Op vakantie met het vliegtuig: vliegen in Corona tijd

Corona proof op vakantie met het vliegtuig: vliegen in Corona tijd

Naast reisblogger voor Reisjevrij.nl, vlieg ik al een aantal jaar de wereld rond als stewardess bij KLM. De Corona crisis heeft onze branche keihard getroffen, maar gelukkig gaat het langzaam aan beetje bij beetje beter. Er gaan wereldwijd weer grenzen open en ook al verandert er nog elke dag iets, er zijn weer mogelijkheden op met het vliegtuig op reis te gaan! En dit voelt misschien best wel een beetje ongemakkelijk en spannend. Vliegen is helaas niet meer hoe was was en dit zal de komende tijd ook nog wel even zo blijven. Zelf heb ik al een aantal vluchten gemaakt naar o.a Italie, Londen, Ibiza en zelfs Amerika. Elke vlucht was anders, ja ook sommige vluchten zaten bomvol maar er zijn ook vluchten half leeg.

Elk land heeft zijn eigen regels en voorwaarden, maar je kunt ervanuit gaan dat elke land bepaalde eisen stelt om de veiligheid en gezondheid van iedereen te waarborgen. Zo kun je denken aan het van te voren invullen van een gezondheidsverklaring of het voldoen van een verplichte corona test voordat je aan boord stapt. Daarnaast is elke passagier verplicht volgens de RIVM richtlijnen om vanaf 13 jaar een mondkapje te dragen, ook het cabine personeel moet dit. Daarnaast zijn alle vliegentuigen uitgerust met Hepa filter, deze filters zorgen er continu voor dat dat de lucht aan boord gefilterd wordt door verse lucht van buiten. Dit alles zorgt er gezamenlijk voor dat het weer mogelijk is om te vliegen. Heel eerlijk maar dit is mijn mening, ik voel me veiliger aan boord dan in een drukke horeca zaak.

Vliegen in Coronatijd
verlaten straten in Los Angeles

Wat kun je verwachten aan boord?

Het nieuwe vliegen is voor iedereen even wennen. Net als voor de passagiers is dit voor de luchtvaartmaatschappij en crew aan boord ook zo. Het hoofddoel op dit moment is om passagiers op de meest veilige manier van A naar B te vervoeren. Dit vraagt om de nodige aanpassingen. De passagiers die er voor kiezen om te reizen met het vliegtuig zijn daarom ook zeker wel bereid om zich aan de richtlijnen te houden. Vooraf bij het online boekingsproces zal al per maatschappij uitgelegd worden wat er verwacht kan worden tijdens de vlucht. Dit betekent o.a. dat iedereen aan boord verplicht is een mondkapje te dragen en dat de service aangepast zal zijn. Dit heeft te maken met de regels van de autoriteiten van het land. Zoals bv. de vluchten uit India, op deze route mag er geen service verleend worden maar zal er voor het instappen een zak met etenswaar op de stoelen klaar gelegd worden. Daarnaast zul je het cabine personeel veel minder zien dan je gewend bent om ook de 1.5 afstand zoveel mogelijk proberen te bewaren. Daarnaast zullen we geen bagage meer aanraken en het dragen van handschoentjes is het nieuwe normaal. Uiteraard zijn we heel blij dat de routes weer open gaan, dus als iedereen zich netjes aan de regels blijft houden, dan kunnen we in ieder geval de komende tijd blijven vliegen.

Wie vliegen er nu?

Dit heeft natuurlijk te maken met de bestemming. Wil je op vakantie naar Spanje of Curacao dan kan en mag dit gelukkig weer. Er zijn een aantal bestemmingen door de RIVM als groen/geel gebied aangeschreven en daar mag je dus op vakantie. Check wel goed de regels en up to date informatie over je bestemming. Zo moet je op dit moment b.v. voor Griekenland een aanmelding via een QR code voldaan hebben en voor Curacao een Corona test van te voren uitvoeren. Maar er wordt ook veel gevlogen door niet-vakantiegangers zoals expats die weer aan het werk moeten, familie die elkaar eindelijk weer kan zien na maanden gescheiden te zijn geweest, of mensen die een tweede huis hebben ergens. Wat wel opvallend is dat er op dit moment nog weinig gevlogen wordt voor business, dit zal ook nog even zo blijven.

Mag je naar elke bestemming toe vliegen vanuit NL?

Nee helaas niet, op de website van Schiphol en de RIVM kun je de laatste updates vinden. Zo is Amerika op dit moment nog gesloten voor toeristen maar enkel open voor mensen die er wonen met een geldig Visa. Kom je vanuit Amerika naar Nederland dan moet je 14 dagen in thuisquarantaine. En zo heeft elk land zijn of haar restricties. Check goed de updates voordat je een reis gaat plannen. Het actueel reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je hier checken.

Waarom wel vliegen?

Er zijn natuurlijk meerdere redenen om het wel te doen, maar je moet uiteraard zelf de keuze en overweging maken. Heel eerlijk vanuit mijn eigen oogpunt voelde ik me helemaal niet onveilig aan boord omdat er toch over het algemeen minder mensen vliegen, iedereen een mondkapje draagt en de vliegtuigen zijn uitgerust met HEPA filters. Het is even wennen om een vlucht uit te zitten met een mondkapje maar dan kun je wel weer naar nieuwe bestemmingen. Het voordeel is natuurlijk ook dat het nu overal extreem rustig is. Je maakt nu de mooiste foto’s bij drukke bezienswaardigheden en de hotels kamer prijzen zijn natuurlijk wel lager dan normaal. Check wel goed van te voren de opties om terug reizen, mocht je toch in een gebied terecht komen waar ineens code oranje of rood wordt afgegeven. Kun je dan naar huis? Misschien helpt de reisorganisatie dan of zou je met de trein kunnen? Denk hier wel goed over na voordat je vertrekt.

We hoeven niemand uit te leggen dat de reisbranche het ontzettend zwaar heeft. Er zullen helaas veel bedrijven en reisorganisaties zijn die het niet gaan redden en er zullen in de komende periode ook veel mensen ontslagen gaan worden. Daarom is het heel fijn dat er weer iets van toerisme op gang komt, ook voor de lokale B&B/hotels/camping eigenaren die al maanden lege kamers hebben. Daarnaast ben je Nederland inmiddels misschien wel een beetje zat, zeker als de het niet zo mooi weer is.

Meer tips

Have fun en reis je vrij ,
Selma

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Selma blogger

Selma Hoving

Al ruim 8 jaar vlieg ik als stewardess de wereld rond. Nog steeds ontdek ik nieuwe plekken en word ik erg happy van het ontmoeten van nieuwe mensen. Reizen is mijn passie, geeft me veel energie en mooie bestemmingen deel ik graag met anderen. Ik neem je mee naar leuke reisbestemmingen, toffe hotspots en ik geef je handige reistips.

Meer over Selma Hoving

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *