Bijzonder overnachten in Casa Gregorio, in een inheemse gemeenschap in de Amazone
De Amazone is een must-visit tijdens je rondreis Colombia. Deze plek is echt uniek op deze wereld. Een verblijf hier staat in het teken van natuur, bijzondere planten en dieren, inheemse gemeenschappen en traditionele levenswijzen, die elders verdwenen zijn. Als dit je ding is, zet een bezoek dan absoluut op je bucket-list! Ik kan me voorstellen dat je niet goed weet waar je moet beginnen om zo’n bezoek te regelen. In dit artikel vertel ik je graag meer over hoe je dat doet door onze ervaring over ons verblijf bij Casa Gregorio te delen, waarbij ons volledig Amazone-verblijf tiptop geregeld was!
Benieuwd hoe de Amazone in een rondreis door Colombia past? Lees hier het volledige verslag van onze reisroute.
Casa Gregorio | Bijzonder overnachten in de Colombiaanse Amazone
Toen we met het gezin de knoop hadden doorgehakt dat we voor Colombia kozen als onze volgende bestemming, was het voor ons ook meteen duidelijk dat we naar de Amazone wilden. Veel reizigers slaan deze bestemming over, om allerlei redenen. Je moet er extra binnenlandse vluchten voor nemen, je moet alles tevoren vastleggen, je moet een plekje inruimen in je backpack voor je spullen die je nodig hebt in de Amazone…. Laat dat je echter niet tegen houden. Voor ons was ons Amazone-verblijf het hoogtepunt van onze Colombia rondreis.
Na wat research verricht te hebben, kwam ik bij Casa Gregorio uit. Voor mij was het duidelijk: hier wilde ik verblijven, te midden van de Amazone én te midden van een inheemse gemeenschap. Hieronder lees je er alles over!
Hoe het verhaal begon…
Meer dan 17 jaar geleden trok een Nederlandse biologe, Heike, naar het Amazone-regenwoud voor onderzoek. Ze kwam terecht in de inheemse Tikuna-gemeenschap van San Martin de Amacayacu. Daar ontmoette ze José, uit de Tikuna-stam. Heike en José werden een koppel en bleven in de gemeenschap wonen. Hun doelstellingen zijn: behoud van het prachtige regenwoud, bijdragen aan de ontwikkeling en de rechten van de Tikuna-gemeenschap en hun liefde voor de Amazone delen met iedereen die hierin is geïnteresseerd.
Het was dan ook met dit idee dat Casa Gregorio in 2012 het licht zag, aanvankelijk met enkele kamers, maar ondertussen flink uitgebreid. Als toerist kom je dus niet alleen diep in het regenwoud ver van alles en iedereen terecht, maar je maakt ook echt enkele dagen deel uit van een gemeenschap, met eigen tradities en gewoonten, uniek voor dit plekje op aarde. De lodge is volledig geïntegreerd in de gemeenschap.
De locatie van Casa Gregorio
Casa Gregorio ligt in het dorp San Martin de Amacayacu, in het Amacayacu-reservaat. Hieronder een woordje uitleg.
De inheemse gemeenschap San Martin de Amacayacu
San Martin de Amacayacu is een inheemse gemeenschap gelegen in het regenwoud van het Amacayacu Reservaat. Deze is gelegen in het departement Amazonas, in het meest zuidelijke puntje van Colombia, een smalle strook tussen Brazilië en Peru in. Het dorp ligt zo’n 8 kilometer van het dorp Puerto Nariño en ruim 2 uur varen met de Express boot vanaf Leticia. Overigens ligt de gemeenschap aan de Amacayacu rivier: de Express boot dropt je af, en dan moet je nog 20 minuutjes met een klein bootje een zijarm opvaren.
In San Martin de Amacayacu leven op dit moment ongeveer 600 inwoners en dit zijn allemaal leden van de inheemse Tikuna stam. Zij hebben nog hun eigen taal, en spreken daarnaast ook Spaans. die allemaal behoren tot de inheemse stam Tikuna. Het dorp is nog jong, zo’n 50 jaar oud. Daarvoor woonde men met zijn naaste familie in één huis, zeer verspreid in het woud. De regering heeft dan gestimuleerd dat men meer in dorpen zou gaan wonen. Dit kwam voornamelijk omdat het niet erg praktisch was om mensen van scholing, gezondheidszorg en religieuze diensten te voorzien, als men zo verspreid woonde.
Deze mensen leven nog zeer traditioneel en gebruiken de rivier om zichzelf, hun kleding en de vaat te wassen. Deze inheemse stam woont verspreid over zowel Brazilië, Peru als Colombia. Zij leven voornamelijk van de landbouw, de jacht, de visvangst en tegenwoordig zijn er ook een aantal mensen actief in het toerisme. Daarnaast vullen ze hun inkomsten nog aan met de verkoop van handwerk, houtsnijwerk en keramiek.
De Tikuna beoefenden vroeger het sjamanisme, maar nu zijn er bijna geen sjamanen meer. De meeste Tikuna zijn christelijk, maar dat neemt niet weg dat zij wel nog mondeling verhalen en mythes van generatie op generatie overleveren. Voor hen staat de mens niet aan de top van de natuurlijke wereld, maar er middenin: maak je gebruik van een deel van de natuur, dan moet je daar respectvol mee omgaan, soms moet je daar ook toestemming voor vragen aan de natuur zelf. Tijdens ons verblijf viel het ons op hoeveel zij afweten van de planten, bomen en dieren van het regenwoud.
Casa Gregorio is niet enkel een lodge, zij willen ook actief bijdragen aan de ontwikkeling en de welvaart van de Tikuna-gemeenschap. Zo werken ze alleen met lokale gidsen. Daarnaast trachten ze door allerlei projecten actief een bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Zo lopen of liepen er verschillende projecten met betrekking tot een betere watervoorziening, de installatie van toiletten in 40 huizen, educatie en eerlijke landverdeling. Het is vooral José, die hierin een leidende rol opneemt. Kijk ook even via deze link naar hun lopende projecten.
Het Amacayacu Nationaal Park
Casa Gregorio ligt dus in het dorp San Martin de Amacayacu, dat op zijn beurt in het Amacayacu reservaat ligt, een Amazone-reservaat. Dit werd in 1975 uitgeroepen tot nationaal park. Het nationaal park is meer dan 4200 km² groot en was het eerste beschermde Amazone-gebied in Colombia. Heel erg bijzonder aan dit reservaat is dat dit het enige gebied in Colombia is, waar je bomen vindt die onder water staan in het regenseizoen. Dan stijgt het water namelijk met 10 meter! Waar je dus in het droge seizoen lange jungle walks kan maken, leg je de trajecten in het regenseizoen af per boot. Zeer bijzonder.
In de Amazone vind je meer dan 5000 plantensoorten en in Amacayacu leeft bijna een derde van alle vogelsoorten en de helft van alle zoogdieren die Colombia rijk is. Colombia zelf staat op nummer 2 van meest biodiverse landen ter wereld, wat voornamelijk te wijten is aan de enorme vogelrijkdom. Dit reservaat is ook bekend om zijn diversiteit aan apen én om de roze en grijze dolfijnen. Zeg nu zelf: een betere plek kan je je toch niet wensen om van de natuur te genieten?
Casa Gregorio Lodge | Alle praktische info voor je verblijf
Hieronder volgt alle praktische info voor een geslaagd verblijf bij Casa Gregorio.
Hoe regel je een verblijf in de Amazone?
Allereerst dit: in de Amazone kan je niet zomaar even aankomen en per dag bekijken wat je doet. En wel hierom:
- Je kan niet zomaar in de jungle gaan wandelen, dat is af te raden. Zelfstandig kan je niks ondernemen, behalve een wandeling in Puerto Narino. Je hebt voor alles een gids nodig.
- Wil je in de Amazone ergens geraken, dan heb je voor alles een boot en een kundige bestuurder nodig.
- Entreekosten, zitjes op de boot, gidsen,…. dienen tevoren gereserveerd te worden.
- Met Engels red je het niet. Je moet de Spaanse taal zeer goed spreken en begrijpen, éénmaal je in Leticia landt.
- In de Amazone is geen internet. Sowieso moet je dus je verblijf tevoren boeken.
Kortom: wil je kunnen genieten van je Amazone-verblijf, dan is het veruit het eenvoudigste om tevoren, van thuis uit, je complete verblijf te regelen, met de lodge van je keuze.
Hoe reserveer je bij Casa Gregorio?
- Twee mogelijkheden: Stuur een Whatsapp naar Heike. Dit is haar nummer: +57 310 2798147. Dit kan in Nederlands/Engels/Spaans. Of je stuurt een mail naar: casagregorio@outlook.com. Opgelet: internet is een dingetje in de Amazone, het kan een paar dagen duren vooraleer je een antwoordje ontvangt!
- In je bericht geef je duidelijk aan met hoeveel personen je komt en in welke periode je de Amazone wil bezoeken. Indien je al vluchten van en naar Leticia (de toegangspoort tot de Amazone) hebt geboekt, deel je ook je vluchtgegevens met Casa Gregorio. Zo kunnen zij meteen ook adviseren of je meteen kan doorreizen of niet.
- Je krijgt dan een uitgebreid bericht met alle informatie over Casa Gregorio zelf, over de locatie, en ook over de verschillende pakketten die ze aanbieden, wat er allemaal inbegrepen is en wat de geldende prijzen zijn.
- Vervolgens kies jij natuurlijk het pakket wat je wil. Geef ook zeker al mee of er bepaalde zaken zijn waar Casa Gregorio rekening mee moet houden, bijvoorbeeld bepaalde dieetwensen.
- Je ontvangt een reserveringsbevestiging en alle informatie die je nodig hebt om bij Casa Gregorio te komen + wat je zeker mee moet nemen naar de Amazone.
- Onze ervaring is dat Heike constant met je in contact blijft via Whatsapp om te kijken tot het punt dat internet het dus laat afweten, wat bij ons in Leticia al ten dele het geval was.
Je reserveert dus bij Casa Gregorio geen losse overnachtingen, maar een totaalpakket. Dit is inclusief overnachtingen, drie maaltijden per dag, en alle entrees, gidsen en vervoer.
Welk totaalpakket kozen wij?
Wij verbleven één nachtje in Leticia, voor we afzakten naar Casa Gregorio. We kwamen rond de middag aan en bezochten die namiddag Leticia zelf en zusterstadje Tabatinga in Brazilië. Het was zeer krap geweest om de laatste express boot te halen naar de Amazone, maar in theorie had het gekund. In totaal verbleven we vier nachten en vier volle dagen bij Casa Gregorio. Ons pakket zag er zo uit:
Dag 1: Express boot om 7.00 naar Casa Gregorio. Aankomst rond 9.30 in het dorpje. In de voormiddag deden we een community walk door het dorpje, waar we heel veel info kregen over de huidige levenswijze van de Tikuna, én de vroegere. In de namiddag deden we de agricultural walk, waar we de jungle in trokken naar de landbouwplotjes van de Tikuna, en opnieuw veel leerden over de planten en de moeilijke omstandigheden om aan landbouw te doen. Onderweg proef je ook fruit, als dit rijp is. De lekkerste ananas ooit geproefd 🙂 Wij wandelden zo’n drie uur door de jungle, dit kan uitgebreid of ingekort worden in samenspraak met de gids.
Dag 2: Puerto Nariño en Tarapoto Lake. Deze dag bezochten we Puerto Nariño en een prachtig meer in de Amazone. We maakten een wandeling door dit mooie dorpje, spotten dolfijnen, vogels en apen. Het Lago Tarapoto is niet alleen een meer, maar ook een wetland. Wij zwommen en visten in het meer. Dit is een excursie van een volledige dag. In de avond deden we een night walk en werden niet teleurgesteld: de wereld van de insecten, kikkers, spinnen en reptielen komt écht tot leven in het donker. De night walk duurde zo’n twee uurtjes.
Dag 3: Mocagua en het apen opvangcentrum Maikuchiga. Vandaag gingen we met de boot naar Mocagua, een ander inheems dorp. Dit is een erg mooi dorpje. Van hieruit neemt een gids je mee door de jungle voor een wandeling van dik 40 minuten naar apenopvang Maikuchiga. Dit is een dikke aanrader! Lunchen deden we in het dorpje Mocagua op een idyllische plek. In de namiddag en avond hadden we vrije tijd. We maakten leuk contact met andere reizigers in Casa Gregorio en wisselden onze ervaringen uit!
Dag 4: Jungle wandeling en vissen. Deze dag gingen we dieper het reservaat Amacayacu in. We voeren dus stroomopwaarts, de rivier op. Na een boottocht van ongeveer een uur over de Amacayacu rivier legden we aan om een hike te maken door primaire jungle. Dit is gewoonweg indrukwekkend! Je gids is werkelijk een onuitputtelijke bron van informatie over de bomen, planten, lianen, insecten en alle dieren in het regenwoud. Waar voor ons twee lianen er identiek hetzelfde uitzagen, bleek de ene zeer giftig en de andere hol en zuiver drinkwater te bevatten 😉 We leerden ook veel over de medicinale toepassingen van planten en bomen. In de namiddag gingen we vissen, met wisselend succes: de vrouwen vingen vis, de mannen niet. Ook met deze excursie ben je een volle dag weg. ’s Avonds deden we nog een keramiek workshop.
Dag 5: Terug naar de bewoonde wereld. Om 7.00 moesten we aan Bocana Amacayacu zijn om de express boot naar Leticia te halen. Van daaruit pakten we het vliegtuig terug naar Bogota.
Meer info over alle activiteiten en bezienswaardigheden in de Amazone? Lees dan dit uitgebreide blog!
Hoeveel kost het?
Wil jij ook verblijven in Casa Gregorio en een pakket boeken, dan betaal je tussen de COP 290.000 (61 euro) en COP 400.000 (84 euro) per persoon per nacht (prijsniveau 2022). De precieze prijs is afhankelijk van:
- De periode waarin je hier verblijft, en of dit valt in het hoog-of laagseizoen
- De kamer die je kiest
- Het aantal personen
- Hoeveel dagen en nachten je blijft
- Welke excursies je uiteindelijk kiest
De hierboven aangegeven prijs is inclusief: de overnachtingen, ontbijt, lunch en avondeten, drinkwater, koffie en thee, alle entreekosten, gidsen, workshops en het vervoer met de boot. Je krijgt van het hotel ook hoge laarzen om je een weg te banen door de jungle en de soms modderige paden én standaard hebben zij steeds regenkledij mee. Elke excursie en uitstap die we ondernamen, is op maat gemaakt: je doet deze met jouw gezin of jouw gezelschap.
Wat niet inbegrepen is:
- Vliegtickets Bogota-Leticia heen en terug
- Airport tax in Leticia
- De kosten voor de Express Boot van Leticia naar Puerto Narino heen en terug
- Indien je nog een nachtje in Leticia verblijft, uiteraard de kosten van je verblijf in Leticia.
Zorg dat je alles in cash geld bij hebt. In de Amazone zijn geen pinautomaten en je dient je verblijf te voldoen in cash geld. In Leticia zijn de pinautomaten schaars en dikwijls leeg; zorg dus dat je voordien al voldoende bij hebt en berg dit op op een veilige plek!
Qua prijs is dit niet spotgoedkoop, maar als je kijkt wat je hiervoor terug krijgt en met welke fijne ervaringen je terug huiswaarts keert, is dit echt niet duur en elke cent waard.
Ons verblijf bij Casa Gregorio
Casa Gregorio is geen grote lodge en is helemaal geïntegreerd in de gemeenschap San Martin de Amacayacu.
De kamers
Er zijn verschillende kamers beschikbaar: van tweepersoons kamers met een standaard tweepersoonsbed en een gedeelde badkamer tot comfortabele tweepersoonskamers met uitzicht, een king size bed en eigen badkamer. Ook zijn er kamers met drie bedden. Wij waren met ons gezin en hadden een kamer met een heerlijk kingsize-bed en twee eenpersoonsbedden voor de kinderen, allemaal netjes voorzien van goede klamboes. Handdoeken zijn voorzien. Als je contact opneemt met Heike en het aantal personen doorgeeft, dan zal zij jou een passend voorstel qua kamers doen.
Op onze dag van aankomst in San Martin de Amacayacu was het heet, snikheet. Ik vreesde dus dat ’s nachts slapen niet zo evident zou zijn, gezien er geen airconditioning is. Die schrik is echter ongegrond: ’s nachts koelt het erg af, ik heb zelfs met een deken geslapen.
Heb je ’s avonds een vrij moment, dan kan je aanschuiven aan tafel of lekker hangen in de hangmatten. Er zijn meestal wel medereizigers met wie je gemakkelijk contact maakt, en ook Heike & José zijn meestal aanwezig. Leuke babbels gegarandeerd en eigenlijk waren wij enkel op onze kamer om te slapen en ons klaar te maken.
De maaltijden
Als je bij Casa Gregorio verblijft, zijn al je maaltijden inbegrepen. Er wordt lokaal, gezond en voedzaam gekookt. Je maakt hier kennis met groenten en fruit, wat je elders in Colombia nog niet hebt gezien, laat staan in ons eigen landje. Er wordt weinig vlees gebruikt, meestal eet men vis of kip. Men houdt rekening met speciale wensen en diëten. Eén ding is zeker: honger zal je hier niet lijden en het is ook nog eens lekker!
Koffie, thee en water zijn altijd verkrijgbaar en bij het eten worden lekkere vruchtensappen geserveerd. Vooraleer je ’s morgens vertrekt, kan je je waterfles vullen aan hun eigen watertank.
Goed om weten
- Er is geen internet aanwezig.
- Per dag is er slechts beperkt elektriciteit beschikbaar, tussen 17.00 en 22.00. Dan kan je je apparaten opladen.
- Je doucht met koud water. Wijzelf wasten ons in de rivier, net als het hele dorp, en Heike zelf!
Je gaat dus echt wel een beetje back to basic. Dat versterkt wel het gevoel dat je op een heel bijzondere plek bent, ver weg van het drukke en hectische leven dat we dagelijks leiden.
Hoe kom je er?
Om in het departement Amazonas te komen, is er maar één optie: je moet het vliegtuig nemen naar Leticia. Er zijn momenteel drie maatschappijen die van Bogota naar Leticia en terug vliegen: Avianca, Latam of VivaAir. Eénmaal in Leticia moet je op de luchthaven een airport tax van 35.000 COP pp betalen.
Om van Leticia de Amazone in te komen, neem je de Express boat van Leticia naar Puerto Nariño. Deze doet er ongeveer 2 uur over, afhankelijk van de waterstand (en het weer) en heeft verschillende stops onderweg, waar mensen kunnen op-en afstappen.
Als je je Amazone-verblijf regelt via Casa Gregorio, zoals wij deden, reserveren zij de zitjes. Er zijn drie opties, en zij laten weten dewelke ze voor jou geboekt hebben: Lineas Amazonas (blauw), Transfluviam (groen) of Expresos Unidos Tres Fronteras (rood). Het is belangrijk dat je je zitjes minimaal één uur voor vertrek hebt betaald (Casa Gregorio reserveert, maar de betaling doe je zelf), anders gaat men ervan uit dat je niet komt, en worden je zitjes terug vrijgegeven en opnieuw verkocht.
Je moet niet doorvaren tot aan Puerto Narino, maar afstappen aan de stopplaats Bocana Amacayacu. Er staat hier iemand in opdracht van Casa Gregorio op je te wachten. Je stapt over in een ander bootje en deze brengt je na 20 minuten varen naar het Tikuna-dorpje San Martin de Amacayacu.
Wat neem je mee voor je Amazone-verblijf?
Je moet toch wel één en ander voorbereiden en extra meenemen als je afreist naar de Amazone. Hieronder hebben we opgesomd wat je allemaal best voorziet. Heel belangrijk is dat je voor vertrek een vaccinatie tegen Gele Koorts haalt. Wij werden niet naar ons bewijs gevraagd, maar zowel Nederland als België beschouwen de Amazone als een risicogebied.
Welke kleren/benodigdheden neem je mee?
Je zal waarschijnlijk voor Colombia al een heel aantal ‘normale’ spullen ingepakt hebben, maar voor de Amazone moet je deze spullen zeker apart voorzien in je koffer:
- Een zonnepet of zonnehoed die ook je nek bedekt
- Je zonnebril natuurlijk
- Zonnebrandcrème factor 50, ook smeren als je door je kleren goed beschermd bent (door de weerkaatsing van het water kan je namelijk toch verbanden)
- Een lange (afrits)broek die snel droogt;
- Shirts met lange mouwen, liefst sneldrogend, tegen zon en insecten
- Lange sokken voor in je laarzen
- Je zwemkleding en sandalen
- Een goede zaklamp of goede hoofdlamp met extra batterijen
- Anti-muggen crème of spray, liefst meer dan 1 flacon: je smeert erop los, en de gidsen spuiten dit zelfs op en onder hun kledij
- Een hervulbare waterfles of drinkbus
Welke medicatie neem je mee?
Je dient je gewone dagelijkse medicatie mee te nemen. Je kan niet even snel naar de apotheek in de Amazone. Daarnaast neem je ook mee:
- ORS
- Een middel tegen allergie
- Een zalf die je kan aanbrengen als je toch gestoken wordt door een mug (anti-jeuk)
- Een middel tegen diarree
- Een antibioticum dat tegen de meest uiteenlopende zaken helpt (vraag dit aan je arts)
- Pleisters
- Blarenpleisters
- Paracetamol
- Malariapillen! Als je vrij kort verblijft, voorzie een noodpakket. Als je bijna een week of langer in de Amazone verblijft, is het risico veel groter, en moet je ook effectief malariapillen innemen. Je start hiermee één dag voor je afreis naar de Amazone en blijft deze pillen doornemen tot een week na je vertrek uit de Amazone.
Waarin voorziet Casa Gregorio?
Er zijn nog een aantal zaken waar je niet zonder kan in de Amazone, maar waarin Casa Gregorio voorziet:
- Hoge laarzen om je een weg te banen door het woud en de modderige oeverbanken
- Een klamboe dat fijn aansluit rondom je bed
- Regenkledij
- Drinkwater om je waterfles mee te vullen
Is je interesse gewekt, maar wil je graag nog meer informatie over de Amazone, Colombia? Lees dan ook onze complete reisgids: Amazone | Colombia.
Wij hebben genoten van ons verblijf hier! Mede dankzij de gastvrijheid van Heike & José. Waarvoor heel veel dank! Neem ook een kijkje op hun website. Ga jij binnenkort ook overnachten op deze heerlijke plek?