen. Bedenk ook of je je host iets kunt bieden. Kun je goed koken, of bespeel je liever een instrument? Vermeld dit dan bij je aanvraag, dan is de kans groter dat je opvalt en je aanvraag wordt geaccepteerd. En met een beetje geluk, houd je er nog een vriend aan over. Bevalt het couchsurfen je? Misschien lijkt het je dan leuk om je eigen bank beschikbaar te stellen voor iemand anders.

4. Doe vrijwilligerswerk in een ander land

Vind je het niet erg om je handen uit de mouwen te steken tijdens je vakantie? Meld je dan aan voor vrijwilligerswerk. Zo heb je niet alleen een goedkope vakantie, maar zet je je ook in voor een goed doel. Vaak zorgt je werkgever voor onderdak, eten en drinken: je vakantie is dus bijna gratis. En omdat je (veel) zal werken, heb je ook weinig tijd om geld uit te geven. Daarnaast zorgt vrijwilligerswerk ervoor dat je veel leert en werkervaring opdoet. Ook leer je hoogstwaarschijnlijk snel en makkelijk mensen kennen, met wie je vervolgens de plek kunt ontdekken. Eenmaal terug in Nederland ben je niet alleen een vakantie, maar ook ervaring rijker.

5. Ga interrailen door Europa

Waarom zou je met het vliegtuig reizen, als het ook per trein kan? Niet alleen beter voor het milieu, maar ook een stuk goedkoper. Door te interrailen ontdek je Europa per trein. Boekje en lunch mee en je (trein)reis kan beginnen! Jongeren kunnen al vanaf €185 op pad, volwassenen vanaf €246. Voor die prijs krijg je een treinticket waarmee je door 33 landen in Europa kunt reizen. Je hebt meerdere opties: je kunt binnen één maand 4, 5 of 7 dagen op pad of kiezen voor 10 of 15 reisdagen binnen twee maanden. En wil je elke dag een andere stad bezoeken? Dan kun je voor een pas kiezen waarmee je 15 of meer dagen aaneengesloten kunt reizen. Interrailen is een geweldige manier van reizen voor iedereen die veel wil zien en ontdekken, zonder de hoofdprijs te betalen.

Nog meer geld besparen met de Dyme app

Ben je benieuwd hoe je je vakantiegeld kunt berekenen? Of hoe je geld kunt (be)sparen voor je aankomende reis? Download de app van Dyme en het besparen gaat vanzelf. De app geeft je een overzicht van je financiën, waardoor je goed weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Je kunt aangeven wat je ergens maximaal aan wil uitgeven, en krijgt een melding als je hier overheen gaat. Ook motiveert de app je om te sparen, door middel van budgetten. En tot slot: betaal je te veel voor een abonnement, dan geeft de app dit aan én helpt hij je bij het opzeggen hiervan.

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *