Oplichters in Bangkok, Thailand – 12 Scams

Oplichters in Bangkok, Thailand – 12 Scams

Thailand is over het algemeen een veilig land. Toch kun je als toerist in de handen vallen van oplichters. Of het nu om veel of weinig geld gaat, het is nooit leuk om er achter te komen dat je bent opgelicht. Vooral in Bangkok zijn er een aantal bekende scams. Hierbij mijn 12 tips om niet opgelicht te worden in Thailand.

Scam Alert

Bij de volgende situaties moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Het hoeft niet direct zo te zijn, maar je hebt kans dat je met een oplichter te maken hebt. Wees alert.

1. Een Thai spreekt jou aan

Thaise mensen zijn eerder terughoudend en meestal niet zo extravert. Tenzij ze iets van je willen. Je mag dus best een beetje wantrouwig zijn.

2. Adviserende en goed Engels sprekende tuktuk drivers

Wanneer je een tuk-tuk nodig hebt, dan wil je dus ergens naar toe. Veel tuk-tuk chauffeurs hebben contracten met winkels en andere handelaren. Ze zullen je overtuigen dat de plaats waar jij naar toe wilt, niet de beste optie is en dat zij een beter alternatief hebben. Stick to your own plan en zoek een andere tuk-tuk.

3. Opdringerige of vrijgevige verkopers

Jammer is dat de oplichters het verpesten voor de échte en oprecht vriendelijke mensen. Wanneer je een armbandje van bloemen krijgt, heb je dan te maken met een kleine oplichter of niet? Dat is soms moeilijk in te schatten. Als iemand brood in je handen duwt om vissen of vogels te voeren, is het dan een vriendelijk gebaar of moet je daarna teveel geld betalen? Helaas is het vaak toch een mini-scam en moet je een klein bedrag betalen. Ik sla daarom altijd alle vriendelijke gebaren met een glimlach en “no thank you” af .

4. Te veel vragen

Your first time in Bangkok? Where are you from? How long will you stay? Verkopers of tuk-tuk drivers proberen uit te vissen of je nieuw bent in het land. Want dan ben je een perfect slachtoffer. Mijn tip: bluf en doe alsof je al zo vaak in de stad bent geweest.

Oplichters en scams in Bangkok

Bangkok is een paradijs voor oplichters. Zij hebben het voorzien op onervaren reizigers. Hierbij een aantal vormen van oplichting, zodat je dit al niet gebeurd.

1. Het paleis of de tempel is gesloten

Ze verzinnen de gekste redenen om je te overtuigen dat het paleis of de tempel die jij wilt bezoeken dicht is. Vervolgens kennen zij gelukkig een mooiere tempel die wel open is (meestal de Lucky Boeddha tempel). Alsof dat nog niet genoeg is, kent hij ook iemand die je voor 10 Baht of zelfs gratis wil brengen! Trap hier niet in, je hebt te maken met een oplichter! Ook als de oplichter er uit ziet als een politieagent of zakenman.

2. Gem scam (juwelen scam)

Deze scam is vaak het vervolg op de eerste scam. Bij de Lucky Boeddha tempel spreekt een nette man je aan. Hij heeft een sieradenwinkeltje waar je tegen absurd lage prijzen échte edelstenen kan kopen. In Nederland kun je deze met flinke winst verkopen. In werkelijkheid zijn deze juwelen niets waard. Mijn advies: koop geen sieraden in winkeltjes waar je door tuktuk-drivers naar toe bent gebracht.

3. De gratis tuktuk

Gratis bestaat eigenlijk niet in Thailand. Er is altijd een addertje. Ze bieden je een gratis tour aan, of voor maar heel weinig geld. De voorwaarde is dat je drie of meer winkeltjes bezoekt. Je hoeft niets te kopen. Uiteindelijk breng je je kostbare tijd in Bangkok door in souvenirwinkeltjes met opdringerige verkopers en veel te dure spullen. De tuk-tuk chauffeur krijgt een benzinebon voor elke toerist die hij bij de winkel af zet.

Ook gratis drankjes in een bar blijken achteraf een duur prijskaartje te hebben.

4. Wisselgeld-truc

Je zit in de taxi en moet betalen. Je geeft 100 Baht en de taxi-chauffeur wisselt vliegensvlug het briefje van 100 en zegt dat je maar 20 Baht hebt betaald. Je ziet het briefje van 20 en denkt dat je je vergist hebt. Je bent ook nog niet gewend aan het Thaise geld. Snel betaal je het resterende bedrag. Dit schijnt overigens ook in winkels voor te komen. Check dus altijd je wisselgeld.

Mijn tip: vraag altijd eerst of de chauffeur wisselgeld heeft. Laat hem het briefje zien waarmee je wilt betalen. Zodra hij het wisselgeld gepakt heeft, geef je hem het geld.

5. Verkeerde longtail boot

Wie wil er nu niet een mooie boottocht maken door de Klongs van Bangkok? Tuk-tuk drivers brengen je ongevraagd naar een steegje waar een boot voor je klaar staat. Hier kun je een veel te dure boottocht maken van een uur. Suf genoeg ben ik hier ingetrapt. Ik had wel de prijs gehalveerd van 1600 Baht naar 800 Baht. Dat voelde goed! We zouden echter naar de floating market gebracht worden en dat hebben ze niet gedaan. De boottocht was gelukkig heel mooi en ontspannen. Hij duurde ook een uur, maar ik wilde de floating market zien en daar brengen ze je niet naar toe.

6. Landing fee

Als je een boottocht hebt gemaakt, dan kan het zijn dat je op een andere pier wordt gedropt. Hier moet je een zogenaamde landing fee betalen. Grote onzin. Negeer de opdringerige ventjes en loop de pier af.

7. De dure taxirit

Zoek van te voren uit hoeveel een taxirit je gaat kosten. Dit staat vaak in de Lonely Planet of in de reisroute die ik beschrijf. Neem op de luchthaven altijd een officiële airport-taxi. Je regelt het bij een officiële desk.

De meeste taxi’s hebben een meter. Eis dat ze de meter aanzetten. Natuurlijk kan de taxichauffeur een omweg nemen om meer geld te verdienen. Daarom is het fijn als je van te voren weet hoeveel het ritje ongeveer gaat kosten.

8. Patpong seks show scam

Dit is voor de mannen. Word je een gratis seks show aangeboden en goedkope drankjes? Foute boel. Wegblijven hier!

Andere scams in Thailand

Niet alleen in Bangkok worden toeristen opgelicht, het gebeurt ook in andere delen van Thailand. Wees voorbereid.

9. Betalen voor een beschadigd voertuig

Huur je een motor, scooter of jet-ski. Bekijk dan van te voren de schade van het voertuig. Noteer samen met de verhuurder de deuken en krassen. Doe je dit niet, dan loop je het risico te moeten betalen voor schade die jij niet hebt gemaakt!

10. Foute reisbureautjes

Word jij benaderd door een reisagent of tuk-tuk driver? Dan moeten je alarmbelletjes gaan rinkelen. Boek bustickets en treintickets altijd bij een officieel reisbureautje of op het station zelf. Je guest house kan je hier meestal goed over adviseren.

11. Betalen bij de grens

Je hoeft nooit te betalen als je de grens overgaat naar Thailand, Laos of Cambodja. Je zal misschien benaderd worden, of beter gezegd opgejaagd, door een gehaaste Thai. Je aansluitende bus vertrekt ieder moment, so hurry! Ze vragen je paspoort en 500 Baht voor het regelen van je visum / grensovergang. Trap hier niet in. De bus wacht gewoon op je en je visum kun je prima zelf en kosteloos regelen.

12. Bestolen in de bus

Wanneer je met de bus reist, houd dan alle waardevolle spullen bij je in de bus. Je backpack met kleding en toiletspullen worden in het bagageruim van de bus opgeslagen. Dit is niet interessant voor dieven die op zoek gaan naar waardevolle spullen.

Laat je niet afschrikken door mijn blog! Thailand is heel leuk en een geweldig vakantieland. Wees alleen op je hoede bij te spontane Thais of aanbiedingen die te goedkoop zijn om waar te zijn.

Ben jij opgelicht in Thailand en staat de scam er niet tussen? Laat het mij weten. En laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *