Ouzoud watervallen bezoeken: hoe kom je er en tips

Ouzoud watervallen bezoeken: hoe kom je er en tips

Als je van mooie plekken in de natuur houdt en voornamelijk van watervallen, dan mag je in Marokko de watervallen van Ouzoud niet overslaan. Het is zeker een van de mooiste watervallen in Marokko. Zowel de ligging van de waterval is indrukwekkend, als de waterval zelf. Wij bezochten de watervallen afgelopen oktober zonder tour en ik deel graag mijn tips en ervaring met je!

Hoe kom je er?

De watervallen van Ouzoud zijn erg populair in Marokko. Daarom zijn er verschillende manieren om er te komen. De meeste toeristen bezoeken de watervallen vanuit Marrakech. Je boekt simpelweg een tourtje in Marrakech zelf, of online en vervolgens hoef je je nergens meer druk over te maken.

Ouzoud watervallen tour

In Marrakech zelf vind je veel tour operators die je naar de watervallen brengen. Ook kun je deze online via Getyourguide.nl boeken voor maar €17. Ter plaatse betaal je ongeveer 150 MAD (€15) maar dan weet je niet hoe goed de organisatie is. Een veel gehoorde ‘klacht’ tijdens de tours is dat je na de busrit van 2,5u wordt opgezadeld met een gids die je apart nog eens 30 tot 40 MAD per persoon moet betalen (€3- €4). En dat terwijl je écht geen gids nodig hebt om de watervallen te bezoeken.

Nog een groot nadeel van een tour vanuit Marrakech: je komt laat aan bij de watervallen en dan is het er mega druk! De meeste tours vertrekken rond 08:00u en komen dan tussen 10:30u en 11:00u aan bij de watervallen. Houd er dan rekening mee dat het er druk is. Mijn voorkeur gaat uit naar het regelen van je eigen vervoer!

Ouzoud watervallen bezoeken zonder tour

hoe kom je in ouzoud
Mooie route door het Atlasgebergte

Wij verbleven twee nachten in een mooi hotel dichtbij de watervallen. Onze accommodatie lag maar op 7 minuten rijden van de Ouzoud watervallen af, dus wij konden dit natuurschoon in alle rust en zonder hordes toeristen bezoeken! Wij bezochten Ouzoud tijdens onze rondreis door Marokko en hadden dus een eigen huurauto. Als je in Marrakech verblijft, dan kun je eventueel ook vanuit hier een paar dagen een auto huren. Reken op zo’n €35 per dag voor een goed verzekerde kleine huurauto. Het is maar 2,5 uur rijden vanuit Marrakech.

Wij verbleven bij Palais D’Ouzoud

Om de watervallen in alle rust te bezoeken, verbleven wij hier twee nachten. Palais D’Ouzoud ligt op 7 minuten rijden van de watervallen. De auto kunnen we gratis parkeren bij de accommodatie. Wij kozen voor een bungalow en betaalden €75 per nacht inclusief (matig) ontbijt. Dit paleisje ligt echt op een geweldige plek en we hebben hier twee heerlijke dagen gehad.

Lees hier onze ervaring over auto rijden en huren in Marokko!

Een andere optie is om zelf een taxi chauffeur te regelen in Marrakech. Reken op zo’n 800 tot 100 MAD voor een dag (€100). Of boek een privé tour voor €60 per persoon. De rit naar de watervallen loopt in elk geval prachtig door het Atlasgebergte. Denk aan haarspeldbochten en prachtige uitzichten!

Rondom de watervallen vind je veel parkeerplaatsen! Overal staan mannetjes die je naar ‘hun’ parkeerplaats willen leiden. Wij parkeerden de eerste keer hier, dichtbij het ‘natuurlijke pad’ richting de watervallen. Kost 5 dirham (€0,50). En de tweede keer parkeerden wij hier, dichtbij de trappen naar de watervallen. Ook 5 tot 10 dirham.

De hike rondom de watervallen

ouzoud watervallen hike
Dit uitzichtpunt is bereikbaar via de ’trap route’.

Zodra je de auto geparkeerd hebt, of de bus uitstapt, zijn er voldoende mensen die je de weg willen wijzen naar de watervallen. Het staat ook met borden aangegeven en je zal je weg naar de top van de watervallen snel vinden. Goed om te weten is dat je de watervallen altijd als eerste van bovenaf ziet en dat je te voet naar beneden moet.

De ‘natuurlijke’ en ’trappen’ route

Vanuit het dorp begin je dus bovenaan bij de watervallen. Er is overigens geen mogelijkheid om onderaan te beginnen, daar moet je te voet naar toe hiken. Dat maakt het bezoek aan de Ouzoud watervallen juist een leuke activiteit! Er zijn twee routes naar beneden: de natuurlijke weg en de route via de trappen.

start van de hike
Startpunt van de twee routes

Goed om te weten is dat de routes in elkaar overlopen! Sta je met je neus naar de watervallen toe, en sla je rechts af (de natuurlijke route) dan loop je via een modderig pad naar beneden. Je moet de rivier oversteken (per boot) en vervolgens loop je via de trappen terug naar boven.

De natuurlijke hike

modderpad
modderig pad

Vanaf de parking loop je naar de waterval en sla je rechts af. Dit pad begint als een stenenpad, maar loopt al snel over in een wandelpad van modder. Je moet afdalen, dus doe goede wandelschoenen of sneakers aan die wat grip hebben. Dit is dus de ‘natuurlijke wandelroute’ en het komt in de buurt van een korte hike. Het duurt ongeveer 20 minuten totdat je beneden bent bij de boot en waterval.

ouzoud watervallen bezoeken
hiken ouzoud waterval

De natuurlijke route geeft je enkele mooie uitzichtpunten op de watervallen. Ook liggen er verschillende restaurantjes waar je iets kan eten of drinken en dus een mooi zicht hebt. In de ochtend schijnt wel de zon recht je cameralens in. Uiteindelijk kom je aan bij het water en de bootjes. Er is een bruggetje gemaakt van zandzakken en keien, zodat je het water ook te voet kan oversteken. Wij waren er met kids, dus betaalden 5 dirham per persoon (€0,50) om met het bootje over te steken. Dit was best wel grappig, want het was werkelijk 1 minuut roeien naar de overkant.

ouzoud watervallen met kinderen
boot ouzoud watervallen

Je kunt ook voor 20 dirham per persoon een langere boottocht maken. Dan roeien ze ook naar de waterval toe. Neem cash en kleingeld mee. Bij de bootjes eindigt eigenlijk de natuurlijke route.

De route per trap

trappen ouzoud cascades
terrassen bij waterval
Veel restaurants en terrasjes langs deze route

Met het bootje worden wij naar de overkant gebracht en daar is eigenlijk alles betegeld. Er is een heel pad aan trappen aangelegd, er liggen restaurants in de rotsen en langs de trappen liggen allemaal leuke souvenierwinkeltjes. De route per trap is sowieso makkelijk te lopen en geeft je ook veel mooie uitzichtpunten op de watervallen. Deze route is ook het meest toeristisch en commercieel.

Qua uitzichtpunten en fotoplekken, is de kant van de trappen wel mooier. Ook onderaan de waterval zijn een paar hele mooie fotospots.

uitzichtpunten waterval ouzoud
cascade d'ouzoud

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om enkel de route per trap te nemen. Dan begin je gewoon bovenaan bij het pad van de trap en loop je hem daarna weer op. Wil je net als ons de natuurlijke hike combineren met de trap? Dan adviseer ik om af te dalen via de natuurlijke kant en weer naar boven te klimmen via de trappen. Dat is makkelijker.

Wij hebben in totaal 2 uur over de totale hike gedaan, maar inclusief een drankje op een van de terrassen en vele foto momenten. Later die dag zijn wij nog eens teruggekeerd.

Heb je een gids nodig?

Nee je hebt eigenlijk geen gids nodig om de route rondom de watervallen te lopen. Via tour operators wordt een gids je soms opgedrongen, maar het is zeker geen must.

gids nodig

Grappig is dus dat wij wel een gids hebben genomen. Jamal sprak ons aan en was erg vriendelijk. Hij woont in het gebied en kent de paden op zijn duimpje. Jamal gaf aan dat wij hem mochten betalen wat wij het waard vonden. Een normaal bedrag is zo’n 100 dirham (€10), maar wij hebben hem eigenlijk ook een flinke fooi gegeven. Wij reisden namelijk met twee peuters (2 en 3 jaar) en Jamal heeft onze oudste de hele wandeling gedragen! Dat was voor ons erg fijn en onze peuter vond het geweldig. Ook heeft Jamal ons naar de diverse uitzichtpunten geleid, waar we zonder hem waarschijnlijk niet zouden gaan kijken (i.v.m. onze kids en dat het dan te lang duurt wanneer je alles zelf moet uitzoeken).

Beste reistijd en tijdstip

Wij waren er eind oktober, na een lange droge periode. Het was toen nog warm, 30 graden en de waterval is dan minder vol. Bezoek je de watervallen in de maanden december t/m februari, dan valt er meer regen en is de waterval dus een stuk voller. Ondanks dat de watervallen niet zo vol waren, vond ik het een prachtige waterval!

De meeste dagtoeristen arriveren rond 10:30u en 11:00u. Wij waren rond 09:30u al bij de watervallen en wij waren daar praktisch de enige. Tussen 16:00u en 17:00u vertrekken de tour operators weer en ook dan is een goed tijdstip om de watervallen te bezoeken. Qua belichting is de waterval het mooiste belicht rond 16:00u!

watervallen marokko
watervallen van ouzoud
De watervallen vlak voordat de zon onderging

Overnachten bij de watervallen van Ouzoud

Als je de tijd hebt, dan raad ik zeker aan om twee nachten bij de watervallen in de buurt te overnachten. Dan kun je op eigen houtje de watervallen bezoeken. Bovendien liggen er hele mooie accommodaties.

Wij kozen voor: Palais D’Ouzoud

palais d ouzoud
ouzoud watervallen overnachten

Na het zien van deze accommodatie en de lovende recensies, moest ik hier verblijven. Palais D’Ouzoud ligt op 7 minuten rijden van de watervallen. De auto kunnen we gratis parkeren bij de accommodatie. Wij kozen voor een bungalow en betaalden €75 per nacht inclusief (matig) ontbijt. Dit paleisje ligt echt op een geweldige plek en we hebben hier twee heerlijke dagen gehad. Wel vonden wij het personeel hier minder vriendelijk en niet zo service gericht. Er was een babybedje aanwezig, maar het leek meer op een box. Onze peuter van 2 jaar en 1 maand (nu maat 92) paste er nog maar net in.

Ook supermooi is Kasbah D’Ouzoud!

Riad tip in Marrakech

Wil je deze trip maken vanuit Marrakech? Dan heb ik nog een leuke accommodatie tip voor je. Wij verbleven vier nachten in Marrakech.

Wij verbleven bij: Riad Orange

riad-orange-marrakech


Deze prachtige riad ligt in de medina van Marrakech en wordt o.a. gerund door de Nederlandse Astrid en haar familie. Het is een kleinschalige riad met prachtige kamers. Er is geen zwembad zoals op Booking.com wordt vermeld, maar een wel een bubbelbad op het gezellige dakterras. Familiesuites inclusief een lekker ontbijtje zijn verkrijgbaar vanaf €95 per nacht.

Meer over Marokko?

Hopelijk heb je veel aan mijn tips voor het bezoeken van de watervallen. Geniet ervan en lees zeker mijn andere artikelen over Marokko!

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *